Telepítési profil

Nagy Gusztáv képe

Az lenne a kérdésem, hogy a telepítési profil alkalmas-e arra, hogy egy előregyártott, félkész (sablon jellegű) rendszert telepíthetővé, és paraméterezhetővé (mit a Drupal 6 telepítésének végén a Webhely beállítások) lehessen tenni.
Konkrétum, hogy jobban értsétek: A szakdolgozómmal egy önkormányzati honlap-sablont szeretnénk csinálni, ami egy tipikus kistelepülési önkormányzat honlapját tudná telepíteni. Ez az alapcsomaghoz képest pl.
- előre gyártott felépítésű menüt, oldalakat
- előre bekapcsolt és konfigurált modulokat,
- előre létrehozott fórum témákat
- önkkormányzathoz illő sminkeket
- előre létrehozott (korlátozott szerkesztési jogokkal rendelkező) szerkesztőt
stb. tartalmazna, és szeretnénk, ha ezt a szokásos egyszerűséggel lehetne telepíteni, és nem a félkész rendszer áttelepítésével kellene megtenni.
Bármilyen ötletet (linket) szívesen veszünk.

Fórum: 
pp képe

5.x drupalban jelentek meg a profilok, melyekkel pontosan azt lehet csinálni amit fent leírtál. Van egy nagyon jó kis leírás a drupal.org-on erről a témáról ;) A drupal kézikönyvben és a hétvégi konferencián Kristof van Tomme is beszélt olyan eszközökről, amikkel ilyen profilok állíthatóak elő.

Az 5.x Drupal sajnos nem alkalmas interaktív telepítési profil létrehozására, arra csak a 6.x Drupalban lesz először lehetőség. Természetesen lehet írni egy modult, ami a telepítés után meghívódik, de az közel sem olyan szép megoldás, mint ami majdan a hatosban lesz ;))

Azt mondom hajrá, és ha a jövőre gondol a tanítványod, akkor érdemes lenne neki a 6.x-el kezdeni, esetleg még bug report-ot is tudna küldeni segítve ezzel is a fejlesztést.

pp

0
0
Nagy Gusztáv képe

Köszönöm, ezt kerestem.
Én is támogatom a 6-os verziót, úgyhogy remélem, ide is visszajut a szakdolgozat valamilyen módon.

0
0

Nagy Gusztáv

Illyés Edit képe

Bármilyen ötletet (linket) szívesen veszünk.

  1. Szakdolgozó modulokat telepít, sminket elkészít.
  2. Szakdolgozó egy teszt webhelyet feltölt default tartalommal (menük kialakítása, fórumok létrehozása, stb).
  3. Szakdolgozó az adatbázisból SQL dumpot készít, ezt Végfelhasználók számára letölthetővé teszi.
  4. Végfelhasználó Szakdolgozó útmutatója alapján előre telepíti a szükséges modulokat, sminket, és beimportálja a default adatokat tartalmazó dump fájlt.
0
0
Nagy Gusztáv képe

Pont azt szeretném, hogy ne nagyon kelljen admin jogokkal telepíteni, konfigurálni, hanem egy (fél)automata telepítés után indulhasson is a feltöltés.

0
0

Nagy Gusztáv

Illyés Edit képe

Nem értem. Csak fel kell másolnia az előre összekészített fájlokat a fájlrendszerbe, és beimportálnia az adatbázist.

Igen, ez egy "költöztetés", csak nem kész honlapot költöztetsz, hanem egy default értékekkel beállított Drupalt.

Egy önkormányzati honlapra nyilván kell ügyfélszolgálati kapcsolati űrlap osztályonként (minimum webform, de inkább valamilyen összetett CCK-s megoldás, integrálva a meglévő ügyviteli rendszerrel), kell időpontegyeztető, eseménynaptár, stb. stb. Plusz "szervíz" modulok (Robotstxt, Google Sitemap, stb.) a honlap üzemeltetéséhez. Tapasztalataim szerint ezeket a függőségeket össze kell csomagolni a felhasználónak. Itt a fórumon is rengeteg kérdés merült fel amiatt, hogy a népek nem értik, hogyan kell a külön leszedett magyar fordítást betenni a fájlrendszerbe ahhoz, hogy magyarul induljon el a telepítő.

0
0
Nagy Gusztáv képe

Szerintem ugyanarról beszélünk. Köszönöm a segítséget!

0
0

Nagy Gusztáv

thamas képe

Ha jól értem, Gusztávék az általad leírt rendszert (vagy hasonlót) szeretnék létrehozni, de úgy, hogy az önkormányzatnak ne kellejn adatbázist importálni (mint a régebbi Drupal verzióknál), ne kelljen modulokat installálni egyesével, hanem csak egy telepítőt kelljen lefuttatni.

Ha a telepítő lefutott, az összes modul, menüpont, adatbázis tábla, alapértelmezett tartalom a helyén van és minden funkció működik. Mint mondjuk a Civic Space-nél. Vagy más (tervezett) disztribúcióknál.

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

(Miközben írtam, Gusztáv is reagált...)

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

pp képe

A profil azért jó, mert nem kell adatbázist kezelni, hanem az installálás is a webes felületen keresztül zajlik. Ráadásul azzal se kell megküzdeni, hogy mi van, ha az adatbázis verzió eltér a dump verziótól, vagy nem megfelelő a kódolása, vagy nem MySQL adatbázis van, hanem PostgreSQL, vagy más stb., Miért? Azért, mert a profilban a Drupal db felületén keresztül megy az adatáramlás és ezáltal adatbázis függetlenné tudod tenni a rendszeredet. Kis okossággal interaktívvá is lehet tenni már a Drupal 5 el is a rendszert, a Drupal 6 meg már sokkal kényelmesebb is lesz az egész.

További érv a profil mellett, hogy egy sql dump-ot én nem publikálnék, egy profilt igen.

pp

0
0
Illyés Edit képe

Ráadásul azzal se kell megküzdeni, hogy mi van, ha az adatbázis verzió eltér a dump verziótól, vagy nem megfelelő a kódolása, vagy nem MySQL adatbázis van, hanem PostgreSQL, vagy más stb.

Nyilvánvaló, hogy akármelyik megoldást választja, számos hibalehetőség van és egyik sem tökéletesen felhasználóbarát. Itt gondolom kis falusi önkormányzatokról beszélünk, ahol nincs házon belül informatikus. Felhasználói élmény szempontjából az előre telepített, hosztolt megoldás lenne az igazi.

Egyébként sem a profil ellen akartam érvelni, hanem a "bármilyen ötletet szívesen veszünk" szövegre írtam egy lehetőséget, ami Drupal 5 alatt is megy.

További érv a profil mellett, hogy egy sql dump-ot én nem publikálnék, egy profilt igen.

Miért?

0
0
pp képe

Én azért még egy kicsit feljebb mennék mint a témaindító hozzászólás utolsó mondata ;)

"és szeretnénk, ha ezt a szokásos egyszerűséggel lehetne telepíteni, és nem a félkész rendszer áttelepítésével kellene megtenni."

Amit Te javasoltál (ami nem sokban különbözik a profiltól) az ez.

Azért nem publikálnék egy sql dump-ot mert mint fent leírtam nagyon függ attól, hogy milyen környezetben és hogyan készítettem. Egy profil pedig sokkal hordozhatóbb megoldás. Számtalan példát lehetne felhozni még a profil mellett. (lesz időm összefoglalom.)

pp

0
0
Nagy Gusztáv képe

"lesz időm összefoglalom."
A szakdolgozóm örülni fog neki, hogy gyártjuk neki az infót :-)
Természetesen próbálom majd rábeszélni, hogy a szakdolgozatot és a profilt is tegye közkinccsé.

0
0

Nagy Gusztáv

Illyés Edit képe

Azért nem publikálnék egy sql dump-ot mert mint fent leírtam nagyon függ attól, hogy milyen környezetben és hogyan készítettem.

Parancssoron, mysqldump-pal. Gondolt valaki bármi másra? :) Az adatbázis default charset-et, collation-t pedig úgyis a tárhelyszolgáltató állítja be. A normálisabb szolgáltatóknál van egygombos megoldás adatbázis dump importálásra ugyanazon a felületen, ahol egyébként az ügyfél az ügyeit intézi.

Tapasztalatból tudom, hogy sokan elolvassák a Drupal telepítési útmutatót, aztán szépen átmennek a Joomlához. Ott pl. a sminkeket adatbázis dumppal egybecsomagolva árulják. Nincs sok lépésből álló telepítési folyamat, nem kell űrlapokat kitöltögetni már az elején, csak megnyomni az Import gombot a tárhelyszolgáltató oldalán, és az esetek 99%-ában a dolog működik. Hiába egyszerű egy Drupal telepítés, ha 1-nél több űrlapot kell kitölteni már az elején, az átlag felhasználó bepánikol. Olyat is láttam, hogy azért ment át a Joomlához, mert a Drupal üres képernyővel fogadta (nem volt számára világos, hogy le kell futtatnia az install.php-t).

Nem a telepítési profil ellen akarok érvelni, én is nagyon szeretem... :) Egy szakdolgozatot pedig nem muszáj a legbénább felhasználóra kihegyezni és nem a legfapadosabb megoldásokat kell alkalmazni. Igazából le kellene tesztelni, hogy mindenféle segítség nélkül milyen telepítési megoldással birkózik meg legkönnyebben egy önkormányzati ügyintéző.

0
0
Nagy Gusztáv képe

"nem muszáj a legbénább felhasználóra kihegyezni"
Valamilyen szinten muszály. Ennek a szakdolgozatnak az lenne a célja, hogy minél könnyebben kezelhető, minőségi honlaphoz jussanak a látogatók.

"Igazából le kellene tesztelni, hogy mindenféle segítség nélkül milyen telepítési megoldással birkózik meg legkönnyebben egy önkormányzati ügyintéző"
Ezzel is egyetértek, de olyan alapvető tartalmi problémák vannak önkormányzati honlapoknál, hogy a "kutatás" része a tartalmi minimumról és struktúráról fog inkább szólni.

"pl. a sminkeket adatbázis dumppal egybecsomagolva árulják"
Pont ezért akarok telepítési profilt csinálni, mert akkor ezt is tudjuk nyújtani. Nem?

OFF
"átmennek a Joomlához"
Nem tudom, kinek milyen tapasztalata van, de nekem egy minimális oldalt nem sikerült vele összehozni.

"önkormányzati ügyintéző"
Jó eséllyel használja a Word-öt, de az igazítást szóközökkel végzi :-)

0
0

Nagy Gusztáv

Illyés Edit képe

Pont ezért akarok telepítési profilt csinálni, mert akkor ezt is tudjuk nyújtani. Nem?

De, mindent lehet telepítési profillal :) Csak nekem olyan tapasztalataim vannak, hogy az alap telepítési folyamat is power user-eket feltételez. A honlap neve az a www-vel kezdődő izé? Nálunk van három adminisztrátor, Kovácsné, Kissné és Nagyné, akkor most kit írjak be? Mi az a rövid URL? Mi az az "időzóna"?...

Én is profil-párti vagyok, csak azt ne képzeljük, hogy a mezei felhasználók többsége számára ez az egyszerűbb, főleg ha függőségek is vannak, amiket neki kell összeszedni és megfelelő helyekre bemásolni (nyelvi fájlok, kiegészítő modulok, sminkek). Egygombos telepítési megoldás kellene zéró választási lehetőséggel, amit jelenleg a Drupal core nem enged. Utólag aztán ráérne a felhasználó módosítgatni az alapértékeket – erre fel is lehet hívni a figyelmét, pl. hogy azonnal kattints ide és változtasd meg a default jelszót. Valahogy az egész telepítési folyamatnak a logikája még mindig a feje tetején áll. Ebben az egy dologban jobb a Joomla, pontosabban a joomlás vállalkozók – szerintem jobban értik az abszolút kezdő felhasználó igényeit.

0
0
aries képe

Induljunk ki abból, hogy a mezei felhasználó nem telepít, hiszen azt sem tudja, mi az az SQL, localhost, vagy port. Nem fogják ezek a felhasználók, hogy egy olyan rendszert, amely kiszolgál egy Playstation Asia-t vagy egy Weblabort majd a tovább gomb nyomogatásával létre lehet hozni. Az ilyeneket speciális szolgáltatóknak kell kiszolgálnia, és nem egy általános rendszernek.

A Drupal 6 telepítőjében pedig leginkább pont az tetszik, hogy már a telepítésnél létre kell hozni / be kell állítani minden olyan dolgot, amit amúgy is meg kellene tenni utána (pl. első felhasználó létrehozása). Mindezeket ugyanúgy be kell állítani a Joomlánál is.

Nem hiszem, hogy az Drupal Core-nak a hozzá érteni nem akaró felhasználókra kellene koncentrálnia. Ettől függetlenül lehet létrehozni Drupal for Dummies-t, akinek van kedve.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
Illyés Edit képe

Az ilyeneket speciális szolgáltatóknak kell kiszolgálnia

Igen, szerintem is ebben kellene gondolkodnia a Szakdolgozónak. Még lehet, hogy üzletileg is életképes lenne egy ilyen önkormányzatokra specializálódott Bryght-szerű szolgáltató.

0
0
aries képe

Nem baj, ha átmennek a Joomlához, majd visszajönnek.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
pp képe

Nos szerintem elbeszélünk egymás mellett. ;)

Én már több olyan telepítést is átéltem, amikor az első lépés egy phpMyAdmin telepítése volt, mert még ilyen felület sem állt a rendelkezésre. A Drupal 5.x-től és a profiloktól kezdve nem kellett ezzel szórakoznom. És most ne tessék azt mondani, hogy menjek át másik szolgáltatóhoz mert én hiába mennék, ha az ügyfél nem akar és nem lehet meggyőzni(biztos béna vagyok ;))

pp

0
0
gyrgyvrs képe

Hát, ha te ilyen önkormányzati dologban gondolkozol, talán segítenék:
Kistelepülések részére én inkább valamiféle egységes, egy szerveren hosztolt, multisite megoldásban gondolkoznék/gondolkozom, mivel foglalkozom önkormányzati honlapokkal.
Érdemes lenne megnézni az elektronikus információszabadságról szóló törvényt, ha jól tudom kis önkormányzatoknak 2008.06.01-től kell alkalmazni (bár lehet központi lapon is közzétenni az adatokat).
Egységes táblákban lehetne tárolni a rendszerbeállításokat, az egyedi tartalmakat meg prefix-el. Vagy views modul is alkalmas lenne? Nem tudom... Láttam már rá próbálkozásokat, persze nem drupal-on. Csak mondjuk nem szép, ha a szabolcsi önkormányzat oldalán nógrádi önkormányzat hírei jelennek meg.
Ha a hallgatód megkeresne a vrsgyrgy_kuki_gmail_pötty_com címen, tudnék neki hasznosabb dolgokat is mondani.

0
0