Új Média ökoszisztéma - se vele, se nélküle

HF leon képe

Picit elszomorít, hogy a 8.7-es verzióban sem készül el a drupal 8 új média ökoszisztémája.

Ugyebár ahhoz, hogy használható legyen szükség lenne egy végleges:

  • media apira
  • media könyvtárra
  • media mezőre
  • CKEditor media beillesztő eszközre

Sajnos ahogy látom a 8.7 sem hozza el az áttörést. Én személy szerint nagyon szeretném, már az új média rendszert használni. Ehhez viszont a fentiekre mind szükség lenne, de például a CKEditor media beillesztő eszköz trén teljes a bizonytalanság.

Én a kezdetek óta hiányoltam egy központi megoldást és megörültem, mikor a 8.4-ben elkezdték kidolgozni az új média rendszert. Azóta azonban sajnos igen lassan halad és meglehetősen megnehezítheti a drupal 9-re történő migrációt (nyilván a druapl 9 már az új rendszert fogja használni és problémás lehet a régi megoldásokat átmigrálni, ha esetleg az azokhoz használt modulok, már nem készülnek el a 9-re az új rendszer miatt) :(.

Szeretném megkérdezni a fórumtagokat, hogy ki mennyire érdeklődik és várja a drupal 8 új médiarendszerét.

Mondjuk egy tízes skálán. Én magam részéről 10-est mondok.

Megköszönném, ha van véleményetek azt is megosztanátok, kíváncsi vagyok ki, hogy látja.

Drupal verzió: 
Balu Ertl képe

Eléggé, mondjuk úgy :)

0
0
nevergone képe

Nem tudom, hogy pontosan mire gondolsz, mit hiányolsz.

Media API: A Drupal 8 media megoldása entitásokat használ, ugyanaz a teljes API használható, ami más entitásoknál. Ez elég bőséges, és nem tudom hirtelen, hogy mi hiányozhat belőle.

Media könyvár: Ez valóban nem szerepelt a Drupal 8.6-ban, mert nem készült el, de a 8.7-nek már régóta része. Még oEmbed támogatás is van a távoli média-elemekhez.

Media mező: most nem néztem meg, de emlékeim szerint már a Drupal 8.6-ban is volt dedikált media mező.

CKEditor media beillesztő eszköz: Ez még nem készült el, de valószínűleg része lesz a 8.7-nek, dolgoznak rajta. Szerencsére addig sem kell nélkülöznöd, contrib modulokkal kiváltható:
https://www.drupal.org/project/entity_embed

0
0
HF leon képe

Az Embed és Entity Embed, valamint az Entity Browser komponenseket több esetben is használom, ahogy a Video Embed Field modult is.

Jelenleg több mag média modul kísérleti stádiumban van. A magba kerülő CKEditor megoldás pedig a 8.7 alfa kiadásában sem szerepel. Nem tudom vajon mennyire lesz kompatibilis az Entity Embed megoldással, de tartok tőle kicsit, hogy nem. Ahogy a régi - 8.3-hoz készült - média megoldások sem kompatibilisek az új rendszerrel.

Én nagyon szívesen használnám, már a mag adta lehetőségeket és jó lenne tudni, hogy pontosan mit adnak és mihez kell, majd külső megoldást keresni, vagy készíteni.

Mivel a legtöbb oldalon szükség van különféle média elemekre, ezért én nagyon várom, hogy mikor kerül végleges státuszba a teljes médiával kapcsolatos ökoszisztéma.

Igazából a 8.4 óta nagyon kíváncsi vagyok, - amikor elkezdték bevezetni - hogy végül milyen formában kerül megvalósításra a rendszer és mikor lesz teljes egészében használható.

A kérdést pedig azért tettem fel, hogy megtudjam mások mennyire várják a végleges megoldást. Nem éppen a leghasznosabb kérdés, de kíváncsi voltam kit mennyire érdekel és mennyire várja.

0
0
nevergone képe

Szia!

Csak pár gondolattal reagálnék. Egyrészt a 8.7.0-alpha1-ben még rengeteg dolog nincs benne, amit a véglegesbe szeretnének. Sőt, az eddig háttérben folyó fejlesztések inkább most kezdenek majd beúszni a core-ba. Pl. a JSON:API modul sincs még benne, pedig arról Dries még blogbejegyzést is írt.

Másrészt pedig a media embed kapcsán (is) felesleges a core-ra várnod, ha valamit stabilan és jól össze tudsz rakni contrib modulokkal, akkor rakd össze azokkal. Maximum majd egy refaktorálásnál (Drupal 9?) lecseréled az addigra a core-ba kerülő megoldásra. Ez utóbbi fejlesztéséhez pedig te is hozzá tudsz járulni, pl. teszteléssel és visszajelzéssel, a hibajegyek átnézésével.

0
0
HF leon képe

Szia!

Nem vitát akartam indítani, csak egyszerűen a kíváncsiság vezetett. Kíváncsi vagyok, hogy mennyire várod a végleges kollekciót?

Most kíváncsiságból próbáltam ránézni simplytest.me-n a legújabb 8.7 fejlesztői kiadásra, de sajnos utóbbi napokban nem működik az oldal :(. Feltelepíteni az alfát telepítettem és azt tesztelgettem.
A blogbejegyzést köszönöm, eddig, még nem olvastam, de pótolom.

Nincs gond az Embed kapcsán remekül használható és meg tudom vele oldani amit szeretnék. Lehet később is szükség lesz rá, mert nem tudom, hogy a jelenleg tervezett csak a médiaelemekre, vagy bármely entitásra igénybe vehető lesz-e.

Mivel közeleg a drupal 9 és a legtöbb oldalt szeretném továbbvinni 9-re ezért örülnék, ha, már az új megoldásokat használhatnám.

Mindig is szerettem volna, ha a média szolgáltatás teljes lesz a magban. Tulajdonképpen azt is mondhatnám, hogy egyik "álmom" valósul meg ezzel, aminek nagyon örülök. Ezért is várom annyira.

0
0
nevergone képe

Nem is vitázunk, csak beszélhetünk. :)

Én is várom a teljes médiatámogatást az alaprendszerben, de addig is kipótlom, ami kell. Ha egy megoldásra igény van, akkor nem érdemes halogatni addig, amíg az alaprendszerben elkészül. Legfeljebb a vonatkozó hibajegyet érdemes követni és egy olyan megoldást összerakni, ami minél inkább megközelíti azt, amin az alaprendszerben dolgoznak.

A simplytest sajnos már régóta nem működik és a Drupal 8 kapcsán nem is volt megbízható. Most gyűjtenek arra, hogy újra feltámasszák és Drupal 8 kompatibilissé tegyék az oldalt.

0
0
HF leon képe

Kicsit azt éreztem, hogy kezd kibontakozni egy vita, hogy ne sürgessük. Én pedig nem ezért hoztam létre a témát, de elnézést, lehet rosszul éreztem.

Teljesen igazad van, ha egyszer létre kell hozni egy oldalt, akkor úgy oldjuk meg ahogy tudjuk és örülünk, ha van rá, már kész modul. Én is ezt teszem. Amikor pedig nincs modul az sem ördöngösség. Nehezebb megtanulni, mint a 7 esetén, bár ez sem igaz teljesen. Van ahol könnyebb. Inkább szokni kell az új logikát. Én mindenkit bátorítok, hogy ne ijedjen meg a modulfejlesztéstől. Tehát nem azt akartam sugallni, hogy várjuk ki a kész média modult és addig ne készítsünk oldalt. Egyszerűen én magam nagyon várom a teljes média rendszer elkészültét :).

Korábban nekem egész jól működött a simplytest. Volt egy időszak, amikor még utólag is lehetett modulokat telepíteni. Később, már csak előre megadva lehetett ezt megtenni. Mikor elkészült a telepítés, már nem engedte a új contrib modul telepítését. Nekem hasznos volt anno, hogy kipróbáljak egy-egy még nem próbált, vagy ismert modult. A legtöbb esetben nem volt gondom vele drupal 8 esetén sem.

Igaz az utóbbi időben nem használtam és most szomorúan láttam, hogy sikertelenül fejeződik be a telepítés mind a dev, mind a stabil csomag esetén is.
A telepítés alatt jelzi, hogy vannak gondok.
There's currently an issue with spawning some distributions
This is being investigated. Other operations should be normal.

Tettem, még egy tesztet:
7.64 sikeresen települt. Úgy néz ki a 7-essel nincs gond továbbra sem.
8-as verziók közül viszont most egyik sem működik.

0
0
nevergone képe

Igen, a Drupal 7-el most is jól működik a simplytest, de a Drupal 8 a composer-alapú telepítésével másféle megvalósítást kíván. Sajnos a rendszerbe sok dolog hardcode-olva lett, ezért nem lehet csak úgy beleírni a Drupal 8 támogatást. Ezért tudtommal az a terv, hogy az egészet teljesen újraírják.

https://opencollective.com/simplytestme

Ui.: https://twitter.com/webchick/status/1107762932086001665

0
0
HF leon képe

Ahogy látom valóban teljesnek tűnik a library. Még van benne hiba. Az Insert selected, még nem működik csak a Save and insert. (Valószínű a twitter videóban újabb dev verzió volt, mint, ami tegnap este elérhető volt a drupal.org-on, mert abban úgy néz ki működik)
A most elérhető dev is tartalmazza a hibát. Csak a mentés és beillesztéskor adja hozzá a tartalom médiamezőjéhez az elemeket. Ha nincs új feltöltés, csak a meglévők közül választunk ki elemeket, akkor nem működik.
Valamint a távoli video esetén a szélesség, magasság szabályozása is nehézkes a tartalom megjelenítésénél. iframe az iframe-ben :).

Sajnos a twitter-en is mondta webchick, hogy a kész ui nem azt jelenti, hogy stabil is.

Lehet, mégis csak a 8.8-ra lesz belőle valami. Minden esetre úgy tűnik a médiakönyvtár jól halad és szépen közeledik a stabil verzió, még, ha a 8.7-re nem is készül el a stabil kiadás. Bár, még reménykedem.

Az embed-re, még nincs core megoldás sajnos. Van, még idő, de jó kérdés vajon eldől-e milyen formában valósul meg és elkészül-e a 8.7-re, mert ebből jelenleg kísérleti verzió sincs :(.
Nagyon kíváncsi vagyok rá végül milyen formáját választják a media embed megvalósításának.

Ui:
Nem hoztam létre domaint a gyors próbához. Úgy néz ki almappába telepítve elrontja az ajax kérést Insert selected esetén. Na majd este újratelepítem. Mondjuk azért ettől függetlenül működnie kellene almappa esetén is.

Ui2:
Nos most újratelepítettem a legújabb dev verziót domain-nel. Most működött az Insert selected és a Save and insert is. A távoli video esetén a szélesség, magasság szabályozása továbbra is nehézkes a tartalom megjelenítésénél. iframe az iframe-ben :).

0
0
nevergone képe

Talán azért sem sietik el a beágyazás elkészítését, mert van rá egy működő, jól használható contrib modul. Sőt, pontosan ezért megfontolandó, hogy kell-e ez egyáltalán az alaprendszerbe.

0
0
HF leon képe

A létező modult nem frissítik, még mindig beta, pedig rég került kiadásra. Ez nem azt jelenti, hogy nem működik, de kétséges, hogy drupal 9 alatt is elérhető marad a megoldás (bár pozitív, hogy a dev verzió 2018 decemberi).

Sok beleszólásom nem lehet ebbe, de jó lenne tudni, hogy miként döntenek ezen a téren. Sajnos gyakran előfordul, hogy szükséges a beágyazás, így örülnék, ha eldőlne és ezért várom olyan nagyon, hogy mikor lesz teljes a rendszer.

A Layout Builder is érdekes fejlesztés, de a médiát fontosabbnak tartom. Ráadásul érdekes a média, mert ahogy látom bővíthető. Tehát készíthetek az audio, video, image, file és remote video mellé saját média elemeket is, amiket eddig hagyományos entitásként készítettem el, lehet média entitásként hozom létre a jövőben.

Sok-sok lehetőséget látok benne és ha végleges lesz, akkor tudom, hogy viszonyuljak hozzá. Könnyebben el tudom dönteni, hogy mit tudok vele megvalósítani és mit nem. Van egy olyan érzésem, hogy lesznek olyan esetek, amikor egészen máshogy rakom, majd össze az oldalt, mint korábban.

Így én nagyon várom a teljes rendszert. Kicsit szomorú vagyok, hogy kevesen nyilatkoztak a témában.

Mindenkit kérek, hogy nyugodtan írjon, szavazzon. Mindegy várja-e, vagy nem 0-10 ig örülnék egy rövid bejegyzésnek :).

1
0