Többnyelvű oldal Goggle indexelése

eMeLA képe

Eddig csak magyar nyelvű Drupal oldalakat csináltam, most viszont egy magyar-angol oldalt készítek. Jelen pillanatban pusztán elméleti kérdés, de hogy fogja a Goggle indexelni magyarul is és angolul is az oldalamat ? Ha beállítom, hogy detektálja az oldal a böngészőt akkor gondolom az angol nyelvű oldalakat fogja indexelni, ha nem kapcsolom be akkor meg a magyart (feltéve ha a keresőrobot nyelvét felismeri a Drupal....).

Mit kell tennem, hogy mindkét nyelven indexelve legyen az oldalam ?

Megoldás lehetne a hostnév automatikus átállítása (Language switching options), de a gond ott van, hogy maga az oldal alapból egy subdomain név alatt fog futni...

A fordításhoz a "localizer" modult használom.

Fórum: 
Nagy Gusztáv képe

Gondolom, a nyelvváltás elérhető sima linken keresztül is, akkor pedig a Google be fogja járni.

Nekem inkább az a kérdés, hogy tudja-e a Google azonosítani ilyenkor az egyes oldalak nyelvét.

0
0

Nagy Gusztáv

eMeLA képe

Hát, csak érted, mert tudsz rá válaszolni :)

Vagyis ha kint van az oldalon a nyelvváltás blokk, akkor az abban szereplő linkken keresztül be tudja járni mindkét nyelv oldalait.

------------------------------

A page.tpl.php leírásában találtam egy ilyen sort:

<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" lang="<?php print $language ?>" xml:lang="<?php print $language ?>">

Ez működik is, magyarnál hu, angolnál en jelenik meg.

A kérdés, hogy ez elegendő-e ?

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

Nagy Gusztáv képe

Szerintem igen

0
0

Nagy Gusztáv

aboros képe

ha végiggondolod, ez nem létező probléma. :)

valamilyen link biztosan mutat az angol oldalra is, különben a humánok se tudnának angolra váltani ugyebár.. azon elindulva már leindexeli az angol nyelvű oldalaidat is. hogy tudni fogja e, hogy melyik oldal milyen nyelvű, arra a kérdésre ott a válasz fentebb.

persze jobb lenne, ha valamilyen módon nagyobb kontrollod lenne az indexelés fölött annál, minthogy csak rátalál a robot az oldaladra és végignyalja. erre találták ki azt az érdekes és hasznos dolgot, hogy sitemap. van is egy ilyen modul, íme: http://drupal.org/project/xmlsitemap ezzel némileg tudod súlyozni az egyes urljeidet és az egész oldaltérképet el is küldi a keresőknek, akik ennek igencsak örülni fognak, gyorsabban is indexelnek majd. próbáld ki!

illetve van még az is, hogy http://drupal.org/project/nodewords ez is nagyon hasznos. (és a pathauto meg a globalredirect)

és talán még ez lehet hasznos, pont pár napja volt a google webmaster central blogban:
http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2008/08/how-to-start-multilin...

0
0

-
clear: both;

crt képe

Sajnos az xmlsitemap modul többnyelvű oldal esetén nem kezeli rendesen a linkeket, legalábbis ez létező probléma volt mikor utoljára foglalkoztam vele.

Üdv: Zoli

0
0