Interjú Angela Byronnal

Charybdisz képe

A MasteringDrupal.com oldal szerkesztője készített egy interjút Angela Byron Drupal core fejlesztővel a készülő O'Reilly Drupal könyv kapcsán. Az interjúban emellett szó esik a Drupal tanulását segítő tippekről is.

Az eredeti interjú (angolul) olvasható, de az alábbiakban magyarul is közzétesszük.

Hogyan lettél tagja a Drupal közösségnek? Hogyan ismerted meg a Drupalt?

2005-ben Google Summer of Code résztvevő voltam, és kifejlesztettem a Quiz modult a Drupal 4.7-hez. Előtte még nem is installáltam a Drupalt (csak futólag hallottam róla a SpreadFirefox.com project kapcsán), így igen gyorsan kellett tanulnom - a projectemet mindössze két hónap alatt kellett befejeznem, ami azt jelentette, hogy nemcsak a Drupalt kellett megértenem, hanem az API-jait is, a hurok rendszert, hogy mi a fene az a CVS, meg az egész.

Ez csak egy módon volt lehetséges: elmélyedni a témában és bekapcsolódni a közösségbe. Ez egy kicsit furcsán hangzik: hogyan tudok bekapcsolódni, hogyha még nem tudok semmit? De nekem működött.

  • A #drupal-support IRC csatornán és a fórumon időztem, elolvastam a kérdéseket, és megpróbáltam választ találni rájuk. Így kerültem egyből kapcsolatba egy csomó Drupal modullal, adminisztrációs területekkel, és olyan problémákkal, amelyekkel valószínű volt, hogy találkozni fogok.
  • A Drupal issue queue-t és a #drupal csatornát is figyeltem, olyan dolgokat kerestem, amelyekben talán segíthetek, és elmélyedtem a témában, megpróbáltam rájönni a dolgokra. Így nagyon gyorsan kapcsolatba kerültem sok Drupal API-val és a belső dolgokkal.
  • Amikor kitaláltam valamit, ami nem volt dokumentálva, így magamnak kellett rájönnöm, beírtam ezt a tudást a Drupal Kézikönyvbe. Ez megalapozta a tudásomat (mivel elég jól el kellett magyaráznom ahhoz, hogy mások is megértsék), és úgy csináltam, hogy máskor ne kelljen kibogarásznom még egyszer. ;)

Ezekkel a dolgokkal elértem azt, ami a legfontosabb volt, hogy elindítson engem a tanulás útján: ez megalapozott engem mint olyat, aki inkább közreműködő, mint felhasználó. Ez azt jelentette, hogy az emberek sokkal több időt töltöttek azzal, hogy segítsenek nekem, ha kérdésem volt, mivel tudták, hogy a tudás végül is vissza fog kerülni valamilyen módon a projectbe. A hozzájárulás sokkal élvezetesebbé (majdnem szenvedélyessé) tette a Drupal tanulását, mivel éreztem, hogy minden új dologgal, amit tanulok, több erőt nyerek, hogy javítsam a dolgokat, és menet közben sok új barátra is szert tettem. :)

Milyen főbb szerepeket vállalsz jelenleg a közösségben?

Lássuk csak... patch-eket írok és tesztelem/átnézem őket, modulokat és sminkeket fejlesztek, grafikus tervezést és használhatósági dolgokat végzek, Drupal tréningeket tartok és fejlesztő/felhasználó támogatást végzek, Drupal.org oldalgazda vagyok, tagja vagyok a dokumentációs csapatnak, a biztonsági csapatnak és a Drupal Alapítvány Igazgatói Tanácsának. Alapvetően, ha részt lehet venni a közösségben, akkor én azt teszem, vagy legalábbis törekszem rá. :)

Ezek közül szerintem a két legfőbb szerep, amiket vállalok, a Drupal core karbantartása (én az az idegesítő személy vagyok, aki megtalálja a nem 100%-ig tökéletes patch-eket, közbeszól a hiányzó dokumentáció vagy hiányzó kódolási konvenciók miatt ;)), valamint különböző erőfeszítéseket teszek, amelyek segítenek új közreműködőket bevonni, mint például Drupal projectek részvétele a Google Summer of Code-ban.

Milyen témákat fog tárgyalni a készülő könyvetek és milyen megközelítésben? Kik lesznek a szerzői?

Az előző Drupal könyvek a Drupal core-ral foglalkoztak, vagy szuperkezdő szinten, vagy mester szinten. A Practical Drupal című könyv a középutat választja: olyanoknak fog szólni, akik már kissé ismerik a Drupalt (bár van egy fejezet azok számára, akik nem), és azt akarják tudni, hogy hogyan kell kiválasztani a megfelelő modulokat a rendelkezésre álló gazdag választékból. Ez egy „receptkönyv”, amely különböző modulokat mutat be minden fejezetben, mint a CCK, Views vagy az Organic Groups, és hogy hogyan kell őket összeötvözni valós problémák megoldásához.

Majdnem a teljes Lullabot-csapat társszerzője a könyvnek: Nate Haug, Addison Berry, James Walker, Jeff Robins, Jeff Eaton és jómagam. Robert Douglass és Matt Westgate a lektorok. Mindannyian a Drupal más részeiben vagyunk szakértők, és az a cél, hogy a kollektív tapasztalatot egyesítsük egy helyen.

Milyen lesz a nehézségi foka a könyvnek? Kezdőknek is megfelelő lesz, vagy inkább a haladóbbaknak?

Ez a könyv főképpen a kezdőtől a középhaladókig célozza meg a Drupal használóit, de vannak fejlesztői ötletek és trükkök is. Az alap anyag azonban mindenki érdeklődésére számot tarthat, mivel a könyv arra a kérdésre szándékozik válaszolni, hogy „Milyen modulokat használjak az X probléma megoldásához?”, ami mindenkit érdekel, az abszolút kezdőt és a Drupal hackert is.

Hány oldalas lesz a könyv?

Körülbelül 500 oldalt céloztunk meg. Elég nagy lesz ahhoz, hogy távol tartsa a nem komoly olvasókat, és elég kicsi lesz ahhoz, hogy fájdalmak nélkül lehessen magaddal vinni. :)

Mikor fog megjelenni? Van-e lehetőség előrendelésre?

A végső határidő 2008 nyara, bár reméljük, hogy annál előbb elkészül. Gondolom, azután egy-két hónappal fog nyomdába kerülni, hogy az O’Reilly megkapta a végső kéziratot. Nem tudom, lehetséges-e előre megrendelni, de azt javaslom, figyeljétek a Lullablogot-ot, ahol frissítésekkel fogunk szolgálni, amint többet tudunk.

Tervezitek-e a Pro Drupal Development című könyvetek aktualizálását a Drupal 6-hoz?

Ez tulajdonképpen nem az én könyvem, hanem Matt Westgate könyve. De beszéltem vele, és ő azt mondta, még függőben van, hogy lesz-e Drupal 6 verzió belőle.

Ha valaki most kezdi el tanulni a Drupalt, milyen módszert és forrásokat javasolnál neki? Mennyi idő olyan szintre eljutni, ahol az ember már egyszerűbb Drupal munkákat is el tud vállalni? És milyen forrásokat javasolnál egy haladó fejlesztőnek, aki magasabb szintre akar eljutni?

PHP-háttérrel rendelkező fejlesztőknek mindenképp a Pro Drupal Development könyvet javasolnám. Ez a könyv remekül leírja a Drupal belső működését, amit egyébként nehéz máshonnan megérteni. Felbecsülhetetlen még az api.drupal.org oldal is.

Új felhasználóknak ott van a „Getting Started” útmutató a Drupal Kézikönyvben, amelyik egy szép, tömör összefoglalása azoknak a dolgoknak, amelyeket tudnod kell a Drupal működésének megértéséhez. A Kézikönyvben nagyszerű információk vannak, bár néha kicsit vadászni kell rájuk.

Ami azt illeti, hogy mennyi idő alatt lehet mindezt megtanulni, ez valójában az egyéntől függ, hogy mennyi megelőző tapasztalata van, és mi a célja a Drupallal. Szerintem a legtöbb ember az első pár hétben kicsit össze van zavarodva, mielőtt egy jó kis „ah-HA!”-élményt élnek át, és elkezdik érteni a dolgokat és izgalomba jönnek.

De azt garantálhatom, hogy bármennyi is legyen az egyéni tanulási idő, az jelentősen lerövidül, ha részt veszel a közösségben. Lásd az 1. kérdést tippekért. :)

Készültek-e videófelvételek a már lezajlott Lullabot tréningekről? Ha nem, tervezitek-e a jövőben ilyen videófelvételek gyártását? A tanfolyamon résztvevők száma korlátozott, de a felvételhez bárki hozzáférhetne.

Régebben felvettük videóra a műhelymunkát, de az az igazság, hogy végignézni több mint 60 órát, amely a szoba végéből van felvéve egyetlen nézőpontból, nem egy nagy élmény, s nem is annyira oktató, mint gondolnád. :) Gondolkozunk azonban olyan oktató DVD-ken, amik a tréningek érdemi részeit tartalmazzák csak.

Melyik a kedvenc új funkciód a Drupal 6-ban?

Fú, ez nehéz. De azt hiszem, azt kell mondanom, hogy az új Schema API. Ez megnyitja az utat a moduloknak, hogy többféle adatbázis platformmal is működjenek a készítő minimális erőfeszítése mellett (nincs több csúnya kód az install hurkokban, ami ellenőrzi, hogy az adatbázis típusa pgsql-e, aztán egy másfajta CREATE TABLE utasítást futtat... fúj!). És mivel mostmár meta adataink vannak a táblákhoz, képesek voltunk az egész Drupal 6 adatbázis schemát dokumentálni a core-ban, ami azt jelenti, hogy automatikusan tudjuk generálni a dokumentációt, ami nagyban segíti a fejlesztőket a Drupal belső működésének a megértésében.

Nagyon köszönöm az interjút! Remélem, még sokáig tagja maradsz a Drupal közösségnek!

Én köszönöm! És tuti, hogy nem megyek sehová, amíg elegük nem lesz belőlem! :)

Taxonomy upgrade extras: 

Hozzászólások

thamas képe

Jó ez a masteringdrupal magyar kiadás! ;o)

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Üdvözlettel:
Hajas Tamás