Drupal tartalomszerkesztés Google Docs-szal

thamas képe

Gyakori kívánság, hogy az egyszerű szövegmezők helyett a Drupalban legyen valamilyen szövegszerkesztő alkalmazás. Amíg nincs, addig azonban kénytelenek vagyunk más megoldást találni. Pl. a blogapi modul lehetővé teszi, hogy a tartalmat egy külső, a Drupaltól független tartalomszerkesztő eszközzel készítsük és juttassuk el a rendszerbe. Ebben eddig semmi újdonság nincs. ;o)

A Drupal Association alapító vezetőségi tagja, Dries Knapen arra jött rá, hogy a külső alkalmazás a Google Docs is lehet. Ebből több előnyünk is származik: sok szolgáltatást nyújtó szövegszerkesztőt használhatunk, a tartalmaink eredetijét a Google szervere tárolja, bárhol írhatunk bejegyzést, ahol hozzáférünk az Internethez stb.

Egyetlen problémát kell csak áthidalni: a Google jóval gazdagabb HTML lehetőséget igényel, mint amit az alapértelmezett szűrőbeállítások megengednek. Ugyanakkor nem lenne jó, ha minden felhasználó szabadon használhatna bármilyen HTML elemet.

Megoldásként Dries a még csak fejlesztői verzióban létező default filter modult javasolja, amivel szabályozhatjuk, hogy a felhasználók milyen beviteli formátumot használhatnak.

A fentiekről, továbbá a Drupal és a Google Docs szükséges beállításairól Dries webhelyén olvashatunk részletesebben.

Taxonomy upgrade extras: 
Kategóriák: