Megjelent a Drupal 5.0 végleges kiadása, ünnepeljünk együtt (frissítve)!

Hojtsy Gábor képe

A néhány perce végre megjelent a sokak által várt Drupal 5.0 kiadás. Azért ideális az időzítés hiszen a Drupal pontosan ma hat éves (aminek örömére Dries és Karlijn kis sütiket is készített), ráadásul szombaton tartjuk mindenki számára nyílt Drupal Party rendezvényünket, mely nemcsak a Drupal hatodik születésnapjának, hanem az új kiadás megjelenésének ünnepe is lesz.

Az új kiadás egy bármilyen emberi nyelvre fordítható telepítő mellett nagyon impresszív új alapértelmezett megjelenést is kapott. Az adminisztrációs felület a felhasználói kutatásoknak köszönhetően teljesen újra lett rendezve, a beállítások logikusabb helyre kerültek. Új egyedi tartalom típus kezelési funkciók kerültek be, ráadásul a meglévő megoldásokat is optimalizálták, a Drupal 5 kevesebb erőforrást igényel ugyanazokhoz a műveletekhez, kevesebb adatbázis táblával dolgozik, és kisebb a használt CSS kód mérete is. Ezek természetesen mind csak a jéghegy csúcsát jelentik, érdemes mindenkinek magának kipróbálnia az új élményt.

A kézikönyvünket folyamatosan frissítjük az új verzióhoz, addig is a drupal-5.0.tar.gz csomag a magyar fordítással kicsit tapasztaltabb felhasználóknak már könnyedén telepíthető. A kézikönyvünk telepítésről szóló részét frissítettük az új verzióhoz. Tapasztaltabbak rögtön a drupal-5.0.tar.gz csomag és a magyar fordítás letöltésével próbálkozhatnak, kevésbé tapasztaltaknak javasoljuk a telepítési leírás elolvasását.

Mint a mellékelt képernyőképen is látszik, a Drupal immár a kezdetektől magyar nyelven használható, a Drupal 5.0 végleges kiadásához frissítettük a magyar fordításokat. Fontos megemlíteni, hogy a hagyományoknak megfelelően a Drupal 4.6-os sorozata ezzel a kiadással már nem lesz hivatalosan támogatott, így különösen ajánlott a frissítés.

A szombati party többek között az új Drupal telepítéséről és trükkjeiről fog szólni, mindenki ötleteire nyitottak vagyunk! Emlékeztetőül az időpont január 20., 10-16 óráig, a helyszín a Drupal Konferecia helyszíne: CEU Konferencia Központ, Budapest, 1106, X. kerület Kerepesi út 87., a belépés díjtalan (de a jelentkezéseket a drupalparty kukac palocz.hu címre várjuk)!

Időpont: 
2007. január 20., szombat
11.00 - 17.00

Hozzászólások

tomsolo képe

Nos, egy tök átlagos szerveren próbálgattam az ötös és a magyar felületet,
az install végig angol maradt hiába pipáltam be localized telepítést, semmi nem került a fel az adatbázisba így a végén is az angol felület mosolygott rám.

Viszont az install utána az auto import-tal szépen felvitt mindent magától, szóval nem nagyon értem a dolgot.

A telepítés során semmilyen hibaüzenetet nem kaptam. Egyébként nekem bejövös ez a szétszedett po kezelés.

-ts-

-ts-

Hojtsy Gábor képe

Nem elég ugye a localized profilt kiválasztani, ha a rögtön utána következő képernyőn nem a magyar nyelvet választod ki a telepítés (és a localized profillal a leendő rendszer) nyelvének.

tomsolo képe

...ennél azért bonyolultabb jellem vagyok, mindenhol a magyart jelöltem be de csak english marad végig. viszont az autoimport ment mindenhol és nekem ennyi elég.

Ez az autolocale tudja nézni a sminkfordításokat is?

-ts-

-ts-

nevergone képe

Nagyon jó hír, mert nagyon vártam már, ezzel együtt nagyon köszönöm mindenki munkáját, aki valamilyen formában szerepet vállal(t) benne. :)

nevergone képe

Feltelepítettem, most próbálgatom, a telepítés minden probléma nélkül lezajlott, az általatok írt lokalizált módon. Első pillantásra innovatív, és látszik rajta az alapos munka. Az alap-smink szép példáját mutatja annak, hogyan lehet apró design-elemekkel tetszetős, de mégis átlátható oldalkinézetet készíteni. A rendszer által generált HTML kód szép tiszta, bár a 7 css használatát azért még szoknom kell. :)
Remélem a későbbiekben sem okoz csalódást, és most megyek alaposabban tesztelgetni. Nagyon köszönöm, érdemes volt megvárni. :)

Hojtsy Gábor képe

Be lehet kapcsolni a CSS gyorstárazást, és akkor csak egy CSS fájl lesz, egyben mindennel. Ez nincs alapból bekapcsolva, mert a fájlrendszerben gyorstárazza, amihez a files mappát be kell állítani ugye.

Patai László képe

Boldog születésnapot nektek! :)
http://www.joomla.hu/content/view/147/109/

tiger125 képe

Ha az egész drupalt magyarosítani akarod, akkor az összes modult kapcsold be.Nyelv hozzáadásánál hozd létre a magyar nyelvet(0%-os fordítást tartatmazzon), utána állíts be hogy ez legyen az elsődleges nyelv, >>> futtasd a "webhely beállításai/nyelvek/Automatic import". Gyakorlatilag az összeset így lefordítja. Utána visszaállíthatod a mudulokat, ami alapbeállításon volt. Ezzel a beállítási módszerrel 98.8% fordítás eredményzehető(1.2% az autolocal modul fordítatlan sorai).

Saját megjegyzésem: Az autolocal csak az aktív modulokat fordítja le. Ezért van, hogy egyeseknek csak pl.: 87%-os lefordítottsága volt.

Hojtsy Gábor képe

Ha autolocale-lel telepítesz, és utána kapcsolsz be modulokat, de nem futtatod le az automatic importot, akkor valóban csökken a százalék. Azért én nem kapcsolnám be és ki az összes modult csak azért, hogy 100%-hoz közeli fordítottságot érjek el, mert akkor ezek felesleges táblái, beállításai, stb is bent maradnak az adatbázisban, ami teljesítmény szempontból nem előnyös.

Kapcsolj be minden modult, amire szükséged van, aztán nyugodtan futtasd az automatic importot. Később lesz olyan, hogy a modul bekapcsoláskor automatikusan importálja a fordítást is.

Ps. az aktuális magyar csomagban az autolocale is magyarul beszél.

tiger125 képe

Jobban visszagondolva tényleg igazad van.