Tests mappák

HF leon képe

Emlékszem korábban volt egy olyan hozzászólás, amely a drupal 8 nagy méretét firtatta.

Most, hogy egy teljesen egyedi composer-es telepítő elkészítésén dolgozom észrevettem, hogy nem csak a vendor mappában fordulhatnak elő tests mappák, hanem a core is jócskán tartalmaz ilyeneket.

A kérdésem az lenne, hogy eltávolításuk okozhat-e valamilyen problémát?
Az éles környezetben ezekre mi szükség van? Több 10 MB-ról van szó. Manapság ez nem nagy mennyiség, de, ha felesleges, akkor minek foglalja a helyet?! Éles környezetben ép oly feleslegesek, mint a *.md és *.txt fájlok a robots.txt-t leszámítva.

Drupal verzió: 
asrob képe

A drupal core-ba csak olyan patchet fogadnak el amihez létezik teszt. A biztonság nem ott kezdődik, hogy eltávolítjuk a core fájljait mert mi úgy gondoljuk, hogy feleslegesek. Ajánlom átolvasni a dokumentációt: https://www.drupal.org/docs/develop https://www.drupal.org/contribute/core

1
0

--
Borsa Péter
https://peterborsa.eu

HF leon képe

Mostanában belebonyolódtam a drupal alaposabb composer-es konfigurálásába.

Alapból például egy csomó felesleges csomagot elhelyez a vendor mappában. Ez simán kiiktatható egy kapcsolóval. Ugyanakkor észrevettem, hogy a különféle módon létrehozott projektek eltérnek egymástól. Három alapvető megoldás létezik a composer-es telepítésre. Az első az alaprendszer a drupal.org-ról való letöltése. Ekkor a legkisebb a vendor mappa. A másik kettő változat, már nagyobb. Ebben benne van néhány eltérő komponens is, de ezeket leszámítva eltérnek egymástól a különféle módszerek. Maga a drupal.org-ról letölthető változat vendor mappájában szereplő komponensek közül sok olyan van, ahol hiányoznak a tests és documentation mappák, vagy néhány egyéb összetevő. Amikor ezt észrevettem elgondolkodtam rajta, hogy a tesztekre nem mindig van szükség. Amikor elkészül az oldal, illetve a fejlesztés alatt tesztelem, de utána, már feleslegesek ezek a mappák és fájlok.

Végülis éles környezetben nincs rájuk folyamatosan szükség. A core is sok-sok tesztet tartalmaz.

A vendor mappák alakulását elnézve a drupal.org-ról letölthető drupal verzióban a csomagot összeállítók maguk gyomlálták ki a vendor mappa komponenseinek többségéből ezeket a mappákat.

A drupal-composer/drupal-project a leg pazarlóbb, míg a hussainweb/drupal-composer-init megoldással a kettő közötti eredményt lehet elérni.

Félreértés ne essék én nem azt mondom, hogy ne legyenek benne a tests mappák a core-ban, hanem, hogy akár olyan composer-es megoldás is készíthető, ahol egyes dolgokat átkonfigurálhatunk. Például a nem használt modulok is eltávolíthatók a core-ból.

A három alapból elérhető composer-es megoldás közül csak a vendor mappákban fellelhető komponensek és a komponensek belső tartalmának összetétele változik.

A core mind a három alap telepítővel "pöccre" egyezik.

Manapság már nem akkora probléma a méret, de, mivel korábban voltak ilyen irányú felvetések, talán nekik segíthet, ha megszabadulnak néhány tíz megától. Az adatbázisban is erősen gyorsítótáraz a drupal 8 azonban ez is megregulázható, ha valakit érdekel. Ha jól emlékszem a drupal.org egyik cikkében olvastam.

Most a drupal composer használatával történő aprólékos testreszabására kattantam rá. Minden építő kritikát és tanácsot szívesen fogadok. Így legalább a composer konfigurálásában is jobban elmélyülök. Korábban csak symfony-hoz és laravel-hez használtam felületesen, de nem foglalkoztam vele mi mindenre lehet rávenni.

0
0