ProsePoint – Drupal 6 disztribúció újságoknak

thamas képe

A ProsePoint az online újságok készítőinek életét kívánja megkönnyíteni, azzal, hogy egy Drupal 6 disztribúcióban szállítja előre csomagolva és beállítva a szükséges funkciókat.

Fontosabb jellemzői (mindazon túl, ami a Drupalt is jellemzi):

  • Újság- ill. magazincentrikus tartalomszervezés: rovatok, kiadások.
  • WYSIWYG szerkesztés – saját fejlesztésű TinyMCE modul.
  • Képkezelés – a képek tartalmi elemek, szerkeszthetőek, átméretezhetőek.
  • Médiafájlok kezelése – egyelőre csak terv.
  • Közösségiháló-oldalak (pl. digg) támogatása.

Figyelem! A ProsePoint még erősen új, készítője Beng Tan augusztus 25-én jelentette be a Newspapers On Drupal csoportban a 0.01 alfa verziót. Vagyis a disztribúció használata egyelőre csak tesztelési célból ajánlott. (Aki nem akar rögtön telepíteni, az kipróbálhatja az online ProsePoint demót is.)

Kategóriák: 

Hozzászólások

thamas képe

A ProsePoint-ban CCK Node reference és Views alapon szervezhető rovatokba és kiadásokba a tartalom. A szerző User Reference segítségével adható hozzá az íráshoz.

Egyéb kiegészítő modulok a PP-ban:

  • Date
  • Image, Image import
  • Clone - létező tartlom másolására
  • Service links - Közösségiháló-oldalak támogatása
  • Submit again - több tartalom beküldése egymás után ("Save and create another" gomb)
  • Views
  • ProsePoint modulcsomag - benne PP főmodul az egyedi funkciókhoz, Channel modul a rovatokhoz és Editor modul a tartalom bevitelhez. Ez utóbbi két részből áll:TinyMCE szerkesztő és egy kép-beszúró plugin - mendkettő a PP-hoz készült.

A 0.02 verzió augusztus 30-tól érhető el, főleg a telepítéssel kapcsolatos hibajavításokat tartalmaz újdonságként.

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

pp képe

Egyéb kiegészítő modulok a PP-ban:
na ezért írom én kisbetűvel a nick-emet. :D

pp

aries képe

Főleg, hogy a modulok közül 3-nak nincs is stabil kiadása D6 alatt.

thamas képe

Így van, ez egyelőre csak tesztelésre ajánlott, ahogy azt a bejegyzésben is írtam. (Nálam is csak localhostra ment, nézegetni.)

Mindenesetre nekem rokonszenves az ötlet - azt sajnálom csak, hogy úgy tűnik, még(?) nem találja a helyét a Drupal közösségben (l. a hozzászólásokat a NoD csoportban - link fent)! :o(

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

aries képe

Személy szerint kicsit fázom a telepítési profiloktól, mert elsősorban olyanoknak való, akik nem értenek és nem is akarnak érteni a Drupalhoz. Akik viszont elmélyültek, azok pedig nem nagyon használják, mert előnyt nem jelent csak +1 tanulni és követnivalót. Ennél fogva segítséget nyújtani nehéz lesz kisebb közösségekben, mint amilyen a drupal.hu is.

thamas képe

A telepítési profil hasznos dolog is lehet - különben pl. nem lenne téma régóta a közösségben, hogy az alap Drupalban is legyen egy két profil (blog, brossúra, közösségi webhely stb.).

Továbbá annak is könnyítheti a munkáját, aki hasonló webhelyeket készít egymás után Drupallal: mindazt, amit minden egyes alkalommal beállítana ugyanúgy, beteszi egy profilba és akkor csak az egyedi dolgokon kell dolgoznia. (Nem szöszöl mondjuk, path, pathautó, editor, rövid webcímek, imgae modul, stb. beállításával).

Hidd el, én akarok érteni a Drupalhoz - kevéske szabadidőm nagy részét Drupallal kapcsolatos ismereteim bővítésére fordítom. A ProsePointot (vagy pl. a DrupalED-et - erről is érdemes lesz egyszer beszélni) elsősorban azért töltöttem le, tettem fel, hogy megnézzem a készítője mit, hogyan csinált, hogyan oldott meg, milyen modulokat használt stb. Olyasmi ez mint egy esettanulmány. :o)

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

aries képe

Nem mondtam, hogy haszontalan, sőt, nekem is vannak ilyen sablonjaim pontosan azért, mert van pár egy kaptafára készült megoldásom. De azt is látni kell itt a drupal.hu-n, hogy a legtöbb megválaszolatlan kérdés vmi olyan dologhoz kapcsolódik, amit kevesen használnak (xy tárhelyszolgáltató, vmelyik smink buherálása).