Ingyenes és olcsó weblap sablonok

Hojtsy Gábor képe

A Drupal nem bővelkedik kész sminkekben, viszont könnyen előfordulhat, hogy aktuális projektünk nem igényel kifejezetten egyedi kialakítású oldalt. Esetleg láttunk is már valahol egy szép weblapot, és hasonlót szeretnénk kicsit eltérő grafikával.

A különböző tartalomkezelőkhöz készülő megjelenések egyre nagyobb hányada meglévő, CMS-től függetlenül készült weblap sablonokból indul ki, melyek közül most már minőségi darabokat is találhatunk ingyen. A Drupal sminkek között jellemző az Open Source Web Design (OWSD) gyűjteményéből beszerzett sablonok használata, de hasonló kört fed le az Open Web Design oldala is.

Lehet, hogy számunkra a grafikusabb megjelenés jön be, ráadásul nem törődünk azzal, hogy az oldalt táblázatokkal vagy anélkül alakítja-e ki a Drupal. Ekkor lehetnek hasznosak olyan hagyományosabb oldalak, mint a templatesbox.com vagy a freewebsitetemplates.com.

Végül előfordulhat, hogy van némi anyagi keretünk arra, hogy ne valamilyen gyakrabban használt oldal megjelenésünk legyen, hanem legalább egy egyedibb sablont alkalmazzunk. A kereskedelmi weblap sablonok koronázatlan királyának számít a Template Monster, melynek ajánlatát számos más tovább értékesítésre szerződött partner webhelyen is megtaláljuk.

Sajnos a felsorolásom legnagyobb hibája, hogy az említett sablonok nem a Drupal számára készültek. Az utóbbi cég ugyan biztosít más tartalomkezelőkhöz és blog motorokhoz kész sablonokat, a Drupal-t még nem támogatják. Ezért mindenképpen magunknak kell a beszerzett sablont a Drupalhoz igazítani vagy egy szakembert kell erre találnunk.

A vállalkozó szelleműeknek érdemes egy meglévő PHPTemplate alapú sminkből kiindulni, és a letöltött sablonban a megfelelő helyekre átmásolni a kívánt részeket (webhely címét, blokkokat, láblécet, stb). Az egyedi megoldások kialakításában a Drupal Handbooks alatt a PHPTemplate szekció lehet nagy segítséggel.

Kategóriák: 

Hozzászólások

Illyés Edith képe

Három dolgot tennék hozzá:

(1) Az egyszerűbb sablonok Drupalra adaptálása a nehézségi fokot és a befektetendő munkát tekintve kb. ugyanolyan, mint nulláról megírni. Idő- és energiamegtakarítást az jelent, hogy nem kell grafikai programokkal vacakolni. De akkor már lehet, hogy érdemesebb a stock.xchng és az iStockphoto környékén szétnézni.

(2) A mutatósabb sablonok (pl. Template Monster) Drupalra adaptálása NAGYON NEHÉZ. Készüljünk fel rá, hogy 1,000 soros CSS fájlt kell írnunk, és minden második modul HTML outputját felül kell írnunk a template.php-ban.

(3) A sablonokhoz rendszerint nem kapjuk meg az eredeti grafikai anyagokat. Ha egy fotó a sablonban 100x100 pixeles, akkor ezzel kell dolgoznunk, hiába kellene nekünk mondjuk 120x120-as méretben.

aries képe

Ez így van, mindamellett, hogy az átalakítás jogi problémákat is felvethet.

Aries
http://aries.mindworks.hu

Illyés Edith képe

Ez így van, mindamellett, hogy az átalakítás jogi problémákat is felvethet.

Vásárlás előtt tanulmányozni kell a licencet. A Template Monster például módosítható:

You are authorized to make any necessary modification(s) to our products to fit your purposes.

De nyomtatott anyagon már nem lehet használni a sablon elemeit, sem a licenc, sem az alacsony felbontás miatt.

Az, hogy ilyen kevés az elérhető Drupal sablon - és ami van, az is többnyire "krumplipüré" jellegű (semleges, jellegtelen) - az éppen a Drupal rugalmasságának, modularitásának a következménye.

Hojtsy Gábor képe

Igen, a Drupal általános, de amire te akarod használni, az eléggé speciális. Éppen ezért lehet jó egy erre a célra tervezett megjelenés, ami már a tervező saját feladata vagy grafikustól kapott vagy vásárolt anyag alapján.

Illyés Edith képe

Igen, hogy ha mondjuk valaki csak bloggolni akar, vagy sima hírfolyamot, akkor jó lehet egy előre gyártott megoldás adaptálása. Készen kap egy látványt, amit profi grafikus állított össze (színvilág, háttér, stb.). Esetleg lecseréli a fejlécen a fotót. Neki tényleg nem éri meg saját sminket rendelni.

A Template Monster típusú cégekben viszont éppen az a lényeg, hogy teljesen konkrét a sablon - fogorvos-sablon, cipőbolt-sablon, golfpálya-sablon, kisegyház-sablon, stb. A megrendelő fogorvos, cipész, golfpálya-tulajdonos, szektavezér meg beleszeret, és PONTOSAN ezt akarja. De már a címlap se lesz jó, mert kéne még egy menüpont, de nem fér be, a fotókat át kellene méretezni, de nem lehet, mert nem kaptuk meg az eredetit, a betűméretet nem lehet változtatni, mert szétesik a dizájn, plusz még kellene fórum, eseménynaptár, toronyóra lánccal, ami abszolút nem illik a sablonba.

És mindezt persze 30.000 Ft-ért, mert hát "csak rá kell tenni a sablont a Drupalra", a fórumhoz meg "csak be kell kapcsolni a modult"... Nem ismerős? :)

Hojtsy Gábor képe

Teljesen igaz minden, amit írtál. Ez általában minden Drupal sminket érint. Én nem sok olyan Drupal sminkkel futottam össze, ami sok (és sokféle) modul bekapcsolása után is szépen állta a sarat. Szerintem ebből a szempontból a kiindulási pont (saját design vagy megvásárolt/letöltött sablon) érdektelen. Drupalra illeszteni egy speciális weblap megjelenést akkor is munkás dolog.

Ps. örülök, hogy sikerült beindítani ekörül a diskurzust. Pont a Drupal sminkeléséről kevés szó esik sajnos.

Illyés Edith képe

Ma már ott tartunk, hogy hagyományos brosúra honlap - ami annak idején megszülte a webdesign műfajt - már nincs is. Egy teljesen sima céges bemutatkozó oldalra is kell kereső, hírlevél, RSS hírcsatorna, címlapon hírfolyam rész, kapcsolati űrlap. Ezek után logikus, hogy Drupalra tesszük fel a honlapot. Ugyanakkor a sokféle funkció eléggé behatárolja a megjelenést.

A másik dolog, ami nagyban befolyásolja a látványt, és erről könnyű elfeledkezni, az a tartalom. A Gucci webáruháza nem elsősorban a webdesign miatt látványos (oké, az se rossz), hanem azért mert az árucikkek gyönyörűek. A legtöbb sablon-adaptáció, vagy más webhelyek lemásolása azért fullad kudarcba, mert a tartalom, amit beletöltünk nem elég jó minőségű.

sajt képe

Hát igen. Tartalomhoz a forma. Ez kellene, csak hát mire elmagyarázza az ember gyermeke, addig már neki is lesz gyermeke :)

aries képe

Igaz, ettől függetlenül nem biztos, hogy egy az egyben szeretné beágyazni a sablont, hanem amolyan jó tuningalapnak tartva kevés fejlesztési idővel testre szabni.

Aries
http://aries.mindworks.hu

aries képe

Elmondhatod te azt, hogy ez a template ezzel meg ezzel meg ezzel a modullal képes biztosan jól együttműködni.

Aries
http://aries.mindworks.hu

Hojtsy Gábor képe

Azért egy kész sablonba a változó helyeket átmásolni egyszerűbb, mint kitalálni és megvalósítani egy grafikát, majd megvalósítani. Te jó minőségű összetett webhelyekkel foglalkozol. Akinek csak valami szimplább dolog kell, mondjuk egy egyszerű hír-webhely, az akár Wordpress sablonokból is kiindulhat. Mindegy, hogy ezt egy cégtől vagy a közösségtől szerzi be. A testreszabás bonyolultsága a webhely bonyolultságán múlik SZVSZ.