Taxonomy, vagy más?!

HF leon képe

Érdekes kérdést kaptam és nem igazán tudtam kielégítő választ adni rá. Ezért felvetném itt is, hátha a tapasztaltabb drupal-osok jobban el tudják magyarázni a részleteket.

A fő kérdések:

  • Miért jobb a taxonómia, mint más módszerek?
  • Mikor érdemesebb ezt használni, mint mást?

Okfejtés:
A taxonómia végül is egy csoportosító modul. Erre jó lehet az is ha az eltérő kategóriáknak eltérő tartalomtípust definiálunk, vagy egy listamező alapján beállítjuk minden tartalomnál, hogy melyik kategóriába tartozik, illetve a referencia mezőkkel is kapcsolat teremthető különféle tartalmak közt.

Alkérdések:

  • Miért jobb a taxonómia, mint az eltérő tartalomtípusok?
  • Miért jobb a taxonómia, mint egy lista mező alapján történő besorolás?
  • Miért jobb a taxonómia, mint a referencia mezők alapján történő összekapcsolás?
  • Miért alkalmazzunk inkább taxonómiát, esetleg hierarchikus taxonómiát, ha a fentiekkel is megoldható a csoportosítás?
  • Miként dönthető el, mikor melyik megoldás a jobb?

Utóirat:
A Views modullal a tartalomtípusok, mezők és referenciák segítségével könnyen csoportosíthatók a tartalmak. Ezért sok esetben feleslegesnek tűnik a taxonómia.

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
Drufan képe

Nézzünk egy példát: ha akarsz csinálni egy apróhirdetési oldalt, akkor az ügye vele jár, hogy lesz akár több száz hirdetési tárgy, kocsitól ruháig, ingatlantól nyelvtanításig. Amikor beírják az új dolgot, ami addig nem volt, pl. ingatlan, akkor az ha taxonómiába kerül, akkor többet nem kell beírni, megoldható, hogy bekerüljön egy kiválasztó listába és utána arra már mások rá tudnak keresni, ha ingatlan hirdetéseket keresnek. Ha ezt külön tartalomtípussal akarod csinálni, akkor egyrészt előre ki kell találnod az összes lehetőséget (mivel tartalomtípust létrehozási lehetőséget nem adunk felhasználóknak általában, mivel az a struktúra része), és mindegyiknek csinálni egy tartalomtípust. Ez brutális lenne. Nézd meg a tartalomtípus listát, ami alapból a rendszerben van és most képzeld el, hogy ez a lista több száz, vagy akár ezer sort tartalmaz. És mindegyiket külön beállítani (igaz nyilván lehet importálással egyszerűsíteni). Szerintem ebbe az irányba kezdj gondolkodni, hogy választ kapj.

0
0
HF leon képe

Valóban ilyen esetben a taxonómia a jobb, ahogyan a címkézésnél is.

Azóta beszélgettem erről a kérdezővel és leginkább arra lenne kíváncsi, hogy mik az előnyei és a hátrányai a taxonómiának. Ezt bevallom, még én sem vizsgáltam behatóan. Én is volt, hogy számos esetben tartalomtípust, listamezőt és referenciamezőket használtam és view-s segítségével készítettem gyűjtőoldalt különféle paraméterek alapján.

Ezek a listák főleg fix listák voltak. Viszont taxonómiával is lehet hasonló megoldást létrehozni. Ilyen esetben, vagy esetekben sosem gondolkodtam, még el, hogy mi lenne, ha taxonómiát használnék és milyen előnnyel, hátránnyal járna. Szerintem a feliratozott számlista mező kisebb helyet foglal, mint a taxonómia, ha például ilyesfajta tulajdonságokat kell társítani a tartalmakhoz, de nem vizsgáltam, hogy valóban így van-e.

A kérdés is leginkább arra vonatkozik, hogy abban az esetben, ha egy csoportosítást mindkét megoldással meg lehetne oldani, akkor melyik milyen előnyökkel, hátrányokkal jár?

0
0
szantog képe

Egyáltalán sem jobb, csak más.
Megnézed, hogy mit tud a taxonomy, és eldöntöd, hogy az adott featureok közül mi kell neked. Pl hierarchiát egyáltalán nem építenék mással.
Ugyanez vonatkozik a node-ra. Pl ha node_access, vagy revision layer is használatban van, akkor a taxonomy ugrott. A taxonomynak nincs user-e, statusa se.

Performance: Van egy taxonomy_index nevű tábla. Amikor lehet, a taxonomy module (és a views is) ebből dolgozik. Na most nem mindegy, hogy egy táblában van minden összegyűjtve, vagy egy raklap field_akarmi táblából kell összevakarni, ami entity (node) referencként van csatolva egy tartalomhoz.

Taxonomy vs lista: Egy kérdést kell feltenni: Akarod-e, hogy automatice saját listaoldala legyen az elemeknek? Kb 90%-ban az erre adott válasz el is dönti.

1
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

HF leon képe

Kérlek fejtsd ki bővebben az adatbázis rész ez engem is érdekelne. A drupal 8 ilyetén belső működésével, még nem foglalkoztam.

Az adatbázisban foglalt hely és a lekérés gyorsasága, viszont engem is érdekelne, hogy nagyobb honlapok esetén, akkor, amikor mind a két megoldás megfelelő lenne, mikor mire lehet számítani. Nyilván több tartalomtípus és több mezőtípus is definiálható, ahogy több taxonómia is. ekkor érdekelne, hogy mekkorák a tárhely és sebességbeli különbségek a kétféle megoldás között?

Egy érdekes felvetést is találtam, még 2012-ből:
RIP Taxonomy Module in Drupal 7-8

0
0