Lezajlott a Drupal Konferencia 2007

pp képe

A hétvégén lezajlott a Drupal Konferencia 2007 elnevezésű rendezvényünk. Ez immár a második nagyszabású rendezvényünk volt, melyet terveink szerint és a nagy sikerre való tekintettel több kisebb és nagyobb rendezvény fog követni. Az idei rendezvény is ingyenes volt, a költségeket a támogatók adományaiból fedeztük.

A tavalyi konferencia jelentkezési/megjelenési arányát vettük figyelembe a regisztráció lezárásakor, mely 90% feletti volt. A nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve reméltük, hogy itthon is ugrásszerűen megnő a Drupal iránt érdeklődők száma, de lehet a növekedés beindulására még várnunk kell. Közel 160 résztvevőt engedtünk regisztrálni a rendelkezésre álló 150 helyre, melyből számításaink szerint közel kilencvenen el is jöttek. Ez az arány nem meglepő egyébként, hisz az idei Web Konferenciára is a 900 jelentkezőből mindösszesen 450-en jöttek el. A látogatók számát figyelembe véve azonban mindenképpen egy sikeres rendezvényt tudhatunk magunk mögött.

A látogatók először a Drupal 6 újdonságaival ismerkedhettek meg Hojtsy Gábor tolmácsolásában. Ezt követően Négyesi Károly a Drupal hibakeresésének nehézségeit mutatta be. Egy rövid szünet után jómagam egy híroldalt építettem fel, megmutatva a Drupal alap rendszer lehetőségeit, valamint a bővítési lehetőségeket a Panels és Views modulok segítségével. Utánam Kristof van Tomme angol nyelvű előadása következett, melyben egy egyszerű céges oldal felépítését mutatta be és a telepítési profil készítés alapjaiba vezette be a jelenlévőket. Az ebédszünet után Novák Áron az általa fejlesztett FeedAPI-t mutatta be, melyet a Google Summer of Code keretében készített el. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó előadás Lippai Gergő és ninja prezentációja volt, melyben bemutatták hogyan lehet működtetni egy nagy forgalmú webhelyet Drupal alapokon. A szünet után Fehér János a Drupal 6 sminkelő alrendszerének újdonságait ismertette. Egy igazi meglepetés előadásra is sor került, Tolmács Márk előadásában, aki a Drupal működtetését mutatta be JBoss Java alkalmazás szerveren Caucho Quercus motor segítségével. A konferenciát Goba és én zártuk kedvenc moduljainkat és néhány tippet-trükköt bemutatva.

Számunkra igen kedves bejelentést hallhattunk Kristoftól. Egyrészt megtudtuk, hogy tervei szerint jövő ősszel Magyarországon, méghozzá Szegeden szeretné megszervezni a nemzetközi Drupal konferenciát (a helyi közösség mozgósításával), valamint egy meghívót adott át a szegedi felhasználói klub megalakítására, melyre október 25.-én kerül sor Szegeden.

Reméljük látogatóink információkkal, élményekkel a szünetekben folytatott eszmecsere folytán pedig számos gyümölcsöző kapcsolattal lettek gazdagabbak. Rendezvényünk nem lehetett volna ingyenes támogatóink segítsége nélkül, melyet ezúton is szeretnénk megköszönni. A rendezvény gördülékeny lebonyolításáról számos lelkes aktivista mellett Hojtsy Gábor, Palócz Pál és én, Palócz István gondoskodott, köszönjük nekik is áldozatos munkájukat!

Kategóriák: 

Hozzászólások

thamas képe

A "szegedi felhasználói klub" miről szól? Szegedi druaplosok összejárnak időnként? :o)

Köszönöm az összefoglalót!

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Hojtsy Gábor képe

Egy drupal user group (http://www.google.hu/search?q=%22drupal+user+group%22) magyarul Drupal felhasználói csoport pont erről szól. Hasonló dolgok eddig nem működtek kishazánkban a Drupal körül, az majd kiderül, hogy a szegedi pontosan hogyan fog működni.

thamas képe

Goldolom megjelenik majd akkor a drupal.org csoportokban is. Vagy lesz csoportok.drupal.hu? ;o)

Érdekelnek a tapasztalatok, de nekem túl messze van Szeged. :o)

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Hojtsy Gábor képe

Eddig jól elvoltunk itt a drupal.hu-n, szerintem nem érdemes fragmentálódni a groups.drupal.org-ot is bevonva. Viszont az eseményeket magukat persze kellene hirdetni a groups.drupal.org-on, így aki ott van feliratkozva, az is megkapja az értesítőket. Én rajta vagyok, hogy a groups.drupal.org esemény kezelése használhatóbb és hibamentesebb legyen.

sajt képe

Lesznek-e, mert kíváncsi vagyok.

thamas képe

A képek tanulsága szerint kamera volt a rendezvényen. Tehát valószínűleg lesznek videók is. :o)

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

keve képe

Profi szervezés volt.

A slide-ok elérhetőek valahol?

Nagy Gusztáv képe

Persze veszélye is van a profi szervezésnek: az ember (pl. én) nem tesz meg mindent, hogy eljusson személyesen, mert reméli: lesz videó felvétel. (Tanítanom kellett.)

Ja és ha már itt járunk, 500 Mb tárhelyet feltudok ajánlani 3-6 hónapra a tárhelyemből tükörként. (Ha lehet, én szeretném kiválasztani, melyeket szeretném feltenni: elsősorban a hallgatóimra gondolok.)

Nagy Gusztáv