Taxonómia kifejezés a Google találati oldalán

Luigi.hu képe

A honlapok keresőoptimalizálása nagyon fontos és ebben a Drupal szerencsére elég erős, de van néhány érdekes terület, amit jó lenne tisztázni.

1.
Egy viszonylag új weboldalon a kulcsszavak a megfelelő helyen vannak, az XML sitemap jól be van beállítva, a honlapot a Google elkezdte beindexelni és már be is került a Google találatai közé.

Az gond ezzel az idilli képpel, hogy a megfelelő kulcsszavas oldal helyett a taxonómia kifejezések oldala jön be a Google találati oldalán pl. "www.honlapom.hu/kulcsszavam" helyett "www.honlapom.hu/taxonomy/term/1".

A kérdés az, hogyan lehetne-e ezt elkerülni, tehát ne a /taxonomy/term/x jelenjen meg a Google találati listáján?

A robots.txt-ben letiltható a "# Paths (clean URLs)" részen ez az url (Disallow: /taxonomy/), így ez elvileg működhet, de ekkor pont egy lényeges dolog veszik el, tehát az, hogy az adott taxonómiai kifejezés "rámutat" a vele összekapcsolt oldalra.

2.
Mindig is érdekelt, hogy a Google hogyan kezeli le azt, hogy egy adott oldal 2 címen található meg a honlapon, a normál "www.honlapom.hu/oldalcim" és a "www.honlapom.hu/taxonomy/term/1" címen is (feltéve ha a szótár kifejezés az adott oldalhoz van rendelve). Ez elvileg akár duplikáció is lehetne, ha csak rövid szöveg lenne az adott node-on (mint pl. egy linkkatalógusban).

Szeretném megtudni, hogy mi a tapasztalatotok ezen a téren, ez duplikációnak számít-e, ill. hol olvashatnék részletesen a témának a mélységeiről, mert Google nem volt barátom ezen a téren? :-)

Köszönöm.

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
aboros képe

nevergone képe

0
0
Luigi.hu képe

a válaszaitokat, használom a Global Redirect modult ezen az oldalon is (mivel nincs még meg minden szükséges modul D7-ben, ezért D6 alapú az oldal, így a 'Meta tags' itt nem használható).

Úgy látom, hogy nem sikerült jól megfogalmaznom a problémát, ami egyrészt Drupal, másrészt Drupal + SEO területet érint, de a konkrét példa segítségével talán egyértelműbb lesz.

Az új weboldal a mkhulladekudvar.hu , amire még nem történt linképítés, csak a honlap "be van állítva, elő van készítve".

Ha rákeresel a 'fémhulladék árak' kulcsszóra, akkor a Google 3. találati oldalán jelenik meg a honlap, amely most sajnos nem egy normál node-ot hoz be, hanem az adott kulcsszót tartalmazó taxonómia kifejezés 'oldalát': www.mkhulladekudvar.hu/taxonomy/term/9 ill. http://www.mkhulladekudvar.hu/tevekenysegek/femhulladek-arak

Azt szeretném, hogy a Google ne hozza fel a találati listájában a taxonómia kifejezések oldalait 'www.mkhulladekudvar.hu/taxonomy/term/xy'

Buta megoldásként a robots.txt-ben letiltható ez az url (Disallow: /taxonomy/), így ez módszer elvileg működhetne, de ezzel elveszítenénk a belső, kulcsszavas linkelést, amit kár lenne feláldozni.

Érthető-e így a probléma? Megoldás ad-e erre az, ha a fenti példánál maradva a 'http://www.mkhulladekudvar.hu/tevekenysegek/femhulladek-arak' oldal lesz a canonical url, míg a 'www.mkhulladekudvar.hu/taxonomy/term/xy' esetén a fenti url-t adjuk meg?

A Nodewords - basic meta tags modul engedélyezve van, amely elvileg tartalmazza a canonical meta tag-et, és ha jól tévedek, akkor az "Általános webcím" lenne az?.

0
0
szantog képe

Haat.. Erre inkább a seoforumon tudnának bölcsességet.
Igen szerénynek mondható seo tapasztalataim alapján ezt majd a gugli tudni fogja. Illetve _talán_ minthogyha egyszer picit sikerült volna befolyásolnom a találati listát_ Az xml_sitemap-ban állítottam át a súlyokat, és mintha pár napon belül érezhető lett volna a hatás.
De egyrészt ott a „mintha”, másrészt meg simán lehet véletlen is.

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

aboros képe

nekem valahogy mindig úgy alakultak eddig az oldalak, hogy ez a hiba pont hasznos volt, ha van egy taxonómia kifejezésem, az egy összefoglaló oldal, azt szeretném, hogy az jöjjön fel legelöl. miért nem úgy alakítod ki eleve a taxonomy/term/% oldalakat, hogy az pont oké legyen?

persze fogalmam sincs mire használod melyik szótáradat meg hogyan alakítod a legóvárat. talán egy seo fórum tényleg hasznosabb hely.

nem egy sima átirányításra lenne szükséged?

keresővel nem tudtam reprodukálni a jelenséget, vagy hát nem jött fel elöl.

0
0

-
clear: both;

Luigi.hu képe

ma nem megy nekem az írás, ezért megpróbálom rövidebben, talán most sikerül. :-)

Köszönöm a válaszaitokat, a tisztán seo-s rész rendben van, a seo fórumon is fenn vagyok, de ott abban nem tudnak segíteni, hogy miként lehet elérni a Drupal modulok beállításaival, hogy a Google ne lássa a taxonómia kifejezések oldalait pl. 'www.mkhulladekudvar.hu/taxonomy/term/xy'?

Ha egy tartalomtípusról lenne szó, akkor annál meg lehet adni, hogy az a sitemap-ben benne legyen-e, de a taxonómia esetén ez a beállítás nem lehetséges.

Egyébként úgy alakítottam ki a szótárat, hogy az rendes kulcsszavas legyen pl. 'http://www.mkhulladekudvar.hu/tevekenysegek/femhulladek-arak' a 'www.mkhulladekudvar.hu/taxonomy/term/xy' helyett.

A keresőben a 2-3 találati oldalakon szokott lenni a honlap most, mert még nem indult el a linképítés.
Köszönöm.

0
0
szantog képe

Én D7-en annyit szerencsétlenkedtem a global_redirect-el a furfangos url_rewriteja miatt, hogy belőttem a canonical url-eket. Semmi bünti, semmi gond, a google szépen az álneves tartalmaimat indexeli, semmi nyoma sincs álnév nélküli tartalmaknak.

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.