Indul a Planet Drupal.hu, ki ír még magyarul a Drupalról?

Hojtsy Gábor képe

Ma elindult a Planet Drupal.hu a nagytestvér Planet Drupal mintájára. A Planet (vagy magyarul bolygó) azt takarja, hogy különböző fejlesztők, források hírcsatornáit (RSS, Atom) egy gyűjtőoldalon időrendi sorrendben jelenítjük meg. A Planet Drupal.hu pedig értelemszerűen magyar bejegyzések újrapublikálására született.

Elég egyszerű, nemde? Persze van erre beépített Drupal modul már évek óta. Akkor mégis miért most jutottunk csak el az újítás megvalósításához. Nos, mivel legalább ketten kérték: Tolmi és PP. Mert ugye egy bolygó akkor jó, ha benépesítik. Itt végre mindenki hangja kiteljesedhet, nem fogjuk szerkeszteni, nem kell várni, hogy végre megjelentessük.

Ki blogol még a Drupalról magyarul? Bárki bekerülhet a "Planet Drupal.hu"-ra, aki vállalja, hogy az oda szánt bejegyzéseit egy "Planet Drupal.hu" (vagy más hasonló) címkével látja el, és egy ezen címkével ellátott tartalmakra mutató RSS/Atom csatorna webcímét megadja. A blognak még csak nem is kell Drupal alapon futnia!

Kategóriák: 

Hozzászólások

nevergone képe

Szívem öröme, hogy ez megvalósult... köszönöm.
Szívem bánata, hogy az aggregált hírek belekerülnek a tracker -be, így azt hiszem, le kell szoknom az olvasásáról... pedig eddig ott követtem ezt az oldalt, és nem is nagyon maradtam le semmiről.
Nyilván nem lehet mindenkinek a kedvére tenni. :)

pp képe

Miért probléma, hogy bekerültek az aggregált hírek a tracker-be?

nevergone képe

Bizonyára csak nekem probléma (vagy furcsa?), hogy bekerülnek, ezért is írtam az utolsó mondatot.
És azért érzem így, mert a tracker -ben nem lehet szűrni tartalomtípusra, ezért ha jobban beindul a Drupal.hu planet (ami legyen így), nehezebb lesz követni itt az oldalon az éppen frissült fórumtémákat és híreket, hiszen előfordulhat, hogy a tracker első oldala csak aggregált hírekkel lesz tele.
Tudom maradi vagyok, de én már pl. gyorshívót tettem az itteni tracker oldalra, csak beírom az FF -be, hogy "dr", és már jön is az oldal, nem használok rá külső programot. :)
De igazad van, csak megszokás kérdése, majd megtanulja átugrani a szemem. :)

Hojtsy Gábor képe

Dehát miért kell átugrani? :) Az az alapfeltevésed, hogy a Planet Drupal.hu majd csupa alja meg bulvár tartalmat hoz, amiket a Drupal.hu-ra nem mer beküldeni valaki? Szerintem PP, Novák Áron vagy EdgárPE olyan blog bejegyzéseket alkotnak, amik nyugodtan lehetnének a Drupal.hu-n is, de nekik nyilván kényelmesebb a saját blogjukon (meg menjen csak oda a forgalom, ők csinálják a tartalmat, megérdemlik). Én a Planet Drupal-t olvasom naponta sokszor a Drupal.org-on, mert ott jönnek fel az őszinte könyv bírálatok, a videótutoriálok, a honlapon lévő híreket megelőző beharangozók, stb. Egyszóval sokat segít tanulni és képben lenni. Miért pont ezt ugranám át?

nevergone képe

Igen, ebben is van valami. :)
Normális ész-érvekkel meggyőzhető vagyok. :)

pp képe

nehezebb lesz követni itt az oldalon az éppen frissült fórumtémákat és híreket, hiszen előfordulhat, hogy a tracker első oldala csak aggregált hírekkel lesz tele.

Szerinted rosszul látod.

Van amikor nem akarok a drupal.hu-n postolni Drupal-os témát. Azért mert nem tudok fájlt csatolni, nem tudok normálisan képet beilleszteni, nem szerkeszthetem úgy a tartalmat ahogyan szeretném, mert bele kell illeszkednie a drupal.hu kinézetébe. Nem írhatok úgy ahogy szeretném, mert ez nem az én oldalam, hanem a közösség oldala. És nem akkor jelenik meg a tartalmam amikor én szeretném, hanem akkor amikor az adminisztrátorok ráérnek. Ha hiszed, ha nem az admin levlistán alapszabály, hogy saját tartalmat nem engedélyezünk, csak ha nagyon-nagyon fontos hírről van szó.(ilyen volt a konferencia). A lényeg, hogy kényelmetlen, azért sok olyan tartalom van ami sajnos nem jut el a drupal felhasználók közösségéhez. Most ugye nem csak rólam beszélünk, bár azon szerencsés ember lehettem, akinek a blogja elsőnek került be a drupal.hu/planet -be. Nézd meg pl. thamas nagyszerű összefoglaló cikkét. Mennyivel egyszerűbb lett volna neki, hogy ha rátol egy címkét ahelyett, hogy ír egy saját magát ajnározó bejegyzést, vagy megkér valaki és vár amíg valaki más megírja helyette. Miért kellet akár csak egy percet is várnunk, hogy ez a cikk itt megjelenjen? (a cikk 11.-én jelent meg és én azt 23.-án találtam meg és írtam róla egy bejelentést. Ez majdnem két hét!!) Miért nem helyezhettük el ezt a cikket a kézikönyvbe, miért nem címkézhettük stb.

Nem arra szolgál a planet, hogy mindenki blogjának minden bejegyzését összegyűjtse. Kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy a Drupal-lal kapcsolatos híreket gyűjtse össze.
Szóval itt nem fog megjelenni olyan hír, ami nem kapcsolódik a Drupal-hoz.

pp

nevergone képe

Persze, most már alaposabban átgondoltam, és valószínűleg (sőt biztosan) én álltam túl rugalmatlanul a témához, amiért elnézést is kérek. A megszokás nagy úr. :)
Érdekes dolgokat írtál le, és amúgy is örülök, hogy ez elkészült, ahogy ezt már fentebb írtam is. :)

Webappz képe

Amiről Te és Goba beszél az az, hogy ne kelljen egy tartalmat kétszer postolni és az adott oldalhoz igazodni, meg az hogy minden meglegyen egy helyen.
Akkor miért nem a nyitó oldalon jelennek meg ezek az aggregált hírek? Mert azért valljuk meg ott lenne a helyük.
Nevergone arról beszél és amire például én is használom a trackert, hogy megnézze milyen aktuális probléma (fórum téma) van, illetve milyen a magát a közösséget érintő téma van. Lehet, hogy amiről nevergone és én beszélek megoldható lenne a HUP-hoz hasonló fórum témák legutóbbi válasz alapján rendezve megjelenítéssel - ha már lúd legyen kövér, akkor szerepeljen még, hogy ki volt az utolsó hozzászóló. Talán ez azért is van, mert mindketten ott is megfordulunk :-)
Szóval mindenki mást keres, de ezzel csak azt tudom mondani, hogy az eddig megszokott eszközt másképpen kell használni, vagy érdemes lenne +1 feature: a tartalom típus rendezhető legyen és fordított rendezésnél már ki is esnek az aggregált hírek :-)

Páldi Zoltán

pp képe

Ezek a közösséget érintő témák azért nem jelennek meg itt a drupal.hu-n mert nehézkes felvinni őket. Nem a drupal.hu-t alakítjuk úgy át, hogy könnyedén lehessen ide publikálni, hanem lehetővé tesszük, hogy mindenki a saját kényelmes eszközével publikáljon és a tartalmak itt megjelenjenek.

Tehát ezek a hírek pusztán azért nem jelennek meg itt a drupal.hu-n mert nehézkes lenne megoldani, hogy a százfajta formázási meg minden más igény kiszolgáljuk. Nem azért, mert nem ide valóak.

Ha lesz időm végignézem, hogy hány hírem az ami nincs itt publikálva még egyszer.... érted??

pp

Illyés Edit képe

Akkor miért nem a nyitó oldalon jelennek meg ezek az aggregált hírek? Mert azért valljuk meg ott lenne a helyük.

A FeedAPI modul rendes node-okat készít az aggregált hírekből, tehát semmi akadálya, hogy az arra érdemes blogbejegyzéseket a szerkesztők esetenként kiemeljék a címlapra. Automatikus kiemelés meg nem lenne szerencsés – az egyik ok, amiért szívesebben írnak a fejlesztők a saját blogjukra, hogy ott nem kell a "hivatalos" Drupal.hu követelményeinek megfelelni, az írás lehet szubjektívebb, lehet csak egy pár sor, stb.

Webappz képe

Ezt írhattam volna pp-nek is, de azért akkor még egyszer leírom, mert tudom kihagytam, vagy nem voltam közérthető.
Eddig sem arról kellett meggyőzni sem nevergone-t, sem engem, hogy ezek az aggregált hírek mennyire jók és milyen előnyökkel jár az, hogy ide is bekerülhetnek.
Ezt elsőre megértettük, hurrá, legyen sok ilyen hasznos tartalom!

A problémát a drupal.hu fórum témáinak és a direkt a drupal.hu-n létrehozott, a közösséget érintő témáknak (pl.: DUG, Konferencia, stb) a nyomon követhetősége volt.

Egyébként az első importálások után, majd jóval kevesebb aggregált hír jelenik majd meg a tracker első oldalán, de a bloggerek rám is cáfolhatnak ;-)

A FeedAPI modul rendes node-okat készít az aggregált hírekből, tehát semmi akadálya, hogy az arra érdemes blogbejegyzéseket a szerkesztők esetenként kiemeljék a címlapra.

Igen, én is így gondoltam, csak hogy Goba úgy reagált, mintha nevergone nem tartaná fontos tartalmaknak ezeket az aggregált híreket, így "első felindulásból" javasoltam, hogy akkor jelenjenek meg a címlapon. Persze, azért ez így nem lenne szerencsés, mert azért hagyjuk meg a drupal.hu szerkesztőinek, hogy eldöntsék, hogy melyiket tartják arra érdemesnek, hogy kitegyék a címlapra, tehát most pont jó helyen vannak a drupal.hu/planet alatt.

Persze ez még nem jelent megoldást az általunk felvetett problémára, ezért javasoltam, hogy legyen egy olyan view, amiben a fórum témák és az "itt helyben előállított" tartalmakat tudjuk nyomon követni, úgy mint azelőtt, mielőtt megjelentek volna az aggregált hírek.

Egyébként ha valaki ránéz a trackerre az egyből érti, hogy miről van szó. De a többi ezzel kapcsolatos meglátásaimat, inkább itt folytatom.

Remélem ez már érthetőbb volt és bocs, hogy ilyen hosszú voltam.

Páldi Zoltán

Hojtsy Gábor képe

A views bár eppen a pillanatban RC3-as kiadását éli, a néhány napja megjelent RC2 még az RC1-hez képest API változtatásokat is tartalmazott, tehát a fejlesztő sem veszi komolyan, hogy RC-t ad ki, vagy ennyire nincs mégsem kész, hogy RC-ben komoly hibák derüljenek ki. Mindenesetre még nem biztos, hogy rá kell tenni a Drupal.hu-ra ezt a views-t. Amint lesz, persze csak pár klikk egy ilyen view kialakítása, és az alap tracker kikapcsolása/felülírása.

Webappz képe

Persze, ez érhető én is csak ötletként hoztam fel a viewst.

Páldi Zoltán

Pasqualle képe

barcsak minden modul ennyire bugos lenne mint a views

pp képe

Egyébként ha valaki ránéz a trackerre az egyből érti, hogy miről van szó. De a többi ezzel kapcsolatos meglátásaimat, inkább itt folytatom.
Ne éppen ez az! Most ne nézegesd a trackert, mert ez egy átmeneti állapot. Nyílván vacak, hogy most egy berántott feed utolsó tíz postja van egymás alatt kiszorítva ezzel az új tartalmakat. De ez nyílván nem lesz így. Kérlek várj legalább egy hónapot és ha akkor is úgy érzed, hogy iszonyatosan zavaró a sok aggregált cucc és Te nem kérsz belőle akkor lécci jelezd, és találunk rá megoldást.

pp

Webappz képe

Oké, rendben én is úgy gondolom, hogy később ez nem lesz olyan zavaró, de fentartottam azért a lehetőségét, hogy a bloggerek "beindulnak" :-)

Páldi Zoltán

Hojtsy Gábor képe

Mégsem a beépített modul, hanem az esetleges kézikönyvbe helyezés, követőbe kerülés (mint előny :), stb miatt a FeedAPI modult használjuk erre a célra. Meglátjuk hogyan muzsikál.

thamas képe

Jelentkezem én is - föleg hogy pp engem hozott példának (pirulok is, és érzem a felelősség súlyát. Hajjaj!)!

A Drupallal kapcsolatos bejegyzéseim az alábbi feed-en érhetőek el:

http://thamas.hu/category/cms/drupal/feed

(Csináljak egy külön kategóriát / címkét a panetnek?)

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

thamas képe

Goba! Gyorsabban felvettél, mint ahogy én kellőképpen végiggondoltam volna az egészet. :o)

Igazad van, hogy jobb egy külön planet címke, mert a fenti feed-ben ott vannak az itt megjelent írásaimra való hivatkozások is, amiket nyilván hülyeség itt megjelentetni.

Úgyhogy csináltam egy Planet Drupal.hu kategóriát én is (ebből már kimardtak az itteni bejegyzések). Kérlek javítsd át erre a csatornámat:

http://thamas.hu/category/cms/drupal/planet-drupal-hu/feed

(Bocsánat a pluszmunkáért!)

Köszönöm!

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Hojtsy Gábor képe

Megoldva. A jövőben tényleg csak kifejezett drupal.hu planet feed-et szsbad elfogadni :)

thamas képe

köszi!

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

thamas képe

A híreknél (mint ez illetve a DUG) szándékosan kerültek ékezetes karakterek az URL-be?

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Hojtsy Gábor képe

Igen, kísérletezünk, hogy mennyire érett erre a web / a felhasználók. Magyar oldalra magyar ékezet jeligére :)

Webappz képe

Magyar oldalra magyar ékezet jeligére :)

Majd legalább "szépen" lehet hivatkozni az egyes fórum témákra és a többi tartalomra :-)

Páldi Zoltán

Pasqualle képe

Koszi Gabor, hogy szantal ra idot es megcsinaltad. Nagy vagyam volt ez. Szeretnek en is csatlakozni, de majd csak kesobb..

egy keres: akinek a blogja fent van (vagy felkerul) a planeten az ha lehet engedelyezze az anonymous hozzaszolasokat. mert gyakran vagyok mas velemenyen Drupal temakban es nagyon idegesito ha a velemenyem nem fejthetem ki..
meg nem probaltam de azt mondjak, hogy a mollom jol szuri a spam-et, ugyhogy a spam ne legyen kifogas..

pp képe

nálam az anonymous is hozzászólhat, sőt csak az ;)

pp

thamas képe

Nekem is mondhatod - ha lesz mire reagálni... (nem írok túl gyakran) ;o)

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Boobaa képe

...csak hogy ne a n*a reklámszövegét használjam.

Íme az én linkem: http://csecsy.hu/drupal.hu/planet/feed

Anomanus hozzászólhat, köszönet mollomnak.

Hojtsy Gábor képe

Fent is vagy :)

Nagy Gusztáv képe

Nem leszek túl gyakran, de azért így egyszerűbb lenne:

http://nagygusztav.hu/?q=taxonomy/term/90/0/feed

Nagy Gusztáv

Hojtsy Gábor képe

Fent is van.

sajt képe

http://www.amon.hu/tags/drupal_planet/feed

Legalább elkezdek irkálni megint

Hojtsy Gábor képe

Szuper, hajrá, tessék csak írni!

Pasqualle képe

tolmi képe

Valami nagyon nem kóser ezzel a Feed API cuccossal. Amikor új postot ír bárki is, akkor az összes régebbit megjelöli frissült-nek, ami nem korrekt viselkedés. Most is végig kellett kattintgatnom pp összes Planet Drupal.hu-s linkjét ami nem jó. :(

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

Hojtsy Gábor képe

Tudunk a hibáról, Áron (FeedAPI maintainer) is tud a hibáról, egyelőre még nem javította ki.

gergely képe

ez nem bug ez feature :D

---
Tévedni mindenkinek szabad, csak a mérnöknek észre kell vennie.

Boobaa képe

Már azt hittem, én szúrtam el valamit - de aztán kiderült, hogy az rss olvasóm szerint is jó az a rész, ami engem illet.

Ha már FeedAPI: azt nem-e lehetne-e megcsinálni-e, hogy a drupal.hu/planet/rss-ben is az a dátum szerepeljen a pubDate mezőben, ami az upstream rss-ből jön?

Hojtsy Gábor képe

Mi ezt állítottuk be, sajnos ez a FeedAPI még bugos :|

nevergone képe

"Azóta sincs semmi", akarom mondani a fordítócsapat munkájának drupal.hu-s megjelenítése kapcsán (aminek amúgy nagyon örülök) továbbra is jelentkezik a probléma.

(És tudom, indítsak új témát, megyek is térdepelni konzervkukoricára.) :)

pp képe

Minden új feed felvételekor ide fogtok zokogni? Lassan ronggyá ázik ez a topic.

pp

Balogh Zoltán képe

Amúgy, ha egy FeedAPI bug miatt ez ekkora úgymond "probléma", akkor miért nem kapcsoljuk ki a feed-ek frissülésének követését? Ha valaki posztol egy újat, akkor az átjön, de ha bugos volt az írás, és az illető módosítja a saját webhelyén (a feedbe kerülő bevezetőt), akkor az már itt nem frissül, és csókolom. Szerintem nem olyan nagy kaland. Egy pipa hírcsatornánként.

pp képe

Én e mellett vagyok, az én hírcsatornám nem is frissül. Felvetettem az admin listán de leszavaztak. Ez van. ;)

pp

aboros képe

olyankor legfeljebb pár napig (lenne) zavaró, hogy tíz hír egymás után van a trackerbe arról a csatornáról. ha nagyon zavar, hogy ez a kupac hír "összerondítja" a trackert, használhatod az egyedi szűrés fület és szűrhetsz tartalom típusra.

-
clear: both;

nevergone képe

Nem az a van a bajom, hogy ha felvesztek az új csatornát, akkor abból hirtelen több hír beleömlik a tracker-be. Azért szóltam, mert úgy tapasztaltam ennél a csatornánál, hogy ha új tartalom érkezik belőle, akkor az összes régebbi is "frissült" jelzőt kap, miközben azt már láttam.
Nem tudom, hogy ez mitől függ és miért jó, egyelőre zavaró. De biztosan meg lehet szokni, és továbbra is nagyon örülök, hogy ez a hírcsatorna is megjelent itt a drupal.hu -n. :)

Hojtsy Gábor képe

Nem látom ezt a jelenséget, én úgy látom, hogy a fordítói csoport feed korábbi bejegyzései nincsenek a tracker tetején.

Balogh Zoltán képe

Valóban nem kerül a tracker elejére, de akkor is megkapja minden hír a frissült jelzőt. Ez mondjuk totál nem zavaró, ha már nincs a tracker első oldalán az előző. Gondolom, simán ráment egyet minden hírre a FeedAPI, ha kell, ha nem. Tuti, mert a mai wysiwyg hír átvételével simán levette címlapról az előző, oda is kikerült írást.

Hojtsy Gábor képe

Átállítottam, hogy ne frissítse a meglévő bejegyzéseket. Írjátok elsőre jól :)

nevergone képe

Így már jó a Planet Drupal.hu, mert találtam benne érdekes dolgokat, és a trackert sem cseszi szét.
Köszönöm. :)

tolmi képe

Szerintem is kikupálódott, így végre rövid időn belül át lehet futni a hazai Drupal tartalmú érdekes blogbejegyzéseket. Köszi Goba a tracker megmaszírozását, remélem nem volt vele sok meló!

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

gergely képe

en is szeretnek csatlakozni :)
http://blog.philcom.hu/taxonomy/term/1/0/feed

---
Tévedni mindenkinek szabad, csak a mérnöknek észre kell vennie.

Balogh Zoltán képe

Szintén szeretnék csatlakozni:
http://baloghzoltan.hu/cimkek/drupalhu/feed

tolmi képe

Felvettelek

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

Balogh Zoltán képe

Láttam, valaki címlapra is érdemesnek tartotta az első cikket. Hát ez sajnos addig tartott, míg a FeedAPI úgy nem döntött, hogy "frissült" a hírcsatorna. Pedig nem is, Isten bizony. :D

Balogh Zoltán képe

Mivel a jelzett probléma már máskor is előfordult, javasolnék egy megoldást. A hírcsatornák beállításánál a Feldolgozók, majd a FeedAPI Node kinyitása után a „Közzétett elemek” mező tartalmát törölve a címlapról lekerülős probléma elhárul. Itt alapból nulla van, ami a fenti esetet okozza, ám ha üres, akkor a FeedAPI nem dumál bele a címlapba. Alapból nem kerülnek ki a címlapra az átvett anyagok, tehát ez így jó, de ha valaki kirakja, akkor az kinn is marad. Ez mondjuk a "frissült" jelzőt nem oldja meg, de már fél siker.

tolmi képe

Úgy néz ki ez megoldódott.

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

sajt képe

Szeretném a tumblr-ömet is bevezetni a planetre:

http://geeksajt.tumblr.com/rss

Illyés Edit képe

Ezt a cuccot, Drupallal kapcsolatos linkek, tippek-trükkök tárházának szánom. Meg egyéb szakmai dolgok.

A Planetre csak Drupal dolgokat kérnénk. Ha más nem kerül ebbe a csatornába, akkor jelezd kérlek és felveszem.

sajt képe

Csak drupallal kapcsolatos dolgok lesznek. És a neve ezentúl:

http://drupalsajt.tumblr.com/rss

Közben egy kicsit átgondoltam

mpety képe

Szívesen csatlakoznék én is a Planet íróihoz, ha lehetséges még...
http://mpety.com/taxonomy/term/4/0/feed

(Első körben felajánlom a közösségnek a Drupal-os szakdolgozatom :D és köszönetem a sok segítségért! :))

Üdv
Peti