A Drupal.hu hétvégi kiesése, levelezőlisták szünetelnek

Hojtsy Gábor képe

A hétvége második felében sajnos a Drupal.hu-t is hosztoló szerverben található egyik háttértár tönkrement. A hoszting cég munkatársai (a Drupal.hu részéről pedig jómagam) megfeszített munkában állították helyre a szolgáltatásokat, például hajnali fél egykor telefonon egyeztettük a Drupal.hu visszaállításával kapcsolatban felmerült problémákat. Sajnos erről a háttértárról nem volt tükrözött mentés, "csak" napi mentések álltak rendelkezésre, így egy szombaton éjszaka (néhány órával a hardver hiba előtt) készült mentést sikerült visszaállítanunk a Drupal.hu adatbázisának és fájljainak másolatáról.

A mentésekből való visszaállítás kiváló alkalmat adott a cég munkatársainak, hogy a megörökölt, korábban tükrözött mentés nélkül beállított rendszer helyett egy friss szoftverekkel ellátott, hardveresen is biztosított rendszert állítsanak be. Ez azzal járt, hogy az Apache, PHP, MySQL, stb. verziók jelentősen újabbak lettek. Egy ilyen folyamatban a legjobb szándék ellenére is felmerülhetnek migrációs hibák, sajnos pedig korábban a MySQL adatbázisunk bár utf8-as kódolásban tárolt adatokat, latin-2es kódolásúra volt állítva. Különböző szoftver komponensek meggyanúsítása után kiderült, hogy ez a kódolási eltérés okozott több hibát is a Drupal.hu működésében (főleg a gyorstárazott adatok tárolása és visszakeresése miatt nem jelent meg eleinte korrektül az oldalunk design-ja, a tartalmak beküldésével is gond volt, és néhány kisebb hasonló problméma is ennek volt köszönhető). Sajnos a Drupal hibajelentés beállítása nem csak naplózásra, hanem nyilvános megjelenítésre is volt állítva. Ezt nem ajánljuk senkinek.

A kódolási problémák jelentős részét sikerült elhárítanunk. A meglévő adatok megfelelő magyar ékezetesre való javítása érdekében pedig időzített karbantartást fogunk végrehajtani egy későbbi időpontban. Erről később tudunk többet mondani.

Sajnos a levelezőlisták visszaállítása egy kicsit trükkösebb feladat lesz, mivel egy régebbi, de javításokkal egyedileg felszerelt mailman szoftver futtatta ezeket. Arról, hogy egy friss mailman milyen formában fogja a levelezőlistákat működtetni, később mindannyian meggyőződhetünk. Sajnos most nem tudom megmondani, hogy a levelezőlisták visszaállítása mikorra várható.

Ezúton szeretnénk elnézést kérni azoktól, akiknek esetleg kellemetlenséget okozott a leállás.

Kategóriák: 

Hozzászólások

kayapo képe

Hát nem irígyellek benneteket, bár nagy igazság:
Kétféle rendszergazda létezik:
1. aki már veszített adatot és
2. aki fog veszíteni adatot
(Igaz, ha elővigyázatos vagy akkor ezt sokáig el lehet odázni)

----------------------------------------
Nyicc-egy-csört?

nevergone képe

A karakterkódolás rendben lett beállítva az adatok visszaállítása során?
Nekem a régebbi cikkekben rosszul jelennek meg az "ű" és "ő" betük, pl. cikk címe lent:

"Könyvszerű dokumentáció készül a Drupalhoz"

Hojtsy Gábor képe

Lásd fent:

A kódolási problémák jelentős részét sikerült elhárítanunk. A meglévő adatok megfelelő magyar ékezetesre való javítása érdekében pedig időzített karbantartást fogunk végrehajtani egy későbbi időpontban. Erről később tudunk többet mondani.

nevergone képe

Elnézést, valóban, teljesen igazad van.
Szelektív módon az kiesett az emlékezetemből, csak miután megláttam a hír címét, eszembe jutott, hogy szólok, nehogy véletlenül így maradjon. :)

york képe

Szia

Mintha mar lett volna hasonlo problema korabban is (Link).
En azutan ugy gondoltam, hogy az oldal legalabb egy raid1 diskre koltozott.
Remelem ez most mar megtortent, akkor is kicsit ertetlenul alltam a dolog elott, mert ugye a mai disk arak mellett nem egy nagy dolog 2 hdd-t tenni egy szamitogepbe.

York.

---
http://openproject.hu

Hojtsy Gábor képe

Nem tudom te mennyit fizetsz azért az általunk igénybevettel összemérhető szolgátatásért, amit használsz, de itt sem a közösség nem fizet, sem mi nem fizetünk a hoszting cégnek. Szerintem ilyen ár/érték aránnyal kevés hoszting megállapodás büszkélkedhet.

Azt tudom, hogy mindezen körülmények mellett a cég bevételeinek jelentékeny részét pont ennek a vasnak a lecserélésére fordítja, hogy többek között mi is még jobb szerveren futhassunk. Azért azt tudjuk, hogy a raid nem csak arról szól, hogy beraksz egy hdd-t, hardver és/vagy szoftver feltételei is vannak, amiket össze kell lőni, illetve nem sok értelme van mondjuk egy régebbi architektúrájú, vagy lassú vinyót venni, amikor kilátásod van egy teljesen új jobb vasra. Ugye pont az ilyen taktikázás veszélyes, és miközben az ember sokkal jobbat akar, mint ami az aktuális helyzet, lehet, hogy elsiklik a gyorsabb áthidaló megoldások felett. (Tudomásom szerint most még ugyan nem egy friss vason fut a szerver, de a raid már megoldott kérdés).

Megismétlem, hogy azért az összegért (nulla forint), amit a szolgáltatásért kiadunk, a Drupal.hu általános rendelkezésre állása és működése szerintem korrekt. Egyelőre nem volt jelentkező, aki az általunk használt szolgáltatásokat mind átvette volna, és hosszú távon megegyező összegért hosztolta volna az oldalt, ennél jobb rendelkezésre állást és supportot biztosítva.

york képe

Nem akarok parttalan vitaba szallni veled/veletek.
De ha tudtatok mi a helyzet, akkor esetleg egy felhivas, hogy szuksegunk lenne egy ilyen hdd-re, vagy szuksegunk lenne egy ilyen kaliberu hostingra. Nem emlekszem, hogy ilyen kikerult volna az oldalra.
Remelem hamarosan jo helyre kerul a drupal.hu.

York.
---
http://openproject.hu

Hojtsy Gábor képe

Szerintem azért nem jelentettünk meg ilyen felhívást, mert nekünk nincs rá szükségünk. Már a korábbi eset vitájában is leírtuk emlékeim szerint, hogy ha valaki úgy érzi, hogy neki olyan szüksége van erre, hogy áldoz, akkor hajrá. Mi sajnos eszközök beüzemelésével, kezelésével, gyűjtésével, hoszting váltással és hasonlókkal sokkal kevésbé foglalkozunk szívesen, mint tartalom előállítással. Én mint említettem nem tartom a befektetett összeg melett rossz értékűnek, amit kapunk, sőt. Azt tartom tragikusnak, ha az évek alatt termelt tartalmunk elvész vagy megsérül. Azt nem tartom tragikusnak, ha egy vagy két napig nem lehet elérni.

Én most személy szerint a Drupal 6 kiadásával és a felület fordítói csoportok kollaboratív működését lehetővé tevő webes megoldás készítésével vagyok elfoglalva, erre fordítom a korlátos szabadidőmet. Szerintem ti is jól fogtok vele járni. Nyilván van olyan, akinek fontosabb, mint nekem, hogy milyen háttértár van a drupal.hu alatt.

york képe

Szia

Egyetertek azzal amit irsz.
De ha nem tudja a kozosseg mire van szuksegetek, akkor nem is tud segiteni.
A 6 beta kacsan neztem korul drupal hazatajan (az 5-os szeria teljesen kimaradt az eletembol), es lattam, hogy nagyon aktivan resztveszel a fejlesztesben aminek nagyon orulok.

York.

---
http://openproject.hu

juteam képe

Részemről köszönet, hogy rendbe tettétek a rendszert! Én leemelem előttetek képzeletbeli kalapom..

york képe

Szia

En szivesebben keresek megoldast levlistan, lehet tudni mikor indul el ujbol?
Lehet valamit tenni az ugy erdekeben ?

York.
---
http://openproject.hu

resi képe

Semmi hír a levlistákról, hogy lesznek-e és várhatóan mikorra?

Hojtsy Gábor képe

Egyszercsak lesznek elvileg. Már alakulnak a dolgok a háttérben.