Drupal.hu felhasználhatóság és felhasználói élmények

tolmi képe

Akkor aboros kezdeményezése alapján ime az én listám arról, hogy mi az ami zavar a d.hu-n, vagy úgy gondolom szebbé tenné az életem itt:

  • Jó lenne, ha a friss tartalom és követés funkcióknál például látszanának a term-ek, ugyanis így egyből lehetne látni hogy D5 vagy D6 problémája van a kérdezőnek a fórumban. Persze tudom hogy ha megnyitom a témát, akkor a témaindító hozzászólás alatt látszanak, de ha egy hosszabb válaszsorra ugrok, mint új hozzászólásra, akkor már baromi sokat kell fel meg le görgetni hogy ezt kitaláljam.
  • Jó lenne, ha a node-ok term-jei látványosabb vagy figyelemfelkeltőbb design-t kapnának, hogy egy szempillantás alatt beálljon miről is van szó.
  • Tök jó lenne, ha lehetne privát jegyzetet felvenni egy-egy node-hoz, ami látszana a követés fülön.
  • Mivel az elmúlt hónapokban átlagosan 3+ kiemelt hír van, semmi nem látszik az időszakos hírekből, amelyek nem sticky-k. Éppen ezért jó lenne, ha a sticky hírek egy vizszintes 3 db egy sorban dobozszerűségben lennének lényegesen kissebb teaserrel. Így az oldal tetején marad látványos helyen, mégis látszanak a nem sticky hírek.
  • A főoldalon több szerep juthatna a Drupal-nak a hírek mellett, hiszen a D.hu egyfajta kapu is azoknak, akik a Drupalról először hallanak vagy nem technikai emberek hanem pl. döntéshozók. Jelenlegi formájában például senkinek sem merem ajánlani ezt az oldalt, aki nem technikai. Inkább elküldöm a d.o-ra.
  • A főoldalon lehetne egy ízelítő is a linktárból, mondjuk az ajánlott oldalakból 3 db véletlenszerűen. Lehessen látni hogy milyen vagány dolgok születnek Drupal segítségével.
  • Kezdjünk el írni ilyen bemutató cikkeket (showcase) magyarul is! (En fogok alkotni egy ilyet reményeim szerint)
  • Nagyon jó lenne, ha le lehetne zárni a fórumtémákat (mondjuk a beküldő által) és megjelölni hogy megoldott vagy elévült. Lehetne erre egy nézetet is adni, hogy a nyitott, még meg nem oldott témákat listázza a rendszer. Ezzel el lehetne kerülni hogy valaki újranyit egy témát. Így már pofás kis support rendszert alkottunk :D
  • A biztonsági figyelmeztetéseket le kellene fordítanunk szerintem és hírként megjelenítenünk. Ha valami fontos a d.o híreiből, akkor ez szerintem a leginkább érdemes erre.
  • Vegyünk át cikkeket a d.o-ról magyarra fordítva (természetesen forrásmegjelöléssel)
Fórum: 
Tgr képe

  • Miért nincs pathauto? Nagyon idegesítő, hogy halvány fogalmam sincs róla, hova fog vinni egy link, amíg rá nem kattintok. (Ez mondjuk inkább a drupal.org-on szokott zavarni, mert ott több a hasznos tartalom, de azért itt is bosszantó tud lenni néha.)
  • A friss hozzászólásoknak nem sok értelme van, ha se az nem látszik, hogy ki írta, se az, hogy hova. (ld. még pathauto)
  • A saját felhasználó követése nagyon hasznos funkció, én kitenném a user menübe.
  • A drupal.org-os accounttal miért nem lehet bejelentkezni?
  • A fehér alapon világosszürke ikonokat eleve nehéz kivenni, de a címke-ikon különösen hasznavehetetlen (ráadásul pont a címke az, amiről első pillantásra nem feltétlen derül ki, micsoda). Én elsőre varázspálcának néztem...
0
0
Hojtsy Gábor képe

  • Most már talán nem lesz miért idegeskedni, legalábbis lett pathauto, és generált is körülbelül 14 ezer aliaszt. Meglátjuk lesznek-e örömkönnyek :)
  • A saját követés menü jó ötlet.
  • A Drupal.org "lassúsága" miatt nem lehet drupal.org userrel belépni. A Drupal.org futó Drupal modul a Drupal 6-ban (ami a Drupal.hu-n fut) már nincs benne, és ennek biztonsági okai vannak. A drupal.org előbb vagy utóbb OpenID szerverként fog üzemelni, és máris megoldódik a kérdés. Ennek már régen kész kéne lennie, nem rajtunk múlik.
  • Varázspálca, jee :)
0
0
Tgr képe

Már csak annyit akadékoskodnék, hogy a user menü és az általános navigációs menü keveredése (friss tartalom, hírolvasó) szerintem illogikus. Valószínűleg azért, mert más tartalomkezelőhöz vagyok szokva, de ez általában zavarni szokott drupalos oldalakon. (Meg remek lenne, ha a hírolvasó forrásait személyre lehetne szabni, mert pl. a nyelvi commitok szerintem nem sok embert érdekelnek, és eléggé tele van velük a lista.)

0
0
eMeLA képe

A fórum totálisan átláthatatlan. Csak a keresővel lehet bármit is megtalálni. És minél később áll neki valaki, hogy rendet tegyen annál nagyobb munka lesz. A rendszerezés szempontjai nem egyszerűek, de valami kellene...
Praktikus lenne a modulonkénti bontás (persze tudom, sok esetben több modul is érintett lehet, de van multiselect is), ami persze egy folyamatos adminisztrálással járna. Aztán jó volna a verziókra bontás )5.x, 6.x). Persze ez sem minden fórumnál indokolt.

Elkerülhetők lennének (gondolom) az ismétlődő kérdések.

--------------------------------

Praktikus lenne a fórum node-hoz (CCK) hozzáadni a következőket:
- drupal verzió (5.x, 6.x, 7.x...)
- PHP verzió
- MySQL verzió
- esetleg szolgáltató

Mivel sokszor én is elfelejtem beírni, és fontos információ legyen szem előtt...

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

Hojtsy Gábor képe

Szerintem még nem tűnt fel neked, hogy olyannyira nyitott ajtókat döngetsz, hogy a Drupal verzió és a kapcsolódó modulok hozzárendelése is már fent van a fórumokban PP alkotómunkájának köszönhetően.

0
0
eMeLA képe

Jé tényleg :)
Ebből is látszik, hogy rég kérdeztem...

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

tolmi képe

Mondom én hogy nem elég látványos a megjelenítése :)

0
0

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

thamas képe

...a kapcsolódó modulok hozzárendelése is már fent van a fórumokban...

Mi? Hol?

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Hojtsy Gábor képe

Volt itt egy kis developer bibi, kéretik újra próbálkozni.

0
0
thamas képe

Mindját más! :o)

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

aboros képe

szerencsére nem vagyunk saját magunk ügyfelei, úgyhogy nincs határidő (még:) nyugodtan végiggondolhatjuk alaposan és akár ádám-évánál is kezdhetjük. ellenben nem is vagyunk egyedül, anyut (d.o) is lehet figyelni, hogy merre haladnak a dolgok.

szerintem egy ilyen újraértelmezés projektet - anyu (d.o) plasztikai műtét (redesign) projektjéből kiindulva - valami ilyesmi lépésekben kéne végrehajtani (nevezzük májlsztónnak. vagy ne, mindenki eldöntheti.)

  • meg kéne nézni, hogy állunk most, mi a magatartásunk. mik azok a funkciók, amiket használunk és mik azok, amiket nem (== felesleges). ez a látogatási adatokból elvileg kiderül. látom, hogy figyel uchrin (nem a benedek) az oldalon, szóval elvileg ez az információ (mit, mennyiszer nézünk, utána hova megyünk, ha keresünk, mit keresünk, stb) elvileg adott. grafikont kell "csak" csinálni belőle.
  • fentiek után, azok alapján, kérdéseket megfogalmazni magunknak, amik a további irányt segítenek megtalálni. ennek a kérdőivnek az összeállítását elkezdhetnénk - és akár be is fejezhetnénk - a kilencedig dugon (dug bof:) és aztán a fórumon keresztül tovább finomíthatjuk majd azt .. közzétenni, minél többen kitölteni, eredményeket értékelni, és...
  • akkor az alapján már jobban látjuk, mit is akarUNK mi itt csinálni, ha idelátogatunk. a nagy kérdés ugyanis inkább az, hogy mit is akarunk. hogy aztán azt hogyan kell megvalósítani (szürke alapon ne fehér legyen az ikon, vagy friss hozzászólások blokkban a fórumtéma címe is látszódjon) az már részletkérdés, előzőekből adja magát, el se lehet rontani. :)
  • és amikor a funkciók készen vannak, jöhet a boksz, hogy narancssárga legyen e vagy piros. :D

azt kell valahogy felderíteni, hogy mi a funkció amit szeretnénk. tolmi témaindítása hibátlan, csak: az a baj, hogy ha ezt mindenki leírja így a saját szavaival ide a kommentbe, akkor abból nem igazán születik majd értékelhető eredmény. ember legyen a talpán, aki kiértékel egy olyan kérdőívet, amin csak egy kérdés van, az viszont mindenre vonatkozik és kifejtős. :)

nagyon jó ötlet és hiányolom is az esettanulmányokat. igazából viszont maga a 'link' tartalomtípus is funkcionálhatna 'showcase' -ként, hiszen van 'body' mező, csak nem szokták az emberek kitölteni. még egy linket se küldtem be, de már nagyon érik :) és tuti leírom, hogy milyen modulokat használtam hogyan, mi volt a nehézség és mit tanultam az esetből. én eleve így értelmeztem a 'link' tartalomtípust, de ez már a nyelvtani része. (linknek hívjuk e vagy esettanulmánynak, ilyenből is van sok, pl: ne fórumtéma legyen a neve, hanem probléma)

remélem értelmeset sikerült írnom, nehéz napom volt és vidám estém van. :)

(azt gondolom pathauto azért nincs, mert elég sok "energiát eszik" és nem bírná a vas - vagy belassulna nagyon, cserébe a haszon meg elég kicsi lenne)

0
0

-
clear: both;

Illyés Edit képe

Kb. egy éve volt egy beszélgetés az admin levlistán arról, hogy hogyan kellene továbblépni. Ott alapvetően azon akadt el a dolog, hogy nem tudtuk eldönteni, kik a Drupal.hu felhasználói, ill. kiket szeretnénk a jövőben bevonni. Mivel már a kiindulópont sem volt fix, nem volt olyan szempontrendszer, amire fel lehetett volna építeni az egész projektet, színekről meg margókról folyó vitába torkollt az egész, aztán pár hét után elhalt a dolog. Utána Gábor frissítette a design-t a mostanira, aminek a legnagyobb érdeme, hogy senki nem utálja, mindenki együtt tud vele élni.

Az egy érdekes kérdés, hogy akik már itt vannak, mit csinálnak a honlapon, ezt lehet egy kicsit kutatni is. De a vita lényege az volt, hogy hogyan tovább. Egyik sarkos álláspont szerint elsősorban az üzleti élet felé kell mutatnunk magunkat, tehát a Drupal.hu a profi fejlesztőket segítené abban, hogy komoly megrendeléseket szerezzenek – ennek megfelelően a showcase lenne a hangsúlyos, a gittegylet benyomást keltő, fésületlen fórumot ("SEGÍTSETEK PLS!!!!") pedig el kell rejteni a potenciális megrendelők szeme elől (nem értik, mi ez, elriasztja őket).

Másik sarkos álláspont szerint a közösség mozgatja az egész projektet, a kezdő végfelhasználót kell kiszolgálnunk címkézéssel, kézikönyvvel, fórummal, okos keresővel, stb. aztán a nagy számok törvénye alapján a tömegből mindig kiválik pár ember, akik komoly drupalosok lesznek, kóddal vagy más módon hozzájárulnak a projekt sikeréhez. (Ezt láttuk is mostanában, sok az új aktív tag akik 1 éve még nem voltak itt.)

Ugyanezek a problémák jelentkeznek a drupal.org-on is, érdekes lesz majd figyelni, hogy merre megy el a dolog. Érzékelhető, hogy az egyre több profinak igénye van arra, hogy a Drupal üzletileg eladható legyen ("ügyfelek nem értik az ufófej logót, cseréljük le", stb.), másrészt ott a masszív végfelhasználói tábor, a hátország amit bővíteni kell, mert az elitista open source projektek hajlamosak a kifulladásra. Érdekes lesz majd látni, hogy merre billen a mérleg nyelve – vagy esetleg a redesign team elő tud-e állni egy olyan megoldással, ami minden igényt ki tud szolgálni.

0
0
tolmi képe

Ha erről tényleg volt szó, akkor itt egy újabb támogató!

0
0

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

Hojtsy Gábor képe

http://drupal.hu/planet :) Küldjétek a feedeket és én vadul másolom be. Praktikus lenne egy "Planet Drupal.hu" címkézett feed mindenkitől, hogy opt-in legyen a blogokban a planet-en való megjelenés.

0
0
pp képe

tolmi képe

0
0

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

thamas képe

Kezdjünk el írni ilyen bemutató cikkeket (showcase) magyarul is! (En fogok alkotni egy ilyet reményeim szerint)

Szerintem ennek igazából eddig sem volt akadálya (l. aboros felvetését a linkekről), azon túl, hogy senki nem írt ilyet. Pedig ezek az írások kétféle célt is szolgálhatnak: 1. reklám a drupalnak, 2. okítás a webkészítőknek ("ilyen oldalt csináltunk, így meg így")

Utóbbihoz legközelebb Edit egykori tartalomszervezés írása áll (egy fiktív webhelyről), ami igen népszerű tutor lett (a hozzászólások alapján gondolom, statisztikát nem látok), vagyis szvsz hasznosak az ilyen dolgok.

Annak idején, mikor elkezdtem a Drupallal ismerkedni, azt "kértem számon" Gobán, hogy miért táblázatos a drupal sminkje (akkor tán még nem így hívták). A válasz lényege az volt, hogy mert nincs aki másikat csináljon...

No de ha te és aboros is tervez ilyen írást (sőt , ha egyszer lesz miről, én is ;o)), akkor talán lesz belőle valami!

Vegyünk át cikkeket a d.o-ról magyarra fordítva (természetesen forrásmegjelöléssel)

Az én (kevéske) közösségi tevékenységem jelentős része abból áll, hogy a d.o híreiből, infóiból próbálok ide közvetíteni. De igazából nem tudom, hogy mennyire hasznos ez. Hisz aki nagyon benne van, az úgyis nézi a d.o-t és a gyermekeit (pl. planet), aki meg nem annyira, azt lehet, hogy nem érdekli(?)... azt hiszem tényleg jó lenne egy olyasféle elemzés, amit aboros javasol.

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Pasqualle képe

csak egy kis dolog de ami nagyon zavar (a Drupal forumban): kerhetek "Új hozzászólás" linket az osszes comment ala (nem csak fole)?

0
0
Hojtsy Gábor képe

Az "új hozzászólás" a téma alatt (a hozzászólások felett) van, mert a témára válaszolsz. A hozzászólások alján "válasz" link van, mert a hozzászólásra válaszolsz, nem a témára. Ezt utána a vizuális kiemelés (beljebb kezdett hozzászólások) ki is fejezi. Ha minden hozzászólás alatt lenne válasz ÉS új hozzászólás link is, szerinted értené a nép, hogy hogyan működik ez? (Nem mintha most tiszta ügy lenne:)

0
0
Pasqualle képe

Ha minden hozzászólás alatt lenne

nem minden hozzaszolas ala kerem csak a legutolso ala. sokszor van, hogy a temara szeretnek valaszolni miutan vegigolvastam az osszes commentet..

szerintem az "uj hozzaszolas" es a "valasz" szavak eleg kifejezoek..

0
0
Pasqualle képe

ha ezt atkapcsolnatok az is segitene

admin/content/node-type/forum
Comment settings
Location of comment submission form:
Display below post or comments

0
0
nevergone képe

Nem tudom, mennyire kivitelezhető ötlet (illetve mennyire van köze az oldalhoz), de érdemes lenne egy blokkban megmutatni a legfrissebb 5-10 modul-kiadást. Ha pedig erre fel lehetne iratkozni, az még jobb lenne, sehol sem találtam eddig ilyen feed -et.

0
0
nevergone képe

Boobaa képe

Van a http://drupalmodules.com/new-modules is (opcionálisan akár RSS-sel) - a modulkereső mellett találtam rá. Meg amúgy is: ez az oldal néhányszor már hasznomra vált. ;)

0
0
nevergone képe

Jók ezek az oldalak, csak nem működnek.
Itt van pl. a Views új kiadása, amely október elsején jött ki, és egyik oldal sem említi. Így aztán majdnem le is maradtam róla. :S

0
0
Boobaa képe

Talán mert még mindig csak rc, és nem kiadás?

0
0
Pasqualle képe

meg lehetne oldani, hogy a http://drupal.hu/linkek alatt talalhato sajat tartalom szerkesztheto (frissitheto) legyen?

beleirnam a modul listat, drupal verziot, esetleg az oldal elkeszitesevel kapcsolatos reszleteket, tennek linket az elkeszult bemutatora (showcase)..

0
0
thamas képe

Kérdés, lehet-e úgy szűrni, hogy saját tartalom egy adott tartalomtípusban. De miért ne lehetne? Drupalban?! ;o)

(Egyébiránt én a saját tartalom szerkeszthetőségét hírekre is javasoltam volna - de hogy itt a Planet, nem biztos, hogy kell...)

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Magus képe

Esetleg ha lehetne pontozni a válaszokat 1-5, az jó lenne. --> A userek ranglistája a pontok alapján
Illetve a kérdéseket is, hogy pl az tök fölösleges volt-e, mert már 6 másik hasonló téműjú topicban ott volt a válasz

0
0

- - - - -
Orseolo Magus
[email protected]

Paal képe

Vagy hogy is hívják... :) Konkrétan a tagadelic modulra gondoltam. Jó lenne egy ilyen, ha már használjuk a címkéket.
Viszont enélkül ha szereznék konkrét címke alapján szűrni, akkor először kell egy olyan bejegyzést kerítenem, ahol szerepel az általam áhított címke :).

Köszi, Pali

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

aboros képe

a mostani oldal főbb menüpontjait végikattintva, azokról készült szkrínsottokba kicsi nyilacskákkal odahuzogatva szines buborékokba leírtam néhány ötletet. ezeket egy zipbe csomagolva letölthetitek itt:
http://aboros.com/webshare/drupalhu-redesign-gondolatok.zip

remélem van köztük használható, én ilyesmi újításokat várok az újragondolástól.

0
0

-
clear: both;

Boobaa képe

A planetnél "második szóköznél vágás" gyenge vicc; gondolj pl. "Kovács K. Kálmán" nevű bloggerre. Az ötlet maga jó, csak szebben kéne megvalósítani - mondjuk l('!user @ drupal.hu/planet', array('!user' => $user->name)), ...)

A webhelyeknél lehetne kétféle osztályozás: egyrészt a közösség által, másrészt a "profik" (adminok?) által - utóbbi akár nevesítve. Lehetne továbbá több kategóriában osztályozni: kinézet, megvalósítás, drupalszerű megoldás, stb. Nem lenne rossz talán az sem, ha ezen kategóriák szerint is lehetne sorbarendezni, az átlaguk szerinti rendezettség mellett: pl. csak a kinézet szerinti csökkenő sorrend érdekel, ha sminkötletet akarok lopni; csak a profik által osztályzott drupalszerű megoldás érdekel, ha arra vagyok kíváncsi, mely oldalak illeszkednek leginkább a drupal filozófiájába, stb...

0
0
gyurex képe

Nagyon jó dolgokat szedtél össze, én is mint sokan mások elég sok időt töltünk itt a drupal.hu-n, ez a virtuális otthonunk, na jó nekem biztos az:)

Szerintem fontos lenne, hogy az idelátogatók egy olyan oldallal találják szembe magukat ami a drupal alapú webhelyek magas iskoláját képviseli minden tekintetben. Funkcióban és megjelenésben egyaránt

Teljes mértékben egyetértek, csak drukkolni tudok aboros hogy az ötleteid legalább fele a drupal.hu re-design-ből megvalósuljon.
Baráti üdv,
gyurex

0
0
Illyés Edit képe

Ezek jó ötletek és jó kiindulópont a beszélgetéshez, de szét kellene bontani pontokra és szövegesíteni, hogy rendesen lehessen hozzászólni. Kellene egy vagy több fórumtéma (milyen legyen a tracker? hogyan alakítsuk át a galériát?)... stb. Vagy inkább valamilyen Mindmap felületen kellene?

0
0
aboros képe

nekem az a tapasztalatom, hogy ilyesmiről tiszta szöveges adatátvitellel nagyon nehézkes diskurálni.

az szerintem szuper ötlet, hogy szedjük szét fórumtémákra (sajnos csoportot ugye nem tudunk neki csinálni, bár nincs is rá semmi szükség), de én próbálom majd továbbra is valamilyen képi formában kommunikálni a gondolataimat, nekem legalábbis úgy könnyebb. :)

nem tudom milyen fórumtémák kellenének pontosan, milyen bontásban kellene csinálni..

az oldal struktúrája, a fő funkciók adottak és azt gondolom nincs is velük baj, csak átláthatóbbá és átjárhatóbbá kellene tenni a dolgokat kicsit, néhány új összefüggést megállapítani, de ehhez nem kell most a mindmap azt gondolom.

és persze nagyon nagyot dobna valamiféle facetet navigation, amit pp említett, hogy már farigcsál, az is még megvariálhatja (jó értelemben) a dolgot rendesen.

0
0

-
clear: both;

Pasqualle képe

az automatikusan generalt url-ekbol kapcsoljuk ki az ekezeteket, vagy valaki mondja meg, hogyan lehet ezt ertelmesen linkelni.

http://drupal.hu/forum/drupalhu-felhaszn%C3%A1lhat%C3%B3s%C3%A1g-%C3%A9s...

0
0
Webappz képe

+1
Itt találja meg valaki, hogy mit gépelt el :)
Persze tudom, hogy copy link location & paste és kész, de szerintem sem szép.

0
0

Páldi Zoltán

nevergone képe

Másrészről viszont hasznosak az ékezetek az url -ekben is, szóval az alapkoncepció nem rossz.

0
0
Pasqualle képe

nem latom, hogy miert lenne hasznos az ekezetes url. akkor hasznalok ekezetet ha ra vagyok kenyszeritve.. eddig az interneten meg senki sem kenyszeritett erre..

0
0
nevergone képe

Akkor használok ékezetet, amikor csak tehetem, elvégre a magyar nyelv része, és a billentyűzetemen is rajta vannak. Én teljesen jól megvagyok ezzel a gondolattal. :)

0
0
gyuri2012 képe

copy-paste végülis működik, de ha gépel, akkor gépeljen így:
http://drupal.hu/forum/drupalhu-felhasználhatóság-és-felhasználói-élmények
Ez is működik. (mármint működne ha linkké alakítaná, mint kellene neki)

...akit arra kényszerítenek hogy gépeljen, de kizárólag az angol abc karaktereit használva magyar szöveget (vagy ez a mániája), az gépeljen így:
http://drupal.hu/forum/drupalhu-felhasznalhatosag-es-felhasznaloi-elmenyek
Ez is működik.

...viszont akit például arra kényszerítenek, hogy akár angol, akár magyar szöveget gépeljen, mondjuk "a", "o", és "e" karakterek nélkül..., na az megszívta! ;)

0
0
Pasqualle képe

a copy paste nem mukodik mivel pont azt az elonyet veszti el az url amiert a pathauto be lett vezetve, az olvashatosagot.. akkor mar inkabb nodeID szerint linkelnek, meg az is jobb..

0
0
Illyés Edit képe

Kikapcsolás helyett inkább az URL filtert kellene javítani. Szerintem ez egy bug.

Szerk.: vagy feature request. Mindenesetre ezek legitim URL-ek, nem szép megoldás, hogy csak úgy átkódoljuk őket. Akár azon az áron is támogatni kellene, hogy tételesen felsoroljuk az összes elfogadott nem a-zA-Z0-9 karaktert.

0
0
Boobaa képe

Ha jól látom, akkor nem (csak) a drupal(.hu) (pathauto beállítása) az, ami bugos. Attól függően, hogy honnan hova illesztem be a drupal.hu-ról származó ékezetes url-t, más és más eredménye lesz; van, ahol marad "normális", van, ahol az ékezetes karakterek kódjaikkal jelennek meg - ami viszont a legzavaróbb, az az, hogy ha ugyanazt a linket visszamásolom és beillesztem a böngészőbe, egyáltalán nem biztos, hogy azt kapom eredményül, amit várnék: a hivatkozott oldalt. Nem jártam utána, hogy pontosan mitől függ meg mitől sem, néhány ötlet: a kiindulási és cél program által használt locale/karakterkészlet (utf8 vagy latin2, esetleg valami elvetemült egyéb), rendszer locale/karakterkészlet, adatátvitelre használt karakterkészlet, stb. Valószínűsítem továbbá, hogy nem lenne ilyen gond, ha az internet csak a webből állna, és a böngészők egyformán értelmeznék az erre vonatkozó szabványt (már ha van ilyen). Ha az ékezetes URL-ek nem univerzálisak, akkor nem URL-ek: ha ugyanazt nem lehet mindenütt egyformán használni, akkor valahol bug(ok) van(nak) - nekiállhatunk javítani, csak ugye egyáltalán nem valószínű, hogy ez egy "jobban" összeszedett pathauto beállítással megoldható.

Véleményem szerint használjunk ékezetet, ahol lehet (drupal űrlapokon, például fórumozáskor) - ahol meg nincs felkészülve rá a technológia (és nem pp/goba/Illyés Edit/stb. technológiájára gondolok, hanem az átlag, hozzám hasonlóan r=1 felhasználó technológiájára), ott meg ne erőltessük. Térjünk vissza rá például akkor, amikor az email címzettje biztos lehet benne, hogy a feladó adta fel a levelet - anélkül, hogy gpg és társait alkalmazna. ;)

0
0
Illyés Edit képe

Attól függően, hogy honnan hova illesztem be a drupal.hu-ról származó ékezetes url-t, más és más eredménye lesz;

Hogy más webhelyek, programok hogyan kezelik az ékezetes URL-eket, arra nekünk nincs sok ráhatásunk. Nekünk azt kellene elérni, hogy ha itt akarunk beilleszteni egy ékezetes URL-t (jellemzően: hivatkozást egy másik Drupal.hu témára), akkor az normálisan jelenjen meg, ne így:

http://drupal.hu/forum/miert-cs%C3%BAcs-drupal-f%C3%B3rum

Illetve ezt a linket meg ismerje fel az URL-filter:

http://drupal.hu/forum/miért-csúcs-drupal-fórum

Azt hiszem, ez egy PHP-szintű probléma (urlencode?), csak ott nincs rendesen megcsinálva, és nem először fordulna elő a történelemben, hogy a Drupal maga valósít meg dolgokat, amelyek a PHP-ből hiányoznak.

0
0
gergely képe

ha mar homar, nem lehetne itt is alkalmazni azt a modult amit tolmi fejlesztett a hupra a hozzaszolasok permalinkjehez? :)

0
0

---
Tévedni mindenkinek szabad, csak a mérnöknek észre kell vennie.

Illyés Edit képe

Itt a hozzászólás címe a "permalink". Ez miért nem felel meg?

0
0
gergely képe

mert eddig nem tunt fel :)
koszonom!

0
0

---
Tévedni mindenkinek szabad, csak a mérnöknek észre kell vennie.

Rico képe

(Ez az a fórumtéma, amit Goba említett, ahol a 'd.h' átépítéséről beszélgetünk?)

A tömörséget szolgálja, ha az alapvető dolgok wiki-szerűen közösségileg szerkeszthetőek és a dolgok legfrissebb állása szerinti formában és tartalomban tarthatóak.
Ahogy a Könyv tartalom típus leírásában olvashatjuk.

- Kézikönyv
- ... esetleg más?

Tudom, veszélyes, mert az emberek különbözőek.
Én csodálom a wikipédiát. Lehetségesnek tartom az eredményes társszerzőséget itt is.

- - -

Egy másik, ezt kiegészítő lehetséges módszer, ami fórum alapú szájtokon elterjedt:

A fórumtéma-nyitó a node-ot szerkesztheti, a hozzászólásokban leírtakat áttekinthető, tömör formába összeírva, mintegy összefoglalva a legfrissebb állás szerint az egész beszélgetést.

Hmm?

Például nyitnék egy fórumtémát arról, hogy milyen célcsoportjai vannak a drupal.hu-nak, és a célcsoportoknak külön-külön milyen igényei vannak.
És ahogy a beszélgetésben bővülne vagy módosulna észérvek által az első vázlatom, úgy frissíteném, alakítanám az indító írást, a tartalom törzsét.

0
0
aboros képe

most, hogy így felpörgött a konferencián a redesign kedv, elkezdtem építeni egy gondolattérképet. egyelőre semmi új vagy túl érdekes nincs benne :) viszont bátorítottak a konferencián, hogy jók voltak a képernyőkommentezések korábban, úgyhogy azokat most már bele is csatoltam ebbe a gondolattérképbe, egyelőre csak fileként.

ahogy időm engedi építem a térképet.
ezen a címen lehet megtekinteni:
http://www.mindmeister.com/11590647

szerencsére van lehetőség kollaboratív szerkesztésre is, egyelőre ez most csak egy "nézés" link, nem tudom lenne e rá valakinek igénye, hogy kollaboratív módon egy ilyen térképben próbáljuk dokumentálni a felmerülő ötleteket.

ez persze most csak a webhely felépítésének térképe, de lehetne az egész "projektnek" is egy térképe vagy külön a marketingnek vagy akármi. bármi lehetséges, ez a szép a mi szakmánkban. :)

és köszi a sok bátorítást ;)

0
0

-
clear: both;

Nagy Gusztáv képe

Az eszközt se ismertem még, az is nagyom meglepett, és rengeteg jó ötletet írtál össze. Nagyon várom a folytatást!

0
0

Nagy Gusztáv