Összeszemetelt admin felületek

Joee képe

Üdvözlök mindenkit! Van egy olyan problémám, hogy a Drupal 7-ről 8-ra migrálás óta minden admin (Seven) menü minden kezelői felületén megjelentek nem kívánatos információs mezők, amelyeket szeretnék eltüntetni. Ez az alábbiak szerint néz ki, felülről lefelé haladva:
- Keresés mező (nem kell)
- Fórum utolsó 10 hozzászólásának címe (nem kell)
- Valódi, hasznos admin felület (csak ez kell)
- Utolsó 10 tartalomhoz hozzászólás címe (nem kell)
- Fórum utolsó 10 hozzászólásának címe (ismételten nem kell)
- Az 5 utoljára regisztrált user (nem kell)
A views-ben nem találtam olyan meződeklarációkat ami a nem kívánatos tartalmakat jelenítené meg. Lehet, hogy ezt valamelyik modul csinálja, de nem tudom melyik lehet.
Talán segít a kiderítésben, ha még egy furcsaságot leírok, ami szintén a migrálás óta van:
A tartalom szerkesztésénél a szöveges mezők szerkesztésének menüi, nem a tartalom fölött jelenik meg hanem jóval a szöveges mező alatt. Valami nagyon el van csúszva a megjelenítésben. A tartalomszerkesztő menüben is bizonyos menüpontok a jobb oldali szerkesztő menüben duplázva vannak meg ugyanazon néz alatt és ugyanazt is csinálják. A tartalomnál is megjelentek idegen tartalomtípusok, amelyeket nem én hoztam létre és a korábbi 7-es verzióban sem voltak (Beer, Könyvek stb). Nézetek (views) is voltak, amelyeket nem én hoztam létre. Ezeket már töröltem. A Seven témát már néztem és tartalomra méretre megegyezik egy frissen a helyi Xampp-ra telepített verzióéval. Ezért talán az adatbázisban kellene keresni a hibát, esetleg egy hibás modul okozhatja?

Drupal verzió: 
Balu Ertl képe

Szia,

„A Seven menü minden kezelői felületén megjelentek nem kívánatos információs mezők, amelyeket szeretnék eltüntetni.”

Az /admin/structure/block/list/seven oldalon nézted már, hogy erre a sminkre vonatkozóan milyen blokkok vannak engedélyezve?

„A tartalom szerkesztésénél a szöveges mezők szerkesztésének menüi, nem a tartalom fölött jelenik meg hanem jóval a szöveges mező alatt.”

Gondolkozom, mi lehet a jelenség, de kérlek ossz meg velünk pár képernyőképet, hogy egyértelműbb lehessen, hogy mit tapasztalsz.

„A tartalomnál is megjelentek idegen tartalomtípusok, amelyeket nem én hoztam létre és a korábbi 7-es verzióban sem voltak (Beer, Könyvek stb).”

Az /admin/content oldalon rászűrve ellenőrizd, hogy tartalom is létezik-e ezekből a típusokból, vagy csak „üresen” állnak? Egy „Általános” profillal frissen telepített Drupal 8 csak két tartalomtípust (Egyszerű oldal és Cikk) hoz létre, migrálás esetén viszont ezek feltétlenül jönnek létre. A „Könyvek” tartalomtípus esetén nézd meg az /admin/modules oldalon rákeresve, hogy a „Book” modul engedélyezve van-e?

„Nézetek (views) is voltak, amelyeket nem én hoztam létre.”

Igen, a Drupal 8 „gyárilag” nézeteket generál telepítéskor, mert az adminfelület több oldalán (pl. a Rendszernapló vagy a Felhasználók listája, stb.) is mind Views-ra épül. Az /admin/structure/views oldalon ha rászűrsz a „/admin” szóra láthatod, hogy mennyi funkcióhoz kellenek ezek a nézetek. Reméljük, nem olyat töröltél, amit esetleg nem kellett volna.

Ha esetleg nem ismerted volna még, akkor a Simplytest.me egy nagyon hasznos ingyenes szolgáltatás, amivel fel tudsz telepíteni egy szűz új Drupalt (az „Enter a project name” mezőbe írd be, hogy „Drupal core”) és össze tudod hasonlítani vele a saját átmigrált webhelyedet: ami nálad másképp néz ki, mint a Simplytest-es webhelyen, azt valószínűleg a migráció okozza.

1
0
Joee képe

A szemetet már eltüntettem. Tényleg oda szúródtak be a nem kívánatos deklarációk a migrálás után. Egyelőre csak letiltottam a nem kívánatos blokkokat és már nem is látszanak. Nem is értem, hogy nem találtam ezt meg korábban? :-) Köszönöm a segítségedet!
A rossz helyen megjelenő menüt azt úgy értem, hogy először megszerkesztek egy tartalmat (../node/add/article) és ha utána a kész tartalmat megnyitom pl: (../node/257) akkor a migrálás óta felülről lefelé irányban fordított sorrendben jelenik meg mint, ahogy kellene. Erről csináltam képet, ahogy kérted:
Fordított sorrend
Sorrend: hozzászólás, tartalom, menü, tartalom címe. Ezeknek pont fordított sorrendben kellene lenniük.
Sajnos nem találom, hogy ezt melyik nézet kezeli. Gondolom, ott kellene a mezők sorrendjét felcserélni. Ez lenne a legfontosabb, hogy vissza tudjam állítani az eredeti sorrendet.
A migrációkor előkerült idegen tartalomtípusokhoz semmiféle tartalom nem lett létrehozva és nem is található. Az még szép lett volna ha már tartalmat is szerkeszt a migráció. :-) Amúgy már töröltem őket. A Book modullal igazad volt. Be volt jelölve. Az is, hogy került oda amikor korábban nem volt? Segítségednek köszönhet eltávolítottam.
Nem kellett a simpletest, mert van egy majdnem üres Drupalom telepítve helyi Xampp szerverre és onnan ellenőrizni tudtam a nézeteket. Ami a nyers Drubálban megvan nézet az mind megvan a migráltnál is. Csak az idegennek tűnőket dobtam ki.
Ahol a cikk létrehozása van, ott is van két ugyanolyan menüpont egymás alatt a -ból:
HOZZÁSZÓLÁS-BEKÜLDÉSI BEÁLLÍTÁSOK
-Nyitott
Csak a „Hozzászólások beküldése” jogkörrel rendelkező felhasználók küldhetnek be hozzászólást.
-Lezárt
A felhasználók nem küldhetnek be hozzászólást.
Annyi a különbség a két menüpont között, hogy az alsó menüpont mellett egy piros csillag * van.
Csinált néhány fura trükköt a migráció. :-)

0
0
Balu Ertl képe

Köszi a képet, így már sokkal könnyebb :)

„Sajnos nem találom, hogy ezt melyik nézet kezeli.”

Majdnem jó a tipp, de ezt nem a Nézeteknél kell keresned, hanem az Admin eszközsor > Felépítés > Tartalomtípusok > (válassz egyet) > jobb oldali lenyíló gombon „Megjelenés beállítása” > húzd őket a kívánt sorrendbe (címsorban például ehhez hasonló webcímet látsz: /admin/structure/types/manage/article/display, ahol az „article” helyén a választott tartalomtípusod gépi neve szerepel).
A D8 Kézikönyv 6.11. A tartalom megjelenítési módjának alakítása című fejezetében olvashatsz minderről bővebben magyarul.

„A migrációkor előkerült idegen tartalomtípusokhoz semmiféle tartalom nem lett létrehozva és nem is található.”

Ha egy tartalomtípusban nincsenek tartalmak, akkor törölheted.

1
0
Joee képe

Sikerült végre megoldani. Hála neked! Tényleg a tartalomtípusok, megjelenés beállításánál sikerült a sorrendet beállítani. Érdekes módon két hozzászólások mező is volt. Az egyik "Hozzászólások" névvel, míg a másik "Comments" névvel és duplán is jelent meg valójában. Ez utóbbit letiltottam. A menüt és a címet itt nem lehetett beállítani, de megtaláltam. Azokat a blokk elrendezésnél lehetett helyre tenni. Így már visszaállt minden a helyére, ahogy a 7-ben is volt. Elég sok mindent megkevert ez a migráció. Volt ezeken kívül több hiba is, de azokat már korábban sikerült javítani és már csak ezek maradtak vissza. Nagyon nagy és hálás köszönet a segítségedért. KÖSZÖNÖM!

1
0