Mindennapi drupal: hogy csinálja egy profi?

Anonymous képe

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni a profiktól, hogy ők hogyan csinálják.

Egy honlapot ugyebár állandóan alakítgat az ember, vannak időszakok, hogy napokon át.

Nem dolgozhatok állandóan éjjel.

Mik azok a feladatok, amikor kötelező karbantartási üzemmódba tenni a honlapot?

Ha telepítek egy modult, vagy akkor is, ha csak egy modul beállításait állítgatom?

Mikor kell a jogosultságokat frissíteni? Figyelmeztet erre a drupal pl. az állapotjelentésben?

Az is elég nehézkes lenne, ha egy másik helyen fejleszteném és mindig áttelepíteném, ha kész, ráadásul a közben történt hozzászólásokat, tehát bármit, amit a felhasználók csinálnak beilleszteni, nem is tudom, külön kéne importálnom azokat a táblákat, képeket, fileokat?

Ráadásul ha már megy az oldal, akkor a fejlesztés alatt meglévő hibaüzeneteket már nem engedélyezzük, pedig azok ilyenkor is azonnal figyelmeztetnének a bajra, és a gyorsítótárat is bekapcsoljuk, ami szintén nem jó fejlesztéskor.

Most mindig ki-be kapcsolgatni...

Én most 1 percre állítottam a frissítést és 1 órára az elévülést.
Ez jó ötlet?

Szóval hogy csinálja egy profi, hogy lehetőleg sose kelljen offlineba tennie az oldalt, mégis tudjon akár folyamatosan fejleszteni, de mégse legyen baj?

Drupal verzió: 
edgarpe képe

Attól függ, hogy mit változtatsz az oldalon. Ha csak a beállításokon változtatsz, akkor nem kell karbantartásba kapcsolni. Ha modult telepítesz, akkor esetleg lehet értelme, de akkor sem mindig kell.

Ha saját modult fejlesztesz, azt természetesen egy teszt környezetben tedd meg és írd meg hozzá az install és update hook-okat is. Ha tudod, a teszteket is írd meg és futtasd is. Ha ezek jól elkészültek, akkor már ugyanúgy járhatsz el a telepítéssel, mint egy másik modulnál.

Modulok és core frissítésnél természetesen kell a karbantartási mód.

De egyébként ezekre a kérdésekre a helyes válasz, mindig az adott környezettől függ. Ha pl egy statikus céges bemutatkozó siteról beszélünk, napi 10 oldalletöltéssel és napi backuppal (miközben írom ezt a hozzászólást, FTP-n épp egy ilyet mirrorozok) akkor nem kell semmi elő elővigyázatosság, lehet duhaj módjára rögtön belenyúlni az oldalba. Ha meg több százezer felhasználós, napi több tíz millió oldalletöltéses portálról beszélünk, akkor meg minimum egy külön deploy scriptre lesz szükséges, hogy migráld a verziókat a live, a staging és a dev szerverek között. Röviden tehát, attól függ :)

3
0
vacati képe

Kösz, hát a két példád jó messze van egymástól :-)

És normál, pár százas napi oldalletöltésnél, pár ezresnél hogyan csináljátok, hogy a fejlesztés felvitelekor az élő oldalon lévő hozzászólások összefésülődjenek a fejlesztett verzióval?

Ehhez is az a script kell?

0
0