Elfelejtett jelszó helyi környezetben (localhoston)

gergely képe

Egy másik gyakran a drupal.hu-n felmerülő problémára szeretnék megoldást mutatni, ez pedig az elfelejtett adminisztrátori (user/1) jelszó visszaállítása helyi környezetben (localhoston), mert általában itt nincsen beállított levelező szerver, így nem tudjuk használni az elfelejtett jelszó lehetőséget.

A jelszó a drupal adatbázisában titkosítva tárolódik, ezért nem lehet csak úgy belenézni a users tábla 1-es uid-hez tartozó sor és a pass oszlophoz tartozó metszetbe. Az adatbázist általában alapértelmezett XAMPP telepítésnél a http://localhost/phpmyadmin oldalon tudjuk elérni.

A kódolt jelszó

(A képen látható kódolt jelszó természetesen nem az a jelszó, amit használok, hanem a c betű kódoltan tárolt változata.)

Ezt az értéket megváltoztatva az adatbázisban, mondjuk az előbbi példára, tehát erre: 4a8a08f09d37b73795649038408b5f33, már rögtön be is lehet jelentkezni jelszónak a c betűt megadva.

További lehetőségek, például ha csak konzolos hozzáférésünk van, akkor így:
UPDATE users SET pass=MD5('ujjelszo') WHERE uid=1;

Vagy phpmyadminban a szerkeszteni kivánt sorhoz/rekordhoz tartozó ceruza ikonra kell kattintani, és aztán az űrlapon a password sorban a függvények közül az MD5-öt kell választani majd a szövegmezőbe csak simán beírni a kódolatlan jelszót.

Kódolatlan jelszó

Címkék: drupalelfelejtett jelszódrupal-6