Pro Drupal Development - második kiadás

thamas képe

A Drupal könyvek általában a felhasználóknak szólnak. A Pro Drupal Development azonban a fejlesztőknek íródott. A tavaly májusban megjelent első kiadás igen népszerű lett a közösségben, gyakorlatilag a fejlesztők bibliájává vált.

A napokban megjelent második kiadás legfontosabb újdonsága, hogy immár a Drupal 6 kódjára épül. Ha John VanDyk és Matt Westgate munkáját a könyv saját oldalán keresztül rendeljük meg, a Drupal Associationt is támogatjuk.

Kategóriák: 

Hozzászólások

gergely képe

ah ah ah typo "Druapl" :)

---
Tévedni mindenkinek szabad, csak a mérnöknek észre kell vennie.

thamas képe

Igen, sajnos időnként elütöm - ahogy most a "felhasznlókat" is. :o(

Kérem a gondos Drupal.hu gazdákat, hogy javítsák!

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

pp képe

Legközelebb nyugodtan jöhet a kapcsolat formon is az ilyen megjegyzés. Nem sértődünk meg, ha személyesen nekünk címzed az ilyen megjegyzéseket, sőt... :D

pp

thamas képe

Köszönöm a javítást!

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

edgarpe képe

A drupal egy összetett rendszer. Bár szinte mindenhez van dokumentáció, az nem alkot egy koherens egészet. Ezért aki mondjuk abszolut nulláról próbálja meg megismerni a Drupal-t (mint CMF-et, fejlesztési környezetet) az nehéz helyzetben van, már-már azt mondhatnám hogy reménytelen. Legalábbis szerintem.

Amikor én belevágtam a Drupal-ba, az 5-ös volt az aktuális stabil, és napok kérdése volt a 6-os. Én megvásároltam ennek a könyvnek az első kiadását és gyakrolatilag 2-3 nap alatt végigrágtam magam rajta, közben a gyakrolatban is kipróbálva a leírtakat.

Percek alatt meg lehet ismertni az adatbázis kezelést, session kezelést, a FAPI-t, a felhasználó menedzsmentet, a node rendszert, a menürendszert, theme-rendszert, gyorstárazást és még egy csomó egyéb dolgot. Szerintem ez a könyv pótolja azt, amit nem nyújt a netes dokumentáció: egy jól átlátható, könnyedén tanulható és koherens egészet alkotó bevezetőt biztosít a Drupal programozási felületeihez.

Akik modulos-kattintgatós módszerrel használják a Drupal-t, azoknak nem sok szükségük van ere a könyvre, fe ha valaki fejleszteni is akar Drupal-ban, szerintem ez a könyv elengedhetetlen. Én csak ajánlani tudom.

nagygdev képe

Tudom, fejlesztőknek only in english, de szerintetek lesz egyszer valamilyen könyv a Drupalról magyarul? Még ha csak "Getting started" jellegű is? Biztos segítené a Magyarországi elterjedését.

(Tudom, a pénzhez egy hétre... Ez csak amolyan óhaly-sóhaly, költői kérdés volt.)

thamas képe

A drupal.hu-n található kézikönyvön kívül aligha. Túl kicsi a magyar piac és túl specuiális a téma ahhoz, hogy megérje kiadni. :o(

Csak úgy tartom leképzelhetőnek, ha valaki lelkesedésből ír / fordít egyet...

Hoppá, hisz ilyen van! Tessék csak rákeresni Nagy Gusztáv Web programozás jegyzetére. Az egy igen tisztességes, komoly, és bővülő munka! (Köszönet érte itt is, Gusztáv!)

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

nagygdev képe

Bizony, bizony, szép munka! Hogy erre nem is gondoltam!

(papírkötés+borítóterv+szerződés az O'Reilly-val, azt' hali ;) Nyomtatok egyet a júzereimnek.

Köszi az ötletet!

Nagy Gusztáv képe

Nem inkább a "Webes tartalomkezelő rendszerek" jegyzetre gondolsz?
http://nagygusztav.hu/?q=taxonomy/term/15

Készül a 6-osról szóló jegyzet :-)

Nagy Gusztáv

thamas képe

De arra - csak nem néztem meg, hanem beírtam amelyik eszembe jutott, és összekevertem. :o)

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

aKRON képe

Még nem vásároltam könyvet az Amazontól (vagy máshonnan külföldről). Mennyi a szállítási és egyéb költség?
Én szivesen vásárolnék. Gondolom megérné ha többen összefogunk akinek még kell, és egyben rendeljük meg a könyveket, a járulékos költségeket pedig szétosztjuk.
Vásárolna még valaki? :)

gergely képe

en inkabb megvarom amig valaki felteszi torrentre ;)

---
Tévedni mindenkinek szabad, csak a mérnöknek észre kell vennie.

pp képe

és ne írogass ilyeneket a drupal.hu-ra.(még viccből se.)

köszi

pp

gergely képe

sry, igazabol csak azt akartam irni, csak nagyon melyen elrejtettem, hogy informatikahoz kornyezetszennyezes konyvet venni/nyomtatni, mert egyreszt pl a kod ugyis kell majd (mert lusta az ember gepelni) masreszt pedig nagyon gyorsan elavul es akkor az egesz nem er semmit. egyebkent nyugodtan torolheted a commentet :)

---
Tévedni mindenkinek szabad, csak a mérnöknek észre kell vennie.

pp képe

Ezek áligazságok! Meg lehet venni pdf-ben is(nekem úgy is megvan az első) tehát ez a környezet tudatos blabla máris megdőlt. Sőt még kártyával is fizethetsz tehát még a papírpénzhez sem kell fákat kivágni.
Azt se felejtsük el, hogy nem szépirodalom a könyv, így a gyorsan elavul és nem ér semmit kitételed sem igazán állja meg a helyét... (ja kérem aki SKF katalógussal a jászolában nőtt fel az ezt nem értheti :D)

Kommenteket nem törlünk, mert az nem szokás. (a saját gázos hozzászólásaimat sem törlöm had örüljön a nép. ;))

pp

Boobaa képe

...a Code Sprint délutánján is: kaptam egy Apress kódot, úgyhogy már megvan PDF-ben, ingyen. Sajnos még csak megnyitni volt érkezésem, még csak a tartalomjegyzéket sem tudtam végigfutni sem. Sajnos.

aboros képe

nem sikerült még igazán dűlőre jutnom, hogy melyiket válasszam, egyre több drupal könyv van, de szívesen rendelnék én is. végülis csak a postaköltségen tudunk osztozni, de az azért elég sok is tud lenni sajna-bajna, szóval mindenképp érdemes összefogni. mint mindig. :)

-
clear: both;

Dzsozef képe

De azért ha árat lehetne a könyvről tudni és plusz száll. ktsg.
Má megin ez a magyar mentalitás.