Lehet-e pénzt kérni a Drupal módosításáért?

Anonymous képe

Folytatva ezt a témát, a kérdés tehát az, hogy lehet-e pénzt kérni pl. a Garland smink módosításáért. Az én értelmezésem szerint bármit lehet csinálni GPL-es szoftverrel, kivéve a GPL eltávolítását vagy szövegének módosítását. Az egyetlen érinthetetlen része a csomagnak a LICENCE.TXT, a többit kedvedre módosíthatod, és a módosított változatot terjesztheted ingyen vagy pénzért, de ha csak egyetlen bitet tartalmaz a módosított változat az eredetiből, akkor a LICENCE.TXT-t és a forráskódot mellékelned kell. Ti hogyan értelmezitek a licencet?

Fórum: 
Illyés Edit képe

Erre a hozzászólásra válaszul szerintem nincs közzétételi kötelezettség. Csak a licencet kell mellékelni az ügyfél részére, és a forráskód olvasható legyen, ennyi kötelezettséggel jár a GPL.

Ha én készítek egy egyéni sminket egy ügyfélnek, akkor közzé kell tennem a template.php-t meg a node-akarmi.tpl.php-t? Hol? Hogyan? Miért?

0
0
snufkin képe

en ugy tudom, hogy a GPL annyit tesz, hogy a forrast a kliensnek elerhetove kell tenni, illetve licenszszoveget nem modositani. ennyi.

valamint az elozo temanal felvetett kerdesre reagalva: szerintem meg akar a Drupal-t magat is eladhatja valaki, mint termek (forrast mellekelve), persze etikatlan, de a GPL nem tiltja. szerintem.

0
0
gyuri2012 képe

Arra hogy eladhatja, jó példa a linux... (akar a csomagolasert kersz penzt, nem a programert)
Szerintem a css valtoztatasa, es a node-valami.tpl.php nem a smink modositasa, csak inkabb sajat beallitas..., vagy kiegeszites, ezert nem kotelezo ezekkel kapcsolatban semmi.
De ez meg igaz az alap node.tpl.php modositasara is...(a forrast ugyis mellekeled a vevonek), inkabb beallitas, mint modositas. (valahol ott lehet a hatar, hogy egyedi kinezet, testreszabas, vagy alapvetoen plussz, uj funkcioja a sminknek)
A jog nem kifejezetten egzakt tudomány szerintem.
(mindenesetre semmi értelme nem lenne, ha elarasztanank az internetet a node-valami.tpl.php -jainkal. )

0
0
aries képe

Ha hozzányúlsz vmihez, ami már létezik, GPL-es, akkor a végeredmény is GPL-es. Eladni nem adhatod el, mivel nem (csak) a Tied. Szóval ha egy bájtot változtatsz a CSS-en vagy template-en, már a végeredményt nem adhatod el. Munkadíjat számíthatsz fel, de azt nyilván egyszer.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
gyuri2012 képe

Ez amolyan nyelvészkedés szerintem...

Ha többször adom el, akkor többször van vele munkam (peldaul az eladasan is faradozni kell), azaz tobbszor szamolhatok fel munkadijat nem? :)

0
0
aries képe

De ugye mondanom sem kell, hogy nem mindegy, hogy miért számítasz fel díjat, nem véletlenül van SZJ és TEÁOR.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
aries képe

De tiltja. Csak azt adhatod el, ami felett rendelkezel. Nem adhatod el másnak az autóját, mert nem a Tied. Ha belepiszkálsz egy GPL-es kódba, a terméket nem adhatod el, mert nem a Te tulajdonod.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
snufkin képe

de kod eseten az eladas nyilvan nem olyan, mint egy auto eseten, hisz megmarad masnak is. a hagyomanyos "eladas" szo ertelme nem is alkalmazhato ra igazan. egy portalt az ember eladhat, akkor hogy is van ez? ahogy az ember irhat egy modult rendelesre, vagy atirhat meglevo modult, es azert fizetnek, ugy biztos lehet kerni penzt drupal modositasert.

0
0
Boobaa képe

Mielőtt további butaságokat hordanánk össze (elhangzott már néhány), talán meg kéne kérdezni valakit, aki ért is hozzá. Tudom javasolni Dr. Dudás Ágnest, ő már nem csak egy helyen bizonyította hozzáértését. (Hirtelen csak ezt a két linket ástam elő, bizonyára van több is; az elsőt magam is hallottam/láttam - a képen további elérhetőség is található, ha még ugyan ott dolgozik.)

0
0
chx képe

A GPL mindössze annyit ír elő hogy ha egy programot terjesztesz akkor együtt kell vele terjesztened a forráskódot és aki megkapta az ugyanilyen jogokkal kell bírjon. Azaz bátran eladhatod ha van aki fizessen érte de nem tilthatod meg a T. delikvensnek hogy a programot továbbadja ingyen ÉS a forráskód jár a programhoz. Mivel a Drupal module-ok forráskódok ezért ez még egyszerűbb. Amiből félreértés van az az hogy a GPL nem írja elő a terjesztést csak azt hogy HA terjeszted akkor mi van.

Éppenséggel a mostanság sokat emlegetett Drupal app store is erről szól. Igen, ha veszel egy module-t az app store-ban azt bátran továbbadhatod természetesen viszont aki tőled kapja elvileg a module-t az mégis hogy találja meg és bizonyosodik meg róla hogy nincs benne valami rossz vicc? Honnan kap frissítést?

3
0