Kódlapok Apache/PHP/MySQL hármassal

Meng képe

Hallo,

Drupal alapú site elindítását tervezem (gondolom meglepő :)) két fontos követelménynek nem bírtam megfelelni (egyidejüleg):

1., Ha a felhasználó akarja használhasson a loginnevében ékezetes betűket is.
2., Magán az oldalon is jó lenne ha korrektek lennének az ékezetek.

áttanulmányoztam a kézikönyvet (főleg a telepítés részt), de nem sikerült választkapnom , arra hogy az adatbázis létrehozásakor mi az ajánlott karakterkészlet és collation amivel az adatbázist létre kell hoznom (magyar nyelv esetén).

Gondolom CHARSET=UTF8 collation=utf8_general_ci (esetleg collation=utf8_hungarian_ci)
Ha így hozom létre az adatbázist (php apache és a generált oldal alap kódlapja utf-8) akkor az 1es kritérium ok, de néha különösen a nagy ékezetes betük esetén két kérdőjel van.

Ha az adatbázis kódlapja latin1 akkor a megjelenés mindenütt ok, de az ékezetes loginnevek nem mennek.

Jah, ha tegyük fel minden ok, akkor a PHPMyAdmin-ban egy lekérdezést követően hogyan kell megjelenni az ékezetes betüknek?

Biztos nálam van valami beállítás probléma más oldalaknál (phplist) is hasonló gondom van. A rendszer FreeBSD 5.4 Apache 2.0.54 MySQL 4.1.11
Ezeket mind beállítottam natív utf8 ra...

Az is segítség lehetne ha valakinek van valamiféle próba telepítése, és lehetne mysqles kapcsolatot csinálni anonymousként, hogy lássam minek kellene megjelenni ékezetek esetén a konzolos mysqlt használva.

Bármilyen ötlet jó lehet, előre is köszi a segítségeteket.

Meng

Hojtsy Gábor képe

Ennek különösebb erőfeszítés nélkül mennie kell. Úgy is, mint a drupal.hu és a weblabor.hu Drupal alapú oldalak egyik ékezetes felhasználói nevet használó tagja, azt kell mondjam, hogy speciális beállítások nélkül megy ez. Volt már latin-2-es táblákkal működő Drupal rendszer is, amiben jól mentek az ékezetes felhasználók és a tartalmak.

0
0
Anonymous képe

A kódlapokkal kapcsolatban újabb adalékok merültek fel:
Kicsit próbálgattam:
my.ini-ben client illetve server oldalon a default_character_set -et
php.conf -ban default_charset -et allitgattam

Mindannyiszor letoroltem az adatbázist és létrehoztam az újat az éppen aktuális default beallitasokkal.

A működés mindannyiszor különböző volt, a legérdekesebb az, hogy a magyar fordítást a localisation modullal megetetve a beállításoktól függően teljesen különböző százalékban fordította le.
100%-os a köv beállitással volt:

mysqld default_character_set = latin1 # default
mysql client default_character_set = latin1 #default
php.ini default charset = utf8 # default latin1

Ez jelentheti azt hogy a drupal nem vizsgálja meg azt a rendszert amin fut? (ezek futásidőben lekérdezhetők, és állíthatók) esetleg láma vagyok és be lehet állítani ezeket mondjuk a site configban, csak elkerülte a figyelmem?

Meng

0
0
Hojtsy Gábor képe

Minek is vizsgálná. Ha nem működik jól a rendszer, úgyis az egyedi esetre kell kitalálni miért. Ha olyan triviális lenne neked a válasz, akkor már megkaptad volna. Ha viszont olyan nehéz lenne beállítani jól a szoftvereket, akkor nem lenne már ennyi magyar Drupal webhely.

0
0
Anonymous képe

A vizsgálat vagy beállíthatóság azért látszik célszerűnek, mert ha olyan webhosting serveren helyezed el az oldalad ahol ezeket a parametereket illetve szolgaltatasokat nem konfiguralhatod (apache, mysql, php) akkor a jó működés csak az alkalmazkodáson múlik.

Én szerencsére ezeket úgy állítom ahogy akarom a saját esetemben, ennek ellenére a portál működése különböző esetekben más és más.
Tehát ezek a beállításoktól nem független.

Világos, hogy az én beállításaim körül lesz valami probléma, a jól működő oldalak (pl. drupal.hu) a legjobb példák. (Ezek nélkül már rég továbbléptem volna)
Fórumozásom célja kizárólag a probléma megoldása.

Meng

0
0
Hojtsy Gábor képe

Ahol a Drupal tud alkalmazkodni (bejövő adatok, XML átkódolása), ott mindent megtesz, három különböző kiterjesztést is végigpróbál, hogy menjen a dolog. Ahol nem lehet alkalmazkodni: adattárolásnál, adatkiírásnál, ott nem is próbálkozik. UTF8 használatára tervezték, és ebből a Drupal nem enged. Ez különben erőssége :)

0
0
Anonymous képe

Nekem is ugyanígy működik (mármint rosszul). Ha feltelepítem, minden utf8-ra van beállítva minden rendben működik, de a phpMyAdmin 2.7.0 nem mutatja jól a tartalmat, pedig az is utf8, meg az Explorer Encoding-ja is utf-8ra van állítva. Ha pedig a phpMyAdmin-on keresztül változtatok adatot, akkor a weblapon jelenik meg a szöveg hibásan. Mindenféle kombinációt kipróbáltam már, de tanácstalan vagyok. Már ott tartok, hogy írok egy saját teszt-php oldalt, hogy kipróbáljam, hogyan jeleníti meg az adatbázis tartalmát egy nem drupalos utf-8as weboldal...

0
0
zoli képe

Űrlapot használok, elküldi a php fájlnak feldolgozni az adatot amit emailben megkapok. Eredmény: Ékezetes hiába próbálom. 5let?

0
0
ATamás képe

UTF-8-at fogadni tudó levelező program használatával megoldódik a kérdés.

------
Andrássy Tamás

0
0

Barátsággal,
Andrássy Tamás

zoli képe

Csak azzal, vagy valami más lehetőség is van?

0
0
zoli képe

A gond ugyanis ott van, hogy az űrlap elküldés után úg yérkezik, hogy a fix elemek (amit a php fájl tartalmaz) olvasható, míg az űrlap látogató által kitöltött része nem olvasható, utf-8. Ha átváltom a kódolást a levelezőprogramban, akkor a php által adott ékezetek nem jelennek meg, ráadásul az ügyfeleket sem szeretném az utf-8 kóddal fárasztani. Hogy érjem el, hogy normális karaktereket kapjak?

0
0