DrupalCon 2005 beszámoló

Hojtsy Gábor képe

Múlt héten a különbözõ fórumainkban feltett kérdésekre nem érkeztek korábban jellemzõ gyorsasággal válaszok, és ez leginkább annak volt köszönhetõ, hogy Négyesi Károly és Süveg Gábor társaságában ellátogattunk a FOSDEM találkozóra Brüsszelbe, illetve az elõtte Antwerpenben tartott Drupal fejlesztõi összejövetelekre.

Röviden azt mondhatom, hogy nagyon sikeres volt a találkozó, többen kifejezték meglepetésüket, hogy ennyien költenek arra, hogy találkozhassanak. Ausztráliától az USA-ig a föld minden részérõl érkeztek látogatók. Személyes meglepetésemre más magyar ismerõsökkel is összefutottam a helyszínen, akik szintén a FOSDEM-re érkeztek oda – bár nem Drupal érdeklõdéssel.

Következzen egy részletesebb beszámoló Drupal szemszögbõl.

Jómagam Dries Buytaert (a Drupal elindítója, és jelenlegi kézbentartója) dolgozószobájában húztam meg magam a Bryght Boris Mann és James Walker nevû vezetõ egyéniségeinek társaságában. Így egészen közelrõl láttam a szervezéssel járó dolgok alakulását, és szemtõl szemben láttam az – elsõ esetét is beleértve – ötödik napra beköszönõ fáradtságot. Csodálatos lehetõség volt személyesen megtapasztalni azt a barátságos, mindig segítõkész hozzáállást, amit mindig élveztünk.

Többen megjegyezték, hogy már az is örömteli, hogy a világ minden részérõl összejött Drupal fejlesztõk napokon keresztül szinte állandóan együtt ilyen jól érezték magukat. Az kétségtelen, hogy sok érdekes fazont vonz a Drupal, rossz nyelvek szerint az elsõre barátságtalan (de valójában mosolygós) logó elriasztja a ?normális? embereket. Volt a társaságban tipikus ?õrült német fizika professzor?, aki Drupal maszkot is öltött, nem kis meglepetést okozva az éppen meglátogatott sörözõ vendégeinek. Eljött hozzánk egy (nem igazán titkon) operaénekesi ambíciókat is dédelgetõ amerikai vízionárius, aki egy érdekesebb eszmefuttatást egy jó áriával zárt le. De a társaság része volt a ruhákat sajátos módon összeválogató Holland hippi, vagy a túlkiabálhatatlan és ?túlbeszélhetetlen? Drupal evangelista, aki minden problémára tudott megfelelõ tartalomkezelõt ajánlani, vagy a mindig más rendszerek elrendezésbeli megoldásait felemlegetõ grafikus is. Egyszóval csupa érdekes ember jelent meg, akikkel öröm volt a reggeli kávézás, meeting, az ebéd, a meeting, a délutáni kávézás, a vacsora, a sörözõ, az éjszakai városnézés – ebben a sorrendben.

A "kikapcsolódást segítõ" eseményeknek (ebéd, vacsora, sörözés) éppen az volt a célja, hogy a meetingeken kifáradt agyunkat pihentessük, de a fenti képen is éppen a Drupalról beszélgetnek a résztvevõk, tehát a kikapcsolódás ebben az értelemben nem sikerült. Lehetõvé vált viszont a helyi ital- és étel specialitások kipróbálása a hasábburgonyától (ami Belgian fries kellene legyen French fries helyett állítólag) a sertésbordán át a belga csokikig.

Kiéhezett olvasóink ugyanakkor valószínûleg inkább szorosabban a Drupalhoz kapcsolódó kérdések iránt érdeklõdnének. A konkrét Drupal konferenciát (mely szombat délután a FOSDEM legnagyobb fejlesztõi szobájában zajlott) megelõzte két fejlesztõi nap, melyen aktuális kérdéseket vitattunk meg különbözõ szekciókra bontva. Az egyik legérdekesebb kétségtelenül a Content Construction Kit (CCK) találkozó volt, melyet Jonathan Chaffer és John VanDyk neve fémjelez. Ez lényegében a mostani flexinode modult váltaná fel, ideális esetben bekerülve az alaprendszerbe. Ha ez megtörténik, az várhatóan egy Drupal 5.0 megjelenéséhez vezethet, hiszen teljesen új alapokra helyezi a tartalom típusok (vagy akár a felhasználói profilok) definiálását. Ha nem sikerül olyan jó teljesítményt kisajtolni a megvalósítási tervekbõl, mint szerették volna, akkor kiegészítõként él majd tovább. A témáról két teljes napig folyamatosan ment az eszmecsere, míg más találkozók csak néhány óráig tartottak, ezért egyértelmû, hogy ez volt a slágertéma. Használható megvalósításra még valószínûleg hónapokat kell várni, de számos dokumentum már elérhetõ, és a konferencián elhangzott elõadás is megtekinthetõ a projekt saját oldalán.

Ezen túl természetesen még számos érdekes találkozó zajlott le. A média kezelés iránt érdeklõdõk megvitatták a képek jobb kezelehetõségét, podcastingról, videó és audió disztribúcióról is szó esett, és az interaktív média sem maradt figyelem nélkül. Ezt a területet James Walker vezette, aki a 4.6-os kiadáshoz készült új image modul szerzõje is. Rendkívül érdekes volt a szociális hálók építésével foglalkozó megbeszélés, ahol Boris Mann és Marc Canter vetették be leginkább magukat. Az események, rendezvények listázását kezelõ event modul megbeszélése sem volt eseménytelen, hiszen a téma a kampány oldalak kapcsán rendkívül fontos kérdés. A különbözõ import és export megoldások áttekintése volt a fõ fókusz, Gerhard Killesreiter vezetésével. Szó esett a Drupal üzleti kapcsolatairól, a modulok és sminkek fejlesztésének szponzorálásáról, lehetséges támogatási konstrukciókról Boris Mann levezetésével. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban egy egész nap jutott a használhatósági kérdésekre a SpreadFirefox grafikusának Chris Messinának igen aktív részvételével, Ber Kessels vezetésével.

Mindezek a témák természetesen sok tekintetben függnek egymástól, építenek egymásra, a CCK találkozón például a használhatósági csapat feladataként delegálták a bonyolultabb felületek leendõ kialakítását, az importálás és exportálás kérdése pedig a legtöbb találkozón fontos kérdés volt. Éppen ezért a második nap végén egy közös összejövetelre került sor, ahol az egyes csapatok vezetõi beszámoltak az elhatározásokról, a beszélgetések eredményeirõl, és végül mindenféle általános Drupal kérdést vitattunk meg.

Ezek kapcsán fontos megjegyezni, hogy nemsokára valóban megjelenik a Drupal 4.6 RC, mely várhatóan teljesen PHP 5 kompatibilis lesz. Dries illetve Gerhard már elég régóta PHP 5-öt használnak fejlesztõi gépeiken, Gerhard pedig a drupaldevs.org alá is a PHP 5-öt állította be, így a fenti CCK leírást is egy ilyen környezetben futó Drupal fogja kiszolgálni. Ez cáfolni látszik azokat a kifogásokat, melyek a rendszer PHP 5-el való inkompatibilitásáról szólnak. Valójában úgy tûnik, hogy az xtemplate smink rendszerrel vannak már csak problémák, melyeket feltehetõen a kiadásra jelölt verzió megjelenése elõtt javítani lehet majd.

A fejlesztõi találkozókat követte a szombati konferencia, mely a FOSDEM nemzetközi ingyenes és nyílt forrású fejlesztõk találkozója keretében került megrendezésre. Szerencsénkre a legnagyobb fejlesztõi szobát kaptuk, így volt elegendõ hely az érdeklõdõk számára.

Az elõadások elõtt minden fejlesztõ kapott egyet a speciálisan az alkalomra készített Drupal pólókból, a nap végén pedig a résztvevõk is jelentkezhettek ingyenpéldányokért. Szintén nagy számban voltak jelen a tavalyi LinuxTag konferenciára készült szórólapok, melyekbõl a magyar PHP konferenciára is kaptam néhányat. A legnagyobb hibája az elõadássorozatnak talán egyben a legnagyobb erénye is volt. Kilenc darab fél órás elõadás követte egymást folyamatosan, szünet nélkül. Még a Drupal fejlesztõk is sok újat tudhattak meg, ha figyelmesen és éberen hallgatták a prezentációkat. Legtöbbünk számára például döbbenetes öröm volt a munkafolyamatok (workflow) támogatására kifejlesztett modul mûködésének bemutatását megtekinteni, mely valóban új szintre emelheti a Drupal használhatóságát olyan rendszerekben, ahol a tartalmak állapotainak követése fontos, és a váltások mentén különbözõ akciók végrehajtása szükséges lehet. A prezentációk a konferencia oldalán késõbb lesznek elérhetõek.

Összefoglalva tehát rendkívül jó fejlesztõi találkozóknak, és igen informatív elõadásoknak lehettünk részesei, olyan mértékû feladatlistát felhalmozva, melynek szátválogatása, rendszerezése is mérhetõ idõt vesz még igénybe, módszeres végrehajtása pedig hónapokba telik. Az bizonyos, hogy a Drupal jó irányba halad, a fejlesztõk továbbra sem szándékoznak visszavenni a tempóból. Igen izgalmas újdonságoknak lehetünk majd tanúi az elkövetkezendõ idõszakban.

Képek a Drupal conference update oldalon.

Időpont: 
2005. február 26., szombat 01.00 - 2005. február 27., vasárnap 01.00