Views szűrések, összegzések (hibák)

DruTa képe

Üdv!

A Views modul össze beállítását végignéztem, hogy:

1.

Két mező értékét összehasonlítva és annak eredményétől függően szűrni lehessen sorokat, azaz tartalmakat:

Mezők összehasonlítása: itt ez megoldható, de nincs benne a „A szűrő megjelenítése a látogatók számára, hogy módosíthassák azt” rész, így viszont nem jó, mert alapból a minden megjelenítése a cél, ráadásul csak 2 mezőt lehet összehasonlítani, pedig nekem pl. most 3 kéne.

---

2.

Adott mező(ke)t szűrni aszerint, mi az értéke:

Mezők szűrőinek összekapcsolása: a Művelet/Érték részen azonnal elbukott. Az értékbe beírtam az adott Taxonómia értéket, de nem ismerte fel, így belenéztem phpMyadminban mi a tényleges értéke, ott számok voltak az adott Taxonómia nevek mellett, azokat használva már elfogadta (de ez milyen, hogy onnan kell kiszedni, ha az a neve, hogy „alma”, ne kelljen már annak az adatbázisban lévő számértékét kikeresni). De mondjuk, hogy le van... de akkor ha két mezőt kijelölök, hogy mindkettőnél ugyanazon érték esetén legyen a szűrés, akkor azt rosszul csinálja, ha pl csak egy mezőre beállítom, hogy érték alma (1), akkor szűri, ha két mezőnél, akkor nem jelenít meg semmit.

---

3.

Eredmény összegzése: a @total paramétert használva megjelenik az összes rekord, de ha szűrve van, akkor csak azok összegét mutatja. A totál nálam (logikusan) mindent jelent és sajnos nincs ennél úm. totálabb paraméter, pedig azt szeretném, ha valami mutatná a szűrésektől függetlenül az összrekordszámot.

Nos, lehet, h. van amit én nem látok jó itt, de ezeknek szerintem úgy kéne működniük, ahogy logikusan elvárja az ember.

Kerestem modulokat az org-on (sajnos elég béna a keresőjük, nem lehet úgy keresni, hogy olyan modulra, aminek a nevében benne van a Views, hanem minden tartalmat listáz, ahol csak meg van említve, így órákat lehet keresgélni a modulok között, csekély eredménnyel...

Tud vki a fentiekre megoldást, ill. olyan modult, ami kibővíti a Views paraméterezhetőségét, szűrési lehetőségeit?

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
szantog képe

A views az egy vizuális sql query lego. Minden egyes view egy lekérdezés eredményét produkálja, márpedig a lekérdezésben benne vannak a szűrők is. Felhasználói logikával a total-t érthető, hogy így veszed, de a views sokkal inkább fejlesztői logika. Amit ezzel a totallal tudsz kezdeni:

Mindenképpen két view kell, az egyik ami tartalmazza a szűrőket, a másik meg nem, az mondjuk csak a @total-t mutatja.
A terv: Panels. Az A nézeted alá berakod a B nézetedet.
B terv: A views header/footer részébe be lehet rakni olyat, hogy Global: View area. Szóval a szűrt A nézeted header/footerébe bepattintod a szűretlen B nézeted.

2
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

DruTa képe

Biztos igazad van, de a programozók nem gondoltak arra, hogy legyen egy ténylegesen @total parancs? Gondolom nem lehetetlen és akkor nem kéne így körbejárni, mint ahogy javasoltad. Ráadásul minek nevezik totálnak, akkor nevezzék úgy, ahogy a Microsoft Excelben van a Összeg, meg a Részösszeg, az előbbi a totálnak fele meg ugyebár, az utóbbi egy szűrés után mutatja a szűrtek összegét. Nem vagyok Microsoft fun, de úgy látszik ők legalább logikusan tudják elnevezni a dolgokat...

Az első kettő probléma a nagyobb egyébként, ott is meg kéne kerülnöm valahogy a programozók által nem a felhasználók agyához igazított működést?!

0
0
szantog képe

A views nem felhasználóknak készült, hanem fejlesztőknek. Abból a célból, hogy ne kelljen bazi bonyololult sql queryket írni, helyette egy ui-n összekattintgatja a jónép ugyanezt.

Gondolom nem lehetetlen és akkor nem kéne így körbejárni, mint ahogy javasoltad.”

Persze, nem lehetetlen. Seperc alatt megírom a patchet, ami azt csinálja, ami ezt megcsinálja.
És úgy röhögnének körbe views fejlesztők, ahogy én nem szeretném. De ha mégsem, akkor a views frissítés után sok 1000 shared hosting weboldalt tiltana le a szolgáltatója, mert total indokolatlanul megduplázódna a lekérdezések száma és csak azért, hogy legyen értékük egy szűrés nélküli változatra.
Amit te körbejárásnak gondolsz, az egy valid megoldás.

A többire nem tudok mit mondani, mert nem értem - nagyon rég láttam magyar nyelvű drupalt - esetleg szedd szét külön kérdésekre.

2
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.