Lelkesednem kéne hogy itt a 6-os Drupal

aliz101 képe

Lelkesednem kéne hogy itt a 6-os Drupal, sőt indul a 7-es projekt, de nekem nem olyan nagy öröm a 6-os megjelenése, a cégemnél pont ennek hatására döntöttek úgy tegnap hogy leállítják a Drupal alapú projecteket és más tartalomkezelő után néznek :( Majd egy éve dolgoztam a drupalos csapatban, és most eléggé le van törve az egész társaság. Mintha feleslegesen dolgoztunk volna :( Szóval részünkről érzékeny búcsú – jó volt együtt.

Fórum: 
nevergone képe

Mi volt a probléma, ami miatt másik tartalomkezelő rendszer kell?

0
0
aliz101 képe

Tulajdonképpen nem volt probléma – ezért is vagyunk elkeseredve – a vezetés a jövőbeni problémáktól ijedt meg.

A dologhoz tudni kell hogy egy nagy német cég magyar leányvállalata vagyunk és elég komoly belső portálrendszerünk van, ami 2001 óta épül egy alaposan átírt phpnuke klónra.
A főnököm vetette fel másfél éve hogy már akkora és olyan összegányolt a rendszer hogy ideje lenne valami modernebbre/átláthatóbbra áttérni, és ekkor esett a választás a Drupalra.

Már az elején sok ellenkezés volt, tény hogy a nuke sokkal alkalmasabb rohammunkák elvégzésére, amikor villámgyorsan kell valami átmeneti megoldást kitalálni mert szorít a határidő és fenyeget a kötbér. Más kérdés hogy az ilyen bedrótozott megoldások aztán bennmaradnak a rendszerben és később már kénytelen vagy erre építeni.
Tény hogy drupalal így nem lehet dolgozni ezért sokszor kerültünk lemaradásba. Ezért gyakran nyúltunk a közösség által készített letölthető modulokhoz, és ezeket módosítottuk úgy hogy pont megfeleljen nekünk.

A fő kifogás ami miatt leállították az volt, hogy olyan gyorsan jönnek ki az egymással inkompatibilis api-t tartalmazó verziók, hogy a modulok fejlesztői nem fogják követni őket, hisz sok modult már a 4-es után rögtön a 6-os verzióra írtak át, az 5-ös kimaradt, így még több munkák lesz, ha updatelni akarunk.

Persze ennél bonyolultabb volt az indoklás – konkrét esetekre hivatkozva - de ez volt a lényeg.

Szóval mi leállunk, a nuke-os rendszer egyenlőre marad – eddig is párhuzamosan vittük, - a vezetőség pedig megfontolja hogy keressen-e más tartalomkezelőt.

0
0
Pasqualle képe

4-es után rögtön a 6-os verzióra írtak át, az 5-ös kimaradt

tudsz konkret peldat? ilyennel meg nem talalkoztam, igaz, hogy 4es drupalt se sokaig hasznaltam. igy nem is kerestem hozza modulokat.

de a 6oshoz kiadott modulok szerintem mind vannak 5os alatt is, hacsak nem lehetetlen oket megirni 5osre.

0
0
CLS képe

Ami azt illeti a dolog szerintem is egy kissé gyors. Úgy látom, hogy egy főverzió életciklusa egy év körül van. Ez szerintem kevés.
Tudom, hogy sokkal nagyobb munkabefektetés volna, de azt mondom, hogy sokkal lassabban kellene az inkompatibilis főverziókkal kijönni és a feljesztéseket alverziókban kellene megjelentetni. Most legalábbis úgy látom, hogy majdnem csak bugfix van az alverziókban.
Én 4.7-ben raktam össze a VBB honlapot 2006 ősszel, mert akkor az volt a stabil verzió, most meg már 5.7-van, de itt a 6.0 is, sőt.

0
0

/CLS

Tyrael képe

nemtom, en ugy latom, hogy meg mindig elerhetoek a 4es drupalhoz a security fixek.
Pedig mar kint van az 5-os tobb mint 1 eve.
Hatos meg ki sem jott, de szerintem az 5-os legalabb ennyi ideig supportalt lesz.
Szoval nem kotelezo neked azonnal valtanod, raadasul eleg jo migrating guide-ok vannak a verziok kozti valtasokat megkonnyitendo, es plane egy fejlesztessel foglalkozo cegnel nem hiszem, hogy problemat kellene hogy okozzon portolni azt az n db. modult amit hasznalnak (ha mar nincs turelmuk kivarni, amig portolja valaki mas).
az meg egyenes nevettseges vicc, hogy x eves toldozott foldozott nuke (amit script kiddiek kb. akkor tornek fel, amikor csak akarjak) az megfelel az igenyeknek, de a drupal nem.

Tyrael

0
0
eMeLA képe

Én örülök a "sűrű" verzióváltásnak, mert remélem ez azt jelzi, hogy a fejlesztőcsapat a legjobb megoldást keresi a feladatra, és hajlandó részeket teljesen újragondolni és újraprogramozni, még a verzió inkompatibilitás árán is.

A 4.7.x, 5.x-ről nem kell rögtön átállni. Egy oldal amikor elkészül, elvileg 100%-osan működőképes, elvégre az adott feladatot meg kellett oldani. Működőképes lesz akár 10 év múlva is. Szerintem az oldalak legalább 70% olyan, hogy nem kell verziót frissíteni. Lehet, hogy az új verzió egy kicsit gyorsabb, lehet hogy könnyebben vagy letisztultabban van egynémely része kitalálva, de ezekhez a működő oldalakhoz alapvető új dolgot nem tud hozzáadni. A maradék 30%-nál pedig meg kell fontolni, hogy a következő verzíó plusz tudása tényleg szükséges-e.

Nekem vannak 4.x-es oldalaim, de frissíteni őket csak a 6.x-re fogom, majd. De csak azért, mert 1-1,5 év múlva a lehet hogy, a 4.7.x-es modulok már nem lesznek fent a Drupal.org-on. És még ekkor sem biztos hogy tényleg szükséges. Az hogy flexinode van az oldalon és nem CCK ? Jól működik. Pont.

Persze egy új feladatnál jöhet a legújabb verzió, feladattól függően, átgondolva...

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

nevergone képe

Szerintem sokkal nagyobb baj lenne, ha ritkábban jelennének a fő-verziók, ugyanis a legtöbb esetben innováció kell, mert ezt várják el, és engem nagyon zavarna, ha két-három évet kellene várnom arra, hogy a jelentősebb fejlesztések megjelenjenek.
Az alverziókban való fejlesztést két ok miatt nem helyeslem.
Egyrészt a felhasználók így tudják (mert jól elkülönül), hogy a főverziók nagyobb változásokkal járnak, míg az alverziókban ilyentől nem kell tartani. Másrészt pedig egy új alverzió megjelenése hibajavítás, melyet mindenképpen használni kell, nincs mese. Egy főverziónál pedig mindig várhatsz, hiszen az utolsó kettő mindig támogatott, így tudod próbálgatni a fejlesztéseket, esetleg későbbre tudod halasztani a frissítést. Ezért nem jó dolog egybevenni a funkcionális fejlesztéseket és a hibajavításokat.
Érdekes módon többen panaszkodnak, hogy a külső modulokat nem portolják az új verzióra, vagy nem fejlesztik tovább, de senki sem áll oda, hogy segítse vagy átvegye a fejlesztésüket.

Én személy szerint elégedett vagyok a Drupal fejlesztési ütemével és rendszerével. :)

0
0
Pasqualle képe

alverziókban való fejlesztést

ezt a mondatot nem is ertem

drupal 5 ota nem letezik alverzio. minden drupal 5-oshoz irt modul mukodik drupal 5.0tol - 5.7ig (es 5.128 al is mukodni fog) azert is van a modul neveben mindig az -5.x-
hivatalosan hibajavito kiadasnak hivjak a masodik szamot

a jelenlegi utemben 1-2 ev alatt kell egy weboldalt (rendszert) lecserelni. Ez nem jelenthet problemat, es 5osrol 6osra frissiteni egy modult nem nevezheto tul bonyolul feladatnak. Az az erzesem, hogy a profitorientalt cegnek egyszeruen kenyelmesebb a meglevo rossz rendszert hasznalni, mint ismeretlen uj fejlesztesekre kolteni.

0
0
nevergone képe

drupal 5 ota nem letezik alverzio. minden drupal 5-oshoz irt modul mukodik drupal 5.0tol - 5.7ig (es 5.128 al is mukodni fog) azert is van a modul neveben mindig az -5.x-
hivatalosan hibajavito kiadasnak hivjak a masodik szamot

Egyről beszélünk, alverziók alatt az 5.1, 5.2, 5.3, ..., 5.x verziókat értettem, és pontosan azért működnek a külső modulok különféle hibajavító alverziók alatt, mert egy ilyen alverzió-váltáskor nem végeznek funkcionális, vagy mélyebb rétegeket érintő fejlesztést, csak hibajavítást.
Amúgy a hozzászólásod tartalmával egyetértek. :)

0
0