Oldaltérkép (Sitemap modul)

buksyarttattoo képe

Sziasztok!

Hogyan tudok oldaltérképet csinálni? Feltettem a sitemap ot, viszont lövésem sincs, hogy hogyan jelenítsem meg. Kétféle tutoriált olvastam végig. Állitgattam, akkor semmi nem történt, majd ma reggelre egyszer csak a kezdő oldalam az oldaltérkép volt! Semmi más csak az oldaltérkép fája, mint régen a dos-ban a /tree parancs hatása.
amíg be volt kapcsolva a jogosultságoknál a névtelen látogató látja vagy mi, addig ez volt a kezdőoldal. de elviekben annak be kell kapcsolva lennie, azt irta a Tutorial.
Vágom én: ez is egy pofon egyszerű dolog, kisujjból és csípőből kéne igy születnem :)
nagyon finom, folt és pontmentes árnyékot is pofon egyszerű elkészíteni tetoválás során a bőrön :) de biztosan nem menne itt senkinek elsőre :)

vagy hogyan tudnék egyszerűen oldaltérképet összehozni?
segítségeteket thx.

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
buksyarttattoo képe

XML SITEMAP modul

0
0
leonidasz képe

https://drupal.org/project/site_map

xml sitemapot is konfigolni kell, valszeg kihagytál vmit

0
0
buksyarttattoo képe

próbáltam ezt a modult, amit most ajánlottál, viszont arra egyiknél sem jöttem rá, hogy mit kell állítanom, hogy látható legyen és hogy ott jelenjen meg ahol én akarom.
ez az XML sm. amikor új tartalmat adok az oldalhoz, az alsó beállítási lehetőségeknél, mint pl, hogy menüpont legyen vagy sem, ezek között az opciok között be van épülve ^^ az xml s.m. modul is.

esetleg van valqami meghívó parancs a modul/oldaltérkép megjelenítéséhez?

0
0
L.Tiny képe

Én a Site map modult használom, ennél ez az elérési út. Létrehozol egy menüpontot (pl. láblécben) és az útvonalhoz beírod: sitemap

1
0
buksyarttattoo képe

ránézek, köszönöm.

0
0
buksyarttattoo képe

lehet én értem el, vagy rosszul értelmezem.
kikapcsoltam az xml s.m modult, telepítettem és bekapcsoltam a normált.

menüpont létrehozása a láblécen
ezt hogyan?

( .. menüpontot a láblécen .. )
egy hivatkozást, vagy a menükön belül új menüpont létehozása?
vagy új block-on belül?

értetlenségem nézd el.

0
0
buksyarttattoo képe

csak most ütött le a gondolat: nézzem meg a blockok menüt, és ott van is egy sitemap blok, ami helyezhető ide oda. thx Uram :)

0
0
L.Tiny képe

Örülök, hogy sikerült megoldani!
Én nem a sitemap blokkot szoktam használni, hanem egy létező node (aminek a neve pl. Honlaptérkép) útvonalát írom át "sitemap"-ra. A végeredmény kb. ugyan az...

0
0
Sk8erPeter képe

És ez mire jó akkor, ha a site_map modult használod? Ezzel felülcsapod annak az útvonalát, nem? Nem ismerem a modult, én az xmlsitemap modult használom, de hogyan lehet a végeredmény kb. ugyanaz, amikor az oldaltérkép-modulnak automatikusan generálnia kell a különböző linkeket az oldalon?

Kérdezőnek:

nézzem meg a blockok menüt, és ott van is egy sitemap blok, ami helyezhető ide oda

Csak kíváncsiságból: miért rakod ki az oldaltérképet egy blokkba, a felhasználónak látható módon? Biztos, hogy ezt akarod?

0
0
buksyarttattoo képe

mit irtam full kezdőként probálgatok oldalt csinálni. 3 hete nyomom kb, ... az xmlt nem tudtam elérni sehogy hogy megjelenjen, ez valószínűleg az én jelenlegi hozzá nem értésem eredménye!

miért akarok oldaltérképet: természetesen csak a main menü elemei vanna kilinkel, az is csak azok számára, akik ugy gondolják, nem a legördülő menüt nézik át miben mi van, hanem egy oldaltérkép segítségével gyorsabban átfutható tartalmat tekintik át.

corporate sminket tettem fel a drupalra.
php és css kodok közt turkálással 2 másfél két hét intenziv foglalkozással jelenleg igy néz ki az oldalam:
www.buksyarttattoo.com ahhoz képest ahogy két hete kinézett én ezzel maximálisan még ugyan nem, de kibékülve azért ki vagyok.

a sitemap pedig igaz összeségében ront a képen, de megnyitni kell, és nem blokban van kihelyezve.

http://buksyarttattoo.com/sitemap
és ha forditasz annyi időt, hogy megnyitod az oldalam, érdekel egy vélemény is az egészre. thx.

0
0
nevergone képe

Ugye ezt a „gondoltam egy pillanatig talán marketing fogás is lesz” aláírást nem gondoltad komolyan?

A véleményesdit pedig hagyjuk más helyre, mert ez a fórumtéma a sitemap modulról szól.

0
-1
buksyarttattoo képe

nem marketing fogás az aláírásom.
de ezek szerint annak is besorolódott.

sokat olvasgattam a fórumot itt az elmult 2-3 hétben, és szerintem ... de akkor most nem írhatom ide a véleményem, ugye? nem is irom le, ... szót fogadok, és szeretném ha ezt értékelnéd!

azt viszont akkor nem értem, hogy ha valami nem fórum téma, akkor te a véleményedet, miért nem privát üzenetben teszed felém?
ha admin vagy töröld az aláírásom. mert ilyen szabályzatról nem olvastam hogy ilyen kikötés lenne.

0
0
aboros képe

hogy új kérdés, új téma. nyiss egy új topikot "véleményezzétek a honlapom" címmel és biztos lesznek sokan akik véleményezik. adott fórumtémán belül próbáljunk lehetőleg a témánál maradni, hogy a később érkezőknek is hasznos legyen a szál, ne egy ömlesztett katyvaszt találjanak akik sitemap témában idetévednek.

1
0

-
clear: both;

nevergone képe

Igen, úgy értettem, bár valóban kifejthettem volna hosszabban.

1
0
Sk8erPeter képe

A kérdés első felét nem neked írtam, hanem L.Tiny kollégának. :) Konkrétan erre, amit írt:

Én nem a sitemap blokkot szoktam használni, hanem egy létező node (aminek a neve pl. Honlaptérkép) útvonalát írom át "sitemap"-ra. A végeredmény kb. ugyan az...

(leszámítva azt, hogy az "ugyanaz" egy szó :D)
Nekem ez a leírás egy kicsit fura, ezért kérdeztem rá nála, mit ért ezalatt.

a sitemap pedig igaz összeségében ront a képen, de megnyitni kell, és nem blokban van kihelyezve.

Na, hát ez a lényeg :) A leírásodból úgy tűnt először, hogy valami oldalsávra akarsz kirakni egy jó nagy fastruktúrát a menüről :) Ezért kérdeztem rá a dologra, hogy biztos ezt akarod-e.
Így külön menüpontként nem gáz.
Amúgy a sitemap keresőoptimalizálás szempontjából is fontos (sőt, elsődlegesen emiatt), hogy a keresőrobot (pl. a Google-é) be tudja járni az oldaladat a linkeket követve.
Itt lehet például megadni a Google-bácsinak, hol találja az oldaltérképedet: http://www.google.com/webmasters/
(mármint bejelentkezés után, webhelyet létrehozva, "Webhelytérképek" menüpontra kattintva)
De ide általában XML-formátumú webhelytérképet szokás megadni, pl. ebben segít az XML Sitemap modul. Az általad használt nem tudom, biztosít-e ilyet, meg most így fejből nem tudom, a linkelt hely elfogad-e más formátumot (ha igen, milyet).

Ez a fórum valóban nem a honlapok véleményezésének helye, ahogy előttem már írta a kolléga, de röviden: a bejelentkező blokk ott oldalt, a fejlécben meglehetősen ronda, meg az átlag látogatód nyilván úgysem fog tudni vagy akarni bejelentkezni, tehát lényegében felesleges (bár lehet, h csak átmenetileg van itt), inkább egy apró linket kellene odarakni valahova, nem ennyire arcbamászós helyre. Ha akarsz fórumot, vagy hasonlót, akkor majd a hozzászólásnál elég lesz bejelentkeznie, úgyis átirányítódik a megfelelő linkkel a bejelentkező űrlapra, az meg visszairányítja az eredetileg kattintott helyre (ahogy ezen a fórumon). A váltakozó headerben az ékezettelen szöveg gagyi, bár gondolom ez is átmeneti. Meg az sem tetszetős, hogy össze-vissza kevered a szövegben a kis- és nagybetűket, igazából nem tudom, minek írsz teljesen random módon bizonyos szavakat nagy kezdőbetűkkel a mondat közben (például a "Tetoválása", "Testápoló", "Ápolás", stb. miért nagybetűvel kezdődik?), ezek mind amatőrré teszik az oldalt. Magában a dizájnban nekem nem tetszik ez a kicsit ronda, csíkos színátmenetes szürkés-ködös-fehérbe átmenős háttér, meg a menüben a betűtípusok, és elég furcsa az a hirtelen narancssárga csík az oldal alján, világoskék szín ebben az alapvetően sötét tónusú háttérben, stb. Amúgy rohadtul közöm nincs a dizájnhoz, nem foglalkozom vele, úgyhogy nem szakmailag mondom, csak észreveszem, ha valami nem túl szép (persze ha saját oldalt fejlesztek, akkor nem, ezért kell külső vélemény is), és hát Te kérdezted, én meg nyilván a negatívumokra mentem rá, mivel azt kell javítani, nem azt, ami még elfogadható. :D

Na, de ez már eléggé OFF, így is kicsit többet írtam ide a témáról, mint kellett volna, de hátha neked segítség, még ha fikázásnak is tűnik. :D

0
0
L.Tiny képe

Egy ideje nem jártam itt, de természetesen válaszolok. Úgy látom van itt némi félreértés.

A site map modul a bekapcsolása után létrehoz egy - ki tudja miért - "Tartalom megosztás" címmel ellátott blokkot, amit tehetsz bármelyik régióba, de csak egy rss ikon és egy tovább link lesz ott, ami a www.xxx.hu/sitemap oldalra mutat. Nekem ez így nem tetszik (ízlések és pofonok...), ezért tanácsolnám azt, hogy hagyjuk a blokkot tiltva, és egy létező, üres node útvonalát írjuk át "sitemap"-re, ezt pedig a lábléc menük közé lehet sorolni Honlaptérkép névvel, szerintem konvencionálisan oda is való. Ezzel nem értem, milyen útvonalat csapok felül? A sitemap oldal létezik, amint bekapcsolod a modult. Akár hány irányból hivatkozol is rá, az útvonala nem változik meg! A lényeg, hogy könnyen elérhető legyen a látogatók számára. Ez elsősorban nem SEO, hanem webergonómiai történet.

Az xml sitemap már egy más kérdés. Az tisztán SEO. Ember ugyan el nem igazodik rajta pl. egy webáruház esetében, de a robotok imádják, mert gyorsan fel tudják térképezni általa a site-ot és prioritások szerint fogják rangsorolni az oldalakat - legalább is ez az elmélet:)
Szóval a kettőt együtt helyes használni - szerintem. Ki kell szolgálni az emberek és a robotok igényeit is!

Összegezve: ez az eszmecsere éppen csak a célját nem érte el. Bár kaptunk némi leckét nyelvtanból (ami itt a fórumon rendkívül hasznos), és kellőképpen szét is lett offolva a topic, de a http://www.buksyarttattoo.com/ oldalon jelen állás szerint nincs sitemap.xml, ellenben a sitemap oldal ugyan létezik, de nincs rá hivatkozás (ha van, akkor jól el lett dugva). Ezen kellene most csiszolni, ha már ez volt az alapkérdés.

0
0
Sk8erPeter képe

kaptunk némi leckét nyelvtanból (ami itt a fórumon rendkívül hasznos

Igen, elég hasznos, ha van mellette érdemi tartalom is, ha akár egyetlen olvasóban megmaradt a javítás, akkor már megérte. :) Nem beszélve arról, hogy csak egy zárójeles, nagyon rövid kommentár volt, smiley-val a végén, szóval talán nem kéne bolhából elefántot csinálni. Netán nyissunk issue queue-t a nyelvtani hibáknak? :)

kellőképpen szét is lett offolva a topic

Nem hinném, hogy szét lett offolva, elég sokat beszéltünk a sitemapekről, javaslatok is érkeztek. Született egy-két nem pont ideillő hsz., de nem kell dramatizálni, attól sem vagyunk előrébb. :)

Hogy a mostanra már kissé agyonreklámozott oldalon van-e sitemap, vagy sincs, a kérdező megfogadta-e a tanácsokat, vagy sem, az ne a mi dolgunk legyen már, nehogy már emiatt bárki is itt hibáztatható legyen a hozzászólók közül.

Na, inkább váltsunk az érdemi témára.

A Site map modul egy "Syndicate" című blokkot ("Syndicate (site map)") hoz létre, aminek a fordítása a magyar változatban "Tartalommegosztás" (ami egy szó, ki is javítottam a localize.drupal.org-on, ha már említetted a nyelvtani kioktatást :) ):
https://localize.drupal.org/translate/languages/hu/translate?project=sit...

A problémára térve eredetileg valóban félreértettük egymást, először úgy értelmeztem az írásodat, mintha egy node tartalmába pakolnád manuálisan az oldaltérkép tartalmát, ez így nyakatekertnek tűnt, de ezt most kifejtetted, erre mindjárt reagálok is.

Nekem ez így nem tetszik (ízlések és pofonok...), ezért tanácsolnám azt, hogy hagyjuk a blokkot tiltva, és egy létező, üres node útvonalát írjuk át "sitemap"-re, ezt pedig a lábléc menük közé lehet sorolni Honlaptérkép névvel, szerintem konvencionálisan oda is való. Ezzel nem értem, milyen útvonalat csapok felül? A sitemap oldal létezik, amint bekapcsolod a modult. Akár hány irányból hivatkozol is rá, az útvonala nem változik meg!

Semmi értelme nincs felülcsapni egy létező node útvonalát, hogy berakhass egy újabb menüpontot, ami a /sitemap útvonalra mutat, pont ezzel a tanáccsal volt a probléma korábban is. Ehhez minek kéne már létrehozni egy üres node-ot? Tök értelmetlen. A menük közé létező útvonalat linkként akkor raksz be, amikor akarsz. Nézd meg például az
admin/structure/menu/manage/main-menu/add
útvonalat. Adsz egy címet, megadod az elérési utat, ahova linkelni akarsz, kész vagy. (Ha mégsem a Main menu-be akarsz pakolni linket, kiválaszthatsz másik szülőelemet.) Nem kellett sehol sem létrehozni üres node-ot ennek működőképessé tételéhez.

A lényeg, hogy könnyen elérhető legyen a látogatók számára. Ez elsősorban nem SEO, hanem webergonómiai történet.

Az xml sitemap már egy más kérdés. Az tisztán SEO. Ember ugyan el nem igazodik rajta pl. egy webáruház esetében[...]
Szóval a kettőt együtt helyes használni - szerintem. Ki kell szolgálni az emberek és a robotok igényeit is!

Ha már webergonómia: amúgy sem túl felhasználóbarát navigáció, hogy kicsapunk a felhasználónak egy faszerkezetű óriásmenüt tartalmazó oldaltérképet, szerintem ezt kevesen is használják átlagban (ergo az emberek igényeit nem biztos, hogy pont a sitemap képezi le), ez inkább opcionális plusz, hogy legyen egy áttekintő struktúra, amennyiben érdekel valakit a menühierarchia, vagy ha valaki így még gyorsabban megtalálja a menüpontokat, a "keresés" menüpont használatának mellőzésével. Azt nem tudom, akadálymentesítés szempontjából mennyire releváns, talán még ilyen szempontból jól jöhet.

0
0