10 év Drupalozás távmunkában

Novák Áron képe

Planet Drupal.huDrupal

Másoknak is, magamnak is megosztanék egy kis rövid összefoglalót a tíz év tapasztalatairól, amit Drupallal töltöttem el, szinte kizárólag távmunkában. Nem egyedi a helyzet, rengetegen dolgoznak pont így, a tanulságok is zömmel hasonlóak persze.

A távmunka nem egyenlő az otthonról dolgozással
Van egy távmunkás pozíciód és otthonról végzed csak és kizárólag? Senki sem kötelez rá gondolom. Még az egész hivatalos munkahely-dolog előtt nagyon élveztem, hogy Balatonon csináltam meg gyakorlatilag az első Summer of Code-ot. Napközben egy adag kódolás, reggel, este strand. De léteznek napra bérelhető irodák is, coworking helyek, néha jó kimozdulni otthonról, akármilyen kényelmesnek is tűnik. Élj a lehetőséggel, alakítsd úgy, hogy a távmunka ne csak szigorúan azt jelentse, hogy otthonról dolgozol.

Ügyfél-látogatások
Ez nagyon cégtől függ persze, de ha adódik a lehetőség, hogy távmunkásként kellene dolgozni az ügyfél irodájában, nem érdemes kihagyni. Tipikusan a legtöbb direkt visszajelzést az ember ticketing rendszeren, emailen kapja, nagyon motiváló, ha azt láthatod, hogy egy munkanap után megoldottad a problémájukat, s elégedettek. Az arcukra van írva. Persze ha kínlódás a projekt, akkor nem diadalmenet, viszont kiszakadni a megszokott környezetből, az ügyfelekkel élőben kommunikálni (nyilván jellemzően angolul) egészen új élmény annak, aki minden nap egy statikus környezetben van.

Munkakörnyezet-fejlesztés
Cégtől függ, hogy milyen kompenzációs csomagot kapsz, de ettől teljesen függetlenül azt tapasztaltam, hogy távmunkában sokkal nagyobb szerepe van annak, hogy a munkatárs maga gondolkodjon proaktívan arról, hogy hogyan lesz ergonomikus munkahelye. Állítható magasságú asztal, térdeplőszék, labda, lehetne hosszan sorolni a nem feltétlen csak egészséggel kapcsolatos eszközöket, amik minimális (mondjuk egy éves fejlesztői fizetéshez képest) beruházással jelentősen növelik a komfortot. Az erős hardver kevésbé szokta elkerülni az informatikusok figyelmét persze.

Szakmai fejlődés
A Drupalos világba belecsöppenve sem volt természetes, az ex-kollégáknak nagyon kellett győzközni, hogy látogassak el egy DrupalCon-ra (akkor épp Brüsszelbe, jó régen volt), a "távmunkázós" Summer of Code arrafelé terelt, hogy mindent el lehet érni, meg lehet oldani otthon ülve. Ez persze távolról sincs így. Vannak, voltak, lesznek olyan időszakok, hogy nehezebb eljutni meetupokra vagy a Drupalatonra, ezeket semmiféle módon máshogy nem lehet pótolni, s hosszútávon ha az ember kiesik a közösség vérkeringéséből, az megbosszulja magát. Akár pl. embereket akar csábítani a céghez, akár új lehetőségeket keres. De akárcsak arra gondolva is, hogy tudja, hallja első kézből, hogy mit csinálnak a többiek.

Karrier-út
Előrébb lehet-e jutni bejárós munkahelyen dolgozva? Ha az ember országot is szívesen vált, akkor nagyon valószínű. Volt évfolyamtársak LinkedIn profiljait elnézve szakmailag lehet, hogy picit érdekesebb dolgokon dolgozhatnak jobban csillogó cégeknél. De ma már egyáltalán nem igaz, hogy szűken vett programozói pozíción kívül más nincsen távmunkában. Ha az ember nem internetezi el a munkaidőt, proaktív és szakmailag igényes, ily módon is bőven van lehetőség előre jutni, nem kell hozzá irodába járni. Ellenben jól teljesíteni alapvetően nagyobb kihívás, mint ugyanezt kollégákkal körülvéve megtenni. Nekem megérte, megéri.