Ezt is megértük: a nyílt forráskód diktál

Laza képe

A hétvégén Drupal konferencián jártam.  Nem csinálok titkotbelőle, ez a webes tartalomkezelő (keret)rendszer nagyon kedves a szívemnek. Viszont most nem általánosságaiban szeretnék beszélni a konferenciáról, hanem inkább kiemelnék egy - szerintem - nagyon lényeges momentumot.

A Microsoft Magyarország is a rendezvény szponzorai között volt. Elsőre talán meglepő lehet, hogy egy zárt forrású, szoftvereit főleg pénzért árusító cég mit keres egy open source project támogatói között. Ennek ellenére, ez nem túl nagy újdonság: a remondi cég például nemrég Wordpressre költöztette az MSN Live fiókokat.

Most azonban ennél többnek lehettem szem- és fültanúja. Nemsokára megjelenik a Drupal 7-ik kiadása, amely tartalmaz egy fontos újítást. A dinamikus weboldalak (mint például ez a blog is) általában úgy működnek, hogy az adatok nagy részét egy adatbázisban tárolják el, és onnan kérdezik le betöltéskor. Rengeteg adatbázis megoldás létezik persze, ezek közül az egyik legelterjedtebb például a MySQL. Természetesen a Microsoft is rendelkezik sajáttal, az az MsSQL.

A Drupal eddig csak két ilyen adatbázis platformmal működött együtt: a MySQL-el és a PgSQL-el, sőt szinte nem is volt lehetőség ennek a körnek a bővítésére. Ez a 7. kiadásban megváltozott: megjelent egy olyan réteg, ami kezeli az adatbázist, és ehhez lehet különböző drivereket írni. Egyszerűbben: bármelyik adatbázis kezelési megoldásra felkészíthetjük a weboldalt.

Kis - látszólagos - kitérő: a biztos adatok szerint jelenleg 712,905fejlesztő/sminkes/rendszergazda használ Drupalt. A becslések szerint a weben található összes weboldal 1% Drupal, ami nagyjából 2,5 millió weboldalt jelent. Az első ebben a statisztikában a Wordpress - mely szintén nyílt forráskódú.

Most pedig térjünk vissza az adatbázisra: mint írtam, minden megoldásra felkészíthető a rendszer. Mint megtudtam, a Microsoft fejlesztőket foglalkoztat azért, hogy elkészítsék az MsSQL driverét a Drupal 7 alá. Sőt, a Microsoft webes programcsomagjának a Microsoft Web Platformnak telepíthető szoftvere között is szerepel a Drupal, méghozzá első helyen.

Azt hiszem, hogy nagy lépés ez a nyílt forráskód életében. Lehet, kicsit elbíztam magam, de úgy gondolom, ez még a desktop linuxoknak is jót tehet: ha a hardvergyártók is beállnak a sorba, akkor lehet végre sikerül meghódítani az asztali gépeket is...

Cross-post a KözelJövő blogról.

 

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!