Melyik wikit szeressem

york képe

Sziaszok

Szeretnek egy teljes funkcionalitasu wikit telepiteni, erre a drupalba nem talaltam megfelelo modul:(.
Azt gondoltam telepitenek melle egy wikit, a kerdes a kovetkezo:
- melyik wikit lenne celszeru hasznalni, ha a felhasznalok adatai kozosek?
- vagy mire kell figyelni mikor valasztok melle egy wikit?

York.

Fórum: 
york képe

Csak hogy valaszoljak magamnak:).
Igaz meg nem probaltam ki:). A doksi nezegetese kozben ugy tunik a doku wiki kepes arra, hogy drupallal kozos felhasznaloi adatbazist tudjon hasznalni.
DokuWiki

------------------------------------------------
http://openproject.hu

0
0
gyuri2012 képe

Én a mediawikit szeretném összehegeszteni drupallal!
(most épp nem jön be a drupal.org...., amit google..., az meg kevés)

Szóval ragaszkodom a mediawikihez (bár azért nem 100%), de amúgy is olyan kellene, ami mysql-t hasznal (fenti példaban szereplő nem)

A kérdésem az lenne, hogy ha mediawikit, vagy esetleg egy másikat, drupallal összehozom, akkor hogy lehetne megoldani azt, hogy minden wiki címszóhoz autómatikusan létrehozzon egy fórumot, amit kapcsol a bejegyzéshez.

Gondolom ilyet írni kell, mégis ötleteket szeretnék tőletek kérni,milyen modulokat használjak fel?!

0
0
gyuri2012 képe

Drupalban a tartalmakhoz mivel lehetne könyv szerű tartalomjegyzéket csinálni?
Ill. a tartalmakat mivel lehetne összefőzni, mint egy könyv oldalait?
(wiki tartalmának, ilyen módon rendszerezése is)

0
0
szikar képe

A drupalban alapban benne van a Book modul. Ezt kerested?

0
0
gyuri2012 képe

Igen olvastam róla..., csak az nem körvonalazódik, hogy hogyan lesz a mediawiki tartalmakból book.
Még csak olyan módszert találtam a kettő összeépitésére, ahol csak az Authentication ugyanaz!
Ha ennél jobbat nem találok, akkor is van ötletem a book feltöltésére wikiből származó adatokkal, automatizálva..., de a sajátom ötletemnél talán van egyszerübb.

0
0
Paal képe

Üdv,

Goba Drupal konferencián tartott "5 perces" előadásában egy egyszerű wiki tipusú tartalom tipus kialakításáról volt szó. Ha elkészül a videó, meg tudod nézni te is.

Egyébként van wiki telepítő frofil is Drupal rendszerhez:
http://drupal.org/project/drupal_wiki

Üdv, Pali

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

gyuri2012 képe

Mikorra várható hogy elkészül?

0
0
aboros képe

huhh, dejó is volt az!!! tényleg jó lenne megnézni mégegyszer, mert alig bírtam követni... ;) (a diff -et pl azóta is nagy megelegédéssel használom, tenkjú)

0
0

-
clear: both;

gyuri2012 képe

http://drupal.org/project/mediawiki
Ezt próbálta már valaki? Nemigazan értem hogyan kellene...

Kulonben a Freelinking es a wikitools modulokkal csinaltam meg vegul..., ami nekem kell... bar azert biztos van amivel sokkal tobbet tudna. Pl: verziokovetes (vagymi) jo lenne meg.

Azt kellene meg kitalalnom, hogy milyen modult hasznaljak fel arra, hogy a kedves userek formazhassak szepen a bekuldott tartalmaikat. Mit javasoltok?

0
0
aboros képe

verziókövetés az alap drupalban is van már. a tartalomtípusok adminisztrálásánál adott típusra állítsd be, hogy 'új verzió készítése' így ez lesz az alapbeállítás, amit a felhasználók nem tudnak majd felülbírálni, ezért minden szerkesztéskor új verzió jön létre az adott tartalomból. később (a megfelelő jogosultsággal rendelkező felhasználók) megtekinthetik a korábbi verziókat, illetve vissza is térhetnek korábbi verzióra.
ezt a képességet tudod tovább erősíteni a 'diff' modullal, ami tartalmak verzióinak összehasonlítására képes. nagyon tuti!

formázhassák szépen: tanuljanak meg alap html tegeket. :)
amúgy erre (WYSIWYG editor, ALAK editor = Amit Látsz Azt Kapod :) általában a 'tinymce' modult szokták használni, ha nagyon muszáj, de minden esettanulmányban leírják azt is, hogy ha nem _feltétlenül_ muszáj ezt ne használd. (in the land of blind, the cross-eyed is the king) nekem az a véleményem, hogy az feltétlen és leginkább használatos 5-6 html teget még egy tatu is képes megtanulni... ;)

0
0

-
clear: both;

Nagy Gusztáv képe

leginkább használatos 5-6 html teget még egy tatu is képes megtanulni

Ez jól hangzik, de én több okból sem értek egyet. Tudnék neked sok felhasználót mutatni, akinek vizuális szerkesztő se triviális.

Másrészt én arra sem tudok időt tölteni, hogy itt begépeljem a p tagokat. Bocs, ha zavaró, de nem tudok időt szánni rá. Gondolj bele, mikor naponta órákig tart, hogy adatokat vigyek fel, lenne ehelyett 5-ször annyi időm? Oldalanként több tudac bekezdés, több 100 formázás.

Ha valaki olyan méretű honlapot hoz létre, hogy van ideje html-ben bepötyögni, akkor szerintem Drupal sem kell alá.

0
0

Nagy Gusztáv

aboros képe

akinek a vizuális szerkesztő sem triviális, az hogyan akar webtartalmakat publikálni? (költői kérdés, elnézést) másrészt ez itt már offtopic, egyet pislantunk és már kapjuk is a feketepont pptől. :)

figyuzz, ha nagyon muszáj, használd a tinymce -t, az pont ezt csinálja, iszonyúsok beállítása van, sokat tud. (sokat meg nem, de ez vele jár. valaki szereti valaki nem, én nem és értelemszerűen ezt írtam le)

egyébként nem tudom feltűnt e, de a p tegeket nem kell begépelned, mert:

A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.

sőt

A web és email címek automatikusan linkekké alakulnak.

itt: http://drupal.org/project/Modules/category/63 (figyeld linkké alakult:) egyébként találsz egy raklap filtert és editort, amik könnyebbé tehetik a szerkesztést ilyen-olyan formában.

0
0

-
clear: both;

aboros képe

meg még az jutott eszembe, hogy majd' egy évig használtam egy egyesületi weboldalon vizuális szerkesztőt (tinymce) és pontosan amiatt száműztem, mert mindenki össze-vissza szerkesztett mindent, vastagított, ferdített, jobbra-balra igazított, ha kellett, ha nem. erre készülj fel.

0
0

-
clear: both;

gyuri2012 képe

No majd meglátom... Lehet bekapcsolom elején, aztán ha sok a zűr, akkor ki.
Amúgy rendszergazdai tapasztalataim alapján nem azon múlik a dolog, hogy meg tudják-e tanulni azt az ötöt vagy hatot a tatuk, hanem hogy akarják-e..., jellemzően nem veszik a fáradságot. Viszont hülyeségekkel (formázgatás kattingatva) szívesen elvacakolnak munkaidőben.

0
0
gyuri2012 képe

Köszönöm a segítséget..., ez a verziókövetés nagyon jól hangzik így!

A formázás is... kipróbálgatom, de ennél fontosabb lenne, hogy hogyan fűzzem sorba a szócikkeket.
Szóval a fent említett módon megvan a wiki lényege..., de szeretnék hozzá több különböző tartalomjegyzéket csinálni.
Lenne egy, amiben valószínüleg minden benne van..., aztán lenne több különböző, amiben csak egy-egy szűkebb terület lenne összefoglalva.... például: "kutyák, macskák és álltalában a házíkedvencek" c. tartalomjegyzékben minden benne lenne, de lenne külön a "macskákról minden" ill. a "kutyákról minden" c. tartalomjegyzék.
Sok közös van bennük, de nem első fejezet, második fejezet... , szinten bontható.

Minden szócikk (mert azért wiki) aljára szeretnék egy-egy "előző", ill. "következő" linket rakni..., aszerint, hogy melyik tartalomjegyzékre kattintva indult el. (ill ha mondjuk keresés, vagy valahogy máshogy, akkor a mindent tartalmazó szerint.)
Hogyan álljak neki szerintetek?

Ill rengeteg fajta tartalomjegyzék azért nem lesz. Az is egy elképzelhető megoldás, hogy minden szócikk alján mondjuk 3 "előző" és 3 "következő" link szerepel három sorban.

0
0
Paal képe

Üdv,

Az általad tartalomjegyzéknek nevezett dolgot az alap Drupal "kategória" (taxonomia) moduljával tudod elkészíteni. Létrehozol pl. egy "állatok" szótárat, majd felveszed a hozzá tartozó kifejezéseket. Ezek lesznek pl. a "kutya", "macska" stb. A szótár beállításánál megadhatod, hogy ez mely tartalom tipusoknál jelenjen meg.

A kutyák/összes szintén alap, hozzátartozik a taxonomia modulhot. A kategoria linkje után be kell írni, hogy "all": taxonomy/term/50/all
Ha szép linkeket akarsz mondjuk a taxonomy/term/50 helyett, akkor fel kell venned az útvonal álnevek közé, hogy a taxonomy/term/50=allatok/kutyak. De ekkor már szükséged lesz a pathauto modulra, ami legenerálja hozzá, hogy az "allatok" linkre az összes megjelenjen. PP előadása volt ilyen az idei Drupal konferencián. Nem tudom, hogy áll a videó szerkesztése. Az beszédesebb lenne... :)

Előző-következő link: bekapcsolod az alap Drupal "könyv" modulját (book). Azokat a tartalmakat, melyek egybe tartoznak, egyszerűen csak összefűzöd egy könyvbe, máris lesz "előre-hátra" linked (lapozhatsz a lapok között :). Hasonló pl. a Kézikönyv: http://drupal.hu/kezikonyv .

A 3-as lapozásra most hirtelen nincs 5letem. Talán views modul.

Üdv, Pali

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

gyuri2012 képe

Kösz! Ez alapján már simán menni fog szerintem...

0
0