Image modul: Drupal 7

Anonymous képe

Sziasztok!

Nem tudom, hogy ez az Image modul ugyan az-e, ami a 6-oshoz is volt, mert egy másik témánál valaki azt írta, hogy azt a modult el kell felejteni.

Ebből következően ez nem az az Image.

De amit fel szeretnék vetni: alapból 1 képet lehet csatolni.
Ha beállítom pl. hogy korlátlan, akkor bármennyit.

Ha később leviszem ezt a beállítást pl. 3 képre, akkor ha korábban pl. csatoltam egy tartalomhoz 4 db-ot, akkor egy el fog veszni.

Kérdés: mi ebben a logika, hiszen a korábban feltöltött képekről nem kéne lemondani csak azért, mert most éppen csak 3 feltöltését engedélyezzük. Miért rendelkezik ez a beállítás akár egy galéria tartalom mennyiségéről, amikor itt csak a feltöltés darabszámát kellene szabályoznia?

És miért nem figyelmeztet a Drupal, hogy hé ember, ha csökkented, akkor rengeteg képednek annyi?

Simán levittem kevesebbre és nem figyelmeztetett.

Szerintem ez nem logikus, vagy csak én gondolom így?

Nem azért működik így, mert a modul úgy lett megírva, hogy ez a szám egyben a modul által kezelt képek mennyiségét is befolyásolja, azaz nem csak az egy node-hoz feltöltött darabszámot?

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
Nagy Gusztáv képe

Ha már ilyen bizonytalan vagy a modullal kapcsolatban, akkor legalább belinkelhetnéd, hogy te melyik image modulról beszélsz.

Másrészt a modul készítőjével kellene felvenned a kapcsolatot, mert ezt más helyetted nem hiszem, hogy meg fogja tenni.

Szerintem.

0
0

Nagy Gusztáv

alippai képe

Drupal 7-es core Image modulról van szó, de ha valóban ilyet csinál (ma már nem próbálom ki), az bizony nagy baki és javítva lesz a következő verzióban (drupal-7.1).

Minden adatvesztés előtt szólnia kell, hogy "bocsi, de jól gondold meg".

0
0

Lippai Ádám
young element

vacati képe

http://drupal.hu/forum/imagemagick-nincs-t%C3%A1rhelyen#comment-54118

Szerintem nem érted, hogy azért tettem fel itt a kérdést, hogy az elvet tisztázzam, mert lehet, hogy meggyőztök, hogy ez így jó.

0
0
aranyozottpatkoszeg képe

Amatőrként megvizsgálnám: a képek az adatbázisból (és a szerverről) is törölve lettek, vagy csak nem jeleníti meg őket?

Tehát, ha újra beállítod, hogy engedélyezve legyen 5-6 feltöltés, akkor talán megjelennek a hiányzók.

0
0
vacati képe

A 6-os verzió esetében tényleg törlődött, de megnézem 7-es esetén is.

A kérdésem lényege viszont az, hogy mi a véleményetek: jó az, hogy a core-ban lévő image modul így működik, tehát logikailag az a tény, hogy letörli a korábban feltöltött, adott darabszám felettieket?

Egyébként nyilván a hasonló nevű modul, ami a 6-os verzióban volt csak névazonosság.

0
0
chx képe

Mivel a D7 minden fieldet külön táblában tárol ezért a cardinality változtatása éppenséggel semmilyen adatstrukturát nem kell hogy megváltoztasson. Nézzd meg a field_update_field függvényt (field.crud.inc-ben van) hogy mit tilt le illetve hogy a field_sql_storage_field_update_forbid mit tesz hozzá. A cardinality senkit sem érdekel... más kérdés hogy ha csökkented a cardinality-t és után szerkesztesz egy entity-t akkor mit tud kezdeni a rendszer az immáron invalid field value-kal. A field_default_validate hibát fog dobni. De az adat nem fog csak úgy elpárologni. (És nem hiszem hogy a D6 CCK ilyen szarvashibát vétene).

Kétségtelenül egy értelmes patch lenne ha valahogy kitalálnánk a max létező cardinality-t és nem engednénk az alá update-ben. Azonban az EntityFieldQuery nem enged deltát lekérdezni így D7-re legfeljebb egy SQL specifikus module-t tudok elképzelni ami a hook_field_update_forbid segítségével letiltja az ilyen változtatást. Aztán D8-ra el lehet kezdeni merengeni hogy oldjuk meg...

0
0
alippai képe

Így van, a lényege az, hogy nem megoldható az eddigi képszámok ellenőrzése, de nagy a valószínűsége, hogy nem történik törlés, csak az adott számon felüli elrejtés. (és ez nem csak képre hanem bármilyen mezőre igaz)

0
0

Lippai Ádám
young element

vacati képe

Hamarosan jelentkezem, megnézem ismét a 6-osban is, ha már felmerül a krédés és 7-esben is.

0
0
vacati képe

Megvizsgáltam a dolgot:

6-os verziónál: ha csökkentem a felvihető képek számát az ImageField modulnál, akkor a csökkentett mennyiségű kép jelenik meg a tartalomban.

A merevlemezről (szerver) azonban nem törli a filet.

Ha visszaállítom a nagyobb számra, akkor már nem jelenik meg, nem mutatja ismét azokat, amiket korábban feltöltöttem, de mint írtam, a lemezen fent maradtak.

Ellenben a 7-es verzióban - minden ugyan így működik - de ha visszaállítom a több feltölthetőségre a számot, akkor újból megjelennek a korábban feltöltött képek.

Ez jó!

És egy "érdekesség": a 6-osnál van még egy furcsaság: megadtam egy mappát, ahová a képeket tegye, azonban nem csak ott találom meg a képeket, hanem a Files mappa gyökerében is, tehát két helyen.

És nem a kisméretű képet, annak van egy további helye, hanem a teljes képet.

Összegezve: a 7-es megnyugtatóan kezeli ezt a dolgot.

Korábban egy másik modul képkezelő lehetett, aminél letörlődött a 6-os verzióban a kép a lemezről, de korábban olyan sok modult próbáltam ki, hogy nem tudom már biztosan melyik volt az és szerintem nem is érdekel senkit, úgyis ez a két modul az elfogadott megoldás.

0
0
alippai képe

Örülök, hogy így kipróbálgattad, D6-osban előfordul, hogy csak egy kisbetűs szöveg figyelmeztet és hasonló dolgok, de attól még nem megy rosszabbul, csak jobban ismerni kell. Drupal 7-ben bekerült a core-ba (egy imagefield+imageapi+imagecache szerű megoldás) így jobban ügyeltek a felhasználóbarátságra. :)

0
0

Lippai Ádám
young element

vacati képe

Azt nem mondtam, hogy szólt, de mivel visszaállítható, így megbocsátható. :-)

Igen, tisztább, szárazabb... csak ma éppen a használt moduljaimat keresgélem 7-es verzióban és szinte semmi sincs még végleges állapotban, olyanok sem, mint views, content access és nem sorolom...

Márciusban kellene elindítanom valamint, és most dilemmázok, várjak, mert hetek múlva meglesznek ezek, vagy sem.

Egyébként a 6-osnál mint írtam nem csak az a baj, hogy aztán nem lehet visszahozni a képeket, hanem a rendetlenség, hogy több helyre is menti.

0
0
aboros képe

a hetes viewst nyugodtan használhatod egyrészt. másrészt az a helyzet, hogy ez egy olyan helyzet, mikor segítesz és előbb kész lesz vagy nem segítesz és örűsz' amikor kész van. a reklamálás tevés nélkül ritkán szimpatikus szerintem. én használom a hetest viewsal, jól megy. ha valami törik bármibe, keresek. igen gyakran meg is találom a folt. nagyon ritkán - aka soha - siránkozok fórumba, hogy ez se stabil meg az se. ennek lehet ahhoz is köze van, hogy nem vagyok képzett programozó és nem tömök én magam be lyukakat, tehát örülök amit kapok - aka ajándék lónak ne nézd a fogát. meg az is valószínű, hogy ha még be is tömnék lyukakat ezret, akkor se biztos, hogy fórumba siránkoznék, hogy mások miért nem csinálják ezt.

azt mondják általában, patches are welcome. essejóassejó az nem velkám annyira, de te tudod. :)

0
0

-
clear: both;

vacati képe

Bztos nagyon sokan vannak itt és nehéz megjegyezni: NEM tudok még programozni.

Amit tehetek? Épp az előbb teszteltem az Image modult 6-os és 7-es verzión és leírtam a tapasztalataimat.

Nagyon jó vagyok hibakeresésben.

Szerinted ha tudnék programozni, egyáltalán feljönnék erre a fórumra lebaszásért?

Van egy másik fórum, ahol olyan témáról van szó, ahol otthon vagyok: és tudod mit csinálok: vagy válaszolok a kérdezőknek, ha van időm, vagy nem.

Egy valamit viszont nem csinálok: nem baszom le őket, hogy miért kérdeznek és miért nem csinálnak valamit, mert feltételezem mindenkiről, hogy ha tud, tesz is az ügyért.

UI: A reklamálás szót akkor használd, ha arról van szó. Ennyire nem lehet szűk a szókincsed!

Azért írtam le, mert lehet, hogy van helyette valami, csak elkerülte a figyelmem, de ne indulj ki magadból: én nem panaszkodtam, hanem vázoltam a dilemmát.

0
0
aboros képe

maradjunk a témánál, jobb is úgy.

Egyébként a 6-osnál mint írtam nem csak az a baj, hogy aztán nem lehet visszahozni a képeket, hanem a rendetlenség, hogy több helyre is menti.

én ezt még soha nem tapasztaltam. ha biztosan fennál ez a jelenség, kérlek nyiss neki új témát. köszi.

hetesben, amire nyitottad a témát nem áll fenn a jelenség. chx vázolta röviden a helyzet, lehet írni egy foltot - vagy keresni egyet tesztelés céljából - ami figyelmeztet abban a helyzetben amikor kevesebbre állítasz egy mező értéket, mint adott mező példányaiból legnagyobb elemszámú.

0
0

-
clear: both;

vacati képe

Nem kell figyelmeztetés, mivel nem csinál bajt a 7-es.

A 6-oshoz meg ha külön csinálok egy témát, csak megint odaírsz: hé te köcsög Vacati, miért nem javítod, ahelyett, hogy panaszkodnál...

Holott csak hibakeresést végeztem és hibát találtam.

Ez is hasznos része a rendszer javításának.

0
0
aboros képe

ne nyiss témát ha nem akarsz. én ezt a hibát amit említesz még nem láttam, mások lehet hogy látták és hamarabb észreveszik a trackerbe, ha új témát nyitsz neki. itt minden "fórum téma" egy kérdés, a hozzászólások elvileg megoldás-javaslatok.

0
0

-
clear: both;

vacati képe

Ok, ha megoldás javaslatoknak kéne csak itt szerepelni, akkor tényleg nem szabad kérdéseket, észrevételeket tenni.

Javaslat a közösség érdekében, differenciálni kellene ezt az oldalt:

  1. Legyen egy probléma/javaslat rész a hozzáértőknek, ahol jól lehet rákeresni a témára.
  2. Egy hibalista azoknak, akik felfedeznek valamit, de nem tudják még javítani és angol nyelven sem beküldeni az orgnak, viszont szívesen jelzik.

  3. Egy fórum fórum, ahol beszélgethetnek azok, akik akarnak, szabadon, megkötések nélkül, mert nem minden téma olyan jellegénél fogva, hogy át ne csúszhatna egy másikba, mégis hasznos lehet sokaknak, ha megosztják a tapasztalataikat.

Ami a 6-os hibát illeti: fel kell tennem egy szűz 6-ost, mert lehet, hogy az egyik modul zavar be. Aztán leírom, ha úgy érzem, érdekel itt valakit és a segítő szándékot látják benne...

0
0
alippai képe

Mivel úgy itéltem meg, hogy a téma kellően ki lett vesézve (konkrétan chx-nél nem nagyon ismerik jobban a D7-es mezők rendszerét) a témát lezárom. Ezek után bárki a szívére veheti a problémát, jelezheti (és megoldhatja) a drupal.org-on, bár nem egy triviális téma.

Ha új kérdés lesz, akkor hajrá, ott az új téma lehetősége.

0
0

Lippai Ádám
young element