A közösségi szerkesztés öröm!

Laza képe

Ennyi. Egyszerűen sokkal jobb alkotni valamit, ha azt többen teszitek. Az úgyis gyermekes ábránd, hogy bármi ami új, jó, az kipattanhat egy ember fejéből. Vagy ha igen, kellően nyers ahhoz, hogy ne legyen fogyasztható.

Ezzel szemben, ha nekiálltok valaminek többen, annak kiváló vége lehet. Mindehhez társul egy furcsa, euforikus érzés, amelyre rá lehet szokni, akár a drogra. Próbáljátok csak ki. Nyissatok egy Google Docsot egy közös házi feladat megoldásához: csak ötletelni is jó benne, de amikor a szemed előtt alakul ki egy értelmes folyószöveg, amelynek Te csak pár sorát, bekezdését írtad, az valami fantasztikus.

Nem véletlenül létezik mondjuk Wikipédia, pár száz "függő" szerkesztővel (itthon). Mert mondjuk ki, ezek az emberek (Mi?) függők: szeretik csinálni azokat a bejegyzéseket, és örülnek a végeredménynek. Majd elkezdik újra és újra és újra.

Nem véletlenül vannak hatalmas open source (nyílt forrású) közösségek. Én például a Drupal "hívők" táborát gyarapítom. Elismerem, nem könnyű kezelni azt a rendszert. Viszont olyan közösség áll mögötte, hogy mindenkinek bátran merem ajánlani.

Hogyan is működik az egész? Először is van maga a drupal.hu honlap, amit a közösség hozott létre. Ők gyűjtötték össze rá a pénzt, készítették el a designt, az egész funkcionalitást. Levelezőlistákon, IRC-n beszélgetve. A most érkezők pedig már egy professzionális tudásbázist (!!!) látnak. Létezik magyar nyelvű kézikönyv, amit egy lelkes felhasználó készít, és ingyen letölthető, vagy ha szeretnél fizethetsz érte! Amennyiben problémád van, azt felteheted a fórumban, és profi drupalosoktól kaphatsz percek alatt választ a kérdésedre. Amennyiben rossz irányba haladsz, akkor sem letorkollnak: segítenek. A szabadidejükben, ingyen. Tudva azt, hogy Te esetleg eladod azt a terméket, amelynek mondjuk egy funkcióját az Ő tudások, az Ő konkrét segítségük valósítja meg. Aztán ez a szakmai együttműködés egyre szerteágazóbbá válik: szakmai esteket szerveznek, konferenciát, vagy éppen közös játékot.

Először csak kérdezgetsz, majd egyre okosabb, gyakorlottabb leszel a témában, és elkezdesz másoknak is segíteni. Nem tudsz passzívan létezni egy ilyen közösségi térben, érzed, hogy neked is segítened kell. Amit kaptál, visszajár.

Úgy tűnik, ez a folyamat önfenntartó. Talán ezért is olyan jó érzés részt venni bármi hasonlóban. Ajánlom mindenkinek, hogy éljen az internet adta technikai lehetőségekkel, és ne rekessze ki életből ezt a pluszt, amit a 21. század tud nyújtani.

Laza Bálint

(cross-post)

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!