Helyreálltunk

Hojtsy Gábor képe

A tegnapi napon végleg kilehelte a lelkét a webhelyünk alatt szolgálatot teljesítő háttértár. Szerencsére az adatbázisról rendszeres biztonsági mentéseket készítenek a Drupal.hu-t hosztoló Wish szkriptjei, a webhely teljes forráskódja (illetve a magyar fordítási projekt fájljai) pedig Subversion verziókezelő rendszerben vannak (ráadásul számos másolattal a projekt résztvevőinek merevlemezein), így a Drupal.hu visszaállítását gyorsan el tudták végezni a Wish munkatársai. Kis kellemetlenséget okozhat, hogy az adatbázisról egy kicsivel korábbi mentés volt csak visszaállítható, a háttértár tönkremenetele előtt közvetlenül nem készült mentés, így pár darab hozzászólást és egy-két fórum témát elvesztettünk.

Kellemes mellékhatása az esetnek, hogy a fordítások immár rövidebb webcímek alatt érhetőek el (a régebbi változatok pedig az újakra irányítanak). Köszönjük a türelmet és a Wish munkatársainak a gyors beavatkozást!

Kategóriák: 

Hozzászólások

Paal képe

Nem tudom mások hogy látják, de nekem szemmel láthatólag gyorsabb lett az oldalak letöltése. Szép munka volt, gratulálok a rendszergazdáknak!

Üdv, Pali

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

andrew képe

hát nem tudom... ok, szép-szép, h vissza van állítva, de ez alap.
raid? legalább egy tükör? ne már, h single vinyóról megy a cucc...

kopexy képe

Ha egy cucc egy napig foldon van......
; ]

pp képe

Főleg, hogy nem a cucc volt a földön, hanem az alatta levő cucc... nincs olyan program ugyanis, ami kompjúter nélkül futna.
;)

kopexy képe

Ez jo megkozelites pl. "Jozsi bacsi pipa gyujtemenye" szajt esten..... De valoszimuleg a "mindig stabilan működik" slogant nem igy kellene fenyezni....
; ]

Hojtsy Gábor képe

Nem is a fényezés miatt állítottákk le a fiúk szerintem a szervert, nem valami reklámfogás céljából. Szerintem ez triviális.

Illyés Edit képe

Köszönet mindenkinek, aki ezt a honlapot, ill. a fenntartó infrastruktúrát működteti, éves szinten 99,5 százaléknál jobb elérhetőséggel.

Az összes tartalom Creative Commons licenc alatt publikált, tehát ha valaki nem elégedett a honlap elérhetőségével, semmi nem akadályozza abban, hogy saját hatáskörben, saját költségén egy tüköroldalt üzemeltessen — a közösség legnagyobb örömére.

kopexy képe

az altalkad irtak tok imponaloak lennenek ha tortenetesen a webpedzs nem drupal.hu alatt futna, sajnos azonban a mezei kivulallo az egeszbol annyit latot "ahh Drupal! Na ezis egy nagy kalap szar..."

kopexy képe

Nem tudom a tityi-tutyi kájefté es access denied a drupal.hu helyett miota tekintheto hardware hibanak :D, mindenesetre "kinda unprofessional" erzetet sugarzott....

pp képe

Én nem fogom 28x leírni a saját véleményem. Abban viszont igazat kell adnom neked, hogy lesz aki úgy gondolkodik mint Te. Kétségtelen. Mondjuk úgy, hogy ez is egy vélemény. Természetesen attól nem lesz igaz, hogy többször leírod. Kérlek erre a hozzászólásra is írd le reagálásként, hogy lássa mindenki mennyire igazad van.

Tudom... tudom..., ettől még vér ciki, hogy a drupal.hu egy napig nem volt elérhető...beleborzongok, ha rá gondolok... atya világ, most mi legyen??? :))))

(ugye Te is csak viccelsz?)

pp

kopexy képe

Csak a szonyeg ala sepreses technobol nem az jott le "Ok repak voltunk, de tanulva az esetbol igy meg igy elmozdulunk valami HA megoldas fele"
; ]

pp képe

Tényleg érdekelne, hogy mit gondolsz arról, hogy kik és miért üzemeltetik ezt az oldalt?

kopexy képe

Latottak alapjan valami helyi himzokor lehet.....
; ]

pp képe

Na akkor már tudod, hogy ha új készlet fonál érkezik, akkor leállásra kell számítani. Már csak azért is, mert Te is a hímzőkör tagja vagy...remélem már kezd derengeni mire céloznak itt egyesek...

pp

kopexy képe

Nem az volt lathato 1 napig "Site under maintenance" elozetesen sem volt felvezetes egyszeruen leterdelt a cucc... Nem ertem miert kell megprobalni fenyezni a fenyezhetetlent, ez igy "kinda unprofessional"....
; ]
Tagsagrol meg annyit van egy acc-om, de nem emlekszem olyan ertesitesre új "készlet fonál érkezik" ezert 1 napig nem himzunk...
Feltetelezem most jon a "csorok vagyunk" megkozelites, nos kb 25 USD/ negyedev lehet hotswap + raid + daily backup, dual xeon/4GB hostingot szerezni.. De ha valaki mindekepp ragaszkodik a homebrew cucchoz egy watchdog aramkor kb 3k HUF, egy ide illesztesu flash 8-10k HUF, egy vinyo 10k HUF a tobbi kellek meg GPL csak gondolni kell rajuk nem a borulas utan hanem elotte...

aries képe

Az ilyen Dreamhost és tsai kaliberű hostingról meg van a véleményem. Bizonyára nem emlékszel arra, amikor a Dreamhost szerverei 5 napig nem voltak elérhetőek winyóhalál miatt 1 éve, vagy amikor a GoDaddy-ék mentek downline-ra 2 napig vmi adminisztrációs huzavona miatt. Az is egy szerencsés dolog, ha az USA-ba kell kimásznia a kapcsolatnak akkor, ha a csatlakozások 90%-a Magyarországról jön.

Az, hogy valami elkattan, természetes. Az olyan hozzállás a "kinda unprofessional", ahol azt feltételezik, hogy minden fasza lesz, ahol a redundáns táp sem fekszik meg plusz amperektől és a hibásan kiírt adatokra a raid szinkron is megoldás. Ott, ahol a HA cluster az elvárás, nem 25 USD-t fizetnek negyedévente, hanem egy nullával többet, havonta.

Aries
http://aries.mindworks.hu

kopexy képe

A piacon nem 2-brigad van es nem csak USA-ban :D, a "kinda unprofessional" meg arra vonatkozik 1 nap terden es lathatolag nem volt provizionalva semifele HA, meg egy statikus tukor sem, no fallback, utana meg polirozas "Milyen jok vagyunk". A dolog lenyege -ha mar megtortent-, hogy tenni kell ellene es nem azt a latszatot kelteni ez igy van rendjen.

Pasqualle képe

ami elromolhat az egyszer el is romlik. a raid sem kivetel.

es pont itt egy szep mai pelda, par napos leallasra: phpbb.com

kopexy képe

De nemis a tityi-tutyi kajefte hompedzse jon fel..... Valamint planned maint volt a kockazatok kozott ez is szerepelt. Nem tudni milyen raid ill. protocol-al dolgoznak de altalanossagban prod gepben winyokat naponta ellenorizni es ha szukseges cserelni kell, evente pedig mindenkeppen, a tomb csesztetese elott meg full backup tape-re vagy masik vinyora ha nincs live tukor a raid-rol.

pp képe

google kopexy
talál oldal:
http://kopexy.deviantart.com/store/
néz emailcím: kopexy at velem.net
néz profi oldala http://velem.net, lát:

Index of /
 
   Name          Last modified    Size Description
 
[DIR] Parent Directory    09-Mar-2007 17:10   - 
[DIR] cgi-bin/        27-Apr-2006 05:57   - 
 
Apache/1.3.37 Server at velem.net Port 80

Ezt hívják öngólnak ugye?
Muhahaha... és mégegyszer Muhahaha...

tolmi képe

Ugyanis azon szakma szokása felhánytorgatni minden nem témához illő dolgot amikor sarokba szorítják. Szomorúan látom, hogy gyerekes módon kezeled ezt a kérdést. Az ő siteja valószínüleg nem szolgál ki egy közösséget, a drupal.hu-t hosztoló meg igen. Tessék elgondolkozni ezen. ;)
Ha valóban profik vagytok, akkor ne fényezzétek a dolgot, igenis HA cluster minimum és live tükör másik hostingnál vagy Akamai. Ha pedig nem olyan fontos az oldal, hogy megérje mindezt, akkor le kell írni, hogy ez nem egy mission critical site és úgy vélitek, hogy mindez ami történt tökéletesen elfogadható volt a ti szempontotokból. De nem vagytok profik. Nincs ezzel semmi baj.

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

Hojtsy Gábor képe

A szervert nem mi üzemeltetjük (sem PP, sem én). A Wish fiúk a körülményekhez képest jól helytálltak. A körülmények most ilyenek, következtetést maguktól is le tudnak vonni, és talán nem árulok el nagy titkot, ha a következtetés hasonló, mint amit itt ismételgetnek többen.

Egy Drupal.hu szintű szolgáltatás (subversion, levlisták, adatbázisok, webszerver) hardver/oprendszer/hoszting környezet beüzemeléséhez és folyamatos (úgy tűnik elvártan hibamentes) üzemeltetéséhez a hardver vásárlástól (ami tudjuk, hogy már eléggé olcsó) kezdve egy csomó szakértelem, több ember és idő kell. Nekem ezekhez nincs meg a teljes körű szakértelmem és az időm sem. A Drupal.hu kap egy ilyen szolgáltatást ajándékba, amit ÉN nem tudnék jobban megcsinálni (vö: idő/szakértelem hiány). Ezt én tudom értékelni. Nem tökéletes, de ettől nem rossz.

Konkrétabban az egy napos leállás az én személyes szempontomból nem nagy ügy, a kis mértékű adatvesztés szerintem kellemetlen, most szerencsére nagy gond nem volt. Mindenesetre szerintem nem fényezés, ha a közösség tudomására akarom hozni, hogy mi történt, és például miért vesztek el posztok. Szerintem jobb ötlet volt ezt leírni, mint látszólag megpróbálni elhallgatni/eltussolni a helyzetet. Mivel a helyreállítás érdeme nem az enyém (pedig volt vele munka, különben nem tartott volna ennyi ideig), gondoltam a nyílt forrású közösségek szemlélete szerint megköszönöm. De nekem úgy tűnik, mintha itt valami kemény üzletnek lenne nézve a Drupal.hu, mintha állandóan itt ülnénk mellette és simogatnánk, hogy nehogy valami fuvallat érje...

kopexy képe

A kerdes az hogyan legyen elkerulve a jovoben... A helyzet az: most x posztbol y elveszett a szajt n napig allt legkozelebb, ha minden marad a regiben ennek tobbszorosei jonnek.
Azt hogy a drupal.hu nem "uzlet" tobbek kozott abbol is leveheto milyen intenzitassal valaszol pl. a mainpedzs ad/donation megkereseseire. :D

tolmi képe

Ez egy korrekt és szép válasz volt. Nekem csak az volt zavaró, hogy ne fényezzük már a dolgokat, ha azok nem olyan fényesek. Nincs abban semmi rossz, hogy ilyen lehetőségek vannak, gondolom ha lennének jobbak, azonnal élnétek vele. Nekem sincs ilyen szintű site-om és félek hogy tán nem is lesz. De nem szégyellem, hogy ennyit tudok nyújtani és hogy mindent meg fogok tenni, hogy lehetőségeimhez képest még a beismert hibákon túl is javítsak ezeken. Én így értettem. PP-nek pedig azért replyztem, mert olyat kevert a témához, aminek semmi köze hozzá. Nem kopexy oldala állt majd' egy napot, hanem a drupal.hu. Nem kopexy üzemelteti. Szóval kit érdekel, hogy ő mennyire profi? Attól még hogy valaki nem "profi", nem jelenti azt, hogy az ő véleménye kevesebbet ér. Én ezt akartam tudatni.

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

kopexy képe

Hogy a velem.net az raid-5, csak ez egy dummy domain (email alapvetoen es adhoc alpha-k beta-k) ennek ellenere 2004 augusztusa ota ket foldrajzi helyrol (Huston, Dusseldorf) ot percenkenti fuggetlen monitorozassal az uptime % = 99.9064%....
De hogy pp is jolerezze magat felszortam egy drupalt :D, igy talan letudom mosni magamrol a szegyent.....

pp képe

Ha elolvasod amit írogattam, akkor láthatod semmi bajom kopexy véleményével. Azonban számonkérni, sértegetni ne legyen már szabad, mert van véleménye. Tegyünk már a kettő között különbséget.

A hozzászólásodból én azt érzem, hogy ezt Neked nem kell magyarázni! ;) Teljesen korrekt ahogyan leírod a véleményedet. Elragadtattam magad ebben igazad van és abban is, hogy nem tesz jót a drupal.hu közösségnek, ha egy napot áll a site. Azonban én veletek ellentétben úgy gondolom nem ciki, annak ellenére, hogy elfogadom, hogy Ti így gondoljátok. Ezen vitatkozni nem érdemes.

Kopexy lelkivilága szépen kirajzolódik a velem.net oldalán, jobban én se tudnám leírni. Köszönjük, hogy kitártad lelked a közösség előtt. ;)

pp

kopexy képe

: ]

aries képe

Ha a HA cluster és az Akamai a minimum, akkor nem tudom, mi lehet a maximum. Azért ne támasszunk irreális elvárásokat egy olyan országban, ahol egyetlen csomópont van BIX néven... Nagyzolni lehet, meg dobálózni fogalmakkal és valószínű a wishes srácok és a saját cégem is szívesebben üzemeltetne clustereket szerte a világban, de ha erre idehaza nincs fizetőképes kereslet, akkor nincs mit tenni. Az vesse a hosting cégekre az első követ, akinek van otthon 400gigás tandbergje 12 kazettával...

Aries
http://aries.mindworks.hu

kopexy képe

Tapasztalat azt mutatja hiaba van tandberged ha rendszered terdel es ahoz, hogy egy bit informacio visszakeruljon szalagrol elobb egy rendszert kell hozza felgeneralni, marad a flash egy service image-el (ha remote akarod akkor egy watchdog-al ami atvalt a service image-re). Irtam mar korabban ezek nem elerhetetlen aru cuccok. Szinten tapasztalat, hogy bizonyos meret alatt egyszerubb es koltseg hatekonyabb ha a raid5-ot tukrozod realtime egy masik raid1 tukorre igy egyszerre 3 full masolatod van online.

crt képe

Szia.

Nyilván Neked eddig még nem ment tönkre úgy hardvered, hogy az húzta magával az egész fájlrendszert. Akkor pedig lehet raid tükröd akármennyi.
Nem tudom mióta helyettesíti a raid a backup-ot. De lehet, hogy én vagyok lemaradva.

Üdv: Zoli

kopexy képe

Tolom a bringat egy ideje de olyan scenario amit irtal nem fordult elo a gyakorlatomban. (nem hasznalok cheap chinese vasakat, ms termekeket meg plane nem prod kornyezetben).
Normalis hosting eseten eleve van kozponti szalagos mentes, tehat ott inkabb a allas ido minimalizalas a cel es "last chance" a szalag.
Ha ilyen aggalyaid vannak akkor pl. ua vinyokkal amivel az online tukrot csinalnad offline tukrot csinalhatsz amit periodikusan valtva snapshotolsz. Ez meg mindig olcsobb es gyorsabb mint egy LTO.
Termeszetesen a hasznalando taktika/politika alapvetoen project/eszkoz/cel/forras fuggo es mindig testreszabottan kell kialakitani.
Meg egy dolog manapsag a mocskos marketingesek mar az "isa-s ide++" kartyakra is raszitazzak, hogy "RAID" de kozuk nincs hozza... (LSI Megaraid-ot hasznalok).

crt képe

Szia.

Akkor szerencsés vagy, nálunk előfordult. Nem volt olcsó alsó kategóriás vas, sem ms.

Amit írsz azzal egyetértek, de Te magad írtad, hogy a megvalósítás project/eszkoz/cel/forras függő. Ezek között szinte mindig kompromisszumot kell kötni, ami erre az oldalra is (fokozottan) igaz.

Üdv: Zoli

kopexy képe

Csak itt ugy tunik semilyen kompromiszum kotes nem tortent es pont annak adtam hangot, hogy azert manapsag mar low budget szinten is van megoldas kockazat minimalizalasra.

kopexy képe

; ]

kikke képe

Ez ondorító vót.

kovee képe

Üdv
Örülök h gyorsan helyreállt a drupal.hu a drupalhosztingon megvannak a veszteségek többek közt az oldalam, de nem reklamálok és nem hibáztatok senkit, pedig volt rajta 1-2 dokumentum amit nemtok h honnan szerzek meg ujra de ez van be kell látni a mai technikában előfordul h meghal ez az.
Nemtom miért rágjátok u.azt ezerszer meg. Elromlott meg lett javítva viszonylag rövid idő alatt.
Üdv Kovee

kopexy képe

; ]

york képe

Sziasztok.

Elolvastam az osszes hozzaszolast :).
Azert meglepodtem, hogy nem volt raid1 a rendszer alatt, azert ez ma mar minimum :).
HA na azert nem kell tulzasokba esni :).
Tenleg van itt egy nagyon profi ember aki nagyon profin uzemeltet hostingot, nem akar felajanlani egyet a drupal.hu-nak, ingyen es bermentve?

York.

---
http://openproject.hu

pp képe

így lesz egy pletykából kökemény igazság...

Senki nem írta, hogy "nem volt raid1 sem", ez puszta feltételezés.

Ha havonta állna egy napot a rendszer megérteném, hogy aggódtok, de 2,5 éve megy az oldal mindenféle nagyobb probléma nélkül. http://drupal.hu/node/1
Arról nem is beszélve, hogy nem csak egy egyszerű weboldal üzemeltetésről van csak szó. (ezeket Goba jobban tudja, de pl. a levlista, svn is itt működik.)
Szerintem azért ezt is érdemes lenne figyelembe venni amikor hosting után kiáltotok.
Személy szerint én a drupla.hu-t működtető brigádot nagyon nagyra tartom és úgy gondolom, hogy én és ez a közösség sokat köszönhet nekik. Talán ezért tűnik úgy, hogy fényezem a történeteket amikor próbálok tiszta vizet önteni a pohárba. (lehet talán sört kéne;))

pp

kopexy képe

Hiaba van raidod ha 8 eves vinyokall kergeted es/vagy fozod oket es/vagy nem monitorozod periodikusan oket es/vagy nincs rendszeres backupod.... Ez sima ignorancia.... Egyebkent meg tok mindegy milyen technikajuk van az 1 nap down fiszi-faszi kajeftevel a drupal pedzs helyett egyszeruen snasz (a tova szalt tartalomrol nem beszelek).... Es minel fenyesebb technikaval sikerul ezt a produkciot nyujtani annal szanibb az egesz.
Ennyi a tortenet.

blowfish9 képe

Azt még elnézzük, hogy nem tudsz magyarul írni és úgy kell kihámozni mit szeretnél néhány szószerkezeteddel mondani (vagy csak nekem okoz gondot?), nade hogy itt okítasz mindenkit napok óta. Teljesen olyan, mintha Neked ez havonta másfél millába fájna, hogy a drupal.hu elérhető legyen. Ilyen szintű szolgáltatásnál szerintem minden további nélkül belefér 2 és fél évenként egy nap szünet. Ha ennyire pro vagy, mutass már valamit a weben, amit Te csináltál, és az olyan király, hogy seggreül mindenki tőle. Vagy vedd át a drupal.hu hosztolását az összes velejárójával aztán hajrá, hadd tanuljunk belőle ;)

---
puska kellett volna ehhez a melóhoz b*zdmeg

kopexy képe

Nincs ekezetes billentyum es kulonben sem tudok magyarul.... ; ]
Donation req-t nem latam sehol.... ("tenni kell ellene es nem azt a latszatot kelteni ez igy van rendjen").

york képe

Szia

Igen, pl. azt mondod hostolom en nektek ilyen hiper szuper HA val meg backuppal.
Nem csak oltani kene itt. :)
Mindenki tudja mivel es, hogy lehetne jo hostingot csinalni, de annak ara van.
A csapatnak meg erre nincs penze, de gondolom a megfelelo embert megkeresed, valoszinuleg elnek a hiperszuper hosting felajanlasoddal.

York.

---
http://openproject.hu

york képe

Bocs, de abbol, hogy elszallt a vinyo nekem az jon le, hogy nem volt raid1, ha volt meg erdekesebb a helyzet...
Nekem nincs semmi bajom azzal, hogy nem ment 1 napot a drupal.hu mert szerintem meg ennel tobb is beleferne...
Nekem a hirt olvasva az jott le, hogy nem volt alatta raid, es en ezt furcsaltam.
Szivtam mar meg ennel jobban is, egy ventillator hiba miatt...

York.

---
http://openproject.hu

pp képe

"kilehelte a lelkét a webhelyünk alatt szolgálatot teljesítő háttértár"

a háttértár az lehet 1 db vinyo, 2 db tukrozott vinyo, raid5 blokk, vagy akár egy egész disk alrendszer is, vagy egy ide flash...

de mindegy.

Megy és ez a lényeg. ;)

pp

kopexy képe

Ha a fijuk publikalnak a crash elotti es a crash utani hw & sw config-ot
; ]

aries képe

Nézek itt, és nem teljesen értem, hogy mi ez a fene nagy maximalizmus. Vegyük már észre, hogy nem érdekel senkit annyira a drupal.hu sorsa, hogy

 1. kétévente félmilliós vasat tegyen alá
 2. éjjel-nappal rendelkezésre álljon, mindezt ingyen
 3. a redundáns gép hostingjába LTO backuppal 40eFt körül tegyen bele havonta

Tutyi-mutyi kft-ztek itt kedves kollégák, de amikor fordítani kellene, patch-et vagy magyar nyelvű híreket küldeni be, akkor mindenkinek leszárad a keze, pedig az töredéknyi idő és anyagi áldozat egy minőségi hostinghoz képest.

Először talán meg kellene emelni a seggeteket, tenni valamit, hozzáadni értéket, aztán amikor majd beleöltetek a Drupalba többszáz órát és hanyatvágja magát, na majd akkor lehet magyarázni, hogy mennyire gáz, de addig, amíg ettől a közösségtől csak kaptatok, addig ne legyenek velünk szemben
elvárásaitok. Ha nagyon akartatok volna tenni bármiben is, akkor a nyavajgáshegy helyett inkább bigfixelhettetek volna, mert ez a helyzet nem fog megoldódni. A nagy többség úgyis csak passzív és csak a szája jár, a maradéknak - akiknak valóban üzleti kára keletkezhetett ebből - meg több esze van annál, hogy ilyenen problémázzon.

Nemcsak pénzben, hanem időben is sokat kértek, más hímtagjával meg könnyű verni a csalánost. Aki még nem tett semmit még a Drupalért, az szálljon egy kicsit magába, mielőtt leszólja azokat, akik ha a szemében keveset is, de legalább letettek nekünk valamit az asztalra.

Aries
http://aries.mindworks.hu

kopexy képe

Picit tul van ez misztifikalva egyreszt egy minimalis HA ami annyit jelent "High Availability" aka "Magas rendelkezesre allas" + a drupal.hu tetelszamahoz mert (! mert ugye nem 50-100 mio record-al bohockodtok) periodikus "Backup" aka "Biztonsagi mentes" sem emberi sem anyagi eroforras szinten nem tetel.

Maradjunk a tityi-tutyi kajefte peldanal (amit szerintem felre ertelmeztel) mekkora anyagi es intelektualis aldozat szerinted, hogy legyen egy failback es ha leterdel a cucc akkor megjelenjen "drupal.hu Down for maintenance" pedzs a tityi-tutyi kjefte honlapja helyett drupal.hu alatt? Csak gondolni kell ra de ugy latum ti ugy vagytok ezzel mint az autos az ABS + Airbag-el ha van kocsijaban azt hiszi o mar "orokeletes", ha meg megis oszetorik a pofaja akkor meg a szembenjovo volt a barom es kulonben is kocsikkal megtortenik az ilyesmi.

A drupal.hu himzokor sorsa, meg abszolut erdktelen a szamomra a drupal-e azonban nem.

Trans, contrib, donat es hasonlok kapcsan:
a., eloszor talan kellene valaszolni a megkersesekre
b., "nema gyereknek az anyja pi...."

Klasz lenne ha a baleset elotti es baleset utani hw & sw config elokerulne
; ]

pp képe

a., érdekelne mit írtál, mert nekem válaszoltak mindig. Volt "köszi nem" és "köszi köszi" is.

pp

kopexy képe

valahol a gep gyomraban... De nem problema drupal.org fogadja ezeket... Csak akkor nem kene szajtepni... Ja es nem feltetlenul csak (perme) hanem azok a cegek/szervezetek akiknek drupal alapu megoldast kinalunk.

pp képe

de addig, amíg ettől a közösségtől csak kaptatok, addig ne legyenek velünk szemben
elvárásaitok

De lehet elvárás, és ezt kulturált formában ki is *kell* fejtenie mindenkinek, hisz a visszajelzés fontos. Követelés nem lehet, tehát nem várhatja el, hogy minden elvárását azonnal teljesítik úgy, hogy neki nem kell érte semmit sem tenni. No meg azt is illik elfogadni, ha a közösség nagy része nem tartja fontosnak az ő elvárását.

Nem lett volna itt semmi baj, ha Kopexy azt írta volna, hogy "fontos lenne, hogy ha leáll az olda, akkor valami értelmes hibaoldal jelenjen meg. [ Van egy tuti megoldásom amit régóta használok, szívesen elmondom és segítek a megvalósításban is. [Itt és itt működtetek ilyen olalakat, itt van a statisztika, amin látjátok, hogy 5 év alatt x másodperc leállás volt csak]]"

pp
(persze nem tagadhatom, hogy én sem reagáltam normálisan!)

kopexy képe

Az egesz azzal indult ha mar "drupal.hu" nem kene a drupal nevet degradalni es a jovot illetoen atkene gondolni es tenni valamit hasonlo esemenyek ellen. A tobbi a reagalasok kovetkezmenye...
A szakmai resz teoretikus mivel semmilyen informacio nincs pl. arrol, hogy milyen talicska a drupal.hu. Ebbol kovetkezoleg reszlet kerdes nalam nem halnak be pl.a tyan, serverworks, lsi vagy ibm vasak.
Egy biztos HA politikat/taktikat ki lehet dolgozni es lehet uzemeltetni low budget rendszeren is.

pp képe

Tudom az én hibám, hogy hozzászólásodból nem ezt vontam le...


Kivalo reklam
kopexy ? 2007. március 9. 22.19

Ha egy cucc egy napig foldon van......
; ]

aries képe

Nosza, szívesen fogadunk egy krízistaktikát illetve megvalósítási tervet. Abból baj nem lehet, leszámítva az hwgyártó, oprendszer, webkiszolgáló flamewarokat. ;) De komolyan, kíváncsi lennék arra, hogy egy ilyen projektnél, ahol a shared hosting nem vállalható, mennyi is a low budget, milyen pénzen kívüli erőforrásokra van szükség (adminok hada).

Szóval lássunk egy zsírprofi, költségoptimákolt változatot!

Aries
http://aries.mindworks.hu

kopexy képe

Azt tovabbra sem ertem miert nem vallalhato shared hosting ilyen forgalom es tetelszam melett de ez a ti karma-tok.
A hwgyarto, oprendszer es hasznalt sw-k meg fontosak, nem kell felreerteni senki nem akar teriteni/atszoktani, de a dolgok osszefugnek es akar tetszik akar nem, uzembiztonsag es support szintjen nem lehet pl. egy suse vagy redhat ep distro-t a debian-hoz hasonlitani.
Szoval kell a "mink van sw es hw", mert gondolom nem akartok mindenbol mast/ujat. Ha homebrew a gep akkor kell a vinyok hofoka terheles alatt (pl. bonnie) az uzemeles helyszinerol, mert sokszor egy 5k pasziv huto keret tobbet szamit mint egy 100k raid vezerlo. Aztis kene tudni mire hajtunk sebessegre es/vagy megbizhatosagra es/vagy gyors helyreallitasra esetleg full remote szervizelesre, mekkora adatmenyiseggel zsonglorkudunk naponta es mekkora egy full restore, milyen remote lehetosegek allnak rendelkezesre (masik gepek) beacon/monitor, failover, backup reszere. De kell pl rendszer merete es telepites "terkepe", a mount point-ok, hol vannak a domain ns-ei. Nem art egy os/kernel verzio ha hw raid-ban gondolkozunk, stb.
Az uzemeltetes nem igazan igenyel szemelyzetet, max rendelkezesre allast problema eseten eszkoz/ember szinten. Normalis esetben napi 2-3 status report email elolvasasa es ertekelese nem lehet gond.

Ha 0-rol indulsz es nincsenek speci igenyek 1 server decens (4 vinyo) redundanciaval/uzembiztonsaggal 3-400k (nagyker es no afa de nem vagyok vasarus)

; ]

aries képe

Azért nem jó egy hagyományos a shared hosting, mert egy szimpla weben túl rengeteg egyéb szolgáltatásra is szükség van (pl. SVN, mailman, ezekkek kooperáló scriptek), ami egy shared hostingba nem szokott beleférni.

Gondolkozzunk 2U méretben, mert ennek még reális talajon van a hosting díja, illetve ekkora mérethez már kapható redundáns táp és IPMI.

Embert pedig igényel a folyamatos frissítés és igények miatt.

Nem csak pingvin a rulez, hanem *BSD és a (Open)Solaris is.

Aries
http://aries.mindworks.hu

kopexy képe

BSD, Solaris annyibol kellemetlen nincsenek a topon hw supportban, de lehet a sw-hez hw-t vadaszni vegulis....
Frissitest nem ertem, egy normalis rendszert feltetelezve, a security jelleguek automatikusak delta-kal, 10-20 alkalmazas (web server) eseten meg "as needed". Production server-en nem szokas "nekem a legujabb van fent" mokakba kezdeni naponta, de lehet en vagyok tul "old school".
Hosting: egyedi megkereses/megallapodas alapjan mindent megkaphatsz csak kell keresni egy megbizhato es rugalmas ceget.
2U dupla tap.... a franc tudja... akkor mar inkabb 2 db 1u amik egy masodik if-en keresztbe mentik egymast/failback (masik fazis, masik switch), ha nincs pinz decens mirror-ra. Ha szuk a budget es a teljesitmeny igeny engedi inkabb -1 hw generacios blade akar hasznalt is.
de kb mindig oda lukadunk ki mit szeretnenk, mennyi egyszeri $ van, es mennyi a havonta $ amit a projectre szanunk.
velem.net-re felraktam egy beacon-t (drupal.hu hajnalban megen "terdre,imara"-t jatszott) meg egy drupal.org hw setup-ot (azt nem tudom mennyire aktualis).

Hojtsy Gábor képe

Az egesz azzal indult ha mar "drupal.hu" nem kene a drupal nevet degradalni es a jovot illetoen atkene gondolni es tenni valamit hasonlo esemenyek ellen. A tobbi a reagalasok kovetkezmenye...

Összeségében tudunk valamennyit foglalkozni a drupal.hu-val. Én a magam részéről nem tudnék többet (azzal sem tudok foglalkozni, hogy költöztessem, vagy a hardver állapotát mérjem fel, vagy monitorozzam). Szívesen lepasszoltam ezt a feladatot másnak. Ha az általunk befektethető szint degradáló lenne a Drupal-ra nézve a hozzászólásokból levonva, akkor jobban tennénk, ha befejeznénk itt a ténykedésünket véleményem szerint. Hidd el, hogy tudnám hasznosítani a felszabaduló időmet a Drupal jobbítására a nemzetközi közösségben. Most mégis megint itt vagyok, hogy egymásra pazaroljuk az időnket ismét.

A szakmai resz teoretikus mivel semmilyen informacio nincs pl. arrol, hogy milyen talicska a drupal.hu.

Itt hiába vered az asztalt, szerintem nem olvassa/írja olyan személy ezt a témát aki tudna neked ebben információt adni (nekem például foglalmam sincs). Javaslom az info kukac wish.hu címet, onnan szerintem el fognak irányítani a megfelelő emberhez vagy emberekhez.

Analóg szerintem ezzel, hogy ha mondjuk otthon írod a diplomamunkádat, akkor sem fogod ellenőrizni, hogy az elektromos hálózatban milyen garanciák vannak, lesz-e áram éjjel-nappal, hogy nyugalmasan dolgozhass szorgalmasan... Elfogadod az elektromos hálózatot, mint szolgáltatást, fogalmad sincs, hogy napokon belül összedőlő transzformátorok vannak az utcádban a sarkon vagy tuti modern technológia. Ha összedől, akkor anyázhatsz magadnak, de a te dolgod a diplomamunkád megírása, nem fogsz az elektromos művek helyett trafót szerelni meg monitorozni a működését.

Persze valamiért itt úgy tűnik az az alapállás, hogy a Drupal.hu (szoftver, alkalmazás rétegben ügyködő) szerkesztőinek és üzemeltetőinek mélyebben kellene foglalkozniuk a rétegük alatt lévő dolgokkal, mint egy horgász magazinnak mondjuk. Szerintem pedig nincs különbség. Lehet, hogy neked ez az életed, és mindent tudsz az összes itt szóba kerülő rétegről, ezek biztonságossá és nagy megbízhatóságúvá tételéről, sőt még időd is van rá, és anyagiakban sem szűkölködsz. Emellett jól érzed magad életed párjával, családoddal is kellemes időtöltéseid adódnak és pihenni is jut alkalmad.

Lehet, hogy mi más kompromisszumokat kötünk, ez nekem úgy tűnik rajtad kívül másnak nem fájt annyira, hogy hozzászólásban is jelezze. Én nem tudok róla, hogy ehhez kapcsolódó megkeresés, panasz vagy ajánlat érkezett volna a drupal.hu üzemeltetőihez (bár azt is állítod itt többször, hogy reakcíót nem kaptál, de én nem látom, hogy mire nem kaptál választ).

kopexy képe

De ha jol ertem ti drupal/php el szoszmotoltok a tobbi (reteg!) meg szamotokra erdektelen... (ok).

ismetles:

a sulypont ez volt:
"a jovot illetoen atkene gondolni es tenni valamit hasonlo esemenyek ellen" de most megertettem ez olyan intergalaktikus "reteg" amivel nem nektek kell foglalkozni...

degradalas context-usa: ha valaki szerdan azt olvassa "Drupal tartalom kezelo platform: gyors, biztonsagos", masnap szart se olvas csak a biszi-baszi kajefte webpedzset meg az access denied-et lat, harmadnap meg azt olvassa "hatigen elveszet par post, de ez igy van rendjen..." (ezek nem fognak neked post-olgatni....hanem keresnek mas megoldast...)

igen azt allittom, hogy pl. a http://drupal.hu/reklam alatt levo [email protected] cseszik valaszolni megkeresesekre, de gondolom ez is ugyanugy vitzbol van a fooldalon mint a "biztonsagos"...
(mint irtam talaltunk mas megoldast)

; ]

Hojtsy Gábor képe

Csak annak kuszák, akik fejjel mennek a falnak, ahelyett, hogy tájékozódnának. A "reklam" oldalon megadott kontakt pontosan ebben a mondatban van:

Ez az oldal fizetett hirdetéseket tartalmaz. Az itt történő megjelenéssel kapcsolatban kérjük vegye fel a kapcsolatot [link]Bártházi Andrással[/link]!

Gondolom a megadott illetékességet személyes feltételezéseddel kiterjesztetted, és gondoltad, ha András foglalkozik az azon az egy oldalon mejelenő hirdetésekkel, akkor nyilván a hardvert is ő üzemelteti. Nem tudom..., biztos neked logikus volt...

Szerintem Vitray Tamás nem tévészerelő (csak mert a tévében szerepel), Jelinek Emil (alias Emilio) pedig nem hangmérnök (csak mert mikrofon van a kezében), vagy ha értenének is ehhez, akkor sem erre fordítanák idejüket. Sőt, ha tévészerelőre vagy hangmérnökre lenne szükségem, akkor sem az említett urakat keresném meg.

degradalas context-usa: ha valaki szerdan azt olvassa "Drupal tartalom kezelo platform: gyors, biztonsagos", masnap szart se olvas csak a biszi-baszi kajefte webpedzset meg az access denied-et lat, harmadnap meg azt olvassa "hatigen elveszet par post, de ez igy van rendjen..." (ezek nem fognak neked post-olgatni....hanem keresnek mas megoldast...)

Én nem írtam, hogy ez így van rendjén, sőt leírtam, hogy ez így nincs rendjén. Rajtad kívül itt úgy tűnik a visszajáró tagokat sem zavarja, hogy mennyi rengeteg potenciális usert veszthettünk el ebben a szörnyű, világrengető atrocitásban. Úgy tűnik, másoknak is van élete a Drupalon túl, át tudják lépni ezt a szörnyű vérfagyasztó élményt, hogy egy napig drupal.hu nélkül, sőt minő horror, a "biszi-baszi kajefte webpedzsevel" kellett beérniük. Hihetetlen, nem? Lehet, hogy mégsem készítjük az "ásd el magad" (TM) készletünket, hogy revansot vegyünk magunkon, átgondolva, hogy mit tettünk a Drupal és a közösség ellen (aminek virágzását egyébként veled ellentétben évek óta segítjük).

kopexy képe

Azt felteteleztuk ami ki van irva, hw ugyben meg nem kerestem senkit miert tettem volna? de ha jol latom drupal.hu = server.barthazi.hu.

fejjel rohanas meg inkabb nalatok tapasztalhato: ha azt sem tudod milyen "retegek" vannak alatad mi tart vissza attol legyen mentesed? vagy a mentes is "reteg" fuggo ?

Back up your Drupal site

3 erted 3! es ha ezt meg eletedben nem kerdezted meg es nem probaltad ki akkor ne akard a vasra, a hosting-ot adora, "retegekre" tolni az ignoranciadat.

Hojtsy Gábor képe

Visszaolvastam. Ezt írod:

mi tart vissza attol legyen mentesed?

Én ezt írtam a hírben:

Kis kellemetlenséget okozhat, hogy az adatbázisról egy kicsivel korábbi mentés volt csak visszaállítható

Mi nem volt? Mentés?

Én azt hiszem mindent elmondtam ebben a témában, amit tudok, adtam támpontot és kontaktot a hoszting ügyben illetékesekhez, a továbbiakban pedig nem szeretném a saját és mások idejét is erre pazarolni. A hoszting minőségét kifogásolod, most már azt is tudod, hogy hogy tudod eljuttatni az üzeneted és felajánlásod az illetékesekhez.

kopexy képe

qrvara nem a hosting minosget.... :D

aries képe

Az olyan műveletlen emberek után, akik a hw hibát összetévesztik a tartalomkezelő rendszerével nem hiszem, hogy bárkinek is két kézzel kellene kapkodni még idehaza sem.

De mondtuk már, tedd le az asztalra a Te pontos megvalósítási tervedet, aztán lássuk, hogy mi sül ki belőle.

Aries
http://aries.mindworks.hu

kopexy képe

A "site" ill. a drupal van fokuszban es igazabol senkit nem erdekel hogy milyen vasat hasznalsz es/vagy milyen protokolokat... De azt hiszem nem vagyunk egy "muveltsegi korben" mert nekem pl. sosem merulne fel az agyamban, hogy redundancia nelkul kirakjak egy prod rendszert, plane dinamikusat. Azt azert te is erzed ~24 oras restore egy 10k record-os cuccnal nem nevezheto (a te nyelvjarasoddal) "muveltnek".

Aki tud uszni az tud nagykabatban is, toban is, tengerben is es dunaban is. Lehet picit lassaban, lehet picit merevebben de az uszas menni fog. Aki meg nem tud uszni mindig talal majd valami kifogast.

Leirtam milyen infok kellenek, lehet akar 3-4 scenario is, de az infok szuksegesek, ha csak altalanosagban kell valami HA design akkor ott van a drupal.org fele schema az egeszen 1 blade-ig szukitheto.

pp képe

"sosem merulne fel az agyamban, hogy redundancia nelkul kirakjak egy prod rendszert, plane dinamikusat."

"Leirtam milyen infok kellenek"

Azt áruld már el nekem, hogy hogyan lehet, hogy egyszer tudod mi volt a hiba, és mit kéne tenni másszor meg nem. Egyszer nem kell felelősséget vállalnod a kijelentésedért, mert csak a "véleményedet" írod, másszor pedig bizonyíthatnád hozzáértésedet.

pp

kopexy képe

A hiba az volt hogy megtortent....
A tobbit reszletet meg talan elkene mondani....
1. milyen vas, mb, os, fs?
2. mekkora az adatmennyiseg/rendszer?
3. volt e raid, ha igen milyen (hw/sw 1,3,5,10,50)
4. milyen vinyo(k)?, mikor volt csere?
5. volt e monitor a gepen/vinyokon (pl. hofok, smart, stb)
6. a +2 masolat milyen eszkozon, milyen formatumban es hol volt?
7. mi tartott ~1 napig?
8., mennyi adat veszett el?
: ]]]]]]

0-rol rendszernel meg meg azert kellenek az infok mert lehet csinalni rendszert
scsi, sata, fb vinyokkal ami lehet hotswap-es, lehet fix
ha ilyen a db-d akkor raid 1 (2 + 1 vinyo) eleg ha olyan a db-d akkor raid 10 (4 + 2 vinyo) kell,
ha igeny akkor raid 5 (3 +1 vinyo) vagy 50 (6 +2 vinyo)
ha tobb gepnek kell elernie ua storage mas vezerlok kellenek es drawer
mas kell ha van emberi erroforras felugyeletre es mas ha nincs
mas cuccokat hasznalsz x koltsegvetes eseten es masokat y koltsegvetes eseten
stb., stb., stb, stb.

de lehet te kocsit is ugy veszel "legyen pijos, mert olyan ferraris" a tobbi meg lenyegtelen.....

; ]

Hojtsy Gábor képe

Megadtam az email címet, ahol meg tudod kérdezni.

kopexy képe

Vagy a "retegek" separacioja ennyire strict?
; ]

Hojtsy Gábor képe

Szerintem te sem vitatkoznál azzal, hogy minden agresszív trollokra pazarolt perc legalább kétszer olyan drága, mint akár csak néhány hülye kérdésre fordított idő. Mivel láthatóan nem tudunk sehova előrelépni, a témát lezártam. Fent megadtam, és többször felhívtam a figyelmed arra, hogy hol tudsz lépni, ha van valami építő szándékod.