Hírek oldalblokkba

pelso képe

Sziasztok!
Most ismerkedem a drupallal, a kézikönyvet és a fórumot is ma délelött átlapoztam. (vagyis egész délelött ezeket olvastam :) )

Szeretnék egy oldalblokkot amiben minden hír megjelenne azért mert azt szeretném, hogy a főlapon csak válogatott hírek jelenhessenek meg.
Tehát ha beküldök egy hírt, és nem engedélyezem neki a főlapon való megjelenést, akkor mondjuk jobb oldalt legyen egy "doboz" egy blokk, amibe az amúgy főlapon nem megjelenő hír címe még megjelenik.
Fórumhozzászólásra és bloggolásra tudom, hogy alapban benne van, hogy kitehetem a frisseket blokkba oldalra, de hírre (írásra) nem találtam ugyan ilyet.
Lehet telepítenem kell valamit?
Vagy az is lehet nem az írások modult kell használnom erre a célra?
Vagy az is elég ha a tartalmaknál átdefiniálok valamit, hogy az írásoknak is legyen ugyan olyanja mint a fórumoknak és a blogoknak oldalt?
Ha valaki segítene - és akár az is elég ha egy jó linket ad.

Extra kérdésem:
A másik, hogy szeretném ezeket a híreket rovatokba szervezni. Olvastam szótárról, meg láttam, hogy néhány oldal "tag"-okat használ (pont mint a blogoknál szokás) de igazából jó leírást sehol se láttam, hogy konkrétan mivel és hogyan csinálják. (a tagos módszer nekem szinpatikusabb, de a szótáras is jó lenne, ha találnák róla egy olyan leírást, hogy ezt tedd ide, ezt kapcsold be ott, ezt meg nevezd el így, stb..)
Biztos van, csak én nem találom, ezért egy jó link itt is nagy segítség lenne.

Köszönöm: Pelso

Illyés Edit képe

Egy fórumtémába egy kérdés, különben kikapunk...:)

(1) Hírblokk
A fő tartalmi részbe az a tartalom kerül ki, ami megkapja a "Címlapra kerül" címkét. Lásd a feltöltő űrlapon a "Közzétételi beállítások" részt. Ha szeretnéd egy oldalsó blokkba kilistázni a többi cikket, akkor a Views modulra lesz szükséged. Ezzel létre tudsz hozni egy nézetet (view), ami kilistázza azokat a tartalmakat, amelyek "hír" típusúak (Node: Type: story) de nincsenek a címlapon (Node: Front Page: Equals: No). Megadhatod, hogy a modul oldalt és/vagy blokkot készítsen a lista számára. A modul által létrehozott blokkot a blokkok menüpont alatt tudod engedélyezni.

(2) Rovatok
A "kategóriák" menüpont alatt létrehozol egy szótárat ("Hírek"), majd ehhez hozzáadod a kategóriákat (Drupal zsargonban: "kifejezések", "terms"). Például: Időjárás, Közlekedés, Belpolitika, Bulvár, stb. Ezekhez a Drupal magától is készít listákat — ha rákattintasz a hír címe alatti "Időjárás" linkre, akkor egy olyan oldalra jutsz, ahol kilistázza az időjárásjelentéseket —, vagy ha ezek nem felelnek meg, akkor testre szabott listákat is készíthetsz Views modul segítségével (pl. balatoni időjárás).

Off: erről a témáról ennyi erővel egy rendes cikket is be tudtam volna küldeni, ha lenne hová (végfelhasználói kézikönyv). Ezzel nem célozgatni akartam, ó dehogy, csak úgy mondom...:)

0
0
pelso képe

kicsit szenvedtem a view-el, de megvan - köszi!
www.pelso.net

0
0
Modessa képe

Esetleg tudnál segíteni abban, hogy ugyanezt a Views modul nélkül hogy lehet megoldani?
A kategóriám már megvan (mondjuk: Hírek).
Az Írás tartalombevitellel szépen be is tudok vinni ilyen kategóriájú tartalmat.

És most hogy listázom ezt ki Views modul nélkül egy oldalsó blokkba?
Láttam hogy tudnék új blokkot felvenni, de annak törzsébe akkor PHP kódban meg kell írjak egy tartalom kilistázási komplett eljárást?

Előre is köszönök minden segítséget! :)

0
0
Nagy Gusztáv képe

Pont erre való. Mi szól ellene?

0
0

Nagy Gusztáv

Modessa képe

Az idén még az extra.hu szerverén tanulgatom a Drupalt az alapoktól és a Views modulnál már memória problémák vannak. Ki kellett kapcsoljam, ráadásul hátulról, adatbázisból.
Azóta inkább nem kapcsolom be és már több fórumon is írták, hogy az extra.hu-n a nagyobb modulok nem futnak, mert nem elég a memória. Eddig a CCk és a forum_access azért még elmegy.
Ha majd fiztősre költözöm persze előveszem, de addig is gondoltam csak ki lehet rakni egy akár fapados hírek blokkot a Views nélkül is. :)

0
0
MateW képe

Ezzel nem lehet vmit csinálni?
warning: realpath() [function.realpath]: Unable to access /nfs/extra/u/us/user/wwwroot/sites/all/modules/views/ in /nfs/extra/prepend/prepend.php(159) : system created function on line 16.

Pedig úgylátom h az extra.hu is drupallal megy.
TEssék itt meg nem támogatja.
Esetleg van olyan ingyenes szolgáltató, ahol megy minden?

0
0
Illyés Edit képe

Igen van, a saját számítógéped.

Teszt környezet Windows rendszeren

0
0
Modessa képe

A wwwroot/sites/all/modules/ könyvtár alá csinálj kézzel (Total Commander) egy views könyvtárat.
Amikor majd lesz : wwwroot/sites/all/modules/views,
akkor ez a warning már nem jelentkezik többet.

0
0
MateW képe

Kössz, megoldódott.

0
0
Modessa képe

Na mivel nagy csönd úgy veszem, hogy a Views modul nélkül ha lehet is egy kissé nehézkes lenne egy kezdőnek oldal blokk listát készíteni a híreknek.
Ezért úgy döntöttem hogy ez az oldalam úgyis fapados lesz, tehát jó nekem az is, hogy a hírek középre megy a címlapra ömlesztve.

Viszont.
Lehet nagyon láma kérdésem lesz, de akkor sem találtam rá frapáns megoldást.
A címlapon nekem lenne egy oldal címlap, egy bemutatkozó rész.
Nekem ez kell mindig legfelülre és a legfrissebb hírek majd csak ez alatt.

Eddig azt hittem, hogy mivel a bemutatkozó oldalam nem írás hanem oldal, ezért az majd úgyis a tetején lesz a híreknek.
Hát nem. Függetlenül attól, hogy a tartalom oldal vagy írás, szépen időrendi sorrendbe teszi.

Persze megoldásként rögtön az jutott eszembe, hogy akkor a főoldal beküldési idejét átírom pl 3000.01.01 -re, így az mindig legfelül lesz, de azért félek ezt nem így szoktát megoldani.
Ha nem így, akkor hogyan?

0
0
Désiré képe

A közzétételi beállításoknal ikszeld be:
"Kiemelt, az oldal tetejére kerül" négyzetet.

Egyébként nekem extrán megy a wiews, nekem is jött a hibaüzi, de kikapcsoltam a hibaüzenet megjelenítését, így most nem kapom meg, még ha van is :D... valahol itt a fórumban leírták hogyan kell

De most kipróbálom ezt a könyvtárlétrehozást is...

0
0

- - -
Juhász Márton

http://juhaszmarton.hu

Modessa képe

Ehh, ezt nagyon benéztem. A megoldás mindig az orrom előtt. :) Köszi.

Views: A Views még nem okoz problémát ha csak bekapcsolom.
Viszont, amint egy új nézetet szerkesztek és rányomok a beküldés gombra ez következik:

Fatal error: Allowed memory size of 16777216 bytes exhausted (tried to allocate 161796 bytes) in /nfs/extra/prepend/prepend.php(120) : system created function on line 15

Notice :

mysql_real_escape_string(): MySQL error: Table 'sessions' was not locked with LOCK TABLES in : session_write_close on line
in /nfs/extra/prepend/prepend.php(120) : system created function on line 40

Notice:

mysql_query(): MySQL error: Table 'watchdog' was not locked with LOCK TABLES in : session_write_close on line
in /nfs/extra/prepend/prepend.php(159) : system created function on line 36

Notice:

mysql_real_escape_string(): MySQL error: Table 'sessions' was not locked with LOCK TABLES in : session_write_close on line
in /nfs/extra/prepend/prepend.php(120) : system created function on line 40

Notice:

mysql_query(): MySQL error: Table 'watchdog' was not locked with LOCK TABLES in : session_write_close on line
in /nfs/extra/prepend/prepend.php(159) : system created function on line 36

Ezek után adatbázisból lehet csak kikapcsolni a modult, hogy legalább az admin felület visszajöjjön.
select * from system
Majd a status oszlopot 1-ről 0-ra kell állítani a Views modulnál.
Lehet update paranccsal is ha fejből tudod az id-jét.

0
0
aboros képe

nem biztos, hogy jól értem a kérdést, de a konfon volt egy nagyon szép kis trükk (én legalábbis sose gondoltam rá előtte). nevezetesen azt csinálta valaki, hogy az aggregator (ott feedAPI:) modullal olvasta az oldal saját csatornáit.

namármost, - lehet nálad külön tartalomtípus a hír, de végülis mindegy is - ha van egy listád, ami az összes hírt mutatja, akkor ahhoz bizony tartozik egy rss csatorna. azt szépen add hozzá az aggregatorban olvasandó csatornának és hoppá létre is jön egy blokk, ami a csatorna elemeit mutatja. mindet. aminek meg 'címlapra került' adtál, az meg ott is megjelenik.

így?

0
0

-
clear: both;

Modessa képe

Sajnos az extra szerverén az RSS hírcsatornák nem használhatók.
Hát igen, ingyen lónak ne nézd a fogát! :)

Egy biztos!
A saját oldalamat majd a drupaltarhely.hu -n fogom elkezdeni.
Ez így nekem túl fapados, nem tudom kihasználni a Drupal erősségeit.

0
0
pp képe

Számos szolgáltató van, ahol tökéletesen működik a Drupal. Én a helyedben olyan szolgáltatót reklámoznék, akit ki is próbáltam. Azzal nincs probléma, hogy kipróbált szolgáltatót javasolsz, én is megtettem már többször magánban annak aki kérdezte, de azért ezt kérlek ne csináld!

Ha szeretne, valamelyik szolgáltató itt reklámozni, arra is megvan a lehetőség. Ezzel a magatartással számomra pont az ellenkező hatást éred el, hisz én arra gyanakszom, hogy Te vagy a működtető és ezért reklámozod magadat.

pp
(tudom, hogy nem Te vagy, de akkor is zavaró.)

0
0
nagyg.pa képe

És az hogy adható meg, hogy a kezdő oldalon csak max.pl. 10 hír jelenjen meg? Szintén Views modul?

Köszi: Gábor
____________
Bocsánat, megtaláltam. Alapértelmezettként be van állítva, hogy egy lapon 10 hír jelenjen meg (Adminisztráció -> Tartalom kezelés -> Tartalmak beállításai -> Oldalon megjelenő találatok száma).

0
0
gyuri2012 képe

Nem olvastam végig a fórumot rendesen..., de mintha pont arról szólna, amire egy példát találsz a sokat emlegetett tanárúr kérem oldalon

0
0
pp képe

Én azt nem értem az egész szálban, hogy ha már egyszer kiderítetted, hogy van két modul is, ami azt csinálja ami neked kell, akkor miért nem használod azokat? ;)

Most nem mindegy, hogy milyen tartalom típus az amit használsz? A fórum tartalom típus semmiben nem különbözik az írástól! A fórum modul pusztán egy plusz nézetet ad a fórum szótárban található kategóriákhoz. Ennyi.

Fogod létrehozol egy fórumot(kategóriát), és küldözgeted be a fórum témákat. Amit ki akarsz emelni, annál beklikkeled, hogy a főoldalon jelenjen meg. Fogod a friss fórum témák blokkot kirakod, majd átírod a fejlécét friss hírekre és kész is.

Valamit rosszul látok?

pp

0
0
Modessa képe

Az ötlet nem rossz, de én spec azért kérdeztem, mert hátha valami elkerülte a figyelmemet és ezért nem látom hogy esetleg erre megvan az alapban a megoldás.

Megkerülő megoldások nekem is eszembe jutottak már, de azokat arra tartogatom, hogy ha nincs más mód.
A fórum modul hírhasználata tényleg jó ötlet, bár ha azt vesszük én már használom másra.
Van egy belső fórum a tagoknak megbeszélni a fejlesztési igényeket, van egy külső (publikus) fórum a termék igényekkel kapcsolatban.
Ezek meg is jelennek a friss hozzászólások részben.

A híreket ezektől teljesen külön fogom kezelni.

0
0
pp képe

És a blog miért nem jó?

pp

0
0
Modessa képe

Ha megmondod, hogy lehet-e olyan "Friss hozzászólások" blokkot létrehozni View nélkül, amelyikben csak a Blog-ok jelennek meg, akkor nekem ez tökéletes megoldás. :)

Jelenleg a Friss hozzászólásokban nem csak a fórum bejegyzések, hanem a szerkesztői hozzászólások is együtt jelennek meg ömlesztve.
Le tudom én ezt szűrni valahogy?

0
0
Primary képe

Én is hasonló megoldást szerenék mint pelso, de én úgy, hogy csak a cím jelenjen meg

0
0