Paragrafus, vagy beágyaztt tartalom?

HF leon képe

Felmerült a kérdés, hogy mi lenne, ha paragrafusokkal kerülne megvalósításra egy tartalom szerkesztése. Vagyis előre felvett címsor2, címsor3, lista, táblázat, kép, galéria, referencia más tartalomra, stb. paragrafustípusaiból legózhatná össze a tartalom szerkesztője a kívánt cikk elemeit. Így biztosítva az oldal felépítésének maximális felügyeletét.

A másik lehetőség a beágyazás a CKEditorba és az egyedi CKEditor pluginek írása.

Az angol oldalakon, amiket olvastam sokat vitatkoznak, hogy melyik a jobb megoldás.

A kérdésem az lenne, hogy a későbbiekben, ha, akár több ezer oldalnyi tartalom készül, akkor a sok paragrafus nem lassítja be túlzottan az oldalt, illetve nem növeli-e meg nagymértékben az adatbázis méretét a másik megoldással szemben?

Ugyebár ebben az esetben egy oldalon lehetne 6-10 h2 paragrafus, 5-6 h3 paragrafus, 2-3 lista paragrafus, 3-4 kép paragrafus, 1 galéria paragrafus , szöveg paragrafusok és esetleg néhány egyéb paragrafus.

Jól láthatóan ez igen sok paragrafus és még több mező a paragrafusokban.

Drupal verzió: 
Fórum: 
szantog képe

Szigorúan az én véleményem, és simán lehet, hogy nincs igazam: A paragrafus azoknak a tartalomszerkesztőknek lett kitalálva, akik fejébe minimal html / text editor ismereteket sem lehet beleverni.
Én még nem láttam értelmes use case-t, ahol ezt kéne használni, próbáltam már többször is.
De - még egyszer - abszolút meggyőzhető vagyok! :)

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

HF leon képe

Nem egyszerű html kódot kell szerkeszteni, mivel több referált tartalom is kerülhet a végső tartalomba.

Így vagy az embed lehetőséggel a body mezőbe ágyazom ezeket be, vagy paragrafussal oldom meg.

Ami pozitívnak tűnik, hogy a paragrafusos megoldásnál fixen lekorlátozhatók a bevihető tartalmak. Könnyen összelegózható a szerkesztő számára a tartalom és a különálló, valamint referencia mezők helyzete is egyszerűen mozgatható.

Sajnos a drupal alapból nem teszi lehetővé, hogy a különféle mezőket a szerkesztők szabadon átrendezhessék.

Például a tartalomban egy másik tartalom egyes mezői kerülnek beszúrásra, majd folytatódik a szöveges tartalom, aztán megint egy ilyen beszúrás, stb.

Ezért merült fel a paragrafusok használata és ebből következett, hogy ha már sok szekcióra tagolt a tartalom, akkor akár a szerkesztési rész is tagolható lenne.

Viszont felmerült benne, hogy ebben az esetben ez már a sok külön mező miatt nem lassítaná esetleg be az oldalt?

Jelenleg:

  • szöveges blokk.
  • referált tartalmi rész.
  • második szöveges blokk.
  • egy másik referált tartalmi rész.
  • egy harmadik referált tartalmi rész
  • harmadik szöveges blokk
  • egy kapcsolt nézet
  • referált galéria
  • negyedik szöveges blokk
  • fix mezők a tartalom végén

Mivel eleve ilyen tördelt a tartalom itt jött az ötlet, hogy akár a szöveges blokkon belüli elemeket is tovább lehetne tördelni. Címsorok, képek, táblázatok, felsorolások részegységekre.

Ekkor a sok külön mező miatt viszont aggódom, hogy lassulni fog az oldal, valamint több helyet is elfoglal az adatbázisban.

A tartalom nem fixen tördelt az, hogy hány szöveges blokk van és hány referált tartalomrész és ezek hogy helyezkednek el mindig az adott cikktől függ.

1
0
knorbi képe

Én a Media entity-vel együtt használom a Paragraphs-ot. Nem úgy, hogy h1 meg h2, meg stb, hanem van külön szöveg, kép, videó, hang paragrafus. Nagyon jól tud kinézni, hogy minden beszúrt média pont ugyanúgy néz ki, egyszerre formázható (utólag is a paragrafus megjelenésének módosításával).

0
0

Kiss Norbert
adatmentespecs.hu

HF leon képe

Tulajdonképpen a koncepció egy amolyan legó struktúra. A szerkesztői felületen a cikk írója előre elkészített "legó" elemekből választhat, amelyek mind fixen testre vannak szabva. Ezekből az elemekből pedig összelegózhatja a cikket. Vannak fix elhelyezkedésű mezők a cikk elején és végén, de a közepe egy paragrafus, ahova a különféle paragrafus elemeket szabadon választhatja ki. Így html, vagy egyéb kód nem nagyon kerül elmentésre szinte majd minden esetben csak szöveg, kép, videó, audió. A paragrafusokat a szerkesztő tetszőleges sorrendben, számban használhatja, de a bennük lévő elemek a paragrafus egyedi sminkjein keresztül kerülnek kialakításra.

A továbbgondolt változatban a szöveges rész is felbontásra kerülne, így lenne néhány címsor, felsorolás, szöveges rész, -ahol csak erősen korlátozott lehetőségei lennének az írónak -valamint néhány egyedi blokk.

Amin viszont elgondolkoztam az az adatbázisban létrejövő rengeteg mező. Nem okoz-e ez hosszú távon sok cikk esetén komolyabb lassulást.

Erre lennék kíváncsi. Az angol oldalakon megoszlanak a vélemények a különböző módszerekkel szemben, hogy melyik módszer a jobb strukturált tartalom készítéséhez a média entitások, vagy más tartalomrészek behúzásához.

Ezekhez én kényelmes megoldásnak érzem a paragrafusokat. Amikor fixen előre eldöntött a struktúra ott nem szükségesek. Viszont a drupal nem ad alapból lehetőséget, még csak a tartalomtípusban megjelenő mezők szabad rendezésére sem. Persze admin felületen igen, de ott is az összes tartalomra egységesen. A tartalom felvitelekor erre már nincs lehetőség.

0
0