Megjelent a Drupal 4.6.0

Hojtsy Gábor képe

Ma délután Steven Wittens bejelentette, hogy elérhetővé vált a Drupal 4.6.0-ás végleges kiadása, mely ismét komoly mérföldkőnek számít a projekt fejlődésében. Ezúttal nincsenek olyan alapvető változások, amik alapjaiban rengették volna meg a rendszert, ellentétben mondjuk a 4.5.0-ás kiadás teljesen új szemléletű navigációjának bevezetésével, hanem sokkal inkább a meglévő funkcionalitás finomítása, és okosítása került előtérbe. Sokak számára talán a legfontosabb változás, hogy az új verzió végre teljesen jól működik PHP 5-tel is, de ennél természetesen sokkal több változás történt. Lássunk néhány fontos dolgot.

  • A felhasználói felületen sok-sok javítást eszközöltek a fejlesztők. Már a magyar fordításon is látszik, hogy jelentősen kisebb, mint a 4.5.0-ás kiadás megfelelője. Ez leginkább annak köszönhető, hogy számos feleslegesen bő lére eresztett leírást eltávolítottak a kódból.
  • Az adminisztrációs felületen sok helyen logikusabb felépítést alakítottak ki. A fórumok beállítása a fórum modul opcióihoz került, egy egyszerűsített taxonómia felületet biztosít – de továbbra is taxonómiaként tárolódik. Ezzel különben lehetővé vált az is, hogy más modulok is saját szerkesztő felületet adjanak a taxonómiában tárolt adataiknak. A blokkok beállításai az egyes blokkok oldalaira kerültek, ezzel a sminkeknél és beviteli formáknál már korábban bevezetett megközelítés jelent meg a blokkoknál is. Az elérési jogosultságok (regisztrációs megkötések, jogosultságok) egy helyre kerültek, kiemelve a felhasználói beállítások közül. A rendszer eseménynaplója új megjelenítést kapott, ikonokkal és színekkel kiemelve a különböző szintű üzeneteket, és a szűrés is egyszerűbbé vált. A rendszerben lévő tartalmak kezelése jelentősen könnyebb lett a multifunkciós adminisztrációs szűrőkkel. A visszafogó modul teljesen új (egyszerűsített) beállítási lehetőségeket kapott, ezentúl csak két visszafogási szint van, hiszen a korábban támogatott több szintet nem használta ki egyik modul sem.
  • A 4.6.0-ás kiadásban jelent meg a képkezelő alrendszer első verziója, mely absztrakt formában teszi elérhetővé az adott szerveren elérhető képkezelési megoldásokat, lehetővé téve az egyszerű kiterjesztést is. Erre épülve James Walker teljesen újraírta az image modult.
  • A Drupal által generált RSS csatornák ezentúl az RSS 2.0 szerintiek, támogatják a csatolt bináris állományokat (lehetővé téve podcast szolgáltatás működtetését is), és a tartalmak kategória besorolásai is automatikusan megjelennek az RSS-ekben.
  • A keresés jelentősen javult, jobb UTF8 támogatással rendelkezik, és relevánsabb találatokat ad.
  • Egy új egyszerű contact modul került a rendszerbe, mely lehetővé teszi, hogy az erre engedélyt adó felhasználókat más látogatók felkeressék az űrlapon keresztül. Adminisztrátorok így egyszerű eszközt kapnak az egyes felhasználókkal történő gyors kapcsolattartáshoz.
  • A PEAR adatbázis réteg helyett egy beépített PostgreSQL réteg teremt kapcsolatot a PostgreSQL adatbázissal, így ennek a motornak a használata nem foglal több erőforrást a továbbiakban, és a hibakeresés is egyszerűbb.
  • A több webhelyet azonos kóddal üzemeltetők jelentősen több lehetőséget kaptak, webhelyenként megadható modulokkal, sminkekkel bővítve a tárházat.
  • A Drupal több pontján jelentős teljesítmény növekedést sikerült elérni főleg az SQL parancsok átgondolásával és az eredmények megfelelő gyorsítótárazásával.

Összességében mindenképpen érdemes frissíteni az új kiadásra! Mivel ez egy jelentős lépést jelent, mindenképpen érdemes előtte elmenteni az összes korábbi Drupal forráskódot és az adatbázisunk teljes tartalmát. Ezt követően a lementett adatokból kiindulva egy tesztszerveren (pl. asztali gépen) javasolt a frissítés kipróbálása, első körben a kiegészítők kikapcsolásával. Amennyiben minden rendben ment, a kiegészítő modulok új változatait is helyezzük be az új teszt Drupal alá, és végezzük el az esetleges szükséges frissítéseket, egyenként bekapcsolva a kiegészítőket. Ha a kiegészítőkkel és a sminkkel is minden jól ment, akkor érdemes csak az éles szerveren nekiállni a frissítésnek.

Érdemes figyelni arra, hogy a beállítások állománya az includes/conf.php helyett a sites/default/settings.php lett, a több wehely támogatásnak köszönhetően. Az újonnan bevezetett jogosultságokat és a blokkok esetleges megjelenítési korlátozásait érdemes áttekinteni az adminisztrációs felületen, ezek külön törődést igényelhetnek. Fontos még megjegyezni, hogy a kereső folyamatosan fogja újraindexelni a webhelyet, megtartva a régi index részeit addig, amíg a feladat végére nem ér. Így a jobb találatok csak az újraindexelés után lesznek érzékelhetőek.

Ezen hír publikálásakor már elérhető a teljes magyar nyelvű fordítás a 4.6.0-ás kiadáshoz, a kézikönyv szükséges változásait folyamatosan vezetjük majd át.

Kategóriák: 

Hozzászólások

Hojtsy Gábor képe

Érdemes lehet elolvasni ezeket a tippeket is.

Anonymous képe

Sziasztok

Most találkoztam életemben először a Drupal-lal.
A kézikönyvet még nem olvatam végig csak az első néhány oldalt.
Végül is mindent meglehet tudni belőle, de azért lehetne részletesebb is.

Gondnélkül felraktam a a Drupal-t localhostra, alkönyvtárba, adatbázis táblákat előtaggal. (Itt jegyezném meg hogy például ennek résznek a leírása is lehetne részletesebb a kézikönyvben. egy adatbázishoz semmit nem értő júzernek komoly problémái lehetnek az SQL szerver hiba üzeneteinek megfejtésével, illetve az sql fájl szerkesztésével.)

Szóval a lényeg hogy a magyer nyelv Imprtálása közben a PHP(pgSQL) hibaüzeneteket dobott. Mondván hogy túl hoszzú a szöveg és nem vérbele a varchar(128)-ba
A LOCALES_SOURCE tábla LOCATION nevű mezőjét "text" tupusra állítottam és most minden oké.

Gondoltam szólok, vagy én csináltam rosszul valamit?

Sweetchack

szimszon képe

Szevasztok!

Tegnap letoltottem innen a magyar forditast, de miutan feltoltottem a drupalnak, azzal fogadott, hogy 0 db string van leforditva. Hibajelzes nem volt, de lenyegesen kevesebb ideig dolgozott, mint anno a 4.5.x-nel :(

Mi lehet a baj?

Egyebkent Postgresql adatbaziskezelovel hasznalnam, bar nem tudok semmilyen uj tartalmat kesziteni vele normal felhasznalokent, mert az sql insert-nel van legalabb ket ertek, aminek ,,0''-nak kellene lennie, de a rendszer ures stringet kuld helyette, amit a postgresql nem hajlando megenni (bugreport: http://drupal.org/node/18552). :(

szimszon képe

adrian póstázott patch-et a probléma javításához:

http://drupal.org/files/issues/postgres_nonadmin_node_creation.diff