Drupal vagy sem?

minthaka képe

Üdvözlök mindenkit,
nem régen kezdtem a Drupallal ismerkedni, jelenleg vegyes érzéseim vannak a dologgal kapcsolatban. Saját kézzel, szövegszerkesztőben raktam már össze komplett közösségi portált, úgyhogy a PHP-t, CSS-t meglehetősen jól ismerem, s jelenleg a Jquery-ben írok különféle pluginokat. Ami miatt a Drupallal kezdtem ismerkedni az a remélt gyorsaság: kézzel összerakni egy oldalt nyilván sokkal tovább tart. Ami miatt vegyes érzéseim vannak:
1. Lehet-e az oldalsablonokat tetszés szerint stilizálni? Annyit megértettem már a dologból, hogy az oldal régiókból van összerakva, de azt nem értem, hogy pl. CSS-sel lehet-e arra kényszeríteni egy menüt, hogy ne függöleges, hanem vízszintes legyen?
2. A régiókon belül kisebb blokkokból van összerakva a lap tartalma. Létezik-e olyan CSS szerkesztő, amellyel láthatnám is, hogy a style.css fájl egyes tétele mihez van rendelve, vagy ezt csak a forráskód ellenőrzésével lehet megtudni. Szóval azt, hogy mi hogyan nézzen ki, egy külön szövegszerkesztőben kell megbuherálni?
3. A Bartik témával kezdtem a játszadozást. A CSS fájlokban be tudom állítani, hogy egyes régiók ne mutatkozzanak (display:none). Vajon ez e a dolgok Drupal-módja?
4. Hogyan használjam a Javascripteket? Azok nélkül a dolog eléggé halott. Van egy pár jópofa Jquery pluginom, mint pl. egy chatszoba, amelyet használni szeretnék Drupal alatt is, csak nem tudom, hogy hova kell bedobni az ilyen dolgokat lévén, hogy a Drupal dinamikusan hozza létre az oldal php forráskódjait.

Remélem értik a dilemmámat és valaki tud felelni a kérdéseimre!

Köszönöm,

Csaba

Drupal verzió: 
Fórum: 
nevergone képe

„Saját kézzel, szövegszerkesztőben raktam már össze komplett közösségi portált, úgyhogy a PHP-t, CSS-t meglehetősen jól ismerem”

„pl. CSS-sel lehet-e arra kényszeríteni egy menüt, hogy ne függöleges, hanem vízszintes legyen”

„Létezik-e olyan CSS szerkesztő, amellyel láthatnám is, hogy a style.css fájl egyes tétele mihez van rendelve, vagy ezt csak a forráskód ellenőrzésével lehet megtudni. Szóval azt, hogy mi hogyan nézzen ki, egy külön szövegszerkesztőben kell megbuherálni?”

Most akkor ismered a CSS-t, vagy nem? Nem gond, ha nem ismered, csak akkor előtte ne jelentsd ki nagy magabiztossággal, hogy márpedig de, hiszen közösségi oldalt (érdekelne, hogy az emberek mit értenek ez alatt) építettél.

6
-1
minthaka képe

Igen, csak nem értem hogyan viszonyul a Drupal a CSS stíluslaphoz. Pl. olyat már próbáltam csinálni, hogy a header-t széthúztam 100%-ra, fölé egy block-elemben beszúrtam egy logo képet, mert egyszerűbbnek tűnt, mintsem hogy a Bartik által kínált logo.png-t felülírjam a sajátommal. Z-index-szel elértem, hogy a My Account és Logout linkeket tartalmazó secondary menu ez fölé kerüljön és látszódjék, de ugyanakkor pedig az általam berakott header-image block képe eltakarja az elsődleges tabokat, amelyek a header alján vannak, és itt már hiába Z-index-szeltem, ezek a fülek nem kerültek a header-image fölé. Szóval nem tudom, mi melyik régióhoz tartozik.
Olyan osztályokat is talál az ember hogy .with-secondary-menu .region-header{} és
.two-sidebars #content {}
De mi van akkor ha csak egy side-bart akarok használni? A másikat kapcsoljam ki a CSS-ben (pl. width:0px;height:0px;display:none;) vagy ezt magában a keretrendszerben tudom elérni, valami belső témaállító kapcsolóval?

Azt nem látom, hogyan állnak össze az egyes komponensek. (CSS, php és az adatbázis). Elnézést kérek az ömlesztett kérdésekért, de szeretném megérteni a dolgok közötti kapcsolatot, (a Drupal-gondolkozás módot).

Köszönöm a türelmüket!

Csaba

0
0
nevergone képe

Ajánlott téma neked is a hozzászólásokkal együtt, még ha nem is programozni szeretnél: http://drupal.hu/node/14933

0
0
aboros képe

nem fog sokáig tartani, hirtelen minden sokkal világosabb lesz.
http://nagygusztav.hu/drupal-7-alapismeretek-tanfolyam-es-tankonyv

0
0

-
clear: both;

Prancz Ádám képe

Lehet nem árulok el nagy titkot de nekem a firebug az teljesen jó erre. Vagy nem erre gondoltál?

0
0
minthaka képe

Linuxos vagyok és a Geany-t használom kódolásra, egész jó:). Böngészőként pedig az Operát, abban létezik egy ennek megfelelő Dragonfly(nem szeretem a Firefoxot, ez van!). Láttam valahol, hogy létezett egy olyan modul, amellyel a keretrendszeren belülről lehetett CSS-t szerkeszteni, de az a projekt elhalt kb. 2008. tájékán. Elnézést a hülye kérdéseimért, de olyan emberektől várok választ, akik meg tudják nekem mondani, hogy mit hogyan ne csináljak. A Firefoxhoz most telepítettem a firebugot, majd kipróbálom.
Köszi az ötletet!

0
0
eager képe

"mit hogyan ne csináljak"

Hát tulajdonképpen ezért írom most ezt ide, mert elég sokmindent írtál, amit szerintem ne így.

Az egyik, hogy nézz körül az adminfelületen, milyen beállítási lehetőségeid vannak: sminkbeállítások → pl. logó mi, kikapcs/bekapcs, aztán blokkok → melyik oldalsávot preferálod, menük melyik régióba menjenek... ilyesmi. (a menu_block modult amúgy ajánlom)

Pont ilyen cipőben jártam mint te most: nem tudtam, hogy hova kell nyúlni hogy az legyen, amit akarok, aztán nagy nehezen összevadásztam pár fogódzót, és azokat összefoglaltam egy cikkben.

itt van: http://netcompass.eu/english/articles/drupal-themeing.html

Szóval számtalan más megközelítés is van (valószínűleg jobbak), de akkor ezeket sikerült felderíteni.

A lényeg, ha ezt elolvasod, akkor már nem kell majd css z-indexekkel elfedni a drupal outputjait. Azt azért te is érzed gondolom, hogy az valószínűleg nem a Drupal módja a dolgoknak :)

0
0
Petik képe

Mi nálunk a szisztéma??? :)

0
-4

Üdv. Peti

minthaka képe

Na, néhány nap szünet után újra nekiálltam a Drupalnak. Olvastam a hozzászólásokat, de nem nagyon lettem okosabb. Általában azok a dolgok vannak leírva, amit már amúgy is tudok. A Drupal beállító felülete nagyon intuitív, így gyakorlatilag egy-egy tankönyv 80%-a kidobott pénz. Találtam egy e-bookban egy normális leírást, ahol végre láthattam, hogyan kell a Genesis témából kiindulva új régiókat hozzáadni, és azokat sminkelni. Kezdetnek nem is rossz. Jó lenne több ilyen stílusú tankönyvbe botlani! Hajrá Drupal!

0
0
nevergone képe

Nem kidobott pénz az, ha nincsenek tapasztalataid a rendszerrel. Érdemes végigolvasni párat, különben előfordulhat, hogy amire eddig azt gondoltad, hogy érted, hirtelen összedől.

2
0
fox mulder képe

Ott van például a Zen smink, egy meztelen vázat nyújt, amit kedved szerint alakíthatsz a csomaghoz tartozó STARTERKIT-segítségével (a README.txt-ben van leírva, mit hova kell tenni). A templates mappában vannak a xxx.tpl.php fájlok, ezek határozzák meg a HTML-t, a css mappában pedig a stílus fájlok. Ez a kezdet, aztán jöhetnek a template.php függvényei...

0
0

Fox Mulder

aboros képe

http://drupal.org/books
az én tapasztalatom az, hogy egy tankönyv nagyon ritkán kidobott pénz. legyen az drupal könyv vagy sem.

3
0

-
clear: both;