Nagyüzem a fejlesztői listán, felkészülés a Drupal 4.6.0-ra

Hojtsy Gábor képe

Igazi fejlesztési nagyüzem van a drupal-devel listán, számos javítás és felhasználói felület átalakítás került felvételre a forráskódba az utóbbi napokban. A tartalomtípusok különböző tulajdonságainak beállítására egy-egy részletesebb oldal szolgál majd a 4.6-os kiadásban, hasonlatosan a blokkokhoz, melyek ilyen irányú módosítását már a 4.5 megjelenése után elég hamar megtették. Ezekkel jelentősen konvergálnak ezek a beállítás oldalak a 4.5-ben bevezetett beviteli formátum konfigurációs megjelenéséhez. A beküldési irányelvek és minimális karakterszámok meghatátozhatóságának általánosítása ugyanakkor egyértelműen ahhoz vezetett, hogy a page és a story modul halálra van ítélve.

Nem kell aggódni, az említett két modul funkcionalitásban a fejlesztői verzióban már semmit nem nyújt, képességeiket nagyrészben az általános tartalomkezelő node modul maga vette át, másrészben – a navigációt illetően – a smink beállítások és a menü modul. Így a story és a page tulajdonképpen csak átnevezett, alaptulajdonságokkal rendelkező node-ok maradtak, kódjuk majdnem teljesen megegyezik (a súgó szövegektől és a jogosultságok neveitől eltekintve). Most még nem lehet tudni, hogy az elsején esedékes szolgáltatásfelvételi befagyasztásig eljut-e olyan javaslat a fejlesztői listára, mely könnyen elmozdíthatóvá teszi ezt a két modult a story és page által definiált tartalomtípusok megtartásával.

Közösségünk tagjának, Négyesi Károlynak is köszönhetően egy jelentős sebességnövekedést hozó folt is bekerült az alaprendszerbe, ami nem terheli felesleges SQL lekérdezésekkel az adatbázist, ha nem használunk tartalomszintű jogosultság modult. Ezzel a 4.6-os még gyorsabb lehet, mint a 4.5-ös. Károly és Jose további erőfeszítéseket tesznek, hogy az i18n tartalom fordítást lehetővé tevő modulhoz szükséges további foltokat az alaprendszerbe juttassák. Elnézve a fejlesztői lista forgalmát, a következő négy-öt napon még több meglepetés is előkerülhet.