Ipszilon előadás

dorion képe

Sziasztok!

Jovő hét hétfőn Ipszilon előadást fogok tartani a Drupalról.

Jó lenne pár kézzel fogható viszonylag pontos számok hogy hány fejlesztő dolgozik most a Drupal repókon, hányan járulnak hozzá, stb. vagy ezen statisztikák lelőhelye.

A segítségeteket szertném kérni abban, hogy az előadás színvonalas lehessen, bárkinek bármilyen javaslata van, ami nincs a lenti listába ne legyen rest közölje velem itt és most :-)

Eddig a vázlat (rendkívül nyers formálya!):

Mi az a tartalom kezelés?
Content Management System (CMS) = Tartalomkezelő Rendszer
Webes tartalomkezelés
Melyiket válasszam?
Még mindig tanácstalan vagyok !
Miért pont Drupal?
A Drupal törtélnelme röviden 1.
A Drupal törtélnelme röviden 2.
4.7.x, 5.x, 6.x jellemzői
Rendszer követelmények szerver oldalról
Rendszer követelmények kliens oldalról
Mit szabad és mit nem?
Multi-site
Rendszer modul: block
Rendszer modul: filter
Rendszer modul: node
Rendszer modul: system
Rendszer modul: user
Rendszer modul: watchdog
Alap modul: aggregator
Alap modul: book
Alap modul: drupal
Alap modul: legacy
Alap modul: path
Alap modul: search
Alap modul: throttle
Alap modul: color
Alap modul: locale  
Alap modul: ping
Alap modul: statistics
Alap modul: tracker
Alap modul: blog
Alap modul: comment
Alap modul: forum
Alap modul: menu
Alap modul: poll
Alap modul: upload
Alap modul: blogapi
Alap modul: contact
Alap modul: help
Alap modul: profile
Alap modul: taxonomy
3. fél által készített  modulok
Smink rendszer
Teljesítmény
Dokumentációk lelőhelye
Nemzetközi támogatás
Miért NE fejlesszünk saját modult?
Miért fejlesszünk saját modult?
Hogyan fejlesszünk saját modult?
API -ok
API.Drupal.org otthonra, dokumentáció készítés menetközben
API modul
Hol és hogyan fejlesszünk Drupal modult?
Homo Drupalusz
Segítség nem értem!
Ajánlott olvasmányokPro Drupal Devenlopment
Eset tanulmány: SZIE.HU
Biztosan megtartott gyakorlat:
Gyakorlat: Drupal 5.x telepítése
Install profilok
Fórum: 
pp képe

Hány naposra tervezed? ;) (ha a beküldött témák egy téma/egy dia felosztásban vannak akkor is kb 70-90 perc kell, hogy elhadard ami rajta van.)
Ez most egy előadás vázlat, vagy tematika egy féléves tárgyhoz?
Mit jelent az, hogy Ipszilon, vagy hol van ez?

Mi a célja az előadásodnak? (vagyis mit akarsz vele elérni?)
Kiknek adsz elő?
stb.

Homo Drupalusz - ezmiez?

pp
(miért nem bulizol szombat eset? :D)

0
0
dorion képe

4,5 órás lesz kb persze benne van egy olyan 1,5-2 órás gyakorlat is Drupal telepítés, több nyelvűsítés cége oldal, .....

A cél a Drupal lehető legteljesebb körő bemutatása, kedv csinálás a használatához.

Ingyenes Programok SZeminárIum és LabOratórium, Niif szervezésben
http://ipszilon.niif.hu/

Egy 25-fős gépterben fogom előadni, de lesz netes közvetítés rá 3-4-5-x napután pedig bekerül az archívumba és onnan vissza lehetnézni.

Jó a homo drupalusznál kicsit elszált az agyam valószínű törölni fogom :-D

(neked sincs programod estére? .-D)

0
0
pp képe

és hogy találtak meg?
Mi miért nem találtunk meg a Drupalkonf-ra? ;)

Teljes körű bemutatás =/= kedvcsinálás

4,5 óra egy kedvcsinálásra elég csupán (tudom a Pentánál az első alkalom tulajdonképpen ez. A végén persze összehozunk egy kis oldalt.)

45 perc alatt éppen hogy csak fel tudtam villantani a konfon a views rejtelmeit. Még a kattingatás se fért bele, hanem előre preparált Drupalokat kellett mutogatnom ;))

Persze a felvázolt témákat ugye 20 perc alatt is le lehet nyomni ;)

pp

0
0
dorion képe

Beszéltem a főszervezővel tavaly nyáron és megpróbáltam meghittéríteni Drupalra, ezek szerint sikerült mert vagy két hete szolt hogy milenne ha :-)

A Drupalkonfon meg ott voltam tudod én segítettem a csajoknak a névtáblákat rendezgetni :-), egyébbként meg a konfon kevél lett volna az idő :-P, na jó nem kicsit el voltam maradva a munkáimmal, mostanra kerültem olyan szintre hogy rendszerezzem gondolataimat egy hosszab előadás erejéig.

Ám építő jellegű kritikát még mindig nem kaptam, csak szidást hogy "eddig miért nem?" :-)

0
0
pp képe

Nagyából most már sejtem mi lehet a cél, és milyen célcsoportnak adsz elő. Van egy pár homályos rész az előadás tervezettben. Nem látom, hogy mennyi időt szánsz az egyes vázlatpontokra. Ha ugyan annyit akkor szerintem valami nem lesz jó! ;)

1. Miért NE fejlesszünk saját modult?
2. Miért fejlesszünk saját modult?
3. Hogyan fejlesszünk saját modult?

1-2 Egy mérnöki döntés eredménye. Mindenképpen egy lapon említeném ezeket. De ha már szétválasztjuk, a "ne fejlesszünk" ráadásul inkább arról kéne szóljon, hogy "hogyan válasszuk ki a megfelelő modult" (ne legyen dev, tesztkörnyezetben próbáljuk, hogyan jelezzünk hibát stb.)
A 3. pont pedig érzésem szerint jóval bővebb mint egy dia. (elindulás és szemlélet formálás legalább 2 óra: hook rendszer, lap kiszolgálás, tartalom kiszolgálás, form api minimum;))
Szóval rettentő aránytalanok a beosztások.

Amit én tennék, az egy rövid, max 45 perces bevezető a főbb erősségek kiemelésével (lásd legutóbb linkelt videó első 20 perce) utána jöhetne 1 konkrét kitűzött feladat közös megvalósítása.
Ez jelenthet:
1 közös tervezést és Te meg egy gépen mutatod
2 közös tervezést Te egy szerveren adminisztrálsz a többiek tartalmat visznek be(egyre több jogot kapva, ahogy igénylik)
3 mindenki saját rendszert rak össze.

Mivel ismerkedésről van szó én a harmadik lehetőséget nem javasolnám. A másodikkal is nagyon óvatosnak és körültekintőnek kell lenned. Az emberek ugyanis ha meglátnak valamit, akkor egyből véleményt is alkotnak róla, melyet később már nagyon nehéz megváltoztatni. Ha sok beállítási lehetőséget hagysz nekik akkor azt hiszik a Drupal őrült bonyolult, ha keveset, akkor azt, hogy "ennyire béna?". Az elsővel meg nyílván az a probléma, hogy nehezen aktivizálhatóak.

A végére mindenképpen tennék egy bemutatót, ahol bemutatod, hogy milyen oldalak használják a Drupalt, ezzel is felkeltve az érdeklődést a további ismerkedésre. Egy előadással nem lehet elérni, hogy valaki megismerjen egy rendszert. Mivel itt alapvetően a Drupal iránti igény felkeltéséről van szó, ezért én nem törekednék a teljes bemutatásra. Ezt nem lehet, és teljesen felesleges is. Ha ügyes leszel azt onnan tudod, hogy egy egyhetes tréninget is kérnek majd tőled. ;)

pp

0
0
dorion képe

Természetesen egyik sem egyetlen dia, illetve az, de én inkább úgy gondoltam hogy velük együtt csinálva mutogatva magyaráznám el mitt hogyan merre meddig. A közvetlen néző közönség az bizony főleg mérnökökből és rendszergazdákból áll, ám nem szabad megfeledkezni a netező közösségről sem. Igazából nem vagyok tapasztalt előadó, ezért nem tudom melyik diára mennyi időt szánok, elmondok mindent amit a diáról akarok, majd megkérdezem van-e kérdés. Persze úgy válaszolok hogy azért legyen idő mindenre (mondjuk max 2-3 kérdés/dia ha lesz egyáltalán).

Lehet hogy a fejlesztés részt nem kéne erőltetni, azért kerülhetett be mert én is fejlesztgetek. Bár nem szánom olyan részletesre mint chx a konferencián:-).

Számottevően úgy is a jelenlévő közönség döntheti el az előadás menetét, azaz meg fogom kérdezni őket, hogy milyen aszpektusból közelítsünk a Drupalhoz. Adminisztrátori, fejlesztői, felhasználói, vagy ezek valamilyen kombinációjából.

Mivel ez egy gép terem és mindenkinek jut egy gép semmikép sem hagyom ki az együtt dolgozás lehetőségét.

0
0
pp képe

Amint írod nem vagy tapasztalt előadó, ezért én kerülném a rögtönzést. Tehát én jobban kötném az előadás menetét, és kevésbé bíznék a jelenlévő közönségben. (a hangadók elvihetik egy olyan síkra az egészet, amit aztán nem ért senki rajtatok kívül)

2-3 kérdés/dia elképzelhető, hogy 2-3 percet jelent pluszban egy-egy diánál.

No a lényeg, hogy sok sikert, és biztos jól fog sikerülni, mert egyrészt nagyon lelkes vagy, másrészt ahogy nézem elég mély ismereteid vannak a Drupal-ból. Javaslom azért próbaképpen ültess le egy teljesen hozzá nem értőt és beszélj neki a Drupal-ról, és látni fogod milyen kérdésekre kell felkészülnöd majd ;))

Ha tudsz gyere 13.-án, és akkor majd jól meg lehet beszélni a tapasztalatokat. ;)

pp

0
0
dorion képe

Az előadás kötött lesz természtesen, aki lemarad az majd ártatlan szemlélő lesz :-). Most kaptam a hírt minden gépnél ketten ülnek olyan nagy az érdeklődés.

A feleségemnek már pedzegettem hogy ő lesz a teszt alany :-), teljesen "megtisztelve" érzi magát :-D

Hova menjek 13.-án?

0
0
dorion képe

Most kaptam a hírt szívesen várnak vissza egy haladó szintű, Drupal modul fejlesztős ipszilon előadásra jövőre.

Természetesen ötleteket, kívánságokat ezúttal is szívesen veszek.

0
0
pp képe

Ez a legjobb visszajelzés ;) Bármit mondhatnak utána, és bárhogy mosolyognak(mert rendik és nem akarnak megbántani), ha visszahívnak akkor biztos tetszett ;)

pp

0
0