Agyon-módosítgatott Drupal?

eager képe

Sziasztok, azt szeretném megkérdezni, hogy a Drupal-lal (mondjuk 7-es, de általában) járhat-e úgy az ember, mint a WinXP-vel:

próbálgatom, ismerkedek vele, feltelepítek egy csomó dolgot, aztán sokat eltávolítok közülük → a Win XP-s tapasztalataim és beidegződéseim kérdeztetik velem: ilyenkor egy Drupal is leterhelődhet vissza nem vonható, később fölösleges kódrészekkel?

Más szavakkal: egy az idők során agyonmódosítgatott telepítést szükséges/érdemes lehet egy "tiszta lappal indulóval" kiváltani?

(tudom, nem tipikus use case, mert általában egy designer kitalálja a honlapot, összeállítja, beállítja production üzemmódba, aztán hadd szóljon évekig; itt inkább ilyen "állatorvosi-ló" sorsú Drupal-ra gondolok)

Drupal verzió: 
csakiistvan képe

hát az én tapasztalatom hogy eljöhet a nap amikor egyszerűbb tiszta lappal indulni :)

Én azt szoktam hogy ha kikapcsolok egy modult, és tudom hogy nem lesz rá szükségem, az /admin/build/modules/uninstall oldalról is eltávolítom, így az adatbázis tábláit is leszedi, így az adatbázis is tehermentesítődik..

4
0

Drupal full-stack developer at Wunderman Thompson Budapest

pp képe

Az adat migrációra/visszaállításra mindig kész kell lenni.

Alapesetben (mint ahogyan csakiistvan is írja), ha nem csak kikapcsolod, hanem el is távolítod az adott modult akkor nem történhet veled ilyen.

Az élet azonban nem csak játék és mese.

Elképzelhető, hogy valamelyik modul nem rendesen írta meg az uninstall hookját, és a táblákat ugyan eldobaj(mert alapból eldobja a Drupal), de az általa létrehozott változókat már nem. Az is lehet, hogy interakcióba lépett egy olyan modullal ami nincs minden esetre felkészítve, pl. arra, ha kikapcsolnak egy olyan modult ami interakcióba lépett vele. Ekkor is maradhat szemét az adatbázisban.

Aztán ott van az eset amikor az ember feltesz egy modult és az ledögleszti az oldalt. Ekkor kénytelen valahogy kitörölni az ember az adott modul fájljait, így nem lesz semmi se aki lefuttatná az uninstall hook-ot.

Mivel egy tesztkörnyezetet egy pillanat alatt fel lehet húzni, (drush dl drupal, vagy egy kedvenceket tartalmazó .make fájl, plusz normális fejlesztő környezet) nem érdemes az ilyeneket éles oldalon csinálni.

Fogod feldobsz egy tesztkörnyezetet, kipróbálod, tesztelgeted, ha tetszik használod.

Természetesen mielőtt kiteszed az éles oldalra érdemes végiggondolni, hogy mit teszel, ha mégis valami balul üt ki, és készítesz egy akciótervet a visszaállításra. (vagy legalább egy imát el kell morzsolni, vagy az ujjakat keresztbe tenni, de gondolni kell rá)

pp

6
0
eager képe

Nagyon köszönöm az alapos válaszokat, információkat!

0
0
eager képe

Nagyon köszönöm az alapos válaszokat, információkat!

0
0
scoundrel képe

mindig. mint pp írta, éles oldalon nem kísérletezünk.

0
0
Balu Ertl képe

Ezek a kulcsszavak, amikre talán érdemes playground-témában rákeresned. (WAMP = Windows + Apache + Mysql + PHP)

0
0
pp képe

M vagy L a W helyett

Régen használtam W-t sose tudtam, hogy mi miért történik, ráadásul a tesztről élesbe állás kész szívás volt, mert a szervereken általában L-van.

Legtöbb jól használható eszköz(pl. drush) csak gányolás útján használható.

Nekem ott van a W egy virtualboxban, ha kell, szóval nem azt mondom, hogy NoW.

Én általában dolgozom, amihez fényévekkel jobb az L. Néha ugyan ölök, de arra ott az OA. Kartácsot meg köpönyeget sose gyűjtöttem, a száguldásra meg ott a bicaj. Ezek tükrében szubjektív amit írok, természetesen, deazért:

Szerintem még mindig jobban jár az ember, ha egy L-t tol virtualboxba mint vért izzadva egy év múlva szenderül át a fogalom nélküli létről.

De nincs könnyű út, csak út amit magának választ az ember.

Talán még mindig segíthet, ha mégis arra mész:
http://www.tanarurkerem.hu/node/15

pp

1
0