Kedves forumtarsak

Pasqualle képe

Szeretnem felhivni a forumozo tarsaimat, hogy hagyjak abba az ujoncok zaklatasat. Egyszeruen ne szoljanak a temahoz ha csak annyit tudnak hozzatenni, hogy a tema inditoja nem ert a Drupalhoz, vagy nem ertik mi a kerdezo gondja. (es lehetoleg ne nevezzek trollnak a masikat ha a vita elhevul)
Azert mert valaki nem tudja jol megfogalmazni mit is akar elerni es hogyan, az nem jelenti azt, hogy nem letezik megoldas a problemajara..

a konkret pelda
http://drupal.hu/forum/kovetes-funkcio-kikapcsolasa

a problema nagyon egyszeru, ami meg mindig nincs megoldva ugyhogy most en nyitok neki egy uj temat..

Koszonom a megertest

Fórum: 
aries képe

...ha pedig valaki nem válaszol, az sem jelenti azt, hogy ne lehetne a problémát elegánsan megoldani. :]

Sok újonccal az a baj, hogy nem akar időt szánni az alapok elsajátításával és egyből nehéz feladattal indít. Ennek okán fárasztják a munkaidejüket feláldozó (a főnök/ügyfél költségvetésének oltárán ;) rókákat és bizony, amikor több emberóra vész kárba, mert a segítségkérőnek nem elég szexi a megoldás, vagy a szájába kell rágni mert 0 tapasztalatával akar pénzt keresni, kiszolgálni Európát a webshopján keresztül, angol nyelvtudás nélkül.

Az informatikus fórumozónál önzetlenebb bolond nincs. Vagy hallottatok már olyat, hogy okl. hídépítő mérnökök ültek össze segíteni Jancsikának függőhidat tervezni? Gyémántot csiszolni, autópályát építeni pénzmosással egybekötve? Nem, csak a drupal.hu-hoz hasonló fórumokra jellemző, hogy elvárják az 24 órán belüli részletes útmutatást, ingyen, jó képet vágva. Lehet, hogy én nem vagyok eukonform, de én ezután is be fogok szólni a lusta, igénytelen helyesírással bírással rendelkező fórumozókra.

Be kellene lőni egy userpoints modult negatív értékelési lehetőséggel. Aki negatív pontszámmal rendelkezik, az csak egy mátrix sörrel érkezhet a következő Drupalkonfra.

(Írtam ezeket úgy, hogy ezen a héten még nem szidtam le senkit itt ;) )

0
0
thamas képe

;o)

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

pp képe

Részemről a vita azért lett lezárva, mert a kérdező hosszas csiszolgatás után még mindig csak ugyan azt a kérdést tudta feltenni. Végtelen ciklus detektorom sípolni kezdett és elabortálta a szálat :D :

Volt egyszer egy kutya ki a kolbászt ellopta. A szakács meglátta és a kést beledobta. Jött a többi kutya, hogy eltemesse őt. A sírjára felírták a következőt: Volt egyszer egy kutya...

Egy sörért a következő DUG-on eléneklem szívesen a fenti nótát.

Mint írtam is a hozzászólásomba a megoldás megérkezett. Úgy láttam ezt a fórumot már csak kizárólag olyan dolgokra használják a hozzászólók, ami felesleges. Egyedül Pasqualle próbált meg érdemben segíteni, a többiek csak a kérdés megértésén küzdöttek (teljesen feleslegesen)
Részemről azt a taktikát követtem, amit Pasqualle javasol itt és én is javasoltam a konferencián. Ha nem tudok válaszolni nem szólok hozzá.
Amiért hozzászóltam az a következő:

"Más: Titeket nem zavar, hogy lassan egy betűsre zsugorodik az ablak? Ilyenkor mit szoktatok csinálni?"

Itt először leírtam a fórumba (hogy más ha erre keres megtalálja), majd miután látható módon nem értette meg Iza, hogy mi a helyzet leírtam neki magánban. (lehet nem kapta meg.)

Lehet tévedtem, ám az újranyitott szálban kizárólag személyeskedő hozzászólások érkeztek, ezért Gusztáv szerintem teljesen elfogadhatóan, sőt helyesen lezárta azt. A drupal.hu nem kíván teret adni ennek.

Szeretném továbbá kérni, hogy ne használjuk az "az a baj a kezdőkkel" és egyéb általánosító kifejezéseket, ugyanis meglátásom szerint rengeteg kezdő jelent meg a drupal.hu fórumán és ezek elenyésző száma csak aki nem tájékozódott és nem olvasott el mindent. Valamint még kisebb halmaza ezeknek az embereknek, akik az első figyelmeztetés után sem hajlandóak megérteni és betartani az alapvető viselkedési szabályokat.

Részemről továbbra is fenntartom a jogot arra, hogy hibázzak. Ha egy hibámra valaki magánban hívja fel a figyelmemet azt megköszönöm.

pp

0
0
Pasqualle képe

mielott barki felreertene, mindket forum lezarasat jogosnak tartom, de egyiket sem irom a kerdezo szamlajara.. nem a moderatorok munkajat kifogasoltam.
koszi pp, kitunoen csinalod, nem talalok hibat benned..

0
0
szikar képe

Ez így tökéletes, ehhez többet hozzátenni én sem tudok. Teljesen igazad van.

0
0
panucci képe

Gondolom már sokan felvetették, hogy a fórumot kicsit átláthatóbbá kellene tenni...

Szerintem azért is merül fel folyamatosan a sok "kezdő" kérdés, mert egyszerűen nem lehet rendesen megtalálni a dolgokat a fórumon belül... végig kell nyálazni az összes kérdést, ami ugye már nem kevés.

Jó lenne összegyűjteni a sokszor felmerülő kérdéseket és a rá adott értelmes válaszokat egy csokorba és bővíteni a kézikönyvet.

Amúgy egy kezdő nem fog tudni normális kérdést feltenni, gyakran azt sem lehet tudni, hogy ez most sminkelési probléma, vagy a modulé, merre keressem?!?! Zűrös. Ha már több hónapot foglalkoztál a drupállal, akkor már kevésbé okoz ez problémát.

Szóval egyet értek azzal, hogy annyira idegesítő azt olvasni, hogy egy kérdező le van hülyézve, csak azért mert nem ért bizonyos dolgokhoz. Sőt gyakran azt is nehéz eldönteni, hogy ez most a Drupal "hibája", vagy teljesen más programozást igényel és mivel a felhasználó/kérdező a drupal használja, ezért jogos, hogy itt kérdez rá... erre jön a válasz, hülye vagy, ezt nem itt kellene feltenni, ennek semmi köze a drupalhoz, felháborító, hogy itt fel mersz ilyet kérdezni és sértegetni a drupal-t. (na az ilyen válaszokkal lehet megutáltatni a drupal-t a felhasználókkal!!!)

A lényeg, jó lenne bővíteni a kézikönyvet:)))

0
0
york képe

Es szerinted a kezdok hany szazaleka veszi a faradsagot, hogy elolvassa a kezikonyvet, vagy Gusztav jegyzetet, esetleg megnezzen nehany DUG vagy konferencia videot, esetleg keresot hasznalna mielott kerdezne?

A dokumentacios csapat szivesen varja az altalad irt kezikonyv lapokat, hajra.

0
0
panucci képe

szerintem alap, ha valaki ide jön az oldalra, akkor látja kapásból, az installáláshoz szerintem olvassák. Gusztáv jegyzete nincs annyira előtérbe helyezve, mint amennyire hasznos, én is rengetegszer elfelejtem, hogy ott kellene vmi után nézni, pedig olvastam már néhányszor és nem órákat kapcsolgatni össze-vissza a drupal-t (bár hasznos:)

A videókat én pl ilyen olyan okok miatt nem nagyon tudom megnézni, szájbarágós leírások néha jobban jönnének.

Ha lesz egy kicsit több időm, akkor összegyűjtöm eddigi tapasztalataimat és leírom, hátha segít valakinek. Mivel programozni nem nagyon tudok, ezért abba nem fogok belemenni!

Úgy általában az a gond, hogy a jegyzetek éppen ott fejeződnek be, ahonnan igazán jól működő oldalakat lehetne létre hozni.

A magyar dokumentációra azért is szükség lenne, mert pl. én azzal szenvedek, hogy nem feltétlenül értem az összes modul használati lehetőségét, pedig kellene az oldalamhoz esetleg... ráadásul úgy mondom ezt, hogy felhasználói szinten azért értem az angolt.

Szóval azért is kezdtem el a drupal-t használni, mert használható dokumentációval van ellátva, de csak a kezdetekhez!

Hiába nyomják, hogy az angol alap nyelv, Magyarországon nem lesz soha az, igenis kellenek a fordítások, ezt átlag felhasználóként mondom.

A másik, hogy a mai világ afelé halad, hogy minél egyszerűbben össze lehessen dobni egy internetes oldalt, "portált". Erre ad nagy segítséget a Drupal is, de mégis érzek itt egy nagy ellenállást az iránt, hogy ez érthető legyen, misztifikálva van, vagy a válaszok túl szakszerűek. Szájbarágás a lényeg.

Remélem kivetted belőle, hogy mennyire oda vagyok ezért a rendszerért, ezt használom, ezt ajánlom másoknak, ha kérdezik tőlem, és a viszonylagos egyszerűsége miatt... ami további felhasználó barátibb megoldásokat vár, és ez szerintem a fordítás lenne a magyar átlag felhasználók felé.

A kérdésre válaszként, szerintem a kézikönyvet olvassák, de sok minden hiányzik belőle, olyan váratlan hibák jöhetnek elő, amire csak néz az általános felhasználó, elmegy a fórumba, keresni a választ, nem találja, mert rengeteg a kérdés és a válasz... ezért inkább felteszi újra a kérdést, mert a mai ember türelmetlen, nincs ideje órákat böngészni a számára sokszor érthetetlen kérdés közepette.

Ezért gondoltam, hogy a kézikönyvet ki lehetne bővíteni a fórumon felmerülő gyakori kérdésekkel. És értettem is a válaszod, hogy csináljam, ha van időm, mert nektek sincs rá:)

Hú ha már leírtam ennyit, akkor nem törölném, remélem van benne vmi hasznos és meggondolandó is.

0
0
aboros képe

azonosított felhasználók küldhetnek be könyvlapot. továbbá a dokumentációs levelezőlista mindenki számára nyitott. a könyvlapokat lehet kommentálni is, "srácok szerintem ez hiányos, ki kéne még egészíteni azzal, hogy", stb.

A másik, hogy a mai világ afelé halad, hogy minél egyszerűbben össze lehessen dobni egy internetes oldalt, "portált".

ez nézőpont kérdése. hosszú, nagyon hosszú viták folytak (folynak?) róla, hogy tulajdonképpen ki is a drupal célcsoportja. ami egy fejlesztőnek egyértelmű és mint "fejlesztő felhasználó" roppant felhasználóbarát, az egy képzetlen "kattintgatva akarom összerakni" embernek őrület, és vica versa.

Hiába nyomják, hogy az angol alap nyelv, Magyarországon nem lesz soha az, igenis kellenek a fordítások, ezt átlag felhasználóként mondom.

nem is magyarországon kell annak lennie szerencsére. :) ebben a szakmában _kell_ tudnod angolul. sikeres matektanár se lehetsz, ha gondot okoz az 1x1. az, hogy kattintgatok össze magamnak egy oldalt, mer csak, ez a hobbim aztán jónapot, az megint teljesen más történet.

elmegy a fórumba, keresni a választ, nem találja, mert rengeteg a kérdés és a válasz...

na, pont erre találták ugye ki a keresőt. :P

mindezzel nem azt akartam mondani, hogy a fórum úgy jó, ahogy van, inkább csak azt, hogy az érem sokoldalú. több leírás és fordított "tananyag" akkor lesz, ha valaki elkészíti azt. hajrá.

0
0

-
clear: both;

Pasqualle képe

na, pont erre találták ugye ki a keresőt

mostanaban hasznaltam parszor, amikor biztosan tudtam, hogy letezo temat keresek. hat nagyon rossz, tul sok a feleslegesen beindexelt oldal.

http://drupal.hu/forum/romlo-google-talalatok
peldaul most ezt a forum temat kerestem, majdnem egy percet es 4 kulonbozo keresest vett igenybe mig megtalaltam. ha nem tudom, hogy letezik akkor az elso kereses utan feladtam volna..

0
0
york képe

Megirtam a valaszom es kitoroltem, azt hiszem most ez volt a leghelyesebb...

0
0