Drush - hagyd hogy a gép dolgozzon helyetted

csakiistvan képe

Gondoltál már arra milyen könnyű lenne az életed ha nem kellene letöltögetned, kitömörítened majd a megfelelő helyre pakolnod a drupal modulokat? Hogy lenne egy eszköz arra ami mondjuk ezt elvégzi helyetted? Sőt ha kicsit okosabb is lenne, es mondjuk frissiteni lehetne vele modulokat, vagy SQL dumpot is keszitene?

Ne töprengj, van ilyen eszköz, Drush a neve, és holnaptól nem fogod elhinni hogy is tudtál eddig dolgozni nélküle.

A Drush egy parancssoros eszköz, így a munkához mindenképp szükség lesz egy Terminálra, fogjunk bele nézzünk pár alap drush parancsot amit minden nap használhatsz.

Letöltés

drush dl projektname

Ha kiadod a fenti parancsot, függetlenül attól hogy a projekt smink vagy modul, a drush letölti neked a projektet a mappájába. Azaz a sminket a sites/all/themes a modulokat a sites/all/modules mappába tölti egyből. Nem segít értelmezni helyetted a README fájlokat így azokat tessék csak olvasgatni.

Tipp: egyszerre több modult is letölthetsz ha a projektneveket egymás mellé írod, pl:
drush dl views ctools

Bekapcsolás

drush en projektname

Ha esetleg olyan projektet akarsz bekapcsolni amihez tartoznak függőségek, rákérdez hogy szeretnéd e letölteni azt is, és egyből bekapcsolni.

Kikapcsolás

drush dis projektname

Függőségeket nem kapcsolja ki, így arról magadnak kell gondoskodnod.

Update

drush up projektname

Frissiti a modult, sminket vagy a drupalt is. Persze eszetlenül nem szabad használni, felelősség a tied hogy megfelelően átnézd a CHANGELOG fájlt.

Cache ürítés

drush cc all

A parancs üríti a cache táblákat, amennyiben nem szeretnéd az összes táblát üríteni akkor elég csak a drush cc parancsot kiadnod, és láthatod a lehetőségeidet.

Site install

drush si

Ha a drupal filerendszerben állsz, és kiadod a fenti parancsot, a drush képes eldobni az összes tábládat és újratelepíteni a drupalt az általad használt lepeítési profillal. Nagyon hasznos ha profilokkal dolgozol és tesztelni szeretnéd hogy a beállításaid működnek e a profilban.

Jelszó igénylése

drush uli

Egy egyszer használatos bejelnetkezés linket kapsz, amivel be tudsz lépni az admin userrel (uid: 1).

SQL dump kérése

drush sql-dump --result-file=../example.sql

Szerintem gyorsabb innen készíteni egy dumpot minthogy backup and migrate, vagy phpmyadminból próbálnád ugyanet megtenni.

További hasznos parancsokat innen érhetsz el.
Magyar nyelvű videó sorozat is készült a témában, ezt itt tekintheted meg.