Kihagyhatatlan adminisztrációs modulok

Bálint képe

Első bejegyzésemben szeretném bemutatni az általam hasznosnak, sőt, kihagyhatatlannak tartott modulokat, melyek kényelmesebbé és hatékonyabbá teszik Drupal oldalunk adminisztrálását.

Adminstration menu

http://drupal.org/project/admin_menu

Ezt a modult senkinek sem kell bemutatnom. Szerintem a legtöbben ezt telepítjük először újdonsült Drupal installációnk meglétekor. El sem tudom képzelni enélkül a munkát.

Admin Role

http://drupal.org/project/adminrole

A Drupal 7-ben megtalálható lesz az adminisztrációs csoport, mint lehetőség, de addigis a 6-os verzión külön modult kell ehhez telepítenünk. Célszerű használni még akkor is, ha egyedül dolgozunk egy weboldalon, hiszen bármikor előfordulhat, hogy be akarunk vonni valakit a munkába. Csapatmunka esetén pedig adja magát.
Felmerülhet benned a kérdés, hogy miért van erre szükség, miért nem elég, ha van egy admin nevű user, annak egy - jobb esetben biztonságos, rosszabb esetben a projekt nevéből adódó konvencionális - jelszó, és mindenki használja ezt. Nem. Legyen rend.
De itt egy példa: tegyük fel, hogy valakitől valamiért meg szeretnénk vonni az adminisztrációs jogot (pl. munkatárs távozik a cégtől). Megváltoztatni az első számú user jelszavát elég egyszerű, de erről a változtatásról tájékoztatni az érintetteket már nem valami kényelmes.

Backup and Migrate

http://drupal.org/project/backup_migrate

Automatizált vagy manuális mentések az adatbázisról mentési profilokkal, visszaállítás, mindezt a Drupal felületéről. Értesítő e-mail a mentés sikerességéről, karbantartási módba kapcsolás automatikusan a mentés idejére. Magáért beszél.

Filter Permissions

http://drupal.org/project/filter_perms

Egy nagyobb projektnél a jogosultságok beállító oldala átláthatatlanná, kezelhetetlenné válhat. Sokszor nagy koncentrációt igényel, hogy a megfelelő helyre tegyük a pipákat. Ebben kiváló segítség a Filter Permissions.

Module Filter

http://drupal.org/project/module_filter

Ez a modul vertikális tabokba rendezi nekünk a modulokat listázó oldalunkon a csoportokat, és egy szuper szabadszavas szűrőt is kapunk emellé.

Checkbox Filter

http://drupal.org/project/checkbox_filter

Legújabb kedvencem drifter modulja, amely a hosszú checkboxokat tartalmazó listákban való keresést könnyíti meg egy szabadszavas szűrővel. Nincs több cmd+f / ctrl+f mező hozzáadásánál a Viewsban!

Environment Indicator

http://drupal.org/project/environment_indicator

Előfordult már veled, hogy nyitva volt előtted az éles oldalad, annak fejlesztői változata, és rossz helyen végeztél módosításokat? Mert velem igen.

Nos, ezek azok a modulok, amelyeket véleményem szerint általában célszerű használni, ha gyorsan és hatékonyan szeretnénk dolgozni. Természetesen sok ilyen létezik még, úgyhogy ne fogjátok vissza magatokat a kommentekben! ;)

Címkék: