Summer of Code vége

Novák Áron képe

Planet Drupal.huDrupal

Vége a nyárnak, vége a kódolásnak, a Diff modulból van Drupal 8-as verzió (https://www.drupal.org/node/2267033 https://www.drupal.org/sandbox/lhangea/2269693 , refactor_to_plugins branch jelen pillanatban).
Gratulálok Lucian Hangeanak a program sikeres teljesítéséhez, igazán remek volt koordinálni, proaktívan állt hozzá a kihívásokhoz, nem túlzás, hogy mindketten tanultunk. Az ő részéről nyilvánvaló, open source contribute-olást, Drupal 8 kívül belül. Hogy én mit? Egy kis lelkesedést. Amikor ráakadt egy jobbnak tűnő megoldásra, utolsó pillanatban (2 héttel a vége előtt, ha jól rémlik) sem volt rest nekiállni és újraírni a modul belsejét. Persze mondhatjuk, hogy majd az első igazi munkahelyén leszokik róla, de ennek a mentalitásnak van, kell legyen létjogosultsága fejlesztőnél. Nem mindig, de okosan mérlegelve feltétlen.

Nagyszerű dolog mentornak lenni - már ha az ember ilyen jó diákot fog ki. Mi is a feladata egy mentornak? Segíteni a tanulót a tapasztalatával. Sokféle módon megtörténhet ez. Nekem a Drupal 8-ból igazán komoly tudásom nem volt, ma sincs - igyekszem pótolni :). Ettől függetlenül a tipikus PHP-s webfejlesztési buktatókról és trükkökről, arról, hogy hogyan működik a közösség, mikor érdemes nekiállni debuggolni és hogyan, milyen irányba folytassa a fejlesztést - tesztelést, min legyenek a hangsúlyok, szóval efféle dolgokban tudtam előremozdítani a projektet. Hogy miért írom ezt le? Hátha mások is kedvet kapnak a mentoráláshoz. Nem igényel sok időt, szerintem heti 3 óránál összesítve nem volt több sosem, de néha a heti egy hívás is elegendő volt töredék idő alatt. Közepes angoltudás nem árt. GSoC jövőre is lesz nyilván, bármelyik oldalon megéri beszállni.