Smink?

hani2 képe

Sziasztok!

Elöre elnézést kérek a buta kérdésért. A válaszra át mazsizva a fórumot sajnos nem akadtam rá sehol.
Drupal 7 Mayo sminket használok és csupán annyi a gondom, hogy bármilyen böngészővel nézem a weboldalt (firefox, opera, safari, explorer) teljes képernyőn tökéletes a megjelenítés. DE! ha kisebb méretre teszi bárki a böngészőt, a weboldal tartalma "nem megy össze" hanem egyszerűen minden kilóg, szétcsúszik az oldalon.
Fogalmam nincs, mit kellene beállítanom.
Segítségeteket előre is köszönöm!

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
Fórum: 
csakiistvan képe

Sokat segítene egy screenshot, vagy egy link amit meg tudnánk nézni. Elsőre azt mondom nézz körül a admin/appearance/settings/mayo oldalon, illetve olvasd el a REDAME.txt fájlt a smink mappájában.

1
0

Drupal full-stack developer at Wunderman Thompson Budapest

hani2 képe

Köszi gyors választ. a weboldal :
www.sivatagirozsa.hu Ha teljes képernyön nézed, akkor tökéletes, de, ha a böngészöt kisebbre veszed, szétesik a mayo readme-ét átnéztem már, de vagy vak vagyok, vagy nem is tudom :-)
A mayoban meg sajna nem találtam beállitási lehetőséget,de valószínűleg ez csupán saját bénaságom,nem tudom, mit kell keresnem :-)

1
0
Robert Petras képe

Szerintem nincs nagy "gond" az általad választott sminkkel, csak az a dolgod, hogy megismerd egy kicsit a működését és annak alapján használd.

A belinket weblap alapján ez a téma változó szélességű elrendezést (liquid layout) használ azaz az oldalsávok 20-20%-os szélességűek, a fő szekció pedig 60% és az egész kitölti a teljes ablakot.

(1) A főlapon egy problémát látok, amit könnyen orvosolhatsz és nem fog szétcsúszni a tartalom. A weblap köszöntő szövege valamiért egy táblázatban kapott helyet.
Ha nagyon ragaszkodsz ehhez, akkor legalább ne állíts be fix szélességet a táblázatnak, ami jelenleg 680 képpont, mert ha szűkebbre veszed a böngészőt, akkor tényleg kicsúszik a helyéről.
Ha a táblázatot 100% szélességűre állítod és ennek alapján természetesen az összes benne lévő oszlop, cella, stb. százalékos szélesség értéket kap, akkor alkalmazkodni fog a hordozója méretéhez és nem lesz gond vele.

(2) Nagy általánosságban az összes nagyobb méretű képi elemre vonatkozik az oldalsávban vagy központi oldalon, hogy ne használj fix szélességet ebben a sminkben, mert ha a pl. az oldalsáv 20%-os mérete szűkebb, mint a feltöltött kép szélessége (pl.: "Napi szösszenetek" képecske), akkor a kép biztosan ki fog lógni a hordozóból hiszen nem fér el benne.

Ez mondjuk a stíluslap szerkesztésével lehetne orvosolni pl. beállítod a következő szabályt az oldalsávra vontkozóan:

  1. .sidebar img {
  2. max-width: 100%; // ez biztosítja, hogy a hordozó elemben maradjon a kép
  3. height: auto; // ennek segítségével pedig aránytartó marad a kép magassága
  4. }

Megjegyzés: a Chrome Dev Tool a következő hibát dobta az oldal forrásának megtekintésekor,

  1. # ...The endpoint used to load this resource has been deprecated.
  2. # Please update to the current Facebook JavaScript SDK...
  3. ...Unsafe JavaScript attempt to access frame with URL http://www.sivatagirozsa.hu/koszonto from frame with URL http://www.youtube.com/embed/xxx. Domains, protocols and ports must match...

Érdemes lenne utána nézni ennek és mielőbb kijavítani ezt a dolgot is.

Remélem, hogy tudtam valamicskét segíteni és egy kis stíluslap formázással ill. tartalom szerkesztéssel meg tudod oldalni, hogy szépen működjön a smink a weblapodon.

3
0
hani2 képe

Gyors és kimerítő részletességű válaszodért köszönet és örök hála! Ez alapján már könnyedén fogok boldogulni.
Ha már feldobtad, engedd meg, hogy zaklassalak még ezzel a Chrome Dev Tool hibával is. Magyarán szólva töredelmesen bevallom, nem tudom ezt a hibát segítség nélkül kezelni, ehhez abszolút nulla a tudásom. Kérhetek ötletet merre induljak, hol mit állítsak? Előre is köszönöm.

0
0
csakiistvan képe

nem lehet hogy nálad a hiba? Nekme simám "összemegy", álló tablet méretig van kb optimalizálva, ha a cél ez volt, teljesült.

0
-1

Drupal full-stack developer at Wunderman Thompson Budapest

Robert Petras képe

Nem hiszem, hogy nálam van/volt a hiba. Mikor tegnap válaszoltam a bejegyzésre még a kezdőlapon egy fix méretre szabott többoszlopos táblázatban (width: 680px) kapott helyet a köszöntő. Szűkebbre vett böngésző ablakban pedig látványosan kilógott emiatt a tartalom ezen az oldalon, de erre a válaszom (1) pontjában és megadtam egy lehetséges megoldást.

Nem sokkal ezután "hani2" úgy oldotta meg a dolgot, hogy kivette a fölösleges táblázatból a tartalmat, így a smink simán megoldotta a dolgot és szépen lekezeli a kedőoldalt is immár.

Abban teljesen igazad van, hogy 1024 képpontos méretig szépen működik minden. Ez nem is volt kérdés szerintem. Viszont ha szépen beállítja például az oldalsávban a képek méretezését CSS segítségével a (2) pontban lévő tanács szerint, akkor pedig akár szűkebb böngésző ablakban (mint pl. 800px széles táblagép vagy mobil telefon) is jól fog kinézni a weblapja és nem fognak kilógni az oldalsávokból a képek.

Ha megnézed, akkor látod, hogy valamilyen hibás megfontolásból az oldalsávokban még most is ott vannak a dobozokban a fix szélességűre vett táblázatok vagy azok cellái, pl:

  1. <tbody>
  2. <tr>
  3. <td style="text-align: center; vertical-align: middle; width: 230px; border-color: rgb(255, 153, 102);"><a href="/tetovatevetortenetek"><img alt="" src="/sites/default/files/pictures/teve%20barnitani.jpg" style="height: 157px; margin: 2px;"></a>
  4. </td>
  5. </tr>
  6. <tr><th style="text-align: center; vertical-align: middle; width: 230px; white-space: nowrap; border-color: rgb(255, 153, 51);">
  7. <p><em><span style="color:#ffff00;"><span style="font-size: 18px;"><strong><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;">Tétova teve</span></strong></span></span> <span style="color:#ffff00;"><span style="font-size: 18px;"><strong><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;">történetek</span></strong></span></span></em></p>
  8. </th>
  9. </tr>
  10. </tbody>

Ez teljesen fölösleges. Miért használunk 2012-ben táblázatokat csak azért, hogy egy képet elhelyezzünk benne, illetve színes vonalakkal dekoráljuk azt? Táblázatot szerintem mára már csak az eredetileg tervezett funkciója miatt szükségeltetik használni, vagy tévednék ebben? Kell ez nekünk a layout vagy a design miatt?

Szerintem tudod jól, hogy mire gondolok amikor azt tanácsolom, hogy ne használjon fix szélességet egy liquid layoutban vagy legalább CSS segítségével adja meg neki a max-width segítségével azt a rugalmasságot arra, hogy ha kell akkor változtassa meg a méretét. Ez egy alapvető dolog a sitebuilderek számára, ugye?

A változó szélességű elrendezésben pont az a szép, hogy nagyobb erőfeszítés vagy media-queries használata nélkül szépen tud működni akár 640 képpont szélességű böngésző méretig.

Nem fogok képernyőfelvételeket készíteni csak azért, hogy dokumentáljam, hogy a fórumbejegyzés létrehozásakor hogyan nézett ki a weblap, majd néhány órával később miként változott meg. Fölösleges is, de szerintem nem adtam rossz tanácsot "hani2"-nek.

Igyekszem csak akkor jelezni a jelenlétemet a fórumon ill. a közösségben, amikor úgy gondolom, hogy segíteni tudok másoknak a saját tapasztalatom ádadásával egy-egy kérdésre válaszolva. Ha tévedek valamiben akkor nyugodtan írd meg @csakiistvan, köszönettel veszek minden helyreigazítást ha ez segít megoldani mások problémáját.

Javítás: Ismét megnéztem a főoldalt és tévedtem amikor azt írtam, hogy kikerült a táblázat, az ugyan is továbbra is ott van a köszöntőt felölető, viszont a szerkesztő most már 100%-ra állította a szélességet, ezért nem jelenik meg a hiba 1024-es ablakban.

1
0
Sk8erPeter képe

jaja, megerősíthetem, hogy amikor írtad a hozzászólást, akkor fix szélesség volt megadva a táblázatnál, most meg már korrigálva lett 100%-ra, gondolom a hsz.-ed nyomán. Azért is upvote-oltam a hsz.-edet, mert jó megoldást írtál le. :D
Amúgy csakiistvan védelmére annyit, hogy ő szerintem nem a Te hsz.-edre reagált, hanem a kérdezőnek. :D És gondolom azért, mert azóta megnézte, és az új, korrigált állapotot nézte. :)

2
0
Robert Petras képe

Már éppen készültem bezárni az böngészőt, mikor utoljára ellátogattam erre az oldara: http://www.sivatagirozsa.hu/textil_harang

Láttad már és nálad jól jelenik meg 1024-es ablakban? Azt hiszem, hogy érdemes lenni végigjárni az összes oldalt és úgy átszerkeszteni az oldalakat úgy, hogy ne fix táblázatban kapjon helyet a tartalom, mit gondolsz erről, jó ötlet?

1
0
Sk8erPeter képe

na, itt van egy 753 pixel széles screenshot, hogy jól látható legyen a para :) (mármint nem neked szól, mert Te is erről írtál, csak hogy dokumentálva legyen :D)

http://i.imgur.com/974D5.png

Amúgy szerintem valami olyasmiről lehet szó, hogy egy WYSIWYG-szerkesztőt használ a tartalmak szerkesztésére, az meg automatikusan ilyen csúnya táblázatokat generál - vagy csak úgy találta jól kinézőnek, ezért annak a felületén összekattintgatta ezt a táblázatot. :) De csak tipp.

2
0
Robert Petras képe

@ Sk8erPete Igen, igazad lehet és köszönöm! Nincs para és egy kis munkával akár CSS oldalon akár a szerkesztő felületen minden korrigálható.

Részemről nincs gáz, csak néha idegesít a felületesség némely gyorsan elpuffogtatott fórum válaszban itt a DHU-n (legnagyobb tisztelettem mindenki felé, senkit sem akarok megbántani).

Most sem az zavart, hogy nem nekem van igazam vagy hogy tévedek (ami előfordulhat persze), hanem hogy a segítséget kérőben azt a benyomást kelti, hogy minden frankó a weblappal és nincs miért aggódni.

3
0
Sk8erPeter képe

"csak néha idegesít a felületesség némely gyorsan elpuffogtatott fórum válaszban itt a DHU-n"
Ezzel is.

1
0
hani2 képe

Köszönet mindenért,fiúk, s mindenkinek igaza van! Péter válaszát még az este olvastam és nekiláttam tanácsai alapján megoldani a gondokat az oldalon, tehát mikor nézegettétek, akkor volt, aki már a javitott és volt, aki még a javítatlan aloldalakat nézte, ezért volt a "jo és nem jo" oldalak keveréke. még nincs is minden készen, de rajta vagyok. :-)
Még egyszer nagyon - nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget!

1
0
Sk8erPeter képe

Robert Petras kollégának köszönd, szerintem az ő tanácsai alapján sikerült megoldanod. :)

1
0
hani2 képe

Valóban, első sorban Robert Petras kollégának jár nagyon nagy köszönetem és örök hálám!

1
0