Modul, amire szükség lenne!

KittiCica képe

Sziasztok, a szakdolgozatomban egy Drupal modult szeretnék készíteni. Lehetőleg olyat kérnek, ami hasznos, tehát nem sok van belőle. Én tavaly készítettem egy ismerősömnek (php-ban) egy ingatlan közvetítő oldalt, úgy gondoltam, hogy ezt fogom Drupalba elkészíteni, szerintetek jó ötlet? Illetve, nehéz lesz megvalósítani? Soha nem dolgoztam még Drupalban, csak Joomlában és persze php-ban.

köszönöm a válaszokat!

Drupal verzió: 
nevergone képe

„Én tavaly készítettem egy ismerősömnek (php-ban) egy ingatlan közvetítő oldalt, úgy gondoltam, hogy ezt fogom Drupalba elkészíteni, szerintetek jó ötlet?”

„Soha nem dolgoztam még Drupalban, csak Joomlában és persze php-ban.”

Csak én érzek én itt ellentmondást? Ha még nem dolgoztáls sohasem Drupallal, akkor elég nagy bátorság szerintem egy szakdolgozatban azt választani. Pláne, ha esetleg nincs senki melletted, aki a felmerült kérdésekben segíteni tudna.

3
0
balazswmann képe

... én is bátor dolognak tartanám az akciót, hogy ha korábban valóban nem dolgoztál még Drupallal. Viszont, minden attól függ, hogy mik az elkészítendő rendszer specifikációi, illetve hogy mennyi időt tudnál rászánni a projektre. Ugyebár.

Amennyiben, fél éved van a szakdolgozat elkészítésére, ennyi infó alapján én nem javasolnám a dolgot. Ha viszont van rá mondjuk egy éved, akkor már sokkal jobban hangzik az egész. 1 év alatt sok mindent lehet tanulni, de arra készülj fel hogy nem lesz egyszerű.

1
0
Illyés Edit képe

Egy PHP-ben kódoló, vélhetően informatika szakon tanuló egyetemista/főiskolás ne tudna fél év alatt megírni egy Drupal modult?

Két hét tényleg húzós lenne nulláról egy komolyabb modulig. (Bár még ez se lehetetlen, napi 4 óra alvással: egy hétig modulfejlesztés könyveket, dokumentációt olvas, következő héten megírja a modult és vele párhuzamosan a szakdolgozatot.)

1
0
nevergone képe

A 2-3 hetet pedig azért érzem húzósnak, mert itt nem csak a modulfejlesztésről van szó. Hogyan fejlesztesz modult valamihez, aminek nem ismered a működését? Mit tud az alaprendszer, milyen logika és elvek mentén épül fel, hogyan bővíthető külső modulokkal?
Szerintem ha egy PHP programozó nekiáll modult fejleszteni a fenti ismeretek nélkül, abból sok jó nem fog kisülni.

1
0
chx képe

Egy Drupal site fejlesztése egyre kevésbé igényel nagy mennyiségű PHP kódolást...

2
0
KittiCica képe

Hmm, elkeseredtem.

0
0
KittiCica képe

Félévem van rá, de gondoltam hozzákezdek még a nyáron. Most van 3 teljes hetem rá. Hát megpróbálom, mert nem akarok C#, vagy C++ -ban írni.

Na, látjuk, mindenesetre köszönöm!

1
0
KittiCica képe

Lenne még egy kérdésem, szerintetek mi az a modul, amiből nincs sok, és viszonylag könnyű, tehát nem bonyolult, és relatív könnyen/könnyebben meg lehet írni, az ingatlanoshoz képest?

Képgaléria már van, abból nem írhatok.

köszönöm

0
0
nevergone képe

Az én tanácsom azt, hogy olyan eszközt és rendszert válassz, amit már ismersz, vagy van a közeledben olyan ember, aki alaposan ismeri és tud segíteni, ha megakadsz.

Szép dolog szakdolgozatnak egy ismeretlen terepen bizonyítani, de ha esetleg nem készül el (vagy nem lesz megfelelő), akkor semmit sem nyertél vele. Tudom, hogy fél év sok idő, de ha más vizsgád, akkor még kevés is lehet, hiszen a rendszer megismerése nélkül érdemben nem tudsz modult sem fejleszteni hozzá. PHP-ban is lehetsz vérprofi, de tapasztalatom szerint gyakran a „natúr PHP”-sek szokták a legcsúnyább kódokat összerakni, mert nem ismerik a rendszer lehetőségeit és szemléletmódját.
Persze nem eltántorítani szeretnélek és örülünk mindenkinek, aki Drupallal foglalkozik, de érdemes lehet ezeket a szempontokat is figyelembe venned.

2
0
KittiCica képe

Miért ebben nehezebb, mint pl. a joomlába modult írni? Mert ott is 1 hét alatt készítettem el egy kisebb modult, úgy hogy előtte csak mint cms-t ismertem.

0
0
nevergone képe

Ha jól akarod megírni, akkor szerintem igen.
https://api.drupal.org/api/drupal

Megvan a maga keretrendszere, amit használod kell.

Plusz még tegyük hozzá, hogy egyelőre még a Drupalt úgy sem ismered, mint CMS-t.

0
0
KittiCica képe

Értem, köszönöm mindenkinek a tanácsát!

1
0
Illyés Edit képe

Elolvastam a Pro Drupal Development c. könyvet, abban az időben az volt az egyetlen, és másnap már modulokat írtam 8 órában. OK, előtte már pár hobbi célú webhelyet összeraktam kattintgatva. Viszont azóta már van szinte minden részterülethez könyv, vagy jó tutorialok. Nagyon jó a Drupal 7 module development c. könyv is is.

Támogatást kapsz a fórumokon. Nem tudom, mennyi időd van rá, de elvileg fél évbe simán bele kell férjen. Nem értem, mi ez a misztifikálás Nevergone részéről. :)

A konzulenssel is érdemes konzultálni, arra van. :) Nagy valószínűséggel azt fogja mondani, hogy nem azt nézik, hogy megváltod-e a világot a moduloddal, hanem azt, hogy hogyan dolgozod fel a feladatot, szisztematikusan, "programozósan" gondolkodsz-e, milyen eszközöket használsz, dokumentálod-e a kódodat, stb.

Első körben én összekattintgatnék egy honlapot, bármilyen témában. Cicabarátok fóruma, kedvenc színészed rajongói oldala, vagy ami érdekel. Utána már adódik, hogy milyen funkció lenne még jó a honlapra. Kész modul biztos van rá (mindenre van). De megírhatod másképp, vagy a saját egyéni honlapodra szabva.

Azért is érdemes ebbe belefogni, mert diploma után a Drupal ismeret jól jöhet munka szempontjából. Inkább olyasmiből írj, amit később is hasznosítani tudsz. Nekem a szakdolgozatom elvesztegetett három hónap volt az életemből, mert később nem foglalkoztam azzal a területtel.

2
0
szantog képe

"Nem értem, mi ez a misztifikálás Nevergone részéről."
Én értem. Láttam én már php gurut, de olyan tré drupal kódot írni, hogy ihajj. Meg drupalost is.
Sőt! Olyan is volt, hogy a saját produktumomtól lettem rosszul egy év múlva.
Na meg ugye ott az api. Még ha emberfia el is kezdi szépen használni, olyan finomságok csak igen hosszú rutin után jönnek ki, hogy lehetőség szerint kerüld az arg()-t, vagy db_select('field_akarmi') helyett ott az EntityFieldQuery(), vagy használj entity_metadata_wrappert, ha nodeon bohóckodsz.

2
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

nevergone képe

„Sőt! Olyan is volt, hogy a saját produktumomtól lettem rosszul egy év múlva.”

Nemrég elő kellett kapnom pár olyan D6-os kódot, amit három éve fejlesztettem utoljára. Hát… szerencsére volt verziókezelő, az segített a megértésben. :)

Hogy mondjak másik példát, javítok egy modult, amit egy elég jó PHP-s fejlesztő cég készített, komoly referenciákkal. Csak sajnos nem ismerték a Drupalt és így nem ismerték a Form API-t sem: leprogramozták…

0
0
Illyés Edit képe

És azért ne írjon ez a lány Drupalból szakdolgozatot, mert egyszer egy elég jó PHP-s fejlesztő cég nem ismerte a Form API-t? Mi köze van a kettőnek egymáshoz?

0
0
Illyés Edit képe

Akkor itt most elindíthatunk egy szálat arról, hogy mekkora az entity_metadata_wrapper memóriaigénye, stb. stb.

Egy szakdolgozat nem arról szól, hogy írjon a jelölt olyan kódot, amit rögtön betesznek a core-ba. Azt kell demonstrálnia, hogy képes strukturált módon gondolkozni egy problémáról, képes algoritmizálni a feladatot, képes dokumentációt olvasni és írni, kollégákkal és felhasználókkal kommunikálni, rendezett, olvasható kódot ad ki a kezéből, stb.

Ha elolvassa a Learning Drupal module development-et, meg az Examples modult, akkor elfogadható minőségű anyagot fog írni. Ne beszéljük le a Drupalról csak azért, mert te láttál már PHP gurut tré kódot írni.

(Mondjuk szerintem az nem volt PHP guru. Egy normális fejlesztő otthonosan mozog több keretrendszerben, és ha egy újabbal találkozik, akkor nem kezd el a lecsóba csapva kódolni, hanem előbb megtanulja. Mert tudja, hogy azt úgy kell.)

1
0
szantog képe

Én nem mondtam, hogy ne írjon szakdogát drupalból, sőőőt, írjon! Csak annyit írtam, hogy megértem NeverGonet (is).

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

syc képe