Felhasználó által definiált tartalom típusok a Drupal 4.8/5.0 kiadásában

Hojtsy Gábor képe

A Flexinode majd a Content Construction Kit vezette be a Drupal világába a felhasználók által webes felületen definiálható tartalom típusok fogalmát. Programozói felületen, a forráskód új modullal való kiegészítésével régóta elérhető ez a szolgáltatás a Drupal alaprendszerbe építve, de egy kényelmes webes felület eddig nem állt rendelkezésre.

A Drupal következő kiadása azonban kész felhasználói tartalom típusok létrehozására, bár kétségtelen, hogy ezek csak a már korábban ismert story és page "bonyolultságát" képesek elérni, azaz cím és szövegtörzs mezőjük lehet. Ez már önmagában sok webhelynek elegendő lehet, ahol új egyszerű tartalom típusok létrehozása jól jön különböző munkafolyamatok definiálása érdekében (például személyes blog bejegyzések azonnal megjelennek, de a honlapra szánt cikkek szerkesztőségi ellenőrzésen mennek át). A page és story modulok a következő kiadásban már nem lesznek megtalálhatóak, helyettük az adatbázisban definiált két alapértelmezett (és nyugodtan testreszabható) típus jelenik meg, ahogy a fenti képen látható.

Az jelenleg még nem tudható, hogy pontosan milyen szintre fejlődik ez a képesség a Drupal 4.8/5.0 kiadásának megjelenéséig, hiszen új funkciókat csak szeptember első napjáig integrálnak a forráskódba. Elképzelhető, hogy a szintén egyszerű blog, book és forum tartalom típusok is ebbe a rendszerbe kerülnek átültetésre, legalábbis ez a szándék.

Ezután tesztelés és hibajavítás következik az új verzió megjelenése előtt. Személyes véleményem szerint a szabadon definiálható tartalom típusok funkciója nem bővül majd, a CCK viszont jelentősen egyszerűsödhet, hiszen nem kell tartalom típusok definiálásával foglalkoznia, hanem csak egyedi mezők hozzárendelésével, és az így adódó típusok megjelenítésének kezelésével.

Hozzászólások

york képe

Szia

Ez azt jelenti, hogy minden tartalom tipusnak sajat jogosultsagai is lesznek?
Ha igen akkor sok helyen meg lehet sporolni a kulso jogosultsag kezelo modulokat.

York.

---
http://openproject.hu

Anonymous képe

Eddig is volt minden tartalom tipusnak sajat jogosultsaga a node_access() hurok segitsegevel.

york képe

Szia

Tudom, hogy most is van annak 2db tartalom tipusnak sajat jogosultsaga, ami most ket darab modul. A kerdes arra vonatkozott, hogy ha letrehozok 20db sajat tartalmat akkor azok manageleset ki tudom-e osztani kulonbozo felhasznaloi csoportoknak.

York.

---
http://openproject.hu

Hojtsy Gábor képe

A prgramozói felületen hozzáadott új tartalom típusokkal eddig is könnyedén lehetett create/delete/edit jogosultságokat adni bármilyen csoportnak. Az, hogy nem minden tartalom típus mutatta meg ezt a lehetőséget a beállítható jogosultságok szintén az csak a korlátoltságuknak köszönhető. Most a saját tartalom típusok megmutatják ezt valóban a weben létrehozott típusokról is.

york képe

Szia

Ennek igazan orulok, nagyon sok igeretes dolog lesz az uj drupalban:).

York.

---
http://openproject.hu