Egri Görögkatolikus Szervezőlelkészség

thamas képe

Az Egerben és környékén élő görögkatolikusok jobb lelkipásztori ellátása érdekében 2008. novemberében alapította meg Kocsis Fülöp püspök az Egri Görögkatolikus Szervezőlekészséget. (A szervezőelekészség meghatározott idő eltelte után és meghatározott feltételek teljesülése esetén emelkedhet egyházközségi rangra.)

Mivel a közösség tagjai leginkább személyesen tartják a kapcsolatot, a webhely feladata nem az interaktivitás (hozzászólások, felhasználók stb.) biztosítása, hanem az információk megosztása, hosszú távon és széles körben való elérhetővé tétele lett. A görögkatolikusság a katolikus egyház kevésbé ismert része, így fontos volt az is, hogy az érdeklődők hasznos, könnyen érthető információhoz jussanak az egyházról.

Modulok

A webhely viszonylag kevés modult használ, saját fejlesztésű nincs köztük. Az általánosan alkalmazott CCK, Views, Imagefield, Imagecache, Lightbox, Pathauto, Token modulok mellé a funkciók megvalósításához szükséges kiegészítők kerültek fel.

Így pl. az események naptárban való megjelenítése Calendarral készült. A képtár Node Reference alapú, a kép node-ok címét az Automatic Nodetitles hozza létre. A lexikon a Views beépített glossary nézetéből született (emiatt pl. nem kezeli a magyar ékezetes karakterek különbségeit), a szócikkek egymásra linkelését pedig a – wiki oldalakon használt – Freelinking modul biztosítja. A navigáció elvárt működéséről a Menu Trails / Custom Breadcrumbs páros gondoskodik. Utóbbival nem vagyok száz százalékig elégedett, de a rendelkezésre álló modulok közül ez vált be a leginkább. (Az ideális megoldás szerintem a Pathautohoz hasonlóan működő, Tokeneket használó modul lenne.)

Az admin jókedvét az Admin Menu, a Backup and Migrate, a Better Formats (RTE nincs!), a CSS Injector, a Global Redirect, a Google Analytics és a Real Name modulok szolgálják.

Működtetés

Érdekesség lehet, hogy a weboldal nem Apache, hanem a gyorsasága miatt dícsért Nginx szerveren fut DaneeL jóvoltából. Részletekkel is ő tud szolgálni… ;o)

Smink

A megjelenés alapvetően a Marinelli (Giordani) sminkre épül. Kisebb változtatásokat hajtottam csak végre: az elsődleges linkek a fejléc kép alá (közvetlenül a másodlagos linkek felé) kerültek. Módosítani kellet a dátumok és a szerzők nevének kiírási módját (a Drupal dátum beállításait a smink nem vette figyelembe). Sajátra cseréltem a fejléc képet és ehhez igazítottam a menü színeit is.

Közreműködők

A webhelyet én (Hajas Tamás, eccego stúdió) készítettem, a (magyar) Drupal közösség segítségével. :o)

Köszönet a Drupalért, a modulokért és a válaszokért!