Multisite - egy Drupal több domainhez

L.Tiny képe

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, akár egy link erejéig. Azt szeretném megoldani, ami az alábbi idézetben frappánsan meg van fogalmazva:

"Több domain kiszolgálása egyetlen Drupal példánnyal (multi-site install)

Ha már elmerültünk a Drupal mélységeiben és egy-két Drupal alapú weboldalt is létrehoztunk, hamarosan belátjuk hogy a rendszeres karbantartás komoly problémát okozhat, ha minden egyes Drupal példányt egyenként kell frissíteni. Szerencsénkre a Drupalnak van egy kevéssé ismert szolgáltatása, a Multi-Site Install.

Ez olyan Drupal installáció, amelyben egyetlen példányt tartunk naprakészen, de több domain-t is kiszolgálunk a segítségével, ráadásul úgy, hogy minden domainünk saját modulokkal, sminkekkel és beállításokkal rendelkezhet, anélkül hogy a többi oldallal összekavarodnának."

Ez egy fórumbejegyzés, de olyan oldalra mutat, amihez "nincs jogosultságom" (?), így azt sem tudom, ki írta és mikor. Az összes általam talált fórumtéma aldomainekre vonatkozik, és amikor végre megtalálom álmaim írását - azaz több különálló domain egy közös Drupal-lal - nem jutok hozzá a megoldáshoz:(

Ha valaki tudja, ki írta és hová ezt a posztot, legyen kedves segíteni!

Köszönöm!

Drupal verzió: 
aranyozottpatkoszeg képe

1) valahova feltöltöd a drupal dolgait, pl. /public_html/drupal
2) /drupal/sites könyvtárba létrehozod a domainek mappáit, pl. /sites/szepazelet.com és /sites/nagyonszepazelet.hu
3) ezekbe a mappákba beraksz egy-egy settings.php-t (a drupal/sites/default/default.settings.php alapján)
4) ezeket jól beállítod
5) a rendszergazdával beállítod, hogy a nagyonszepazelet.hu és a szepeazelet.com a /public_html/drupal oldalra mutasson (ne a /public_html/drupal/sites/nagyonszepazelet.hu-ra!)

Ennyi.

1
0
nevergone képe

Először is kellene egy link, ami a számodra nem elérhető fórumtémára mutat.

Másrészt pedig pontosan mit szeretnél? Több, egymástól nagyon eltérő oldalt kiszolgálni, amelyek saját adatbázisokat használnak? Akkor a multi-site kell. Vagy olyan oldalakat, amelyek funkcióban hasonlóak, esetleg tartalmakat is osztanál meg köztük? Akkor a Domain Access modulra van szükséged. Arra számíts, hogy bármelyiket választod, mindegyikben vannak plusz logikai csavarok, amelyek megnehezítik az életed.

2
0
L.Tiny képe

aranyozottpatkoszeg: Ez így, ahogy leírtad a legérthetőbb magyarázat azok közül, amiket eddig találtam. Köszönöm!!! Odáig már eljutottam, hogy külön mappákat hoztam létre a domaineknek a sites könyvtárban, a domainek neveire nevezve el azokat. Most majd a settings.php-kat kell "jól beállítanom" - gondolom ezen múlik sokminden...

nevergone: ezen a linken tudod elérni: http://drupal.hu/search/node/T%C3%B6bb%20domain%20kiszolg%C3%A1l%C3%A1sa%20egyetlen%20Drupal%20p%C3%A9ld%C3%A1nnyal%20%28multi-site%20install%29 illetve nem elérni:)
A második lenne az ominózus bejegyzés (harmadiknak meg már ott is van ez a poszt:))

Amit meg szeretnék csinálni, az az általad leírt verziók közül az első, azaz teljesen eltérő domainek, különböző ügyfelek honlapjai. Az adatbázisok lehetnének teljesen külön, a domainek saját tárhelyén. Gondolom így tisztább is a dolog. Csak azt szeretném elérni, hogy egy helyen frissíthessem a Drupalt (már csak a 7-es verziót használom), ill. a modulokat, ha kijön egy új verzió, és nem pedig x az n-ediken számú ftp-csatlakozással...

Igazából az általad írt "logikai csavarok"-ra lennék kíváncsi:) Mert azt semmiképpen nem szeretném, ha adatok vesznének el, vagy kavarodnának össze, esetleg a Google-nak nem tetszene valami, vagy nem is tudom mik lehetnek még...

Korábban statikus oldalakkal dolgoztam, ott nyilván nem volt ilyen problémám, de amióta Drupal-hívő lettem, szinte csak ebben fejlesztek. Itt viszont hamar szembesültem ezzel a helyzettel (értsd frissítés x helyen, ha megjelenik egy új verzió), és ezt szerintem rajtam kívül már minden drupalos megoldotta:) Remélem - nektek köszönhetően - hamarosan nekem is sikerül...!

Köszönöm!

0
0
Jenő képe

Nem akarom elvenni a kedved a multisite-tól, de arra gondolj, hogy a frissítést így is el kell végezni minden oldalon, csak a fájlokat kell egyszer felmásolni.

1
0
L.Tiny képe

Az adatbázis frissítésre gondolsz?
Azzal még kiegyeznék.

0
0
Jenő képe

Az adatbázis frissítésre gondolsz?

Igen, arra gondolok.

0
0
nevergone képe

Csak egy példa a logikai csavarok közül:

Frissítésnél az oldalakat karbantartási módba célszerű kapcsolni. Különösen igaz ez, ha a Drupal alaprendszert frissíted. Ha multisite van, akkor frissítés előtt az összes oldalt karbantartási módba kell tenned, és egyet sem kapcsolhatsz vissza a frissítési procedura végeztéig. Ami, ha figyelembe veszed, hogy frissítés, stb., akkor nem feltétlenül öt perc.

1
0
L.Tiny képe

Kezdek elbizonytalanodni...
Egyáltalán van értelme ennek az egész multisite dolognak? Egy övön aluli kérdés: Ti szoktátok frissítgetni az általatok kezelt oldalakon a modulokat? Mert ha ez nem égetően fontos egy véglegesnek mondható oldalnál (tehát ahol nincs további modul fejlesztés), akkor talán elketyeg gond nélkül a cucc egy régebbi (Drupal ill. modul) verzióval is. Jól gondolom?

0
0
szantog képe

"Ti szoktátok frissítgetni az általatok kezelt oldalakon a modulokat?"

Ez megállapodás kérdése. Van, ahol nem, van ahol akár ingyen magamtól, van, vagy ha olyan a frissítés, hogy musthave, akkor jelzek, hogy helló updatetime van és az kell-e. Azért mondjuk 30+ oldal után egy core update megjelenése a twitteremben tudna szívrohamot okozni.

Plusz a frissítés is olyan dolog, hogy el kell dönteni, hogy megéri-e. Még faragok 5.x-es jól működő oldalakat is, mert egyszerűen nem érte meg az ügyfélnek, hogy friss legyen. Kicsit birkózni kell vele időnként, de összességében nincs vele gond.

1
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

nevergone képe

Szoktad frissíteni az operációs rendszeredet és az általad használt programokat?

Amúgy én nem használok multi-site megoldást sehol, Domain Accesst is csak pár helyen. Viszont tudok helyeket, ahol multi-site van, csak a biztonságos üzemeltetése komolyabb Drupal ismereteket kíván.

1
0
szantog képe

Logikailag abszolút nem összefüggő = külön ügyfélhez kapcsolódó oldalakat így nem biztos, hogy kezelni kell. Ti azért seoztok is rendesen, gondolom nem a robots.txt sem ugyanúgy kell mindenhol (bár ezt .htaccess vuduval éppen lehet kezelni) a kódbázis + db külön szerveren megint nem túl triviális mutatvány, azonkívül mi van a modulokkal ugye. Azok is egy helyen lennének? Mi van, ha egyszer egy közös modulból az egyiknek az egyik verzió, a másiknak a másik verzió kell, szétszeded mondjuk könyvtárakra, lefuttatod a system tábla frissítését, majd egyesével megnézed, hogy a többi oldalon netán eltört-e valami? A verziókezelésről ne is beszéljünk! Frissítés után a többi oldalon egyesével átnézed, hogy minden rendben van-e?
Szóval nem biztos, hogy igazam van, de hirtelen kb ezek a fenntartásaim lettek.

Amit te szeretnél szvsz az egyetlen legitim és bolondbiztos megoldás az http://www.aegirproject.org/ Viszont sajna nem túl egyszerű zöld ágra vergődni vele, ha egyszer valaha lesz saját szerverem, biztosan eljátszok majd vele.

2
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

szantog képe

Ehh, amíg írtam, úgy látom, mások is hasonlókra jutottak. :)

Plusz még egy, amivel már gondban lettem volna: Mi van, ha két oldalnak tök különböző apache beállítások kellenek?

1
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

aranyozottpatkoszeg képe

Sajnos én is ide jutottam.
Amíg csak három-négy bütykölős játék honlapról van szó, addig jó az egy kódbázis, de ahogy elkezdenek szaporodni.

Az az http://www.aegirproject.org nekem is tetszene, ha teljesen helyettesítené a cpanel-t is.

1
0
L.Tiny képe

Mi van, ha egyszer egy közös modulból az egyiknek az egyik verzió, a másiknak a másik verzió kell...
Ilyet még nem csináltam, de ha írod, akkor nyilván létező probléma lenne ez is, és akkor ez sem szól a M.s mellett.

0
0
pp képe

Igazából azt kell átgondolnod, hogy mit nyersz és mit veszel a nyakadba egy ilyen multisite-tal.

Tipikusan a fenti probléma nem fordul elő, hisz multisite-ot akkor érdemes csinálni, ha sok de nagyon hasonló oldalt akarsz üzemeltetni. Ekkor a modulverzió eltérés nem lehet, hogy releváns legyen.

Azonban ez is megoldható, hisz a sites/all/modules helyett a sites/[site könyvtára]/modules könyvtárba kell tenni a modult. (hogy jelenleg tudja-e a Drupal, hogy ha a specifikus könyvtárban van egy modul akkor inkább azt töltse be mint az általános könyvtárban lévőt, de ha nem tudja akkor ugye ez csak egy folt :D)

A frissítés is könnyedén megoldható, annyit kell csak tenned, hogy fizikai könyvtárak helyett szimbolikus linkeket használsz a gyökér könyvtárnak, ami az éppen aktuális Drupal verzió fizikai könyvtárára mutat. Tehát nem törlöd a fájlokat és felmásolod az újakat, hanem felmásolod az újakat egy új könyvtárba és a szimbolikus linkeket pedig szépen egyesével ráirányítod amikor frissíted. A drupal verziókban található sites könyvtárak szintén szimbolikus linkek amik egy-egy fix helyre elhelyezett site könyvtárra mutatnak.

Természetesen ilyen beállításokat shared/olcsó hoszting szolgáltatónál nem fogsz tudni eszközölni, ehhez már saját szerver a praktikus.

Sok különböző Drupalt én nem telepítenék így, hisz ilyenkor a különbözőségekkel sokkal többet kell foglalkoznom, mint amit nyerek a közös kódbázissal.

pp

1
0
L.Tiny képe

Már-már letettem erről az egészről, de most megint belelkesedtem. Ha ugyan azt értem "nagyon hasonló oldalak" alatt, mint Te, akkor a legtöbb ügyfelemé nagyon hasonló. Az összes Drupal 7, kb. 10 telepített modul, sőt még a sminkeléshez is a NineSixty-t használom. Ráadásul egy szolgáltatónál vannak.

Tehát most bele kell mélyednem a szimbolikus linkek létrehozásába. És akkor elvileg menni fog.(?)
A hoszting céggel jó a viszonyom, segítenek, amiben tudnak, így talán ez sem lesz gond.

Köszönöm mindenkinek a segítséget, bocs hogy nem tudtam mindig válaszolni, de nehéz követni, ha ennyi segítőkész ember "beindul":))

0
0
eMeLA képe

Azért arra érdemes figyelni, hogy nem minden ügyfél kér frissítés, ha multisite vagy domain access akkor viszont egyszerre kell frissítened minden oldalt....

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

pp képe

A szálban olvashatod, fentebb írtam, hogy nem kell a multisite-nál egyszerre frissítened. A domain access-nél meg nem para szerintem mert ott ugye úgy is csak egy Drupal van.

pp

1
0
uniquevisitor képe

Közel sem értek annyira a dologhoz, mint a többiek, de használtam már domain access-t és bizony nagyon jó a közös kódbázis.

Persze céltól függ a dolog használhatóság. Én magamnak csináltam, megérte.

üdv

1
0
eMeLA képe

Igen amíg túl sok nem lesz az oldal és ezáltal egy giga adatbázis keletkezik :)
Én is használok domain access-t, de nagyon meg kell gondolni hogy használja az ember. Óriási előnye, hogy a tartalmak, tartalomtípusok megoszthatók az egyes oldalak közt. Vagyis ahol erre van szükség oda kiváló.

1
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

L.Tiny képe

Kipróbálom. Már letöltöttem korábban, csak még nem néztem meg, mit tud. A saját oldalaimnál biztosan jó lesz. Az ügyfelekén ezek szerint biztosan nem, ott ui. nincs közösködés az db-ben.

Köszi!

0
0