Biztonsági javításokkal megjelent a Drupal 4.7.7-es és 5.2-es verziója

Anonymous képe

A frissítés az új verziókra feltétlenül ajánlott: Drupal 5.2 letöltés, Drupal 4.7.7 letöltés

A bejelentés szövege felhívja a figyelmet arra, hogy ne tartsuk meg a sites könyvtárban található settings.php fájlokat:

Az egyik felfedezett biztonsági sebezhetőség a settings.php fájlt érinti. Nagyon fontos, hogy lecseréljük a sites alkönyvtáraiban lévő settings.php fájlokat az új csomagban található állományra. Utána ne feledjük a $db_url változó értékét beállítani annak megfelelően, ahogyan az a régi settings.php-ben szerepelt. A változó szükséges ahhoz, hogy a Drupal az adatbázishoz kapcsolódni tudjon.

Kategóriák: 

Hozzászólások

Hojtsy Gábor képe

Az 5.1-es magyar fordítás közel 100%-os, de volt pár szöveg, amit kivettek, és néhány bekerült vagy módosult a biztonsági javítások mentén, ezek is admin felüelten. Így az 5.2-re frissítést csak ajánlani tudjuk (már a drupal.hu-n meg is történt tegnap), a 100%-os fordítás pedig később elérhetővé válik.

zoliky képe

Letezik egy oldal ahol leirjak, hogy tudom frisiteni az 5.1 verziot 5.2-re ? Eloszor frisitek Drupalt.
Koszonom!

Anonymous képe

Felulirsz mindent ami benne van a csomagban, ha barmit valtoztattal, akkor arra ugyelsz hogy visszaird (ird azt is felul, erdems diff progit hasznalni ilyenkor, ha sok dolgot irtal at), illetve vigyazz a sites/default/settings.php-ra, csak esszeruen.
Aztan belepsz adminkent es az update.php scriptet futtatod.

Ennyi

Illyés Edit képe

1. Lépj be admin-ként. Kapcsolj ki minden kikapcsolható modult.

2. Készíts biztonsági mentést az adatbázisról (tárhelyszolgáltató rendszerint biztosít erre valamilyen gombnyomásos megoldást). Másold le a mentést (.sql fájl) a saját gépedre.

3. Készíts biztonsági mentést a fájlrendszerről (másold le a szerveren található fájlokat a saját gépedre).

4. Töltsd le és csomagold ki az 5.2-es verziót. Másold fel a szerverre lehetőleg úgy, hogy a kicsomagolt drupal-5.2 nevű mappa egy szinten legyen a jelenlegi Drupal gyökérrel. A legtöbb tárhelyen valahogy így fog kinézni a könyvtárstruktúra:

  • felhasznaloneved
    • www
      • includes
      • misc
      • ...
      • sites
    • drupal-5.2
      • includes
      • misc
      • ...
      • sites

Ezek után kitörlöd a www könyvtár tartalmát a sites alkönyvtár kivételével. A drupal-5.2 könyvtárból pedig átmozgatod a könyvtárakat és állományokat a www könyvtárba. Tehát lecserélsz mindent, kivéve a sites könyvtárat, amiben az egyéni dolgaid (sminkek, telepített kiegészítő modulok, honlapneve.hu könyvtár) vannak.

Általában ennyi elég lenne, most azonban nem lehet változatlanul hagyni a sites tartalmát, tehát átírod a drupal-5.2/sites/default könyvtárban található settings.php-ben a $db_url-t, és ezt is átmásolod a www/sites könyvtárban a megfelelő helyre (ha a default könyvtárat használod, akkor abba, ha a default mellé létrehoztad a honlapneve.hu könyvtárat – ez az ajánlott módszer egyébként – akkor oda).

5. Böngészőben navigálj el a webhelyedre. Ha nem ismer fel a rendszer, akkor a /?q=user oldalon tudsz belépni. Ha a smink nem jelenik meg, akkor belépés után lépj át az /?q=admin/build/themes oldalra, és a korábban kiválasztott smink be fog töltődni.

6. Futtasd le az update.php szkriptet (www.honlapneve.hu/update.php). Kapcsold vissza a szükséges modulokat.

7. Ha már karbantartunk, egyúttal nézzük át a kiegészítő moduljainkat és telepítsük a legfrissebb stabil verziót. Modul frissítés után is le kell futtatni az update.php-t.

Szerk.: Ha nem az alapcsomagban kapott sminket használunk, azt is ellenőrizzük, hogy van-e belőle frissített verzió.

pp képe

Érdemes offline módba tenni a szájtot, valamint a valamilyen alap sminket kiválasztani, mondjuk Garland.
Figyelni kell arra továbbá, hogy ha belépesz az elején adminnal, akkor addig ne zárd be a böngésződet, amíg be nem fejezted az update-t

tanulo képe

Köszi, ez nagyon hasznos leírás!

keve képe

Biztos csak elírtad, de csak a $db_url-t kell modosítani a settings.php-ban. (A $base_url megadása opcionális)

Amugy szuper a leírás. Köszi. :)

Még egy rövid megjegyzés. Biztonság szempontjából célszerű a settings.php-t manuális modosítás után rögtön irásvédetté tenni.

Illyés Edit képe

Igen, elírás. Köszönöm a helyesbítést.

ady képe

Elírtad a cikk címében a verziószámot. Az első bekezdésben már helyesen van!
4.4.7 -> 4.7.7

Üdv: ady

nevergone képe

Szerintem azt azért mondjuk el, hogy ha a régi settings.php -ban be volt álltva valaminek az értéke (pl. $db_url, $base_url, stb.), akkor azt azért állítsuk be a frissített rendszeren használt settings.php -ben is, mivel valószínűleg nem véletlenül voltak megadva.