Google kliens geokódoló űrlapelem Drupal 5-höz

xmarket képe

Saját térképes mini-időjárásportálunk fejlesztése, feltöltése közben sajnálattal tapasztaltam, hogy a location és gmap modulok használatával, kifejezetten nehéz "térképre tenni" a tartalmat, és a geonames modul sem igazán könnyíti a térképes portálépítést, úgyhogy más megoldásra volt szükségem, lehetőleg olyanra, ami a kifejezetten könnyen használható Google kliens oldali goekódoló szolgáltatására épül.

A problémám a location és gmap modulokkal ott kezdődött, hogy konfigurálás. Már az sem volt egyszerű - bár azt csak egyszer kell -, úgyhogy azon még átléptem, viszont a klikkelgetős, húzogatós, nagyítgatós koordináta beállítást, sokadik nekifutásra se tudtam elfogadni. Az már csak hab volt a tortán, hogy Magyarország - és a többi nem nagyhatalom - viszonylatában egyedül az országot ismeri a location, így részletesebb kategorizálásra közvetlenül nincs lehetőség, maximum a wikipédia bevetésével, de az kifejezetten nem gyors és hatékony, ami néhány ezer település felvitelénél elég komoly probléma.

Alternatív megoldásnak szóba jött még a geonames modul, de tekintve a modul szolgáltatásait, ha lehet még nehézkesebb megoldást biztosít, mint a location - gmap párosítás, úgyhogy arra a következtetésre jutottam, hogy más megoldásra lesz szükségem.

A probléma első felének megoldására - címből koordináta - adata magát a Google térkép szolgáltatásába beépített geokódoló, mivel kifejezetten könnyen használható és biztosítja a földrajzi kategorizálás lehetőségét. A drupal.org-on, leginkább csak a hiányára utaló anyagokat találtam, így arra a következtetésre jutottam, hogy Drupal-hoz még nincs. Ha viszont nincs, akkor írok egyet, még akkor is, ha a ez némileg funkció duplázás, úgyhogy készítettem, méghozzá egy űrlapelemet, mivel ez tűnt a legegyszerűbb megoldásnak. Egyetlen mező, egy klikk, és minden megvan. Persze ebből még nem lesz "tartalom a térképen", de legalább a koordináták és a cím, taxonómiára alkalmas formában, egyszerűen és gyorsan megvannak.

A probléma második felének megoldására, miszerint koordinátákból térkép, ez a kis űrlapelem önmagában nem alkalmas, mint ahogy a felhasználók sem tudják közvetlenül felhasználni, de segítségével, akár egy Drupal-ban kezdő programozó is pillanatok alatt tud olyan térképes kiegészítőt készíteni, amit lényegesen egyszerűbb használni, mint a jelenleg elérhető megoldásokat.

Bővebb információ, demó és letöltés a honlapunkon található.

Kategóriák: 

Hozzászólások

aboros képe

nagyon-nagyon köszi! ezer éve keresek egy ilyet! szuper, alig várom a további fejlődését! hajrá!

-
clear: both;

pp képe

Nagyon tetszik!

Egy kérdés: Ha beírom a címet és nem pontos a találat, hogyan tudom pontosítani? (megfogtam a kis pöcköt, de nem ment arrébb ;))

pp

edgarpe képe

Ez igazán jól fog jönni néhány projektben! Köszi!

aboros képe

tudom, írtam, hogy zseniális, de akkor csak megnéztem a linkelt íráson a két példát, hogy mit csinál. most próbálom használni. gondoltam így menni fog, a következő kódot illesztettem egy story -ba, php módban persze:

$item['geocoder'] = array('#type' => 'gcg',
'#title' => 'Google Kliens Geokóder',
'#default_value' => array(),
'#description' => 'Ezzel a mezővel ilyen meg olyan címeket adj meg.'
);
print theme('gcg', $item['geocoder']);

megjelenik a fieldset, de tök üres, csak a description van benne. mit nézek be? kihagyok valami lépést, vagy tök rossz úton járok a használatot illetően?
(most hirtelen ittvan: http://demo.aboros.hu)

-
clear: both;

pp képe

Ez egy form elem, amit a drupal_get_form függvénnyel tudsz kiíratni...
szóval mire kell ez neked?

pp

aboros képe

pont arra szeretném használni, amire ki lett találva. :) location infókat szeretnék vele menteni úgy, hogy a felhasználónak ne térképen kelljen rábökni, hanem be tudja írni a címet és úgy. igazából ez csak experiment, szeretnék vele játszani, de nem bírtam előcsalni sehogy.

kössz, utánanézek a függvénynek, meg asszem elolvasgatok még pár dolgot... mit olvassak? :)

-
clear: both;

xmarket képe

Személy szerint a demóban csináltam egy adhoc függvényt, ami visszaadja a az item-et, majd a php blokk végén megkértem h print drupal_get_form('function_adhoc_form');

-----------------------
2 ok a Drupalra:
1. A Drupal az egy Drupal (magyarul: Drupal). Valamikor tartalomkezelőnek indult....
2. Ha kilép az alapító folytathatjuk magyarul. :)

xmarket képe

Bocsi, az enyhén szólva megkésett válaszokért, csak kicsit behavaztam.....

Kárpótlás jelleggel felkerül a modul a hivatalos drupal projektek közé (ide) és kiegészült olyan felhasználói funkciókkal, mint tartalom címzés és automatikus tartalom kategorizálás.

Kicsit kibővült a móricka doksi is, de azért kiemelném a koordináta beállítást: dupla klikk a térképen, vagy fogd és vidd a markert (ha van :) ).

-----------------------
2 ok a Drupalra:
1. A Drupal az egy Drupal (magyarul: Drupal). Valamikor tartalomkezelőnek indult....
2. Ha kilép az alapító folytathatjuk magyarul. :)

nevergone képe

Várható a közeljövőben ebből a modulból Drupal 6 -hoz készített verzió?

gyuri2012 képe

http://www.xmarket.hu/cikkek/drupalupgrade#comment-7
Az itt írt "Google Maps Tools" -ról tudtok valamit?
Ezt a mondatot leszámítva semmit nem találtam róla szerte interneten. Ill. Interneten.

xmarket képe

Sziasztok!

Mostanság annyi mindennel kellett foglalkozni azt se tudom merre áll a fejem. No örömmel jelentem be, hogy kiadtam a 3. karbantartási verziót a Google Maps Tools-hoz - még az 5-ös ághoz készült verzióhoz -, és elérhető a fejlesztői verzió a 6-os Drupal-hoz.

Észrevétel: a http://www.xmarket.hu/cikkek/ link hibás.. Helyesen : http://www.xmarket.hu/hirek/drupalupgrade#comment-7

Google Maps Tools projekt honlapja: http://drupal.org/project/gmaps

-----------------------
2 ok a Drupalra:
1. A Drupal az egy Drupal (magyarul: Drupal). Valamikor tartalomkezelőnek indult....
2. Ha kilép az alapító folytathatjuk magyarul. :)