DrupalCon 2005 beszámoló

Hojtsy Gábor képe

Múlt héten a különböző fórumainkban feltett kérdésekre nem érkeztek korábban jellemző gyorsasággal válaszok, és ez leginkább annak volt köszönhető, hogy Négyesi Károly és Süveg Gábor társaságában ellátogattunk a FOSDEM találkozóra Brüsszelbe, illetve az előtte Antwerpenben tartott Drupal fejlesztői összejövetelekre.

Röviden azt mondhatom, hogy nagyon sikeres volt a találkozó, többen kifejezték meglepetésüket, hogy ennyien költenek arra, hogy találkozhassanak. Ausztráliától az USA-ig a föld minden részéről érkeztek látogatók. Személyes meglepetésemre más magyar ismerősökkel is összefutottam a helyszínen, akik szintén a FOSDEM-re érkeztek oda – bár nem Drupal érdeklődéssel.

Következzen egy részletesebb beszámoló Drupal szemszögből.

Jómagam Dries Buytaert (a Drupal elindítója, és jelenlegi kézbentartója) dolgozószobájában húztam meg magam a Bryght Boris Mann és James Walker nevű vezető egyéniségeinek társaságában. Így egészen közelről láttam a szervezéssel járó dolgok alakulását, és szemtől szemben láttam az – első esetét is beleértve – ötödik napra beköszönő fáradtságot. Csodálatos lehetőség volt személyesen megtapasztalni azt a barátságos, mindig segítőkész hozzáállást, amit mindig élveztünk.

Többen megjegyezték, hogy már az is örömteli, hogy a világ minden részéről összejött Drupal fejlesztők napokon keresztül szinte állandóan együtt ilyen jól érezték magukat. Az kétségtelen, hogy sok érdekes fazont vonz a Drupal, rossz nyelvek szerint az elsőre barátságtalan (de valójában mosolygós) logó elriasztja a ?normális? embereket. Volt a társaságban tipikus ?őrült német fizika professzor?, aki Drupal maszkot is öltött, nem kis meglepetést okozva az éppen meglátogatott söröző vendégeinek. Eljött hozzánk egy (nem igazán titkon) operaénekesi ambíciókat is dédelgető amerikai vízionárius, aki egy érdekesebb eszmefuttatást egy jó áriával zárt le. De a társaság része volt a ruhákat sajátos módon összeválogató Holland hippi, vagy a túlkiabálhatatlan és ?túlbeszélhetetlen? Drupal evangelista, aki minden problémára tudott megfelelő tartalomkezelőt ajánlani, vagy a mindig más rendszerek elrendezésbeli megoldásait felemlegető grafikus is. Egyszóval csupa érdekes ember jelent meg, akikkel öröm volt a reggeli kávézás, meeting, az ebéd, a meeting, a délutáni kávézás, a vacsora, a söröző, az éjszakai városnézés – ebben a sorrendben.

A "kikapcsolódást segítő" eseményeknek (ebéd, vacsora, sörözés) éppen az volt a célja, hogy a meetingeken kifáradt agyunkat pihentessük, de a fenti képen is éppen a Drupalról beszélgetnek a résztvevők, tehát a kikapcsolódás ebben az értelemben nem sikerült. Lehetővé vált viszont a helyi ital- és étel specialitások kipróbálása a hasábburgonyától (ami Belgian fries kellene legyen French fries helyett állítólag) a sertésbordán át a belga csokikig.

Kiéhezett olvasóink ugyanakkor valószínűleg inkább szorosabban a Drupalhoz kapcsolódó kérdések iránt érdeklődnének. A konkrét Drupal konferenciát (mely szombat délután a FOSDEM legnagyobb fejlesztői szobájában zajlott) megelőzte két fejlesztői nap, melyen aktuális kérdéseket vitattunk meg különböző szekciókra bontva. Az egyik legérdekesebb kétségtelenül a Content Construction Kit (CCK) találkozó volt, melyet Jonathan Chaffer és John VanDyk neve fémjelez. Ez lényegében a mostani flexinode modult váltaná fel, ideális esetben bekerülve az alaprendszerbe. Ha ez megtörténik, az várhatóan egy Drupal 5.0 megjelenéséhez vezethet, hiszen teljesen új alapokra helyezi a tartalom típusok (vagy akár a felhasználói profilok) definiálását. Ha nem sikerül olyan jó teljesítményt kisajtolni a megvalósítási tervekből, mint szerették volna, akkor kiegészítőként él majd tovább. A témáról két teljes napig folyamatosan ment az eszmecsere, míg más találkozók csak néhány óráig tartottak, ezért egyértelmű, hogy ez volt a slágertéma. Használható megvalósításra még valószínűleg hónapokat kell várni, de számos dokumentum már elérhető, és a konferencián elhangzott előadás is megtekinthető a projekt saját oldalán.

Ezen túl természetesen még számos érdekes találkozó zajlott le. A média kezelés iránt érdeklődők megvitatták a képek jobb kezelehetőségét, podcastingról, videó és audió disztribúcióról is szó esett, és az interaktív média sem maradt figyelem nélkül. Ezt a területet James Walker vezette, aki a 4.6-os kiadáshoz készült új image modul szerzője is. Rendkívül érdekes volt a szociális hálók építésével foglalkozó megbeszélés, ahol Boris Mann és Marc Canter vetették be leginkább magukat. Az események, rendezvények listázását kezelő event modul megbeszélése sem volt eseménytelen, hiszen a téma a kampány oldalak kapcsán rendkívül fontos kérdés. A különböző import és export megoldások áttekintése volt a fő fókusz, Gerhard Killesreiter vezetésével. Szó esett a Drupal üzleti kapcsolatairól, a modulok és sminkek fejlesztésének szponzorálásáról, lehetséges támogatási konstrukciókról Boris Mann levezetésével. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban egy egész nap jutott a használhatósági kérdésekre a SpreadFirefox grafikusának Chris Messinának igen aktív részvételével, Ber Kessels vezetésével.

Mindezek a témák természetesen sok tekintetben függnek egymástól, építenek egymásra, a CCK találkozón például a használhatósági csapat feladataként delegálták a bonyolultabb felületek leendő kialakítását, az importálás és exportálás kérdése pedig a legtöbb találkozón fontos kérdés volt. Éppen ezért a második nap végén egy közös összejövetelre került sor, ahol az egyes csapatok vezetői beszámoltak az elhatározásokról, a beszélgetések eredményeiről, és végül mindenféle általános Drupal kérdést vitattunk meg.

Ezek kapcsán fontos megjegyezni, hogy nemsokára valóban megjelenik a Drupal 4.6 RC, mely várhatóan teljesen PHP 5 kompatibilis lesz. Dries illetve Gerhard már elég régóta PHP 5-öt használnak fejlesztői gépeiken, Gerhard pedig a drupaldevs.org alá is a PHP 5-öt állította be, így a fenti CCK leírást is egy ilyen környezetben futó Drupal fogja kiszolgálni. Ez cáfolni látszik azokat a kifogásokat, melyek a rendszer PHP 5-el való inkompatibilitásáról szólnak. Valójában úgy tűnik, hogy az xtemplate smink rendszerrel vannak már csak problémák, melyeket feltehetően a kiadásra jelölt verzió megjelenése előtt javítani lehet majd.

A fejlesztői találkozókat követte a szombati konferencia, mely a FOSDEM nemzetközi ingyenes és nyílt forrású fejlesztők találkozója keretében került megrendezésre. Szerencsénkre a legnagyobb fejlesztői szobát kaptuk, így volt elegendő hely az érdeklődők számára.

Az előadások előtt minden fejlesztő kapott egyet a speciálisan az alkalomra készített Drupal pólókból, a nap végén pedig a résztvevők is jelentkezhettek ingyenpéldányokért. Szintén nagy számban voltak jelen a tavalyi LinuxTag konferenciára készült szórólapok, melyekből a magyar PHP konferenciára is kaptam néhányat. A legnagyobb hibája az előadássorozatnak talán egyben a legnagyobb erénye is volt. Kilenc darab fél órás előadás követte egymást folyamatosan, szünet nélkül. Még a Drupal fejlesztők is sok újat tudhattak meg, ha figyelmesen és éberen hallgatták a prezentációkat. Legtöbbünk számára például döbbenetes öröm volt a munkafolyamatok (workflow) támogatására kifejlesztett modul működésének bemutatását megtekinteni, mely valóban új szintre emelheti a Drupal használhatóságát olyan rendszerekben, ahol a tartalmak állapotainak követése fontos, és a váltások mentén különböző akciók végrehajtása szükséges lehet. A prezentációk a konferencia oldalán később lesznek elérhetőek.

Összefoglalva tehát rendkívül jó fejlesztői találkozóknak, és igen informatív előadásoknak lehettünk részesei, olyan mértékű feladatlistát felhalmozva, melynek szátválogatása, rendszerezése is mérhető időt vesz még igénybe, módszeres végrehajtása pedig hónapokba telik. Az bizonyos, hogy a Drupal jó irányba halad, a fejlesztők továbbra sem szándékoznak visszavenni a tempóból. Igen izgalmas újdonságoknak lehetünk majd tanúi az elkövetkezendő időszakban.

Képek a Drupal conference update oldalon.

Kategóriák: 

Hozzászólások

chx képe

a társaságból a belga egyetemistát, aki a magassági versenyt egy hajszállal nyeri :)

Hojtsy Gábor képe

Igen, kimaradt jópár érdekes dolog, de legalább bőven van mivel sztorizgatni majd azoknak is, akik már ezt olvasták :)

Hojtsy Gábor képe

Egy érdekes panorámakép az egyik esti vacsoráról.

chx képe

... én Kristjan Jansen mellett ültem, aki a kép bal oldalán van, én meg a jobbon... érdemes megfigyelni, hogy rólam csak háttal készült kép :)

Hojtsy Gábor képe

Én láttam rólad képeket oldalról is és talán asszem szemből is :)